Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiam most lesz 3 éves. Észrevettem, hogy hullik a haja. Az a kérdésem, hogy van-e már ...

Kisfiam most lesz 3 éves. Észrevettem, hogy hullik a haja. Az a kérdésem, hogy van-e már ilyen korban is bizonyos fokú temészetes hajhullás, s ha igen, ez hány szálig normális. Kell-e orvoshoz fordulnom, vagy próbálkozzam vitaminkészítményekkel? A haja a kicsinek nem csomókban, hanem szálanként hullik. Próbaképpen többször átnéztem a fejét, és 1-1 szál többször a kezemben maradt. Kérem segítsen, mit tegyek?

Válasz

Egy gyermeknek általában 100000 hajszála van Naponta 50-100 hullik ki és képződik újra. Kb. az összes hajszál negyedének kell kihullnia ahhoz, hogy a haj megkevesbedése szembetűnő legyen. Számtalan inger változtatja meg a hajnövekedés ritmusát, a hajhullás mindig a folyamat végső fázisa. A lehetséges okok: fertőzések, gyulladásos állapotok, /lázzal, vagy anélkül/, gyógyszerek, mechanikai tényezők, a hormontermelő szerveket érintő zavarok, a fejbőr gombás, vírusos, bakteriális fertőzései. Anyagcserezavarok: fehérjehiány, komplex felszívódási zavarok, vitaminhiány, főleg A, cinkhiány, Stressz stb. Tehát, ha valóban hajhullásról van szó, keressenek fel bőrgyógyász szakorvost az okok tisztázása érdekében.
Dr. Gömöri Ágnes

A fiam 12 hónapos. Egy hete beteg lett, nem volt komoly csak az orra folyt és egy kicsit köhö ...

A fiam 12 hónapos. Egy hete beteg lett, nem volt komoly csak az orra folyt és egy kicsit köhögött. El is vittem a gyerekorvoshoz, ő úgy találta, hogy a torka nagyon piros így felírt egy kanalas gyógyszert (Ospamox ). Ez egy hétfői nap volt, azt mondta pénteken vigyem vissza. Az állapota csak rosszabb lett. Írt egy új gyógyszert más hatóanyaggal (Cecloretta 125mg/5ml), merthogy az előző nem hatott. Ezt már naponta 3-szor kellett szedni, péntek este adtam neki először, szombaton 3-szor kapta és vasárnap reggelre tele lett piros pöttyökkel. Amúgy szombaton már csak hőemelkedése volt, vasárnap pedig már semmi, az étvágya is javult. Először csak a fején és a törzsén, és úgy nézett ki mint a melegkiütés. Vasárnap reggel még adtam egy adag gyógyszert, de már akkor is azt gondoltam hogy az új gyógyszerre allergiás, ezért többet nem is adtam neki. Estére csak még több pötty lett és még dudorosak is lettek, másnapra pedig már nem is pöttyök hanem foltok lettek, és már több volt rajta a piros, mint a normál bőrszíne. Hétfőn levittem az orvoshoz, aki azt mondta ez nem allergia, hanem hatott az új gyógyszer és egyes babák szervezete így reagál amikor a kórokozó elpusztul, és távoznak a méreganyagok a szervezetből. Kapott egy kalcium injekciót és irt fel Kalciumot, ampullásat, amit meg kell itatni vele és Fenistil cseppeket, és monda ő is hogy a gyógyszert már ne adjam neki. Most kedd van és már szépen javul, ahol legelőször megjelentek a foltok ott már alig látszik.  Azt szeretném megtudni hogy ilyesmi létezik-e, mert a környezetemben ilyesmiről még nem hallott senki, pedig sok szülőt megkérdeztem. Mindenki arra gyanakszik, hogy ez egy sima gyógyszer allergia volt. A kezelés amit a doktornő ajánlott is allergiára utal.

Válasz

A bőrjelenségek megítélése leírás alapján elég nehéz.
A csecsemőkorban, lázas állapot vagy légúti fertőzésre utaló jelek és tünetek mellé társuló kiütésnek több oka lehet: először maga az alapbetegség. Ugyanis többfajta vírus fertőzés járhat kiütésekkel. Azután lehet gyógyszerallergia is. De lehet, hogy a szervezet megváltozott immunstátusa következtében jönnek létre kiütések. Sokszor nehéz ezeket differenciálni.
Sokszor vagyunk úgy vele, hogy ahogy jöttek, úgy el is múlnak a kiütések. A tüneti kezelés vérmérséklet kérdése (is.) Ha esetleg viszket, meg lehet próbálni adni ilyen antiallergiás jellegű szereket. Ugyancsak elvileg hathatnak a folyamat alapmechanizmusára is.
Dr. Péter GyörgyBarátnőm ma esti esete indított a levél megírására. Egykorú kislányaink vannak ez ...

Barátnőm ma esti esete indított a levél megírására. Egykorú kislányaink vannak ezért ijedtsége érthető módon nagy hatással volt rám is.
Hat és fél hónapos normálisan gyarapodó, mindeddig teljesen egészséges kislánya pár napja elkezdett csúnyán köhögni, de a torka nem gyulladt be és láza sem volt. Mivel a barátnőm belázasodott, kihívta a gyerekorvost, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyerek tőle kapott -e el valami vírust, mivel szoptatja.
Az orvos ki is jött, a vizsgálat után közölte, hogy a kislány tüdeje teljesen tiszta és a torka is csak egy kicsit piros. Azt mondta, hogy második gyereknél ilyen esetekben már nem is hívnak orvost. Mindenesetre felírt Sinecod cseppeket.
Ma este fürdetés előtt kapott gyógyszerből másodjára (hígítva) a kislány, aki a bevétel után pár másodperccel hányni kezdett, majd fuldokolni, hiszen a levegővétel közben visszanyelte a hányását. Próbálták hasra fordítani, lefelé tartani, de nem sokat segített, szegény gyerek csak vonaglott tovább.
Szerencsére oda volt készítve a porszívó az orrleszíváshoz és ezzel végül meg tudták tisztítani az orrát. Egy mentős hölgy később megvizsgálta és szerencsére tisztának találta a tüdejét. Arra viszont nem tudott választ adni, hogy mi válthatta ki ezt a reakciót. Van -e arra esély, hogy allergiás ezekre a cseppekre? 

Válasz

Egy gyógyszer beadásakor számolnunk kell - alatta, ill. utána - nem kívánt kedvezőtlen hatásokkal. Ezek egy része ún. pharmakológiai hatás, amikor a gyógyszer, mint kémiai anyag nemcsak a kívánt helyen és csak a kívánt mértékben befolyásolja a szervezetben zajló fizikai-kémiai-biológiai reakciókat. Ennek eredményeként jelentkeznek a gyógyszer mellékhatásai (szédülés, hányinger!, hasmenés, szájszárazság, stb.) hogy ezek kinél mennyire erősen jelentkeznek, függ pl. a máj érettségétől és állapotától, kísérő betegségektől, a vese jó működésétől, gyermekeknél a szervezet folyadékmennyiségétől is stb., valamint attól, hogy ugyanekkor milyen gyógyszereket kap még a beteg. A másik nem kívánt következmény az allergiás reakció. Ahhoz, hogy egy gyógyszerallergia kialakulhasson, a szervezetnek ismételten találkoznia kell a gyógyszerrel, tehát korábban már legalább egyszer. Ez azonban csak mintegy 5-6 %-ban fordul elő szemben az előzőekkel. Az allergiás reakciók többféle (5!) mechanizmusa is működésbe léphet gyógyszerallergia esetén. Ilyenkor a tünetek a következők lehetnek: kiütés a bőrön, bevérzések, hólyagok, súlyosabb esetben a bőr olyan lesz, mintha leforrázták volna. Ismert ilyen eredetű láz is, esetleg köhögés. Súlyos esetben (főleg ismételt adáskor!) a reakció heves, akár gégeödéma, fuldoklás, akár a keringés összeomlása léphet fel - akár a darázscsípésnél.
A történet alapján tehát nem valószínű a gyógyszerallergia, inkább merül fel az előbb leírt ok miatt bekövetkezett hányinger, hányás. Kisgyermeknél ez a gyógyszer rossz íze miatt is bekövetkezhet. A bevétel utáni gyors hányás is inkább erre utal. A hányadék aspirációja viszont nagyon heves fulladásos tüneteket, utóbb súlyos tüdőgyulladást is okozhat. Érdemes lenne tehát a kisgyermeket újra megmutatni orvosuknak, és az eseményeket megbeszélni vele. A Sinecod helyettesíthető gyógyszer.
Dr. Gömöri Ágnes

12 hetes babámnak az orvos megállapította hogy koszmója van, erre írt egy krémet, amit a gy ...

12 hetes babámnak az orvos megállapította hogy koszmója van, erre írt egy krémet, amit a gyógyszertárban keverték ki. Mi ma első napon használtuk, azt mondta fél órát hagyjuk rajta, mossuk le, aztán fésűvel szedjük le, egy idő után a baba nagyon kezdett sírni (fájdalmas sírás) és nagyon vörösödött a feje is, felhívtuk az orvos, és megkérdeztük hogy mitől lehet, azt mondta talán a szalicil sav, amit tartalmaz. Erre kiborultam, mivel én és az egész családom allergiás az aszpirinre, azután lemostam gyorsan (25perc után) fürdető krémmel, és leöblítettem vízzel. Most mit tehetek, van ennek valami mellékhatása? talán a kutacson keresztül bement a szervezetébe??? Lesz valami problémája a jövőben emiatt? Valójában kezelni kell a koszmót, ha igen akkor mivel??? Lehet-e, hogy a család után a baba is allergiás lesz az aszpirinre?

Válasz

A szalicilát érzékenység, mint minden egyéb gyógyszerérzékenység családokban halmozódhat. Úgy tűnik, a leírt reakció alapján, hogy babája is érzékeny erre az anyagra. Amennyiben a tünetek lezajlottak, szerencsére testszerte jelentkező kiütésekkel, szemhéj-, ajak-, gégeödémával, általános tünetekkel, pl. keringési zavar (ez utóbbiak a szerrel való ismételt találkozáskor lépnek fel) nem jártak, más egyéb tünetre, károsodásra már nem kell számítaniuk. A bőrön- kutacson keresztül a kenőcs nem valószínű, hogy átjut a keringésbe. A reakciót a bőrbe felszívódó anyag okozta. Ezentúl tehát célszerű a babát is szalicilát érzékenyként kezelni, és az anyagot gyulladáscsökkentés, lázcsillapítás során is szigorúan mellőzniük kell. Ez ma már nem fog gondot okozni. A koszmót célszerű kezelni, mivel az magára hagyva megvastagszik, alatta a bőr nem szellőzik és nem esztétikus. Ma már az említett kevert kenőcsön kívül korszerű gyári készítmény -egy emulzió - is kapható a csecsemő koszmójának ápolására, amely egy hatékony, az egész csecsemőkor során használható szer.
Dr. Gömöri ÁgnesKét gyermekem van. A nagyobb penicillin érzékeny / ez egy magánrendelésen derült ki, aho ...

Két gyermekem van. A nagyobb penicillin érzékeny / ez egy magánrendelésen derült ki, ahol az orvos a gyerek karjába injekciózott valamit, majd annak helyén, rövid időn belül pirosodás jelent meg./ A gyermekeim édesapja szintén penicillin érzékeny. Hogyan bizonyosodhatok meg arról, hogy a kisebbik gyermekem allergiás-e a penicillinre? Ő most legutóbb Sumetrolim szirupot kapott, és nem sokra rá az arca ill. a felső teste apró piros kiütésekkel lett tele. Lehetséges erre a gyógyszerre való érzékenység is? A szirupot természetesen orvos tanácsára elhagytuk, a "pöttyök" húzódnak vissza.

Válasz

A gyógyszerek többféle immunmechanizmuson keresztül okoznak tüneteket. A legtöbb gyógyszer általában kis molekulasúlyú egyszerű kémiai vegyület, és ezek úgy válnak immunogénné, hogy a szervezet szöveti fehérjéihez kötődve elindítsanak különböző típusú allergiás reakciókat. 1-1 vegyület-, ill. gyógyszercsoportra jellemző az allergiás reakció típusa, de vannak olyan gyógyszerek, amelyek többféle típusú reakciót is kiválthatnak. Függ a reakció milyensége a kapó beteg szervezetétől, a gyógyszer mennyiségétől, a beadás módjától (szájon át vagy vénába), ill. attól, hogy hányadszor találkozik vele a szervezet. Létezik olyan is, hogy egy gyógyszercsoportra allergiás egyén keresztallergiát mutat, korábban nem szedett gyógyszerrel szemben. Ezért nem szabad gyógyszerallergiás betegnek magát öngyógyszereznie. Ha a családban gyógyszerallergia előfordul, az utódoknál ennek valószínűsége gyakoribb, mint az átlag lakosságban várható. A gyógyszerallergiák közül valóban a penicillin allergia a legismertebb, de viszonylag gyakran észleljük a szulfonamid (Sumetrolim) allergiát is, ugyanígy a szalicilátokkal szembeni allergiát is. Ma már súlyos, életet veszélyeztető esetben mód van pontos gyógyszerallergia vizsgálatra (a fővárosban egy intézményben végzik ezt), de csak a fenti esetekben, gyógyintézetek kérésére, borzasztóan magas ára miatt. Ha gyermekénél feltétlenül fontos lenne a penicillin adása, mint ahogy orvosuk testvérénél ezt elvégezte, bőrpróbát lehet végezni az érzékenység tisztázására. Szerencsére ma már sokféle, széles spektrumú, jó minőségű antibiotikum áll rendelkezésünkre még az alapellátásban is, így annak adása gyermekénél elkerülhető.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó