Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Felszívódási zavar?

Tisztelt Doktornő!

Másfél éves kisfiam jelenleg 8.2 kg és 77 cm. Elmaradt súly- és hosszfejlődésű, illetve mozgásfejlődésben is lemaradt - jelenleg kapaszkodva lépeget, de még önállóan nem tud járni. Fejlődésneurológia kontrollon (legutolsó: 2014. 11 hó) hypotóniát és hypotrophiát állapítottak meg, de egyébként neurológia szempontból mindent rendben találtak. A neur. drnő javasolta, hogy félszívódási zavar irányában vizsgáltassuk ki a gyereket.
A gyerek eddigi kortörténetét megpróbálom "röviden" összefoglalni:
39. hétre született (2013.06.23.) császármetszéssel (ok: téraránytalanság), 3900 g/57 cm, apgar 10/10. Szülésnél minden rendben volt vele is, velem is, jól szopó újszülöttként hagyta el a kórházat, mindent rendben találtak nála.
A problémák kb. 1 hónapos kora körül kezdődtek, rengeteget sírt etetések előtt, alatt, ill. után is, súlygyarapodása nem volt kielégítő. Először kólikára gyanakodtunk, de azután bekerültünk a Madarász u-i gyermekkórházba kivizsgálásra. Ott 3 hetet töltöttünk, utána átkerültünk a SOTE I. sz. gyermekklinikára. Refluxra kaptunk végül gyógyszeres kezelést. Először Controlloc és Motilium, ez sajnos kb. 1 hónap szedés után sem hozott változást, kisfiam továbbra sem tudott enni, utána Losac-ot kapott. Ez sem vált be, majd egy 3. gyógyszert is kipróbáltunk (hatóanyag ua. mint a controllocé), mig végül a gasztroenterológus leállította a gyógyszeres kezelést és evészavart állapított meg. A gyerek tünetei ekkor (kb. 2-6 hónapos korig): nagyon kevés mennyiséget evett meg (kb. 500-600 ml tápszer/nap), azt is sírva- tiltakozva. Sokszor volt, h sugárban jött vissza belőle a tápszer. A súlya ebben az életkorban inkább " lebegett" hol hízott - hol visszafogyta. Emiatt Infantrinit kaptunk, ill. eljött hozzánk egy etetés terapeuta, h segítsen az etetésben. Infantrinitől sem indult be a súly, egy idő után egyáltalán nem akarta megenni - többszöri próbálkozásra sem.
Közben a mozgásfejlődésben is lemaradt - 9 hónaposan sem fordult hátról hasra...Fejl. neurológia vizsgálaton többek közt megállapították, h vestibuláris inger kiváltásakor rosszul reagált.
11 hónaposan véletlenül kiderült, hogy középfülgyulladása van, ami azonban nem mutatott klinikai képet (pl. CRP a norm tartományban volt). Ennek ellenére antibiotikum hatásosnak bizonyult - utána kicsit jobban lett.
Jelenleg vegyes étrenden van, ill. este és hajnalban tápszert kap. Vannak időszakok, mikor jól eszik (jó étvággyal jó kedvűen) és van, hogy hetekig kevesebbet.
Az utóbbi fél évben kb 90 dkg-ot hízott és 3 cm-t nőtt.
Jelenleg egyéni mozgásterápiára hordom.
Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben szóba jöhet-e valamilyen felszívódási zavar? Teljesen tanácstalan vagyok, habár nagyon sok vizsgálaton túl vagyunk már, mégis úgy érzem, hogy nem vizsgálták ki teljes körűen a kisfiamat, ugyanakkor nem szeretném kitenni felesleges vizsgálatoknak sem.
Mit tehetnék még? Milyen irányban kellene elindulni?
Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült ez a levél, de minél több előzményt próbáltam összeszedni.
Várom válaszát, tisztelettel:
Bartháné Hegyi Timea

Válasz

Kedves Bartháné Hegyi Timea!

Köszönöm hosszú, részletes levelét! A leírás alapján nekem úgy tűnik, hogy kisfia panaszait a Madarász utcai kórházban illetve az I. sz. Gyermekklinikán már nagyon részletesen kivizsgálták – feltételezem, hogy felszívódási zavar irányában is végeztek vizsgálatokat. Ez a leletekből, akár házi gyermekorvosuk segítségével, kideríthető. Bár nem mindig könnyű rátalálni a pontos diagnózisra, a felszívódási zavaroknak sokféle tünete lehet: a súlygyarapodás elégtelensége mellett különböző hasi panaszok, székleteltérések vagy kóros laboratóriumi értékek is előfordulhatnak.

Leveléből úgy látom, mintha az utóbbi hónapokban végre javult volna a helyzet, a kisfiú súly- és hosszfejlődése is megindult. Szerintem érdemes lenne most egy picit még türelmesnek lenni, és figyelni, hogy ez a jó irány megmarad-e. A gasztroenterológussal bizonyára kapcsolatban maradtak, gondolom, kontroll vizsgálatra is vissza kell menniük időnként – ő biztosan figyelni fogja a kicsi fejlődését.

Üdvözlettel,

dr

Dr. Gács Zsófia

Folyamatosan beteg - lehet asztmás?

16 hónapos kisfiam folyamatosan beteg, általában légúti fertőzés áll a háttérben. Lázzal kezdi, majd jön a köhögés. Lázat csillapítjuk, el is múlik kb 3 nap alatt, de a köhögés és a légzés már durvább, mindig antibiotikumot kapunk a végén.

10 hónaposan óvodába jár (nem Magyarországon élünk), amit szeret, talán egyszer sírt ott, de akkor is beteg volt.

Mióta ovis/bölcsis 3 hetente mindig beteg. S bár azt mondják valószínűleg vírus, s csak a lázat csillapítsuk, a végén mindig kap antibiotikumot és befújós sprayt...néha még szteroid tablettát is, hörgőtágításra...

Legutóbb azt mondták, ha továbbra is ilyen beteg lesz, lehet erősebb befújós sprayt kap, amit mindig kell használni, mint az asztmásoknak.
Soha semmilyen allergiatesztet nem csnáltak, komolyabb kivizsgálás nem volt, s kérdésemre, hogy vajon normális e, hogy mindig beteg, azt mondják, kicsi még, ilyenkor lehet beteg mindentől...

Vashiányos, arra is kap gyógyszert, de még csak egy hónapja szedi.
Kérdésem, hogy ez valóban normális? Más, vele egykorú gyerekek nem betegek ilyen gyakran. Nem öltöztetjük sem túl melegen, sem kevésbé, nincs kitéve semmi olyan tényezőnek, ami miatt állandóan megfázna.

Először 3 hónapos lett beteg, akkor is köhögés, majd 6 hónapos korától 10 hónapos koráig havonta egyszer, majd azóta szinte 2-3 hetente beteg.
Férjemnél gyermekkorában asztmát állapítottak meg, de nem szedett rá gyógyszert, mégis "kinőtte".

Lehet valami más oka az állandó megbetegedésnek? Lehet valamit tenni ellene?
Egyébként jó kedélyű, jó húsban lévő kisgyerek, 1 éves koráig szoptattam.
A vitamin tartalma miatt általában még tápszert kap reggel és este, de nem mindig issza meg. Mennyi tejet kellene innia?

Válasz

A közösségbe kerülés első hónapjaiban a gyermekek átlagban gyakrabban lesznek betegek.
Ez még normális lehet.

Leveléből az derül ki, hogy három hónapos kora óta egyre gyakrabban betegszik meg a kisfia. A gyakori megbetegedés hátterének kivizsgálása mindenképpen javasolt. Háziorvosával konzultálva kérje gyermeke pulmonológiai vizsgálatát a visszatérő nehéz légzéses hörghurutok miatt, amelyek kapcsán már több alkalommal szteroid kezelésre is szorult.

Ezt a vizsgálatot az Édesapa gyerekkori asztmás megbetegedése is indokolja. Az eredményektől függően gasztroenterológiai kivizsgálás szükségessége is felmerülhet, mivel pl. táplálék allergia vagy refluxbetegség is állhat a gyermek panaszainak hátterében.

A tápszerre vonatkozó kérdésére azt tudom mondani, hogy ennek adása 3 éves korig is javasolt, és sokkal kedvezőbb mint ha tehéntejet kapna.
 

Dr. Kiss Melinda
csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Elválasztanám, mert tesót szeretnénk

Kedves Zsanett!

Abban kérném segítségét, hogy Panna lányom most 16 hónapos, naponta még 2x szopizik. Cumisüvegből csak vizet fogad el. Valami tejitalt gondoltam, hogy megkóstoltatnék Vele, mert úgy gondolom, az anyatejem már nem sok, és nem fedezi a kálciumot meg a többi vitamint.

Másik ok, hogy tesót szeretnénk - Panna ötödik lombikra sikerült -, és ennek feltétele, hogy már ne szopizzon.

Köszönettel:

Andi

Válasz

Kedves Andi!

Az anyatej értékes tápanyagokat tartalmaz, ezért nem kell aggódnia, hogy gyermeke bármiben is hiányt szenved.  Egyéves kor után naponta 500 ml tejalapú táplálék (anyatej, annak hiányában gyerekital) javasolt, mely a hozzátáplálás mellett fedezi a gyermek tápanyagszükségletének jelentős részét. Abban az esetben, ha valóban elhatározta, hogy véget szeretne vetni a szoptatásnak, akkor van más lehetőség is a tejalapú táplálék pótlására. A junior gyerekital 1-3 éves kor között adható. Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek fontosak a gyermek egészséges fejlődéséhez.

A tehéntej adása három éves korig nem javasolt magas fehérje és nátrium tartalma miatt, mely megterhelő lehet a kisded emésztőrendszerének és veséjének. Javaslom, vásároljanak együtt gyermekével egy színes poharat, amiből szívesen elfogyasztja az új italt. A gyerekital többféleképpen is elkészíthető. Lehet ízesíteni cukrozatlan kakaóporral, készíthető belőle gyümölcs- és zöldségturmix, valamint főzésnélküli puding is.

Üdvözlettel:

Pálinkás Zsanett
Védőnő, csecsemő- és gyermekápoló, a Milumil szaktanácsadója

10 hónapos  kisfiam   2 hónapja nem hízott  egy  dkg-ot sem. A házi orvosunk küld ...

10 hónapos  kisfiam   2 hónapja nem hízott  egy  dkg-ot sem. A házi orvosunk küldött vér, vizelet, széklet mintát laborba. Az eredmények negatívak voltak. Pár napja lazább  széklete volt, de jön a foga, gondoltam attól. 2 nappal ezelőtt bélférgeket találtam a pelenkában. A székletminta vizsgálata ezt is kérte. Vermoxot írt a doktornő 4 fél tablettát  adtam be 2nap alatt. Most hasmenése van, minden étkezés után van széklete ami emésztetlen, szinte szagtalan. Hangulata vidám, kiegyensúlyozott. 9 kg a súlya, stagnál. Mi lehet a baj?

Válasz

A székletben talált bélféreg okozhatja, hogy kb. 2 hónapja nem gyarapszik a baba. Hiszen amikor már a féreg ürülését észleljük a  fertőzés már sok hetes. Ez természetesen okozhat felszívódási zavart, súlyállást, székletváltozást. A kisfiú korrekt kezelést kapott, amire feltétlenül szükség van. Komolyabb fertőzés esetén  a terápia közben és után tapasztalhatunk hasmenést, hasfájást, néha allergiás bőrtüneteket. Egyenlőre ún. székletfogó diétán kívül egyéb teendő nincs. Ha a széklet nem rendeződik, a súlygyarapodás nem indul meg gastroenterológiai  (gyomor-bél-emésztési ) kivizsgálás javasolt.   
Dr. Gömöri Ágnes

A kisfiam 14 hónapos és kb. 1 hónapja hasmenése van. A kedve nem rosszabb, látszólag semmi ...

A kisfiam 14 hónapos és kb. 1 hónapja hasmenése van. A kedve nem rosszabb, látszólag semmi baja, sőt közben átesett egy lázas betegségen. Még napjában 3-szor szopott a hasmenés kezdete előtt, de azóta annyiszor ahányszor csak kér, főként mert szerintem keveset iszik. Természetesen azóta nem hízott, de ez nem nagy probléma, hiszen 10 és fél kg. Lehet, hogy egyébként sem hízott volna.
Hasmenése napjában 2-5-szor van. Az idő során változott a szaga és az állaga is. Néha borzalmasan büdös, és lágytól a teljesen folyósig változik. Az ennivaló szinte emésztetlenül van benne. Természetesen voltunk vele orvosnál. Diétán van, amit mar nagyon utál, minden egyebet enne. Amikor tudtom nélkül megetették hússal nem láttam semmi változást. Kapott homeopátiás kezelést is.
Kérdéseim az alábbiak:
A doktornőnk csináltatott széklet vizsgálatot, ami negatív lett (baktériumra). Erre a homeopátiás doktornőnk azt mondta, hogy legalább három vizsgálatot kellene csináltatni, a tényleges negatív eredményhez, mert a baktériumok nem minden alkalommal ürülnek.  Kérjek-e további széklet vizsgálatot?

Válasz

Az okok tisztázására  véleményem szerint gasztroenterológiai vizsgálatra lenne szükség (a gyermekek emésztési, felszívódási tehát gyomor-bél problémáival foglalkoznak). Azt tanácsolom kérjen beutalót a háziorvostól a szakrendelésre. Ott egy alapos kikérdezés és vizsgálat után elrendelik a további vizsgálatokat. Széklet: nemcsak baktériumra, gombára, féregpetére, protozoonra, emésztettségre is. Laboratórium: ezek sokfélék, sokirányúak. A májműködés, az emésztési és felszívódási viszonyok, az estleges táplálékallergiák vizsgálatára irányulnak. Szükség esetén hasi ultrahang vizsgálatot is végeznek. Az eredmények összegzése a gyermek fejlődése és fizikai állapota alapján dönti el a szakorvos, hogy betegségről van-e szó, vagy a táplálkozás 1 éves korban bekövetkező alapos változásából eredő átmeneti állapotról.
Dr. Gömöri Ágnes

Mi történik egy gasztroenterológiai szakrendelésen?
...

Mi történik egy gasztroenterológiai szakrendelésen?

Válasz

A gasztroenterológiai szakrendelésen először alaposan kikérdeznék Önt a gyermek mostani és eddigi táplálkozásáról, az esetleges problémákról, amelyek felmerülhetnek az új ételek bevezetése során, az ételek konzisztenciájának, az adagok változtatásának tűréséről, stb. Ezután a gyermek alapos fizikális vizsgálata történik. Mindezek után a szakorvos az ún. táplálkozási napló vezetését kéri a szülőtől a következő találkozásig, és elrendeli a fentiek összegzése után szükségesnek látszó vizsgálatokat. Ezek laboratóriumi vizsgálatok: vér, vizelet, széklet, ill. a tejcukor érzékenység kimutatására szolgáló ún. hydrogen-kilélegzési teszt. A laboratóriumi vérvizsgálatok általában az esetleges fertőzésekre, májműködésre, ételallergiára, lisztérzékenységre, és a nem megfelelő felszívódási viszonyok következtében kialakult hiányállapotok kimutatására irányulnak (pl. vas, kalcium). Ha indokolt, a gyermek hasi ultrahang vizsgálata is megtörténik. Amennyiben szükséges, ma már még speciálisabb laboratóriumi endoszkópos (+szövetminta-nyeréses) vizsgálatok is elvégezhetők szakintézetekben. Célunk az, hogy a gyermek vontatott fejlődésének okát, esetleges emésztési zavarát kiderítsük, és ezek alapján a megfelelő diétát, gyógyszert beállítsuk. Amennyiben erre nincs szükség, akkor is egy megfelelő roboráló diétás tanáccsal és az esetleg kialakult hiányállapotok rendezésével engedjük el a szülőt-gyermeket.

Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó