Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Fiam 34 hónapos. Kb.1 hónapja rekedtes, fátyolos a hangja. Nem náthás nem köhög, nem ...

Fiam 34 hónapos. Kb.1 hónapja rekedtes, fátyolos a hangja. Nem náthás nem köhög, nem fáj a torka. Az orvosunk köptetőt és allergia ellenes cseppeket rendelt. Ha ez nem segít akkor menjünk a gégészetre. Én nem szívesen adom neki ezeket a gyógyszereket talán feleslegesen. Ön mit javasol?

Válasz

A fátyolos, rekedtes hang több ok következménye lehet, bár alapvetően a gége rendellenességére utal.
Nagyon nehéz úgy megítélni a dolgot, hogy a gyereket nem látjuk. A felírt gyógyszereket hallva azt gondolom, hogy a gyermekét vizsgáló orvos légúti fertőzés kapcsán kialakuló eltérésre gondol. Az allergia ellenes csepp az ekkor kialakuló gyulladásos váladékképződés visszafogását illetve az esetleges gyulladásos duzzanat mérséklését is eredményezheti.
Nem mondhatom innen és így feleslegesnek a kezelést.
Ugyanakkor hozzátenném, azt is érdemes megfigyelni, hogy alszik a gyermek. Ugyanis nagyon gyakori probléma, hogy - különösen száraz környezetben - az egyébként a nyirokszervek túltengésére hajlamos gyermek, a megnagyobbodott orrmandulák miatt nyitott szájjal, esetleg horkolva alszik. Ilyenkor pedig a kiszáradó nyálkahártyák okozhatnak hasonló panaszokat, tüneteket. Ezért javaslom a környezet párásítását, esetleg ez is segít.
Azzal egyetértek, hogy amennyiben az általános gyermekorvosi módszerek, esetleg kezelés nem hoz eredményt, meg kell mutatni a gyermeket gégésznek is.
Dr. Péter György

Babánk tegnap volt 5 hetes és kb. 3 hete elég komoly hasfájással küszködünk. A doktorn ...

Babánk tegnap volt 5 hetes és kb. 3 hete elég komoly hasfájással küszködünk. A doktornő Espumisan Emulsiót javasolt. Az adagolását a dobozon lévő tájékoztatóra bízta. A kérdés: a pici 3 óránként eszik. Ebben az esetben minden szoptatás után 25 cseppet kell adnunk? Vagy elosztva minden szoptatás után 3 cseppet, vagy napi 1* 25 cseppet?!

Válasz

A gyógyszerhez mellékelt használati utasítás ajánlata: csecsemőkorban 25 csepp. Ez az adagolási utasítás tovább olvasva a szülőknek bizony nem egyértelmű, gondot okoz. Főleg a csak anyatejet fogyasztó babák esetében, akik egyebet ne isznak, cumisüveget nem használnak. A szülő a napi adagot nem szívesen adja be egyszerre. Ez ugyan lehetséges, de tapasztalataink alapján nem célszerű. Általában azt ajánljuk, hogy a napi adagot a babának legalább 4 részre osztva adják be. De meg lehet próbálni úgy is elosztani a teljes adagot, hogy a pici minden szoptatás előtt, vagy után kapjon kb 4 cseppet. Figyeljék meg hogy hatékonyabb és aszerint osszák el a napi adagot.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdésem az lenne, hogy ha gyermekem megfázik, gyógyszer helyett adhatok-e neki Lándzsás ...

Kérdésem az lenne, hogy ha gyermekem megfázik, gyógyszer helyett adhatok-e neki Lándzsás útifű nevű folyadékot, amit a gyógyszertárban árulnak. Esetleg kimondottan csak köhögésre ajánlott, és ha vannak melléktünetei a megfázásnak (eldugult, folyó orr, gyengeség stb.) akkor adjak csak gyógyszert?
Sok ismerősömtől hallom, hogy nem adnak gyógyszert, csak gyógynövényeket, de úgy látom azok a gyerekek sokkal betegesebbé válnak, lerakodik  a slejm, többet és hosszabb  ideig köhögnek, szuszognak, még tüdőgyulladást is kapott ismerősöm gyermeke. Igy én inkább vagyok a híve a gyógyszeres kezelésnek. Emiatt kicsit tanácstalan is vagyok, próbálom mondani nekik, hogy ha lehet kezeljék a gyermeket egyből (orvosuk által ajánlott gyógyszerrel), mert nem akarom, hogy a gyermekemet megfertőzzék. (Mindig igy kapta el, hogy kis barátai köhögősen jönnek át, s gyógyszert nem kapnak.)

Válasz

Gyógyszert betegség esetén akkor kell szedni, ha azt az orvos elrendeli. Véleményem szerint nem kell és nem is szabad éles határvonalat húzni a gyógynövény tartalmú készítmények és a gyógyszerek adása közé, mivel az szemléletbeli problémákat okozhat. Másra valók a gyógynövények és másra a gyógyszerek.
Sokszor elég a tüneti kezelés, pl. a légúti betegségek esetén, és erre megfelelők a gyógynövények is. Egyébként a klasszikus gyógyászatban korábban alkalmazott, de talán méltánytalanul háttérbe szorult, egyszerűbb, hagyományos, javarészt növényi eredetű összetevőket alkalmazó recepturakat tanítják az orvosi egyetemeken, és még most is érvényben vannak, tehát rendelhetők az ezeket ismertető könyvecskébe gyűjtött gyógyszerek is. (FoNo)
De - és ebben lehet, hogy felötlik a hagyományos orvosi szemléletem - az oki kezelésre ezek már nem elegendők. Pl. tüdőgyulladást nem gondolnék gyógynövénnyel gyógyítani. Azonban a kiegészítő, tüneti kezelésben itt is szerepe lehet az előbb említett készítményeknek.
(Azt is hadd említsem meg, hogy a klasszikus értelemben vett gyógyszerek jó része - legalábbis az alapkészítményeket illetően - gyógynövény eredetűek, bár tudjuk, az ipar azokat már számtalan mesterséges lépéssel tovább módosította, finomította.)
Az, hogy a másik gyermek tüdőgyulladást kapott, nem magyarázható azzal, hogy nem kezelték - vagy nem kezeltették - megfelelően. Hiszen az egy légúti fertőzés, aminek bármelyikünk ki van téve. Abban viszont igaza lehet, hogy a gyermekek egymást megfertőzhetik, hiszen a gyermekkori akut megbetegedések zöme légúti eredetű, és cseppfertőzéssel terjed. Azonban általában nem lehet pontosan megmondani, hogy egy adott fertőzést kitől, mikor kapjuk el.
Az Ön által említett megfázásnak nem mellék-, hanem igenis integráns tüneti az orrdugulás, gyengeség, köhögés. És ekkor kell orvosnak megítélnie, hogy ez esetben mi a teendő. Természetesen, ha a gyerek nem különösebben beteg, nincs vagy rövid ideig tartó láza volt, ha étvágya, általános állapota jó, nem hányt, akkor a szülő is jogosult gyermeke kezelésére, de csak tüneti szerekkel: orrcsepp, nyákoldó ("köhögéscsillapító") orrkenőcs, vitaminok stb. Ide tartozik, mint szülői feladat és tüneti kezelés, a lázcsillapítás is. Tehát pl. egy banális felső légúti hurut, nátha miatt nem feltétlen kell orvoshoz fordulni. Ugyancsak elegendő egy egyébként jó állapotban levő, nem hányó, jól itatható (etethető) gyermek hasmenését szülői segítséggel, egyszerű diétával kezelni.
Azonban, ha bármi okból azt érzik, hogy maguk nem tudják a gyermek állapotát megítélni, az adott problémát megoldani, feltétlen el kell menni az orvoshoz.
Az a tapasztalatom és véleményem, hogy a gyermekükkel jó kapcsolatban levő, a gyermeket érző szülő pontosan tudja, mikor kell orvoshoz fordulni, és nem az első köhintésnél vagy 38,2-nél teszik ezt.

Dr. Péter György A kisfiam 19 hetes,1330 gr-mal, a 33. héten született. Kevés volt a magzatvizet, és centráli ...

A kisfiam 19 hetes,1330 gr-mal, a 33. héten született. Kevés volt a magzatvizet, és centrális keringést állapítottak meg nála. Mostanra 4200 gr, csak anyatejet kap. Kiegészítés képpen kap B, C, A, D vitamint, Maltofert ,Folsavat,és Konakiont .A D vitaminból napi 2 cseppet írtak elő a kórházban, mert az alkalikus foszfatáz értéke 2000 felett van. A háziorvos szerint ez az érték nem olyan magas. Szerinte szigorúan csak 1 cseppet adjunk, mert gyorsan benő a kutacsa, ami valóban lényegesen kisebb, mint néhány hete. Most kb 2cm. Kérdésem, hogy Ön szerint mennyi D vitamint adjunk ezek után?

Válasz

A D vitamin szokásos adagja valóban napi 1 csepp, de ha nagyobb D vitamin igényre gondolunk, ez az adag emelhető. Az Önök esetében az alkalikus foszfatáze szintje alapján állapítottak meg vitaminhiányt.
Az alkalikus foszfatáze értéke nagyon metodika- (labor-) függő. Tehát leginkább az az intézet tudja értékelni a számadatot, ahol a vizsgálat történt. A 2000 körüli érték mindenképpen emelkedettnek tűnik, és ez az angolkor (rachitis) ú.n. biokémiai diagnosztikájában használatos. A kis súllyal születettek általában nagyobb vitamin-ellátásra szorulnak. Tehát az az érzésem, hogy hallgatni kell és lehet az intézet orvosára, és a D vitamint legalábbis átmenetileg az ő javaslata alapján folytatnám.
Azonban igen kényes kérdés, hogy miként viszonyul mindehhez a gyermek házi orvosa. Én azt gondolom, mindenképpen tisztázni kell akár mindkét féllel a dolgot, és nekem címzett kérdést nekik kellene feltenni.
Dr. Péter György

A fiam 12 hónapos. Egy hete beteg lett, nem volt komoly csak az orra folyt és egy kicsit köhö ...

A fiam 12 hónapos. Egy hete beteg lett, nem volt komoly csak az orra folyt és egy kicsit köhögött. El is vittem a gyerekorvoshoz, ő úgy találta, hogy a torka nagyon piros így felírt egy kanalas gyógyszert (Ospamox ). Ez egy hétfői nap volt, azt mondta pénteken vigyem vissza. Az állapota csak rosszabb lett. Írt egy új gyógyszert más hatóanyaggal (Cecloretta 125mg/5ml), merthogy az előző nem hatott. Ezt már naponta 3-szor kellett szedni, péntek este adtam neki először, szombaton 3-szor kapta és vasárnap reggelre tele lett piros pöttyökkel. Amúgy szombaton már csak hőemelkedése volt, vasárnap pedig már semmi, az étvágya is javult. Először csak a fején és a törzsén, és úgy nézett ki mint a melegkiütés. Vasárnap reggel még adtam egy adag gyógyszert, de már akkor is azt gondoltam hogy az új gyógyszerre allergiás, ezért többet nem is adtam neki. Estére csak még több pötty lett és még dudorosak is lettek, másnapra pedig már nem is pöttyök hanem foltok lettek, és már több volt rajta a piros, mint a normál bőrszíne. Hétfőn levittem az orvoshoz, aki azt mondta ez nem allergia, hanem hatott az új gyógyszer és egyes babák szervezete így reagál amikor a kórokozó elpusztul, és távoznak a méreganyagok a szervezetből. Kapott egy kalcium injekciót és irt fel Kalciumot, ampullásat, amit meg kell itatni vele és Fenistil cseppeket, és monda ő is hogy a gyógyszert már ne adjam neki. Most kedd van és már szépen javul, ahol legelőször megjelentek a foltok ott már alig látszik.  Azt szeretném megtudni hogy ilyesmi létezik-e, mert a környezetemben ilyesmiről még nem hallott senki, pedig sok szülőt megkérdeztem. Mindenki arra gyanakszik, hogy ez egy sima gyógyszer allergia volt. A kezelés amit a doktornő ajánlott is allergiára utal.

Válasz

A bőrjelenségek megítélése leírás alapján elég nehéz.
A csecsemőkorban, lázas állapot vagy légúti fertőzésre utaló jelek és tünetek mellé társuló kiütésnek több oka lehet: először maga az alapbetegség. Ugyanis többfajta vírus fertőzés járhat kiütésekkel. Azután lehet gyógyszerallergia is. De lehet, hogy a szervezet megváltozott immunstátusa következtében jönnek létre kiütések. Sokszor nehéz ezeket differenciálni.
Sokszor vagyunk úgy vele, hogy ahogy jöttek, úgy el is múlnak a kiütések. A tüneti kezelés vérmérséklet kérdése (is.) Ha esetleg viszket, meg lehet próbálni adni ilyen antiallergiás jellegű szereket. Ugyancsak elvileg hathatnak a folyamat alapmechanizmusára is.
Dr. Péter GyörgyBarátnőm ma esti esete indított a levél megírására. Egykorú kislányaink vannak ez ...

Barátnőm ma esti esete indított a levél megírására. Egykorú kislányaink vannak ezért ijedtsége érthető módon nagy hatással volt rám is.
Hat és fél hónapos normálisan gyarapodó, mindeddig teljesen egészséges kislánya pár napja elkezdett csúnyán köhögni, de a torka nem gyulladt be és láza sem volt. Mivel a barátnőm belázasodott, kihívta a gyerekorvost, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyerek tőle kapott -e el valami vírust, mivel szoptatja.
Az orvos ki is jött, a vizsgálat után közölte, hogy a kislány tüdeje teljesen tiszta és a torka is csak egy kicsit piros. Azt mondta, hogy második gyereknél ilyen esetekben már nem is hívnak orvost. Mindenesetre felírt Sinecod cseppeket.
Ma este fürdetés előtt kapott gyógyszerből másodjára (hígítva) a kislány, aki a bevétel után pár másodperccel hányni kezdett, majd fuldokolni, hiszen a levegővétel közben visszanyelte a hányását. Próbálták hasra fordítani, lefelé tartani, de nem sokat segített, szegény gyerek csak vonaglott tovább.
Szerencsére oda volt készítve a porszívó az orrleszíváshoz és ezzel végül meg tudták tisztítani az orrát. Egy mentős hölgy később megvizsgálta és szerencsére tisztának találta a tüdejét. Arra viszont nem tudott választ adni, hogy mi válthatta ki ezt a reakciót. Van -e arra esély, hogy allergiás ezekre a cseppekre? 

Válasz

Egy gyógyszer beadásakor számolnunk kell - alatta, ill. utána - nem kívánt kedvezőtlen hatásokkal. Ezek egy része ún. pharmakológiai hatás, amikor a gyógyszer, mint kémiai anyag nemcsak a kívánt helyen és csak a kívánt mértékben befolyásolja a szervezetben zajló fizikai-kémiai-biológiai reakciókat. Ennek eredményeként jelentkeznek a gyógyszer mellékhatásai (szédülés, hányinger!, hasmenés, szájszárazság, stb.) hogy ezek kinél mennyire erősen jelentkeznek, függ pl. a máj érettségétől és állapotától, kísérő betegségektől, a vese jó működésétől, gyermekeknél a szervezet folyadékmennyiségétől is stb., valamint attól, hogy ugyanekkor milyen gyógyszereket kap még a beteg. A másik nem kívánt következmény az allergiás reakció. Ahhoz, hogy egy gyógyszerallergia kialakulhasson, a szervezetnek ismételten találkoznia kell a gyógyszerrel, tehát korábban már legalább egyszer. Ez azonban csak mintegy 5-6 %-ban fordul elő szemben az előzőekkel. Az allergiás reakciók többféle (5!) mechanizmusa is működésbe léphet gyógyszerallergia esetén. Ilyenkor a tünetek a következők lehetnek: kiütés a bőrön, bevérzések, hólyagok, súlyosabb esetben a bőr olyan lesz, mintha leforrázták volna. Ismert ilyen eredetű láz is, esetleg köhögés. Súlyos esetben (főleg ismételt adáskor!) a reakció heves, akár gégeödéma, fuldoklás, akár a keringés összeomlása léphet fel - akár a darázscsípésnél.
A történet alapján tehát nem valószínű a gyógyszerallergia, inkább merül fel az előbb leírt ok miatt bekövetkezett hányinger, hányás. Kisgyermeknél ez a gyógyszer rossz íze miatt is bekövetkezhet. A bevétel utáni gyors hányás is inkább erre utal. A hányadék aspirációja viszont nagyon heves fulladásos tüneteket, utóbb súlyos tüdőgyulladást is okozhat. Érdemes lenne tehát a kisgyermeket újra megmutatni orvosuknak, és az eseményeket megbeszélni vele. A Sinecod helyettesíthető gyógyszer.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó