Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

6 éves kisfiamnak is futószemölcsei vannak. Első alkalommal valamilyen Válasz:kapar ...

6 éves kisfiamnak is futószemölcsei vannak. Első alkalommal valamilyen Válasz:kaparásosVálasz: eljárással leszedték őket egy gyermekrendelőben, de pár hét múlva (hiába volt alaposan fertőtlenítve a szemölcsök helye) újra kijöttek, már nagyobbak is lettek és azóta a számuk megsokszorozódott. Az oviban több gyermek is ettől szenved, a szüleik viszik is őket már hosszú évek óta Válasz:kaparásraVálasz:, de nekik sem múlik el végre. Más megoldást keresek, kérem segítsen!

Válasz

A gyermekkorban jelentkező szemölcsök a bőr vírusfertőzése következtében jönnek létre. Ezek különböző formáit, így a futószemölcsöket is ún. DNS vírusok okozzák. Ezek a szemölcsök direkt érintkezéssel terjednek, de nem kizárható, hogy tárgyak is átvihetik. Ezután a fertőzés a bőrön tovább terjed. Lappangási ideje 1-8 hónap. A futószemölcs jellemzője, hogy igen nagy számban jelenik meg, főleg kézen, térden, arcon, néha vonalasan a vakarás mentén. Sajnos a kezelések ellenére, függetlenül a módszertől nagy a kiújulás veszélye. A szemölcsök több, mint 50%-a 2 év elteltével magától is visszafejlődik. Makacs esetben érdemes - bőrgyógyásszal is megbeszélve - gyógyszertárban kapható ecsetelőket, ill. a kaparásos, fagyasztásos módszereket kombináltan alkalmazni. Az ecsetelők használata azonban nagy gondosságot igényel, mivel ezek erősen irritálhatják, roncsolhatják a környező bőrt is, ott gyulladást válthatnak ki. Mindezek következménye akár hegképződés is lehet. Nagyon makacs esetben lehetőség van arra, hogy a kisgyermeknek szájon át adott tablettával az immunműködését serkentsük. Ez a gyógyszer az immunrendszernek főleg azokat az alkotóelemeit, reakcióit serkenti, amelyek a vírusfertőzések leküzdésében játszanak szerepet.
Dr. Gömöri Ágnes

Másfél éves kislányom érdekében kérem az ön véleményét. Pár hónappal ezelőtt kis ...

Másfél éves kislányom érdekében kérem az ön véleményét. Pár hónappal ezelőtt kislányom mindkét keze fején sűrű , apró kiemelkedések jelentek meg. A bőrgyógyász VERUCA PLANA-t állapított meg. CONDYLINE ecsetelőt írt fel, amit három hétig használtunk. A szemölcsök eltűntek, de egy hónap múlva újra ,még sűrűbben jelentkeztek. Most újra (már három hete) használjuk az ecsetelőt, a nagyobbakra EGAVERT is.
Vajon miért nem használ a kezelés, ez a helyi immunitáshiány majd lesz-e negatív hatással a gyerekre, esetleg milyen gyógyszert használjunk perorálisan? Milyen kezeléssel vagy analízissel próbálkozzunk, hova fordulhatunk a gyógyulás érdekében?

Válasz

A gyermekkori szemölcsök irtása, kiirtása borzasztó nehéz, sok türelmet és időt igényel, gyakran kiújul. Az elváltozást vírus, ún. humán papillóma vírus okozza. Ezek száma kezelés nélkül és kezelés közben is rohamosan tud gyarapodni, főleg felázott, nedves bőrfelületen. Ezért látjuk őket talán gyakrabban nyáron. Megjelenésük nem feltétlenül immunitáshiányt jelent. Számos gyógyszertári és gyógyszergyári ecsetelőt lehet kapni a gyógyszertárakban, amelyek egyike sem csodaszer - nem véletlenül van ilyen sokféle-, viszont általában marnak, gyulladást is keltenek, tehát óvatosan kell használni őket. Általában az enyhébb szertől haladunk az erősebb felé, és ha ez hónapokon keresztül eredménytelen, a bőrgyógyász szakorvos vagy fagyasztással, vagy kikaparással eltávolítja a vírusokat tartalmazó , tehát az egészséges bőrfelületet bármikor újrafertőző szemölcsöket. Ez ugyan nem kis tortúra, főleg ha sok a szemölcs, de bizonyos idő után szükséges. Száj körüli eltávolításuknál feltétlenül konzultáljunk bőrgyógyásszal.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó