Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy létezik-e láz allergia? Gyermekem 14 éves és rend ...

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy létezik-e láz allergia? Gyermekem 14 éves és rendszeresen szenved influenza megbetegedésben, kb. minden második- harmadik hónapban egy hetet betegeskedik. Láza az első éjszakán felmegy 39 fok felé és utána másnapra vörös kiütés jelentkezik a nyakon, hónaljban, alkarokon és az ágyék részben, ami nagyon ijesztő és egyre nagyobb területen jelentkezik. Először arra gondoltunk gyógyszer allergia, de függetlenül milyen gyógyszert kap, a tünetek azonosak.

Válasz

"Láz" allergiáról még nem hallottam, és nem olvastam. Valóban szóba jöhetne ún. fix gyógyszerkiütés is pl. lázcsillapítóra, de Önök erre gondoltak, és más-más lázcsillapító adásakor is megfigyelték ezeket a bőrelváltozásokat. Lehetséges azonban, hogy a fokozottan verejtékező testrészeken (a láz oldódása verejtékezéssel jár) pl. a meleg és a nedvesség - verejték - hatására allergiás csalánkiütések jelentkezhetnek. Látni kellene a kiütéseket, így még találgatni is nehéz! Bizonyos vírusok is tudnak a leírt területen bőrelváltozásokat okozni. Ugyanakkor bizonyos, egész szervezetet érintő betegségeknél is megjelenhetnek ismételten, allergiás típusú kiütések. Szokatlan az is, hogy 14 évesen majdnem minden 2. hónapban beteg kislányuk. Én immunológiai-allergológiai kivizsgálást javasolnék.
Dr. Gömöri Ágnes
Kétéves kisfiam a nyers eperre kiütésekkel reagál (nem viszketnek, nem hólyagosak). Egyév ...

Kétéves kisfiam a nyers eperre kiütésekkel reagál (nem viszketnek, nem hólyagosak). Egyévesen ugyanez volt a helyzet, azóta nem kapott, most is csak pár szemet. Az epres joghurt, illetve a gyümölcslevesben főtt eper nem okoz tüneteket. A családban semmilyen allergia nincs. Mi a teendőm? Ne adjak neki semmilyen epret, főttet sem? Vagy azt adhatok, és a nyerset jövőre próbáljuk újra?

Válasz

A leírásból nem teljesen egyértelmű, hogy allergiás bőrjelenségről van szó, bár ha az adott táplálékhoz köthető, akkor mégis valószínű. 
Mások mellett az apró magvas gyümölcsök allergizálhatnak. Ezért fiatal gyermeknek nem szoktuk ajánlani. Ugyanakkor később - tapasztalataim szerint - már nem olyan nagy probléma ez, és idősebb gyermekeknél kevésbé találkozhatunk konkrétan az eperhez köthető allergiával.
Az Önök esetében is arról van szó, hogy főzött ételben - illetve a gyümölcsjoghurtban - nem okoz bajt. (Ez utóbbiban azért más összetevők is lehetnek, meg az eper jellege is másféle.)
Tehát azt gondolom, hogy később - igen alaposan megmosva - megpróbálható, és akkor kiderül, hogy állandó allergiáról lehet-e szó.

Érdekes, de az ételallergia esetén az egyes táplálékok másként viselkednek. Pl. gyümölcs esetén nem mindig erősbödik a reakció az újabb és újabb allergén-provokációnál. Ugyanakkor tejallergiánál viszont már láttam igen heves reakciót, ami az újabb adag tej adásánál alakult ki. Az étel-allergia - általában a túl érzékenységi reakciók - külön és sokszor önálló életet élnek.
Dr. Péter György
Kislányom 17 hónapos. Ha epret adok neki kiütéses lesz a hasa és a háta. Én úgy tudo ...

Kislányom 17 hónapos. Ha epret adok neki kiütéses lesz a hasa és a háta. Én úgy tudom 1éves kortól eheti. Ne adjak neki, vagy miért van ez.

Válasz

Kislányának a törzsén eperfogyasztás után bizony nagy valószínűséggel csalánkiütés jelenik meg.. A csalánkiütés az allergiás megbetegedések egyik formája, kb. az emberek 20%-át érinti, nőknél gyakoribb. Kiválthatja ezt belélegzett allergén, rovarcsípés, a bőrre felvitt és kent anyagok, gyógyszerek, hideg, fény, dörzsölés a szervezetet ért fertőzések, de lehet öröklött adottság is. Főleg kisgyermekkorban gyakrabban észlelhető bizonyos ételek elfogyasztása után. Ilyenek tojás, eper, málna, mogyoró, hal stb. Az eper-málna és a tojás ilyen hatása közismert, ezért kérjük a szülőket ezek mellőzésére 1 éves kor alatt. Ezeknek az ételeknek a bevezetésénél a későbbiekben is óvatosságra intjük a szülőt, különösen akkor, ha allergiás megbetegedés előfordul a családban. Ezeket az ételeket óvatosan kis adagokban, az adagokat 2-3 naponta növelve szabad bevezetni. Amennyiben ennek során a csalánkiütések megjelennek ezeket a későbbiekben mellőzni kell. Kb. 1 év múlva- a következő eperszezonban- érdemes újra próbálkozni. A tüneteket okozó ételek elhagyása azért szükséges, mert ha ezekkel a rájuk érzékeny szervezet újra találkozik a csalánkiütések kiterjedése fokozódhat, ödéma(duzzanat) jelenhet meg az ajkakon, füleken, szemhéjakon, akár a gégében is. Ez bizony már nem veszélytelen állapot, sürgős orvosi ellátást igényelhet.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom 1 éve allergiás. Minden egyes megfázás alkalmával nagyfokú csalánkiütés jelen ...

Kislányom 1 éve allergiás. Minden egyes megfázás alkalmával nagyfokú csalánkiütés jelenik meg rajta és a szeme is ödémásodik. Azt már megfigyeltük, hogy csak a megfázások alkalmával jön elő az allergia, egyébként tünetmentes. Claritine és Calcimusc hatására van amikor elmúlik, viszont van hogy csak injekció hatására./Di-Adreson a./ Viszont volt már hogy ennek hatására is nagyon nehezen múlt el. Arra szeretnék választ kapni, hogy ilyen esetben létrejöhet-e anafilaxiás sokk, és hogy van-e esélyünk arra hogy esetleg úgymond kinövi a kisgyerek. Sok orvos látta már a gyermeket de eddig még nem derült ki hogy esetleg mi okozza a tüneteket.

Válasz

A választ hátulról kezdeném: ilyen esetben nem szokott létrejönni anafilaxiás shock.
Az egyebekről: azt bizonyára már végiggondolták, hogy a tünetekben nem játszik-e szerepet esetleg gyógyszer. (pl olyan, amit nem is igazán tartanak annak, kiegészítő szerek, reklámozott csodaszerek) Ha ez kizárható, akkor szóbajön az a helyzet, hogy éppen a fertőzés illetve az annak kapcsán létrejövő, nem igazán megfogható noxák okozzák az allergiás reakciót.
Az allergiás reakciók tulajdonsága, hogy nem egy ütemben zajlanak, a bőrjelenségek jönnek-mennek, a duzzanat itt-ott kialakul, majd csökken, esetleg másutt újra fellép. Közvetlen veszélyt a légutakban kialakuló duzzanat illetve valóban az anafilaxiás reakció jelenti.
De van olyan betegség is, aminél a fertőzés tulajdonképpen csak provokáló tényező. Van-e esetleg a családban hasonló történet?
Ugyancsak lehet vizsgálni az allergiás készséget, laboratóriumi módszerekkel.
Az hogy kinőhető-e ez az állapot, csak akkor derülhet ki, ha tudjuk, miről van szó. És ugyancsak akkor lehet esetleges kezelésről gondolkodni.
Dr. Péter György
2003.12.282002.07.19

Kislányom 19 hónapos. Tegnap éjjel nagyon forgolódott álmában, fel is ébredt. Miután megi ...

Kislányom 19 hónapos. Tegnap éjjel nagyon forgolódott álmában, fel is ébredt. Miután megitattam, tisztába tettem, akkor vettem észre, hogy az egész testén, az arcát és a hátát kivéve, tele van kiütésekkel. Nagy vörös alapon fehér hólyagok borították a testét, ami viszketett neki. Némelyik hólyag a lencse nagyságot is elérte. Gyorsan átöltöztettük és elvittük az éjszakai ügyeletre a közeli kórházba. De érdekes módon a kiütések 1 óra múlva eltűntek, csak egy-két kicsi folt maradt a testen. Mivel nagyon sokat kellett volna várni, hazamentünk. Reggelre szinte alig látszott valami a kiütésekből.  Mi lehetett ez?

Válasz

Kislányának nagy valószínűséggel csalánkiütése volt, amely leírása szerint nagy bőrfelületet érintett, viszont szerencsére magától elmúlt. Nem ilyen szerencsés esetben az elváltozások száma szaporodik, összefolyik, a bőr nagy területen duzzadt, meleg lesz. Ez az állapot nem veszélytelen, mert arcra, fejre terjedve a szemhéjak, ajkak, akár a gége duzzanatát is okozhatja, amely azonnali orvosi ellátást igényel. Tehát, amennyiben ezt újra észlelik, mutassák meg a kicsit orvosnak, ha ez rövid időn belül nem lehetséges, adjanak a kislánynak kalciumtartalmú italt. Másik fontos dolog a lehetséges okok kiderítése. Az elmúlt három napban kapott-e a gyermek új ételt vagy italt, esetleg a szokásosból fogyasztott-e nagyobb mennyiséget? Esetleg új növény, állat került-e a lakásba? Kapott-e a kislány új ruhát, amely a testével érintkezik? Használnak-e új mosóport, öblítőt, sampont, testápolót, stb. Ha a tünetek újra jelentkeznek - és hevesek - érdemes még allergológus szakorvost is felkeresniük.
Dr. Gömöri Ágnes  

A gyermekem csalánkiütéses lett. Szigorú diétára ítélte az orvos. Érdeklődnék, hogy ...

A gyermekem csalánkiütéses lett. Szigorú diétára ítélte az orvos. Érdeklődnék, hogyan lehet a legkíméletesebben visszaszoktatni a normális étkeztetésre? 30 hónapos a kicsim.

Válasz

A csalánkiütés gyakori betegség, amely az emberek 20%-ánál az élet folyamán előfordul. Ezek általában jól körülírt, néha összefolyó, változó méretű, bőrből kiemelkedő vörös bőrelváltozások. Többé-kevésbé viszketnek, és 48 órán belül eltűnnek, néha azonban folyamatosan újak keletkeznek, és a folyamat krónikussá válhat. A csalánkiütés kialakulásának jelenleg háromféle mechanizmusát tartják számon. Az ezekben végbemenő biokémiai reakciókat (amelyeknek a végeredménye a csalánkiütés lesz), immunológiai és nem immunológiai reakciók egyaránt aktiválhatják, beindíthatják! Pl.: ételek, adalékok, színezékek, gyógyszerek, növényi anyagok, rovarok pora, nyála, csípése, belélegzett anyagok, állatok szőre, pikkelye (immunológiai mechanizmussal); DE: vírusok, baktériumok, gombák, hideg, meleg, nyomás, napfény, víz (nem ismert mechanizmussal). Valamint ismertek genetikai rendellenességekkel kapcsolatban öröklődő csalánkiütéses megbetegedések is. Sőt létezik pszichés eredetű csalánkiütések is. Néha krónikus betegségek kísérő tünete is lehet.  Tehát a tüneteket nem feltétlenül valamilyen étel okozza, habár ez kisgyermekkorban viszonylag gyakori, és talán a legegyszerűbb a kiütéses gyermekkel az ún. "0" diétát kezdeni, amelyet kb. 10-14 nap ill. a tünetek elmúlása ( ha erre elmúlnak ) után tervszerűen és fokozatosan elkezdünk bővíteni. 3-4 naponta adunk vissza 1-1 új ételt ill. alapanyagot (mint pl tej, tojás, déligyümölcs, eper, konzerv, pácolt húsféle stb ). Erre pontos  menetrendet dolgozunk ki a gyermek korának és étrendjének megfelelően! Tartósan szigorú diétát tartani fejlődő kisgyermeknél indokolatlanul nem szabad. Amennyiben ennek során kiderül, hogy melyik étel okoz gondot ezt kihagyjuk egy időre az étrendből. Ha ez eredménytelen érdemes immunológiai, allergológiai, sőt gasztroenterológiai  vizsgálatokkal megpróbálni kideríteni a valódi okot.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam decemberben múlt 2 éves.5 hónapja küszködök elmulasztani a szája körül időről ...

Kisfiam decemberben múlt 2 éves.5 hónapja küszködök elmulasztani a szája körül időről -időre megjelenő, vagy el sem múló piros foltokat, melyek közepén kis fehér pötty is megjelenik időnként. Végeztek rajta allergia vizsgálatot vérvétel útján, de az mindenben negatív eredményt mutatott. Az IgE átlaga 18,3 , mely alacsonynak mondott az orvosok által. Sajnos nekem volt gyermekkori és felnőttkori ekcémám is, ezért , hogy kisfiamnál elkerüljem az esetleges ekcéma kialakulását, így 1 éves koráig szoptattam.
Már 1 éves kora előtt tapasztaltam, hogy csalánkiütések jelentek meg a szája körül, amikor tejtartalmú ételt kapott (pl. Hipp bébiétel, ami tejet tartalmazott, vagy tejpépek) . Ezek 15-20 perc múlva nyomtalanul eltűntek. A szoptatás befejezése után nem fogadta el a tápszert és a tejes tápszerektől egyébként is csalános lett. Így nagy nehezen, de sikerült elfogadtatnom Vele a Milupa szójás tápszerét. Ezt itta 15 hónapos koráig, amikor is megpróbáltam a NaN 2 Bifidusszal tápszert, amit elfogadott és már kiütései sem voltak. Innentől nyugodtam adtam Neki a tejtartalmú ételeket. Semmi nem látszódott rajta. 
Nyárom időnként előjött néhány petty, ami 1-2 nap alatt elmúlt, nem is nagyon foglalkoztam velük. A cumira fogtam, mert a cumi alatti részen jöttek ezek elő. Aztán október elején már egyre csúnyább lett, és nemcsak a cumi alatti részen, hanem az orra alatt is , a szeme körül, illetve a szemhéján is. A szája körül Elocom kenőccsel (ointment) kentem, a szemén elmúlt magától. 
Több orvosnál jártunk, akik felírtak különböző kenőcsöket (Locoid, Locoid Lipocream, Elocom cream bőrpuhítóval együtt, Locoid Crelo, Zyrtec csepp, stb.). Sajnos egyik sem vált be. Most télen vannak időszakok, amikor rettenetesen csúnya, gyulladt a szája körül, és láthatóan viszket.A hidegben még inkább előjön. 
Az orvos 3 hete tejmentes étrendet írt elő, amit be is tartunk. 1,5 hétig nem javult, sőt nagyon csúnya lett. Tej helyett Humana szójás tápszert iszik reggel-este. Ekkor megint az Elocom-hoz nyúltam, ami 5 nap alatt szinte teljesen eltüntette a pöttyöket. 
Azt szeretném tudni, hogy mennyire káros, ha az Elocom krémet (nem kenőcsöt) használom (nagyon kis mennyiségben) naponta, mert ez az egyetlen, ami javít az állapotán. Milyen káros hatásai vannak, ha 5 napnál tovább használom, mint , ahogy az a tájékoztatón is le van írva. Adhatok-e neki kálciumot (calcimusc formájában - ½ ampulla) , ha előjönnek a pettyek? Különösen most, hogy tejet nem iszik.
Emellett homeopátiás drazsékat is szed a kisfiam. Meddig tartsam a tejmentes diétát ? Ha nem kenem krémmel és ismét előjönnek a pöttyök, valószínű, hogy tejallergiás ?

Válasz

Nagyon nehéz helyzet elé állított. Alapvetően azért mert nem láttam a gyereket. Másodjára mert csak egy átlagos gyermekorvos vagyok, nem bőrgyógyász.
Amit így tudok mondani: az ekzema több okú betegség, részben endogén, részben exogén tényezők állnak hátterében, tehát az örökletes tényezők mellett külső ágensek is felelősek kialakulásáért. Az exogén tényezőkre vonatkozó vizsgálatok nem mindig adnak egyértelmű választ. A téli időszak a valóban rosszabb az ekzemasok számára.
Sokszor valóban a tejet vonjuk felelősségre - okkal vagy ok nélkül. A tejallergia laboratóriumi módszerekkel vizsgálható.
Az említett krémmel kapcsolatban az a véleményem, hogy nem okoz több napos alkalmazásnál sem komolyabb problémát. Elvileg a bőr elvékonyodásához, elfajulásához esetleg gombás fertőzésekhez vezethet. De mondom, nem gondolom, hogy ennyi idő alatt. És az újabb steroid tartalmú készítmények már jók.
A homeopathiához nem értek. De van betegem, akinél ezek beváltak, tehát értő kezekben ez alternatív módszer lehet.
A tejmentes diéta időtartamáról nem tudok mit mondani, véleményem szerint nem lehet ebben így pontos időtartamot kijelölni. Azt viszont gondolom, meg kell vizsgálni van-e ilyen allergiája.
Javaslom, hogy válasszanak egy bőrgyógyászt, akiben megbíznak, ő kezelje és kövesse a gyereket, nem érdemes több orvoshoz fordulni. Még akkor is hozzá fordulnék, ha az első terápiás választása nem válik be, mert minél jobban megismer egy gyermeket az orvos, annál értékesebb tanácsokat tud adni.
Dr. Péter György

Létezik-e láz allergia? Gyermekem 14 éves és rendszeresen szenved influenza megbetegedésb ...

Létezik-e láz allergia? Gyermekem 14 éves és rendszeresen szenved influenza megbetegedésben, kb. minden második- harmadik hónapban egy hetet betegeskedik. Láza az első éjszakán felmegy 39 fok felé és utána másnapra vörös kiütés jelentkezik a nyakon, hónaljban, alkarokon és az ágyék részben, ami nagyon ijesztő és egyre nagyobb területen jelentkezik. Először arra gondoltunk gyógyszer allergia, de függetlenül milyen gyógyszert kap, a tünetek azonosak. 

Válasz

"Láz" allergiáról még nem hallottam, és nem olvastam. Valóban szóba jöhetne ún. fix gyógyszerkiütés is pl. lázcsillapítóra, de Önök erre gondoltak, és más-más lázcsillapító adásakor is megfigyelték ezeket a bőrelváltozásokat. Lehetséges azonban, hogy a fokozottan verejtékező testrészeken (a láz oldódása verejtékezéssel jár) pl. a meleg és a nedvesség - verejték - hatására allergiás csalánkiütések jelentkezhetnek. Látni kellene a kiütéseket, így még találgatni is nehéz! Bizonyos vírusok is tudnak a leírt területen bőrelváltozásokat okozni. Ugyanakkor bizonyos, egész szervezetet érintő betegségeknél is megjelenhetnek ismételten, allergiás típusú kiütések. Szokatlan az is, hogy 14 évesen majdnem minden 2. hónapban beteg kislányuk. Én immunológiai-allergológiai kivizsgálást javasolnék.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó