Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

9 hetes a kisfiam egészséges, jól feljődik. Nagyjából igény szerint szoptatom, napközben ...

9 hetes a kisfiam egészséges, jól feljődik. Nagyjából igény szerint szoptatom, napközben kb. 3-4 óránként ( de 2 órán belül nem szoptatom meg kétszer) éjszaka jól alszik este fél 10-tol hajnali 5-ig, 6-ig. Mostanra már úgy érzem elég jól beállt a kereslet -kínálat kapcsolat -sohasem fejek. Igyekszem sok folyadékot inni és rendesen enni. Sok ismerősömtől hallottam és jómagam is tapasztaltam első gyermekemnél, hogy  a 3. hónap körül egy kicsit megborul  a tejtermelés. Egyesek szerint a baba hirtelen megnövekedett igénye miatt mások szerint egyszerűen csak kevesebb tej termelődik. Sajnos első gyermekemnél soha nem sikerült visszaállítani a tej termelődését a megfelelő mennyiségre, pedig elkezdtem 2 óránként szoptatni, éjszaka is felkeltem mégsem sikerült. Valóban van ilyen 3. hónapos válság vagy csak én találkoztam olyan anyukákkal akiknek problémájuk volt valami miatt. Meg lehet ezt előzni?  Mely ételek fogyasztását kell kifejezetten kerülni tejapasztó hatásuk miatt?

Válasz

Valóban előfordulhat ilyen "szoptatási krízis", épp a három hónapos kor környékén. Tényleg lehet, hogy a baba többet akar enni a rendelkezésre álló mennyiségnél, de az is lehet, hogy a hormonális ciklus visszatérése okozza a csökkent tejtermelést. A válságot megelőzni úgy lehetne, hogy fejsz, ezzel fokozod a tejtermelést, és amikor amúgy nem lenne elég, akkor örülsz, mert mégis elég lesz. Erre viszont azért nincs feltétlenül szükség, mert nem biztos, hogy most is be fog következni. A másik (amúgy természetes) módja a megoldásnak, hogy amikor látod a babán, hogy kevesebb a tej, akkor gyakran - legalább két óránként, vagy még gyakrabban - mellre teszed, és vársz türelmesen. Általában öt nap is kell ahhoz, hogy a szervezet reagáljon a megnövekedett tejigényre. Ha a ciklus visszatérése okozza a kevesebb tejet (megjön a menstruáció) akkor hiába fejés, és bármilyen praktika, a tej kevesebb lesz néhány napig. Itt is jó gyakrabban szoptatni. Sajnos, ilyenkor nincs sok segítség: ki kell várni, míg a hormonrendszer visszaáll. Szerencsére a babák kibírják ezt a pár napot. Nyugtasson meg, hogy amikor kevés a tej, akkor egyben sűrűbb is, táplálóbb, a gyerek nem éhezik olyan veszettül, mint gondolnánk.
Tejapasztó hatású ételről nem tudok. A nikotin, és néhány gyógyszer tudja csökkenteni a tejtermelést.

Sződy Judit


Kislányom március 8.-án lesz öt hónapos. Eddig csak anyatejen élt, de már egy hónapja el ...

Kislányom március 8.-án lesz öt hónapos. Eddig csak anyatejen élt, de már egy hónapja elkezdődtek a problémáink az evéssel. A megszületését követően három hónapig rengeteg tejem volt, nem győztem fejni és lefagyasztani. A gyerek is szépen gyarapodott, hetente átlagban 17-20 dkg-t (a születési 3100 g-ról 5500 g-ra hízott). A gyerekorvos még azt is tanácsolta, hogy ne hagyjam a gyereket sokáig enni, mivel a mellemből szabályosan dőlt a kicsi szájába a tej, és gyakran pukkadásig teleette magát, aminek ijesztő mennyiségű bukás lett időnként a vége.  A negyedik hónapban azonban megváltozott az idilli állapot. Lányom kb. 11 hetes korától átalussza az éjszakákat (este 8-tól reggel 8-ig), ami nagyon jó dolog, de a tejtermelésemre rettentő rossz hatással van. A 12 óra szoptatás kihagyás eredményeképpen kezdetben reggelente borzasztóan fájtak a melleim a túltelítettségtől, ezért már hajnalban felkeltem fejni. Pár hét múlva megszűnt ez az állapot, most már csak annyi termelődik reggelig, amennyit a baba meg is eszik. Délelőtt nincs semmi bajunk az evéssel, de késő délután és este sajnos már egyre kevesebb a tejem, ami mostanra odáig fajult, hogy a gyerek nem lakik jól. Tudom, hogy az esti tej táplálóbb, és kevesebb is elég belőle, de a baba még szopna, és nyűgös. Hiába próbálom tovább a mellemen tartani és felváltva mindkettőből még etetni, az én kislányom ahhoz van szokva, hogy dől a szájába a tej, ezért pár perc alatt feladja a kínlódást. Bevallom őszintén, megpróbáltam a saját lefagyasztott tejemből este pótlást adni neki, de sem kispohárból, sem kiskanállal, de még cumisüvegből sem volt hajlandó elfogadni. Fél óra szivettépő ordítás után  éhesen álomba szenderült. Kétségbeesésemben a napi ötszöri etetés után (amiből az utolsó kettő már kínszenvedés a kevés tej miatt) este 11-kor még lefejek egy adag tejet (két mellből összesen kb. 100 ml), hátha nő tőle a tejtermelésem. Sajnos két hét elteltével még nem tapasztaltam eredményt. A védőnő tanácsát is kikértem, aki azt mondta, vegyek tejpépet és az esti szoptatás előtt etessem meg azzal a gyereket. Ezt eddig nem tettem meg, mivel úgy tudom, a tejpép is tehéntej alapú, és miért vegyek, amikor rengeteg saját tejem van a fagyasztóban? Egyik kérdésem az, hogy mit tegyek a több tej érdekében, vagy hogyan próbáljam a gyerekbe tuszkolni a pótlást a saját tejemből? Úgy érzem, mindent elkövettem (Laktoherb teát ittam és iszok minden nap, becsületesen fejtem, a babát igény szerint szoptattam), mégsem sikerül hat hónapos koráig csak anyatejjel táplálnom, pedig a családban előforduló allergiás rokonok miatt szeretném a tehéntejet és az ebből készített tápszereket mindenképpen elkerülni.

Válasz

Szerintem próbálj még egy szopit valahogy beiktatni napközben, vagy hajnalban.
Nem tudom, hogy cumit használtok-e. ha igen, próbáld meg cumi helyett is mellel kínálni a babát. Valóban elég sok ez a 12 óra kihagyás, és - ha hirtelen jön - oda vezethet, hogy a tej apadni kezd. A mell nem szereti az éles váltásokat. Ne keseredj el: ha egy-két órával az esti etetés után még ki tudsz fejni 100 ml-t, akkor biztosan nincs olyan nagy baj a tejmennyiséggel. Szerintem, ha végképp nem tud elaludni este az éhségtől a baba, biztosan elfogadja a lefejt tejet. Ha nem, próbálj meg abból te tejpépet csinálni, rizslisztből, vagy tejmentes bébipapiból (sajnos ilyet ritkán árulnak. Rizsolínó néven lehetett kapni még egy
éve, Podravka termék volt. Talán más cég is gyárt ilyesmit.) Adhatsz neki főtt krumplit is, anyatejjel hígítva, vagy almapürét. Szóval ilyen nem allergizáló ételeket. De csak szopi után. Nem biztos, hogy bármit el fog fogadni. Tarts ki: már csak egy hónap, és akkor teljesen rábízhatod, hogy mit eszik. (Én is hasonló cipőben jártam.)

Sződy Judit


Húgom kisfia 15 hónapos, eddig 3-szor szopott naponta, most viszont hirtelen nem akar tovább ...

Húgom kisfia 15 hónapos, eddig 3-szor szopott naponta, most viszont hirtelen nem akar tovább szopni, ami nem lenne nagy gond, ha húgomnak nem lenne túl sok teje, de sajnos feszülnek a mellei. Mit lehet ilyenkor tenni? Fejjen le egy kicsit? Mikorra várható, hogy elapad a tej?

Válasz

Valóban a fejés a megoldás, de mindig csak annyit fejjen, amennyitől éppen megkönnyebbül. Nagyon vigyázzon, hogy ne hordjon szoros melltartót, mert, ha bevágnak a pántok, ebben az állapotban nagyon könnyen begyulladhat a melle. A jeges borogatás is jót tesz: egy zacsi mirelit zöldséget tekerjen be egy textilpelenkába, és tartsa a mellén. Nem tudom megjósolni, hogy mikorra apad el a teje, de  - ha nem fej túl sokat - néhány nap múlva már nem termelődik annyi, mint amikor még szopott a kicsi.

Sződy Judit


X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó