Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Mint ismeretes, a szemet az UV sugárzástól védeni kell, különösen hegyvidékeken, havas t ...

Mint ismeretes, a szemet az UV sugárzástól védeni kell, különösen hegyvidékeken, havas területeken, hiszen erős, gyakori terhelés esetén akár melanoma is kialakulhat a szem ideghártyáján.
Kérdésem: kis gyerekeknél (pl. néhány hónapos babánál) miként védekezhetünk egy téli, 1-2 hetes hegyvidéki kirándulás alkalmával az UV sugárzás ellen?
Adjunk-e a gyerekre UV szűrős síszemüveget, v. napszemüveget, v. elegendő a siltes sapka is ilyenkor?

Válasz

Az UV sugárzásnak elsősorban az UVB komponense igazán veszélyes. Ez felelős a rosszindulatú bőrelváltozások, a jól látható kötőhártya gyulladás (kvarclámpa) kialakulásáért. Azonban a kevésbé veszélyesnek tartott UVA sugárzás is károsodást okoz, mégpedig a szemlencsehomályt-szürkehályog kialakulását idézi elő. Ma már ez gyógyítható- lencse eltávolítás-műlencse-, de jobb ezt megelőzni. Az utóbbi évtizedekben vált ismertté, hogy a szervezetünket ért UV sugárzás az élet során összeadódik, úgy mint a röntgen-sugárzás is. Tehát már a kisgyermek szemét is óvni kell, főleg nyáron, vízparton ill. a havas magaslatokon. Magyarországon azonban nehéz az UV sugárzás ellen valóban védő gyermek szemüveget kapni. A játékos-divatos szemüvegecskék pedig sötét üvegeikkel inkább ártanak -ha nem UV szűrők- mivel a pupillát kitágítják, így a lencséhez több káros sugarat engednek. Tehát tanácsos már kicsi gyermeknek is jó minőségű sí szemüveget beszerezni. A szemben kialakuló melanóma és a fényhatás között nem egyértelmű az összefüggés.
Dr. Gömöri ÁgnesAzt hallottam, hogy kisbabáknak a bőre annyira érzékeny, hogy még árnyékban is ajánlatos ...

Azt hallottam, hogy kisbabáknak a bőre annyira érzékeny, hogy még árnyékban is ajánlatos napozókrémmel bekenni. Kisfiam 5 hónapos. A baba-napozókrémeken azt olvastam, hogy 6 hónapos kortól ajánlják. Létezik-e speciális krém 6 hónapnál fiatalabb babáknak, vagy inkább árnyékban nem szükséges krémezni? 
Meg azt is szeretnem megkérdezni, hogy meddig kell sapkát adni a csecsemőkre? Nyáron árnyékban vagy babakocsiban is szükséges még az 5 hónapos csecsemőmre a sapka adása?

Válasz

Véleményem szerint az 5. hónapos babának a 6 hónapos kortól használható naptejeket már a bőrére kenhetik. Én úgy szoktam ajánlani, hogy kellő óvatossággal kezdjék a használatát. Kb. 2-3 alkalommal csak a baba karjait vagy lábszárait kenjék be vele. Először tartózkodjanak árnyékban, majd 1-2 alkalommal napfényen. Ha semmilyen bőrelváltozást nem tapasztalnak, kenhetik ezt a baba egész testére is. Nem tudok külön, ilyen kis csecsemők számára készült készítményről. Napon azonban lehetőleg még így se tartózkodjanak 11 és 14 óra között. Gondoljanak arra, hogy a félárnyékban is van szórt fény, így a nyár eleji hónapokban ott is szükséges a fényvédelem. A vízparton pedig teljes árnyékban is erős lehet az UV sugárzás. Napfényben sapkát célszerű adni a csecsemőre (még nyitott a kutacsa), ez azonban legyen szellős, ha zártabb, időnként vegyék le, szellőztessék a kicsi fejét. Árnyékban azonban nem szükséges a használata.
Dr. Gömöri Ágnes

Milyen krémmel kenjem be 3,5 hónapos kisfiamat, ha kiviszem sétálni. Igyekszem mindig úgy f ...

Milyen krémmel kenjem be 3,5 hónapos kisfiamat, ha kiviszem sétálni. Igyekszem mindig úgy fordítani, hogy ne érje közvetlenül a napsugár, de elkerülhetetlen. Szóval, melyik a legjobb és leghatásosabb napvédőkrém?

Válasz

A kisgyermekek bőrének fényvédelme sokkal fontosabb, mint régebben gondoltuk. Bőrünk nem felejt és a gyermek és fiatalkorban ért fényhatások összeadódnak, káros következményei felnőtt korban bizony megjelennek: ráncosság, festékfoltok, bőrsorvadás, sőt az utóbbi években sajnos egyre gyakrabban rosszindulatú festékes anyajegyek formájában. Tehát Ön helyesen védeni szeretné babáját ettől. Szinte minden babakozmetikumot, női kozmetikumokat gyártó cég készít ma már fényvédő krémeket tejeket, sőt napozás utáni testápolót kisgyermekeknek. Gyógyszergyártó cégeknek is vannak fényvédő készítményei, de ezeket általában speciális esetekben alkalmazzuk. A babáknak készült fényvédő készítmények általában magasabb faktorszámúak /15-35 / , és többé-kevésbé hypoallergének, bőrük érzékenységének megfelelően. A nyár elején lehetőleg a magasabb faktorszámú krémet használják ezután ha a bőr már fényhez szokott elegendő lehet az alacsonyabb faktorszámú is. Érdemes ugyanannak  a cégnek a készítményére váltani, ha az első nem okozott bőrpírt, vagy allergiás kiütést. Első alkalommal a karjait, lábait kenjük be a kicsinek és a mennyiben bőrén semmi változást nem észlelünk /napon / akkor a krém/tej az egész testen használható. A pici babákat még bekenve is lehetőleg a szórt fényben levegőztessük, séta közben is az árnyékos oldalt keresve. Természetesen a sapkáról, kendőcskéről se feledkezzünk meg. Nyári melegben ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre!
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdezném  a közelgő nyárra való tekintettel, hogy a 3-6 hónapos korban mennyi ideig, me ...

Kérdezném  a közelgő nyárra való tekintettel, hogy a 3-6 hónapos korban mennyi ideig, melyik napszakban tarthatjuk a napon a kicsit. A fiam bőre fehér, szeme kék. Igaz-e, hogy emiatt ő érzékenyebb a napsugarakra?

Válasz

Csecsemőkorban a  direkt napoztatás nem javasolt a nyári időszakban. Lehetőleg szórt fényben legyenek a babák, főleg a fehér bőrűek, kék szeműek. Ha mégis kimennek a napra ez lehetőleg délelőtt és a késő délutáni órákban történjék és a baba bőrét kenjék be számukra készült fényvédő krémmel. Először a végtagokat, majd ha allergiás tüneteket nem észlelnek az egész testet. 12-14-ig az erős napot kerüljék. Ma már köztudott, hogy a napfény jótékony hatásai mellett ártalmas is. A káros fényhatás, főleg ha a bőr kipirul, vagy leég az évek során összeadódik. A bőr nem felejt, sőt a kisgyermekkorban történ leégések még fokozottabban veszélyeztetik az egyént felnőttkorában a fény káros hatásaival szemben. Könnyebben alakulatnak ki bőrsorvadások, pigment foltok, sőt akár festékes bőrdaganatok is már viszonylag fiatal korban.
Dr. Gömöri Ágnes

1 éves kisfiam fürödhet-e a tengerben, persze csak a mi karjainkban?
...

1 éves kisfiam fürödhet-e a tengerben, persze csak a mi karjainkban?

Válasz

Igen, fürödhet a kisfiú már a tengerben, vannak gyermekek akiknek a bőrének ez kifejezetten jót tesz. Feltétlenül használjanak kisgyermeknek való fényvédő készítményt.
Dr. Gömöri ÁgnesKisfiam 7éves és kicsi kora óta szeplő borítja az egész arcát! Most hogy iskolába jár ...

Kisfiam 7éves és kicsi kora óta szeplő borítja az egész arcát! Most hogy iskolába jár kezd gondot okozni, mert a társai kezdik csúfolni. Kérem ha tud valamilyen krémet vagy megoldást hogy eltüntessük a szeplőket, segítsen Nekünk!

Válasz

Ma már a felnőttek számára a nagy, kozmetikai készítményeket gyártó cégek palettáján szerepelnek szeplőt halványító krémek. Ezeket a krémeket egész évben, vagy már a napfényes időszak előtt lehet és kell is használni, emellett a tavaszi hónapoktól ún. fényvédő krémek használatát is javasolják. Erre egyébként is fokozottan szüksége lenne minden gyermeknek, különösen a fehér bőrű, szeplős kicsiknek. Hogy ezek kisgyermekkorban használhatók-e, ill. eredményesek-e, erre vonatkozó ismereteim nincsenek. Kérdésükkel keressenek fel tehát gyermekbőrgyógyász szakorvost, aki a krémek esetleges használatáról nyilatkozik. Én úgy gondolom, hogy nagy reményeket azonban ne fűzzenek ezekhez, ezek nem csodaszerek, csak halványítanak. Kisfiuknál (számtalan, valamint pici kor óta fennálló) ez genetikai adottság, amivel meg kell barátkozniuk, és segíteni kell neki is ennek elfogadásában.

 Dr. Gömöri ÁgnesEltüntethető-e a festékhiány? Ha igen milyen módszerrel és hány éves korig?
...

Eltüntethető-e a festékhiány? Ha igen milyen módszerrel és hány éves korig?

Válasz

A festékhiány a bőr pigmentációs zavara. A bőr és a haj színét a bennük levő un melanin nevű barna pigment mennyisége határozza meg. Ezenkívül ez védi is a bőrt az UV sugárzástól. A melanint az un melanin termelő sejtek termelik, ez pedig az ideg és endokrin rendszer szabályozása alatt áll. Az aktuálisan a bőrben levő pigment sejtek mennyiségét genetikai tényezők befolyásolják. Ezek mennyisége nőhet bizonyos betegségekben: hormonzavarok, allergia, nehézfémsókkal való kontaktus, okozhatnak ilyet bizonyos gyógyszerek is. Csökkenhet ill. eltűnhet a festéksejt a bőr egyes területeiről veleszületetten, ill. festékhiány keletkezhet gyulladások, gombás fertőzések, vírusfertőzések eredményeként. A legtöbb gondot az un vitiligo okozza, amelyet genetikai hajlam alapján létrejött immunológiai reakció következtében kialakuló festéksejt pusztulás idéz elő. Ez az elváltozás gyakran szövődik egyéb betegségekkel: pl izületi gyulladás, hormonbetegségek, immunbetegségek, a vérképzőrendszer betegségei. Kislányukkal feltétlenül keressenek fel lehetőleg gyermek-bőrgyógyász szakorvost, aki megfelelő vizsgálattal megállapítja a bőrelváltozás eredetét, okát, súlyossági fokát, amely nagyon precíz, időigényes feladat Ezután lehet csak a megfelelő kezelést elkezdeni.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam novemberben lesz három éves. 1 éves koráig nem látszott a bőrén sehol sem anyajegy ...

Kisfiam novemberben lesz három éves. 1 éves koráig nem látszott a bőrén sehol sem anyajegy, sem egyéb bőrelváltozás/-szineződés. Két éves kora előtt jelent meg a jobb alkarján egy picurka halvány barna pötty, ami azóta besötétedett és minimálisan nagyobb is lett (szerintem arányosan nőtt a gyermekkel). Az elmúlt néhány hónapban két újabb picuri halvány pöttyöt fedeztem fel a kisfiún, az egyiket a lábszárán, a másikat a bal kézfején.
Nem szereti az erős fényt, így tűző napsütésben szinte soha nincs, mindig árnyékba vonul játszani. Ennek ellenére újszülött kora óta erős fényvédő krémmel (21-40) kenem, de nem minden típust bír a bőre, tavaly egész nyáron bőrgyógyászhoz jártunk kezelésre krémallergia miatt. Húgom kislányán is hasonló a jelenség.
Nekem mára már meglehetősen sok "barna pöttyöm" van, viszont a húgom bőrén talán 1-2 db, a fiam apjának bőrén szintén nincsenek festékfoltok. Azt szeretném megkérdezni, lehet-e az effajta bőrjelenségnek örökletes oka? Hogyan lehet megkülönböztetni az anyajegyet a nap okozta pigmentfoltoktól, lehet-e tenni valamit annak érdekében, hogy ne legyen tele a bőre sötét foltokkal, és kell-e aggódnunk maradandó bőrkárosodás miatt?

Válasz

Az említett anyajegyek - mint arra a megnevezésük is utal - örökletes hajlam alapján alakulnak ki. Általában ártalmatlanok, csak kozmetikai jelentőségük van. Gyermekkorban nem kell számolni azok esetleges elfajulásával. Ugyanakkor vannak olyan helyek, ahol állandó irritációnak vannak kitéve, és akkor esetleg el kell távolítani azokat.
A Nap általában nem okoz pigment foltokat, hacsaknem a szeplő-szerű bőrjelenségre nem gondol. Ezek a bőr szintjéből nem emelkednek ki, míg az anyajegyek igen. Az anyajegyek száma a kor előrehaladtával emelkedhet.  Általában ez utóbbiak színe mélyebb tónusú, mint az egyéb pigment foltoknak.
A napfény-védő krémekről: nem akarom senki hitét sem anyagi érdekeit rombolni, de a csúcs-szuper, x2 faktorszámú csodaszerekben nem hiszek, de ez vélhetően az én konzervatívságomból ered. Mindenesetre, sokkal fontosabbnak vélem a fokozatos, megfelelő időben történő, megfontolt napozást.
Eddigi tudásom szerint nem sokat tud tenni a pigment foltok jelentkezése ellen. Önmagában ez nem okoz maradandó károsodást.
Dr. Péter GyörgyKislányom most 16 hónapos. Nagyon szeret homokozni, futkározni.... a szabadban. Sajnos atópi ...

Kislányom most 16 hónapos. Nagyon szeret homokozni, futkározni.... a szabadban. Sajnos atópiás bőrrel született, 1 éves koráig erős ekcémája volt. Most elég szép a bőre, de még mindig érzékeny. Szeretném megkérdezni, hogy milyen naptejet vagy krémet ajánlanak egy ilyen bőrű gyereknek.

Válasz

Az ekcémás bőr szereti a fényt, tehát nyáron szebb, a betegek panaszai csökkennek. Azonban az ő bőrüknek is szüksége van a fényvédelemre. Mivel bőrük érzékenyebb, a rá felvitt anyagok kiválthatják, súlyosbíthatják tüneteiket, ezért csak un. hypoallergén készítmények ajánlhatók. Kisgyermeknél különösen nyár elején érdemes, a legmagasabb faktorszámú készítményt választani. Előfordul, hogy a készítmény tüneteket okoz (kipirulás, apró kiütések, viszketés), akkor váltani kell. Babanapozókban ma már nagy a választék. Talán fontos még arra is külön figyelmet fordítani, hogy az ekcémás betegek bőre száraz. A napsugárzás, a szél ezt fokozza, így napon tartózkodás után a bőrt a bőrgyógyász által ajánlott kenőccsel ápolni kell. Fürdetéskor csak a megfelelő fürdetőszert szabad használni.
Dr. Gömöri ÁgnesA babám nagyon fehér és érzékeny bőrű, ezért séta előtt otthon az egész babát beke ...

A babám nagyon fehér és érzékeny bőrű, ezért séta előtt otthon az egész babát bekenem 30-as faktorú fényvédővel. Szeretném megtudni, hogy a fényvédő mennyiben szűri ki azt a fényből, ami kiváltja a D-vitamin előállítódást?  UVB, vagy UVA álítja elő a D-vitamint?  Ha nem kenném be a babát, lehet hogy nem égne meg a bőre, de 30 éves korában bepöttyösödne mint én, és járhatna állandó bőrgyógyászati kontrollra.  Az is igaz, hogy néha elfelejtettem beadni a D-vitamint, és kialakult egy kis hiány, de ezt nem a baba bőre kárára szeretném pótolni.

Válasz

Ma egyre inkább ismert tény az, hogy a bőrt ért fényártalom az élet során összeadódik, tehát az egyént már csecsemőkorától védeni kell a fény káros sugaraitól. Minél fehérebb a gyermek bőre annál inkább. Helyesen teszi tehát, ha csecsemőjét, aki nagyon fehér bőrű csak fényvédő krémmel viszi napfényre. A hatékony fényvédő készítmények a napsugárzás 290-320 nm hullámait szűrik ki. Azonban pontosan ez az ultraibolya tartomány szükséges ahhoz, hogy  a bőrben D vitamin keletkezzen. Egyébként D vitaminhoz juthatunk táplálék útján is, viszonylag sokat tartalmaznak egyes halak, főleg a májuk, valamint megtalálható a tojássárgájában is. Ezeket azonban a kis csecsemők még nem fogyaszthatják. A mi éghajlatunkon a csecsemők kb. 4-5 hónapig vannak kitéve viszonylag nagyobb fedetlen testfelülettel a fent említett sugárzásnak. Magyarországon a fentiek miatt, főleg az utóbbi években tapasztalt egyre gondosabb fényvédelmet is figyelembe véve 1 éves korig a D vitamint télen nyáron folyamatosan adjuk. Ezután 3 éves korig májustól októberig szünetet tartunk. Ha azonban valamilyen ok miatt fokozott fényvédelem szükséges a kisgyermeknél én télen nyáron folyamatosan adnám a fenti életkorig a D vitamint. Ezt szájon át túladagolni / a szokásos adagolást betartva/ nem lehet Ha 1-1 adag kimarad biztosan nem lesz gond, hiszen 100% -os fényvédelem nincs és a kisgyermek tápláléka is tartalmaz D vitamint kis mennyiségben.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó