Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Zöldes széklet

Szia!

Milumil tápszerrel táplálom a babábamat már 6 hetes, de a széklete néha zöldes. Ez normális??? Amúgy szépen fejlődik meg jól is eszik, és a kedve is nagyon jó. Van okom aggódni a baba miatt??

Anita

Válasz

Kedves Anita,

A széklet színe megváltozik abban az esetben, ha a gyermek az anyatejen kívül tápszert vagy más táplálékot is kap. Amennyiben a széklet állaga krémes, hasfájást és székletürítési panaszokat nem okoz a gyermeknek, aggodalomra semmi oka. A hozzátáplálás mellett a széklet állaga és színe folyamatosan változni fog. Ez függ majd az elfogyasztott étel típusától.

Üdvözlettel:

Pálinkás Zsanett
Védőnő, csecsemő- és gyermekápoló, a Milumil szaktanácsadója

Nem kakil

A kislányom három hetes, tápszert eszik, de előtte megpróbálom megszoptatni, hogy legalább ahhoz a kevés anyatejhez hozzájusson. Most Milumil HA Startot adok neki, de 2-3 napig nem kakil, csak pisil és fáj neki, erőlködik, és szinte már vonyít a fájdalomtól. Már próbáltam tornáztatni, masszírozni, infacol csepp, lázmérő, de semmi.

Mit tegyek?

Milák Erika

Válasz

Kedves Milák Erika!

Először is forduljon szoptatási tanácsadóhoz, mert biztosan lehet fokozni az anyatej mennyiségét, hogy az elég legyen csecsemőjének. Persze, székrekedése és hasfájása valószínűleg akkor is lesz, mert minden kiscsecsemő hasfájós. Általában ez akkor szűnik meg, amikor már darabos ételt is eszik. Gyermekorvos vizsgálja meg, hogy nincs-e sérve, vagy tejcukor érzékenysége, vagy egyéb betegsége, mert azok komoly hasfájást okoznak és kezelendők.

A hőmérőzést biztosan nem javaslom. Az Infacol vagy Gripewater megkísérelhető.

Természetesen, ha nincs elegendő anyatej és nem sikerül szaporítani sem, akkor az anyatejpótló tápszer adása indokolt és jó.

Üdvözlettel:

Kell-e a szoptatós tea?

Szoptatós tea... Nekem bent a kórházban azt mondták, nem javasolják, mert átmegy az anyatejbe, és ha a babának nem voltak görcsei, akkor okozhat neki, ez mennyire igaz? Mert én ezért nem merem inni a Laktohebet.

hungigi

Válasz

Hungigi, igen, így van: egyes gyógynövényekre lehetnek olyan érzékenyek a babák, hogy pont a várakozással ellentétes hatást váltják ki. Igyál napi 2-2,5 liter folyadékot (víz is lehet, sőt, talán az a legjobb), az bőven elegendő. De nálam bevált az alkoholmentes sör is - szigorúan az alkoholmentes...

Dr. Balla Viktória, neonatológus

Hasfájós a korababa

Az én kisfiam 32. hétre született, eddig semmi baj nem volt vele, csak akkor kelt fel, ha éhes volt, pedig azt mondják, hogy a kisfiúk hasfájósak. Én nem vettem észre. Eddig. Igazából tegnap vettem észre, hogy nem tud kakilni és nagyon emelgeti a lábát és láttam, hogy szenved, nagyon sajnáltam őt, szombat óta nem kakilt. Tegnap vettem neki glicerines kúpot, nagyon sokat kakilt tőle. Viszont ma megint látom rajta, hogy szenved, és nagyon emelgeti a lábát, meg nyög nagyon hangosan. Nagyon sajnálom őt. Lehet, hogy hasfájós lesz mégis?

Ma két hónapos és csak anyatejet eszik. A védőnő azt mondta még kicsit régebben, hogy az természetes, hogy nem kakil mindennap, és hogy még az egy héten egyszer is belefér, de ha ő mindennap szokott… Akkor talán neki nem az. Vagy én gondolom rosszul?

A kúptól kicsit hígabbat kakilt, de amúgy krémes állagú és sárga szokott lenni. A tornáztatást csináltam neki, néhányat pukizott csak, volt, amikor kirántotta a kezemből a lábát és ő húzta fel magának a hasáig. Az Espumisan csepp meg annyira gyógyszernek hangzik, nem gáz,ha már most gyógyszerhez nyúlok? Van itthon Mecsek baby tea, az nem jó?

hungigi

Válasz

Hungigi, semmi gond nincs. A kizárólag anyatejes babáknál ez teljesen természetes jelenség, úgy ennyi idősen jut el arra az érettségre a bélrendszerük, hogy már tökéletesen bontják az anyatejet. Ez azt jelenti, hogy abból alig marad salakanyag, és egy kiadós székelésre elegendő adag összegyűjtésére akár több napra is szükség lehet. Vagyis a védőnőnek van igaza.

Születésük után a babák azért kakilnak olyan gyakran, mert még nem tudnak megbirkózni az anyatejben lévő laktózzal és ez tulajdonképpen meghajtja őket. Mikor beérik a bélrendszerük, már nem tudja meghajtani őket. Ezért fordulhat elő az, hogy a mindennap kakiló gyerek egyszer csak több napig nem kakil. Az alapján, amit leírtál, a kisfiad széklete tökéletes anyatejes székletnek hangzik. Nem kell aggódni, a glicerines kúpra egészen biztosan nincs szükség. Ha a szél nagyon tekerné a pocakját, akkor több mindent tehetsz.

1. adhatsz neki minden étkezéskor 5 csepp espumisan cseppet: ezt adni azért nem „gáz”, mert nem jut át a véráramba, hanem a bélben köti meg a gázokat, és maradéktalanul kiürül a bélsárral.

2. masszírozhatod a pocakját, és tornáztathatod a lábaival (mellúszás lábtempója visszafelé).

3. rakhatsz valami meleget (pl. melegítőpárnát) a hasára, az jól lazítja a feszülő pocakot.

Az igazából kólikás babák nem érik be a nyögéssel, általában keményen üvöltenek a hasfájástól. Szóval, ne aggódj, a kisfiad remekül boldogul az anyatejjel az elmondottak alapján. Ez most egy átmeneti időszak, legkésőbb a szilárd ételek bevezetésével el fog múlni.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

A kislányom hat hónapos, és elég nehezen tudom napközben lekötni a figyelmét. Éjszaka 10 ...

A kislányom hat hónapos, és elég nehezen tudom napközben lekötni a figyelmét. Éjszaka 10-12 órát gond nélkül átalszik, de nappal szinte egyáltalán nem hajlandó aludni, viszont a játékok maximum 20-30 percre kötik le, utána nyűgös, sír és sajnos csak kézben hurcolászással lehet lecsendesíteni. Próbáltam már napközben is letenni aludni, de akár egy órán át is képes ordítani a kiságyban egy perc alvás nélkül. Viszont ha fent van, akkor sem tudom játékokkal lekötni, ráun és csak csapkodja a csörgőit. Egy fél éves gyereknél természetes-e, hogy nem képes magát játékkal lefoglalni, de még ha játszanak vele, az sem érdekli? Mit lehet kitalálni a szórakoztatására, ha nem akarom kézbe venni, mert minden estére borzasztóan fáj a derekam a súlyától?
Mióta jobb idő van, hosszú sétákkal is próbálkoztam, de nem alszik el a babakocsiban sem és kb.3/4 óra múlva sírni kezd, mert ki akar szállni. Lehetséges, hogy az első 3 hónapban rontottuk el, amikor a sok hasfájás miatt kézben hordva próbáltuk megvigasztalni?

Válasz

A levelében megfogalmazott problémát két részre bontanám: a játék és az alvás. 
Egy hat hónapos gyerektől nagyon nagy teljesítmény, ha 20-30 percig le tudja kötni magát egy-egy játékkal. Ebben a korban már az 5 perces egyedüli játék is nagy teljesítmény. Amikor a babák ilyen kicsik, a fő feladatuk, hogy tapasztalatot szerezzenek a világban számukra hozzáférhető tárgyakról, így aztán mindenen ugyanazt a mozdulatsort próbálják végig, vagyis mindent ráznak, ledobnak, odacsapnak, megkóstolnak, mert arra kíváncsiak, mi történik? Így tanulnak meg a tárgyakról nagyon sok mindent. A  háromnegyed órás babakocsis szemlélődés is szép teljesítmény. 
A másik a napközbeni alvás: leveléből úgy vettem ki, hogy a kicsi egyáltalán nem alszik napközben. Ezt jól értettem, valóban egyáltalán nem alszik a lánya? Legalább egy órás pihenést jó lenne beiktatni, kb. az ébrenlét félidejénél azért, hogy estére ne fáradjon ki nagyon a kicsi. Egy hat hónapos gyerek nagyon igényli az anyai testközelséget. Ha nem akarja állandóan felvenni, akkor feküdjön a kicsi mellé, próbáljanak együtt aludni, pihenni. Feküdjön a földre -ez a derekának sem árt - és vegye a hasára a kicsit. Együtt is tornázhatnak. Amit semmiképpen se tegyen, ne hagyja a kiságyában sírni, mert azzal csak ront a helyzeten. 
Amikor kimegy a szobából járókában vagy baba hordozóban vigye magával a kicsit, hogy lássa Önt. Kiteheti a szőnyegre is egy vastagabb takaróra, így új látnivalót találhat magának a lánya.
Bár nem írta, úgy gondolom, hogy Ön egyedül van egész nap, nincs segítsége. Ha ez valóban így van, próbáljon a férjével beszélni, keressenek olyan alkalmakat, amikor a nagyszülők néhány órára el tudják vállalni a kicsit, s Ön egy kicsit szabad lehet.
Izsó Ildikó

Panaszmentes kismamaságot követően, nagyon vártuk a gyermeket. Még a hasamban volt,  besz ...

Panaszmentes kismamaságot követően, nagyon vártuk a gyermeket. Még a hasamban volt,  beszéltem hozzá, verseket, meséket mondtam neki....
Nagyon korán,  nem akarok túlzásba esni kb. 1 hónapos kora körül már figyelt a mesekönyv színes lapjaira. Hamar elkezdett gőgicsélni. Állandóan mozgásban volt. Nappal nem szívesen aludt, ez talán betudható a hasfájásnak is, de az éjszakák első naptól kezdve virrasztás nélkül történtek, ebbe az éjszakai szoptatást beleértve....
Nem mászott sokáig, csak az elért tárgyig, amire felkapaszkodhatott, és körülötte lépkedhetett. Azon a napon, amikor betöltötte a 9 hónapot, megtette egyedül az első lépéseket.
Az eltelt hónapok alatt, - hiszen állandóan együtt voltunk -, folyamatosan beszéltem hozzá, meséltem, mindenhol ott volt, ahol én.  Nem volt gügyögés, s a normális beszédnek tudható be, korán elkezdett szavakat mondani, 8 hónaposan, kár-kár, keksz, apa .. És napról-napra több szót tudott.
Mivel munkahelyemre nagyon hívtak vissza, és sajnos a gyes nem igazán biztosította a megélhetésünket, ezért úgy döntöttünk, hogy 15 hónaposan szeptemberi kezdéssel Gábor megpróbálja a bölcsődét.
A beszoktatási 3 hét elég nehéz időszak volt, az elszakadás nehezen ment. A reggeli sírás után volt megnyugvás is, de alvás 10-20 perc. Ami otthon 2-3 óra. A gondozónő az első napokban nagyon kedves, segítőkész, de aztán eljött a családlátogatás ideje, s mikor ez megtörtént változott a magatartása is....
Egy-egy korábbi uzsonna közbeni érkezésnél kihallatszott, hogy hogyan beszél a gyerekekkel, s főként Gabi volt a célpont, mert folyton beszélt (a többiek még nem).
Sérelmeztem és elbeszélgettünk a gondozónővel, hogy talán más megközelítésből kellene a gyerekekkel beszélni, rendet kell tartani, de a 1,5 - 2 éves gyereket nem lehet katonaként nevelni.... Azért szóltam, mert már igazán rosszul esett, hogy minden egyes alkalommal amikor én mentem a gyerekért mindig azt mondták, hogy Gabi a rossz, és csak kizárólag ő, más gyerek olyan könnyen beszokik, nem sír, nincs vele gond....
Segíteni abban, hogy mit kellene tennünk, annak érdekében, hogy Gabi megszeresse a bölcsődét nem igazán tudtak. Javasolták, vigyem el pszichológushoz, mert ilyen nem igazán fordult elő a gondozónők 20 éves praxisában, hogy egy gyerek kb. 1-2 hónap után nem szokik be a bölcsődébe. A gyermekorvos nem javasolta a pszichológushoz való elvitelt, ő is volt bölcsődeorvos és tapasztalatokat is szerzett a gyerekek beilleszkedése terén. Azt javasolta, ha nem változik a helyzet inkább, próbáljak meg másik bölcsődét, mert már nem biztos, hogy a gyermek a hibás....Problémának tekinti a gondozónő, hogy a szatyrát nem adja oda senkinek, valamint egy-egy játék nem köti le hosszú ideig a figyelmét. Nem autózik, nem épít sokáig a legóval, az udvaron nem használja a lábbal hajtós motorokat, a homokozóban szórja a homokot.
Otthon mindez kicsit másként van. Le lehet kötni a figyelmét Gabinak, de inkább a felnőttek munkájának az utánzása tetszik neki. Fűnyírózik, kalapácsol, kávét főz, törölget, mosogat. Természetesen az Apa az, akivel épít nagy tornyokat, anyával homokozik, mesét mondunk....
Nagyon szeret a nagyszülőknél lenni, akik, vidéken és kertes házban élnek. Ott eteti az állatokat, fűnyírózik, beszélget a szomszédokkal, locsol, játszik az ott lévő gyerekekkel.
4 hét bölcsőde szünet volt, már előre rettegtem mi lesz az első napokban (hiába jártunk pontosan 1 évet). Beszélgettünk, hogy milyen érdekes lesz új épületben, új szobában kezdünk a szünet után, várják a gyerekek, a gondozó nénik. Válasz "Ne menjünk a bölcsibe, mert az nagyon rossz".
Az első nap olyan hisztériás ordítást rendezett, mikor beérkeztünk nem akart levetkőzni, átöltözni, bemenni. Megpróbáltam győzködni anyának mennie kell, dolgozni, de nagyon siet érted.
Mikor eltelt 10 perc mondtam Gabinak most már be kell menni, mert sietek, ezt meghallva nagy nehezen kijött a gondozónő és próbálta becsábítani a többiekhez. Én eljöttem s közben még messziről is hallottam mennyire sír. Ilyenkor facsarodik az ember szíve,  és számtalanszor felteszem magamnak a kérdést milyen anya vagyok!
A másik bölcsőde gondolata is felmerült, de nem szívesen vesznek át gyerekeket évközben, a lakásunkhoz közelebb lévő bölcsőde egyszerre szünetelt a miénkkel, így még ismerkedésre, új helyre történő  beszoktatásra sem volt lehetőség. Azért vittük ebbe a bölcsödébe mert mindeni dicsérte milyen jó.
Nem hibáztathatjuk a gondozónőket, hisz a mi gyerekünk, a mi génjeinket örökölte, valószínű mi is rontottuk el.
Olvastunk több  helyen a hiperaktivitásról,- bár laikusak vagyunk - reménykedünk, hogy csak dackorszakról van szó és nem nagyobb problémáról.

Válasz

Először is két dologgal kapcsolatban kell megnyugtatnom. Az első, hogy a gyermek biztosan nem hiperaktív, sőt, teljesen egészséges, jól fejlett, és mindent úgy csinál, ahogyan kell, beleértve a bölcsődei tiltakozást is. Erről majd mindjárt bővebben is írok. A második dolog, amivel kapcsolatban meg kell nyugtatnom az az, hogy Ön jó anya, jól neveli a gyermeket, nagyon sokat tud a gyermekről, a fejlődéséről, és az is látszik, hogy ezek nagyon fontosak Önnek. Ne tartson tehát attól, hogy elrontotta a kisfiút! A leírtak alapján úgy látom, hogy a gyermekkel semmi baj sincs, a kisfiú egyetlen problémája, hogy nem érzi jól magát a bölcsődében. A bizonytalanságérzet és a szorongás miatt nem tud a gyermek olyan színvonalon játszani, barátkozni, mint pl. otthon. Ahogy leírta, ez részben valóban összefügg a gondozók viselkedésével. Azért írom, hogy részben, mert egyrészt a felnőttnek, a gondozónak nagyobb tudása, képessége, lehetősége van arra, hogy a kisgyermek félelmein segítsen, hogy segítse a kicsi beilleszkedését. Másrészt azonban az is igaz, és itt szerintem erről van szó, létezik olyan, hogy egy felnőtt és egy gyermek nem talál egymásra, nem értik meg egymás érzelmeit, kifejezési módjait. (A bölcsődei beszoktatáskor egyébkén egyáltalán nem ritka a hosszú sírós időszak. Az anyától való elszakadás nagyon fájdalmas ilyen kicsi korban, de jó gondozói magatartással, szeretettel, jó bölcsődei légkörrel, és persze az anyai melegség biztonsága és a gyermek érzelmi és gondolkodásbeli változása mellett jól fel lehet dolgozni ezt az érzést. Hozzá kell rögtön tennem, hogy a gyerekek nagyon különbözőképpen éreznek és viselkednek egy ilyen helyzetben, és gyakran előfordul, hogy a három hét után is sír a kicsi a reggeli elváláskor.) Azt gondolom tehát, hogy legjobb lenne, ha mégis keresnének egy másik bölcsődét. Az e mellett szóló érveim a következők: megpróbáltak már a gondozókkal beszélni, de semmi nem változott, nem sikerült tehát változást elérni ott, ahol pedig leginkább lehetett volna, a felnőttnek nagyobb kompetenciája van abban, hogy ő változzon, változtasson, mint egy 28 hónapos gyermeknek. A kisfiú nem érzi ott jól magát, ez elég nyilvánvaló, ő viszont ezen a dolgon aligha tud változtatni. Azt tanácsolnám legszívesebben, ha mégis elvinnék ebből a bölcsődéből, hogy ne is intézményt keressenek, hanem gondozónőt, olyat, akiben Önök megbíznak, és akire szívesen rábízzák a kisfiút. (Ezt a fajta személy keresést javaslom egyébként az óvodával és az iskola alsó tagozatával kapcsolatban is.) Ha mégis úgy döntenek, hogy elviszik innen a a gyereket, akkor arra lehet készülni, hogy valószínűleg hosszabb időt vesz majd igénybe az új helyen, amíg a kicsi megtanulja, hogy létezik olyan hely az otthonin kívül, ahol szeretik és biztonságban van. Attól nem kell tartani, hogy ha innen elviszik, akkor az példaértékű lesz arra nézve, hogy az van, amit a gyerek akar. A gyerekek pontosan különbséget tudnak tenni a jó és a rossz hely között, és ha megtapasztalja, hogy egy másik bölcsi jó és érdekes, akkor idővel jól fogja ott érezni magát.

Dr. Kőrössy Judit

Gyermekkorom óta igen súlyosak a menstruációs görcseim, többnyire hányással együtt jár ...

Gyermekkorom óta igen súlyosak a menstruációs görcseim, többnyire hányással együtt jártak. Fogamzásgátló tabletta szedése megoldotta a problémát, azonban mivel kisbabát szeretnék, ezt ki kellett váltani valamivel. A nőgyógyászom Apranaxot írt fel, amelyet a menstruációt
jelző, még enyhe hasfájások jelentkezésekor kezdtem el mindig szedni.
Most viszont azok a fájdalmak, amelyeket én a menstruáció "előszelének" véltem a terhességemet jelentették, de mivel nem tudtam róla, szedni kezdtem a gyógyszert, ahogy szoktam. Erre körülbelül a terhességem harmadik és negyedik hetében került sor. Miután már több mint két hetes enyhe fájdalmak után sem jött meg a menstruációm, elvégeztem egy
terhességi tesztet, amely pozitív lett. Rögtön átolvastam az Apranax leírását, és szörnyen megijedtem, amikor azt olvastam, hogy terhesség alatt nem szedhető. Ártottam a babának a gyógyszer szedésével?

Válasz

Nem. Rokon vegyületeket terhességi görcsök leállítására is használtunk korábban és más, specifikus hatású szerek miatt mentek ki a divatból. Bizonyos későbbi korban okozhat(na) esetleg problémát, ez a pár szem gyógyszer valószínűleg ártalmatlan volt.

Dr. Nagy László

Afelől szeretnék érdeklődni, milyen tüneteket produkál a méh növekedése. Most a 11. hé ...

Afelől szeretnék érdeklődni, milyen tüneteket produkál a méh növekedése. Most a 11. hétben vagyok, eddigi enyhe hasfájásaimat ennek tulajdonítottam, de most napok óta csiklandós, szurkálós érzéseim vannak a méh tájékán. Egy egyórás sorban álláskor kezdődtek a tünetek, és azóta sem múltak el. Gyakrabban járok azóta vécére is.

Válasz

Ebben a terhességi korban a méh nagysága kb. férfiökölnyi. Jellemző, hogy a méh duzzanata miatt feszülnek a méhszalagok (képzeljen el egy hőlégballont, amelyet 6-8 kötéllel tartanak földön...), általános az alhasi vérbőség. A méh rádől a hólyagra, ezért már sokkal kisebb hólyagteltség mellett vizelési inger jelentkezik. Ráadásul a terhes méh naponta több százszor össze is húzódik. Ugyanebben az időszakban veszi át a kialakult méhlepény a terhesség hormonális vezérlését a petefészek sárgatestjétől: szóval bőven történik valami. Fenyegető jel gyakorlatilag vérzés, véres folyás megjelenése. A többi kis pihenésre magától enyhül. Apropó: miért kellett Önnek egy órát sorban állnia?! Az ilyesmi már nem az Ön reszortja, mert az állás mint statikus izommunka nem előnyös a vérkeringésre.

Dr. Nagy László

2-éves kislányomnak a teát szőlőcukorral készíti a párom, szerintem ez nem egészséges. S ...

2-éves kislányomnak a teát szőlőcukorral készíti a párom, szerintem ez nem egészséges. Szeretném tudni okozhat- e bármilyen károsodást a szőlőcukor gyakori használata?

Válasz

Ma már elsősorban a buborékmentes ásványvizet, ill. cukormentes gyümölcslevet ajánljuk a csecsemők, ill. kisdedek szomjának oltására. Ez utóbbit is korlátozott mennyiségben, inkább csak étkezések után. Szomjoltásra lehetőleg csak vizet. A tea teint tartalmaz, amely mint a kávé, élénkít, a gyümölcsteák mesterséges aromát tartalmazhatnak, a gyermekteák túlzott fogyasztása akár hasfájást, laza székletet okozhat (édes kömény, kamilla). A szörpök pedig festéket és tartósítószert is tartalmazhatnak. A bennük lévő cukor bizony a fogakat károsítja. A fenti italok édes voltuk miatt a gyermekeknél élvezeti cikként működnek, nemcsak szomjoltásra szolgálnak. Ezért sokkal többet és gyakrabban isznak belőlük, mint amennyire szükségük lenne.. Így a fogak gyakran (sokszor lefekvéskor este is) ezekben áznak, főleg cumisüveg használata esetén, és ennek eredményeként néhány év alatt a zománc felpuhul, és az alsó és felső frontfogak kb. 5 éves kor körül tönkremennek, gyökérig elpusztulnak. Jobb ezt az állapotot megelőzni! A túlzott cukorbevitel-akár gyümölcslé formájában is- pedig sok kisgyermeknél étvágycsökkenést okoz.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 28 hónapos. Súlya 14 kg, magassága 97 cm. Az étvágya jó. Kiegyensúlyozottan táplá ...

Kisfiam 28 hónapos. Súlya 14 kg, magassága 97 cm. Az étvágya jó. Kiegyensúlyozottan táplálkozik, sok gyümölcsöt, főzeléket, zöldséget és mindenféle húst is szívesen, jó étvággyal fogyaszt, ennek ellenére kifejezetten sovány, már 4 hónapja nem hízott, csak nőtt 2 cm-t. Széklete mindennap van, időnként kétszer is egy nap. Kb. egy hónapja időnként hasfájásra panaszkodik. Családi hátterünk rendezett és kiegyensúlyozott. Kisfiam nyugodt, kedves, kiegyensúlyozott, tehát úgy gondolom nem pszichés eredetű a hasfájása. A kérdésem az lenne, hogy az elégtelen súlygyarapodásnak és a hasfájásnak lehet-e szervi eredetű oka?

Válasz

A közölt súly és hosszúság adatok alapján megállapítható, hogy gyermeke átlagos súlyú, de lényegesen magasabb. Ezért vékony a gyermek. Ne feledjük, ez is soványság! Megnyugtatom, hogy 90%-ban alkati, örökletes tényezők vannak a háttérben. Nem ismerem Önt és a férjét. Feltételezem, hogy magas, vékony szülők. Ha nem így lenne sem kell aggódni, hisz a fejlődése rendben van a gyermeknek.
A betegségek közül anyagcsere és táplálkozási/felszívódási zavarok a leggyakoribbak. Amennyiben felszívódási problémák állnak fenn, egyszerű vizsgálattal a "széklet emésztettségi vizsgálattal" tájékozódhatunk. Ehhez orvosi beutaló szükséges.
Otthon is megfigyelhetjük a székletet. ( Felismerünk-e benne emésztetlen étel darabkákat?)
A napi kétszeri székletürítés nem probléma. Lényeg, hogy a széklet rendes keménységű legyen.
Vérszegénység tünetei észlelhetők-e ? (sápadt bőr, feltűnő fáradékonyság, aluszékonyság, stb......) Ha igen ne késlekedjünk felvenni a kapcsolatot a gyermekszakorvossal.
A hasfájás gyakori gyermekkori panasz, a súly fejlődés két éves kor felett pedig lassabb, mint előtte, de sajnos a lassú fejlődést kiváltó betegségek jelei is lehetnek.
Dr. Varga LászlóA kisfiam 8 hónapos, már áttértünk a vegyes (anyatej+bébiétel) étkezésre. Pár hónapos ...

A kisfiam 8 hónapos, már áttértünk a vegyes (anyatej+bébiétel) étkezésre. Pár hónapos koráig hasfájós volt, majd ez elmúlt, azonban az utóbbi hetekben - különösen éjszaka - ismét kínlódik a hasával, csikarja, a szelek gyötrik és bogyós a széklete. Kérdéseim: melyek azok a bébiételek (összetevők), melyek nem puffasztanak? (jelenleg almát tökkel, sárgarépát, őszibarackot kap). 

Válasz

A leírt zöldségek közül egyik sem igazán mondható puffasztónak. Fontos lenne tudni, hogy milyen mennyiségben kapja a kisfiú, és hogy iszik- e elegendő folyadékot mellette. A túl sok bevitt rostanyag kevés folyadékkal könnyen okozhat hasfájást, szorulást. Az alma, a sárgarépa, a sütőtök egyébként mind székletfogó, lehet, hogy a kisfiatok érzékenyebben reagál ezekre a zöldségekre. A paradicsom, az őszibarack inkább "hajtósak". Meg kellene próbálni ezeket a zöldségeket inkább krumplival párosítani. És ha délben sárgarépát, almát eszik, akkor délután kaphat barackot. Meg lehet próbálni a szilvát is héja nélkül.
Az ún. K-betűs ételekkel (kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, karalábé stb.) pedig lehet még várni egy kicsit, illetve óvatosan kell majd beépíteni őket!
Makai Kinga

Kislányunk 7 hetes és 1-2 hetente szopás közben behomorít, elcsavarja a kis fejét és befe ...

Kislányunk 7 hetes és 1-2 hetente szopás közben behomorít, elcsavarja a kis fejét és befeszíti a lábát. Görcsösen sír, erőlködik kb.5-10-percig. Mi lehet az oka?

Válasz

Kislányuknak nagy valószínűséggel hasgörcsei vannak, azért hagyja abba a szopást. Ez nem ritka jelenség, amikor a baba szopni kezd, gyakran hallható a belek mozgása. Rendszerint a csecsemő székletet is ürít ilyenkor. Egyes esetekben ez görcsös fájdalommal is járhat. Éppen ezért szoktuk ajánlani a görcsoldók némelyikének beadását már a szopás előtt. Talán az érdemel fokozott odafigyelést ebben az esetben, hogy ez csak kb. öthetes korban jelentkezett, holott a hasfájás már a hazaérkezés után meg szokott jelenni arra hajlamos babáknál. Ennek lehet oka az, hogy a szopott mennyiségek megemelkedtek, vagy az sem kizárt, hogy a tejelválasztás valamiért csökkeni kezdett, és a tej nem jön olyan ütemben, ahogy a baba ezt megszokta. Ez utóbbi is heves sírást, a szopás abbahagyását válthatja ki. Ha az anya netalán menstruálni kezd, az akár hasfájást, és mennyiségcsökkenést is egyaránt okozhat. Vizsgáltassák meg babájukat gyermekorvossal, és az esetleges görcsoldást, amennyiben az szükséges, beszéljék meg vele.

Dr. Gömöri ÁgnesEgy 8 hetes kisfiú aggódó édesanyja vagyok. Most 4 napja új probléma ütötte fel a fejét ...

Egy 8 hetes kisfiú aggódó édesanyja vagyok. Most 4 napja új probléma ütötte fel a fejét. Sajnos csak tápszert kap - BEBA HA - amit pár napja elutasít. 40-60 gr-nál megáll és nem hajlandó többet enni belőle. Nagy nehezen belediktálunk 80-90-et, de ennél több nem kell neki akár mit is teszünk. Ha  betesszük a cumisüveget a szájába, szinte hisztérikus sírásba kezd, belevörösödik, megfeszíti magát. Ugyanakkor, ha teát adunk neki, szó nélkül issza, sőt ha elvesszük, vadul harapdálja a  kezét, tehát nagy valószínűség szerint éhes marad. Próbálkoztunk már másik tápszerrel is - Nutrilon Pepti -, de az eredmény ugyanaz. Ezzel egy időben az én születése óta nyugodt, kiegyensúlyozott fiam egyszerre sírós, megnyugtathatatlan baba lett, ami nem kizárólag etetéskor jelentkezik, persze lehet, hogy folyamatosan éhes. - kb. 4 napja - ami rendkívül szokatlan.

Válasz

Nem hiszem, hogy kisfia sírását elsősorban az éhség okozza. Akkor nem 40-60 gr-ot fogadna el a tápszerből , sok napon át. Valószínűleg  emésztési zavar gyötri, erre utalhat- bár nem minden esetben- a zöld széklet is, és az evés közbeni és ezen kívüli sírások is. Ez utóbbi inkább hasfájás következménye lehet. Először is tápszercserét javasolnék. A választék igen nagy, akár másik hypoallergén, akár csökkentett tejcukor tartalmú megpróbálható. Másrészt gyakrabban, kisebb adagokkal próbálnám meg etetni a babát. A gyümölcsöt már akár 1 hónapos kor után is elkezdhetik, ha szükséges: kemény székletek, vagy éppen gyakori, híg székletek a popsi felmaródásával, nyári meleg folyadékpótlása stb.  Ezt egyébként tápszeres babáknál a 4. hónapban ajánljuk bevezetni. Hasfájós, még nem igazán jól emésztő csecsemőnél esetleg még fokozhatja is a zavart a gyümölcs. Először tehát az alap táplálást rendezném, és ha a baba szereti akár hamarabb, mint 4. hónap elkezdhetnék a gyümölcs adását.
Dr. Gömöri Ágnes

Lassan 6 hónapos kisfiam. Kérdésem az étkezéssel kapcsolatos: Gergőnek nagyon érzékeny p ...

Lassan 6 hónapos kisfiam. Kérdésem az étkezéssel kapcsolatos: Gergőnek nagyon érzékeny pocakja van, így még csak most kezdtük el a babaétellel való táplálását. ( próbáltuk előbb is 4-5 hónaposan, de hasmenés, hasfájás volt a következménye...). Most úgy tűnik már nem fáj a pocakja tőle, de nem tudom mi lenne a normális mennyiség amit ennie kellene. Tápszert eszik napjában 5x, de sajnos nem  többet mint 150-180 ml alkalmanként , talán este megy le 200. Most viszont ha adom neki a babaételt, akkor a tápszert nem fogadja el arra az étkezésre, vagy ha azzal kezdenem, akkor meg már nem érdekli a kanalas evés... A babaételből viszont nem merek egyenlőre egy evőkanálnál többet adni, nehogy visszaessünk a hasfájós korszakba tőle. Az viszont nem hiszem, hogy elegendő lenne. Meg egyáltalán , ha már rendesen elkezdi enni a babaételeket, akkor hogy kell megosztani majd a tápszer/ kanalas evés mennyiséget, hogy megfelelő tápanyag kerüljön a kis szervezetébe?

Válasz

Az első főzelékadag bevezetése tulajdonképpen az elválasztás kezdetét jelenti. Ideális esetben ez úgy zajlik, hogy az egyik szopás előtt-általában délben- naponta 1-3 kanállal emeljük a főzelékadagot, amíg az elfogyasztott mennyiséggel úgy jóllakik a pici, hogy már nem igényli a tejet, ill. abból csak 1-2 kortyot. Ezt általában helyettesíteni lehet forralt vízzel, gyümölcslével. A főzelékmennyiség rendszerint nem haladja meg a tej mennyiségét, ill. ha az sűrű a baba még annál is kevesebbet fogyaszt belőle. Ha az először kínált főzelék ízlik, nem szükséges naponta, másnaponta új ízekkel kínálni a babát. Akár az egész adag eléréséig is maradhatunk egyféle főzeléknél. Ha ez nem ízlik, a megengedettek közül lehet válogatni: répa, cékla, alma, sütőtök, paradicsom burgonyával. Természetesen a már bevezetett plusz gyümölcsadag marad.  Tehát kisfiánál is naponta emelném az adagot egy kanállal. Az ő esetében paradicsommal még nem próbálkoznék. Ameddig csak kis adagokat fogad el, később 1-1,5 óra múlva adnék kisebb mennyiségű tápszert is, esetleg átrendezve az egész napi etetési időket. Végső (nem ideális) megoldásként szóba jöhet az is, hogy kis mennyiségű tápszerrel hígítva cumisüvegből kapja a főzeléket kisfia 3-4 hónapig. 1 éves kor felé haladva erről le lehet majd szoktatni őt. Kb. 1 hónapos teljes főzelékadag fogyasztása után szoktuk javasolni a második főzelékadag bevezetését általában 8 hónapos korban. Ekkor a napi táplálás menete 2-3-szor tej, kétszer főzelék, egyszer gyümölcs. Esetleg egy tej adag helyett gyümölcs joghurttal, tejpép. Az egyik főzelékadagban ekkor már mindig legyen hús.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiunk jelenleg 7 hetes. Sajnos  szülés utáni gyógyszeres kezelésem miatt csak három ...

Kisfiunk jelenleg 7 hetes. Sajnos  szülés utáni gyógyszeres kezelésem miatt csak három hétig szoptathattam. Orvosaink BEBA H.A. hypoallergén tápszert javasoltak, amit a baba napi hat alkalommal kap. Kérdésem az lenne, hogy Ön ezt a tápszert megfelelőnek tartja-e, vagy érdemes lenne hozott anyatejre (választott anyától) áttérni, illetve a tápszeres etetést azzal kiegészíteni. Lehet-e később hátránya a kizárólag tápszeres etetésnek?

Válasz

Anyatej hiányában ma már lehetőleg valamelyik hypoallergén tápszert ajánljuk, akár pótlásra, akár teljes táplálásra. Ha a családban allergiás megbetegedés előfordul, akkor pedig feltétlenül csak ilyen tápszert adunk. Azonban a hypoallergén tápszerek is tehéntej alapúak. Az mindig is evidens volt, hogy a csecsemő számára az anyatej a legjobb táplálék. Azonban a tudomány fejlődésével számtalan újabb ismeretre tettünk szert az anyatej összetevőivel, és annak élettani hatásaival kapcsolatban. Azokon az ismereteken kívül, minthogy a tej steril, ma már ismert az is, hogy a szoptatott babák között jóval kisebb az allergiás megbetegedések száma, nem fordul elő ún. tehéntej-intolerancia - amely hasfájásban, hasmenésben, vontatott gyarapodásban nyilvánul meg - ma már tudjuk, hogy az tartalmaz baktérium- és vírusellenes ellenanyagokat. Ezek részben védenek az ismert fertőző betegségektől, ha azokon az anya átesett, másrészt helyileg védik a bélnyálkahártyát, így a kórokozók azon nem, vagy nehezen tapadnak meg. Az anyatejben a vas felszívódását elősegítő fehérje is van, valamint olyan enzimek, amelyek egyrészt az emésztést segítik, másrészt a kórokozókat pusztítják. Ha lehetőség van rá, hogy biztosan higiénikus környezetből, szabályosan mélyhűtve női tejet kapjanak, bizony érdemes lenne a tápszeres etetést azonnal kiegészíteni. A baba optimális fejlődését ez még biztosabbá tenné.
Dr. Gömöri Ágnes

Március 2-án lesz négy hónapos a kisfiunk, kb. 2 hónapja kap vasat és 1 hónapja kap kieg ...

Március 2-án lesz négy hónapos a kisfiunk, kb. 2 hónapja kap vasat és 1 hónapja kap kiegészítésként tápszert, mert nem volt megfelelő a súlygyarapodása. Akkor kb. 70-80 ml anyatejet evett, napi hétszeri, de volt, hogy nyolc-kilencszeri étkezéssel. Nagyobb tejmennyiség esetén a "felesleget" visszabukta. Megállapították, hogy valószínűleg túletetjük a babát. Eleinte minden rendben is ment. Rá két hétre ismét problémák jelentkeztek, két nap alatt visszafogyott 40-50 g (5920 g-ról 5870 g-ra) székelési problémái voltak, kb. 2-3 mm-es csomók jelentkeztek az amúgy is sűrű székletben. Étkezés után, a büfiztetés alatt ismétlődően nyomott a gyerek, nagyokat erőlködött, kb. 4-5 percig. Ezt követően a két étkezés között több, teát (kamilla, édeskömény) kapott. Ekkor hirtelen hízásnak indult és négy nap alatt a dupláját hízta vissza. Körülbelül négy napja ismét hasonló tünetek jelentkeztek (kevés súlygyarapodás 20g/hét), eleinte csak a késő esti etetés után (nyomásinger, erőlködés), a székelésen csak hőmérős megoldás segített (ekkor a gyerek megkönnyebbült, láthatóan jól érezte magát). Ekkor elhagytuk a vas bevitelét. Később ezen tünetek egyre korábban, mindig az etetést követően, a délelőtti órákban is jelentkeztek. Közben a négy héttel korábbi tünetek miatt elrendelt vérvizsgálat (bélhurut, egyéb bélbetegség kizárása miatt) megérkezett. Láthatóan több helyen is eltértek az értékek a szokásostól. Válaszként annyit kaptunk, etetés előtt itassunk cukros kamillateát, továbbra is adjuk neki a vasat, módjával bébiételeket kiegészítésként. Négy hét múlva ismételjük meg a vérvizsgálatot mert egy bizonyos fehérjeszint túl alacsony és ha akkor sem mutat más eredményt a vérkép, megpróbálnak kideríteni valamit. A kérdésem, hogy mit lehet tenni az állandó nyomásinger, erőlködés mértékének csökkentése, megszüntetése érdekében?

Válasz

A naponta 7-8x 70-80 ml anyatej bizony sok egy 2 hónapos babának, főleg, ha ehhez még tápszert is kapott/milyet?/. Nem csoda hogy emésztési zavarai keletkeztek: bukni kezdett és a székletében  megjelentek a csomók-emésztetlen tej. Valamint azt is tudni kell, hogy szinte minden tápszer székletfogó hatású, nehezebb ürülést eredményez. Nem szabad naponta, kétnaponta súlyt mérni. A csecsemő élőlény, nem úgy működik mint egy zsák, hogy amit beletöltünk némi veszteséggel visszamérhetjük. Fejlődése, súlygyarapodása ingadozó lehet. Vannak babák akiknél ez folyamatosan megfigyelhető, sokszor az étvágy ingadozásával együtt. Pl egyik héten alig 10 dkg-ot gyarapszik a következőn pedig 30 dkg-ot. Én mindig azt tanácsolom a szülőknek, ne éljenek a mérleg bűvöletében. Hetente 1x mérjék a csecsemőt és ha az  élet első 3 hónapjában 15-25 dkg között gyarapszik másodlagos szempont a bevitt mennyiség a székletek, bukások száma. De! A 3. hónap után a gyarapodás lelassul 3 -5 -8-15dkg lehet, vagy néha súlyállást is észlelünk 1-1-héten. Ez ekkor már normális. Számolják ki  mekkora súlya lenne egy 1 éves gyereknek, ha végig hetente 20 dkg-ot gyarapodna. Nem tudom a kicsi születési  és jelenlegi súlyát sem. Egyébként fél éves korra  éri el a csecsemő a születési súly kétszeresét. Ő 4 hónaposan majdnem 6 kg-os! Minek ez a nagy sietség? Miért  kell elegendő anyatej mellett tápszert, ,bébiételt ilyen hamar bevezetni? Nem csodálom, hogy emésztési zavarai vannak a csecsemőnek. Ez természetesen hasfájással, székleteltérésekkel járhat. Minden babánál 2-4 hónapos kor körül alacsony a vérben a vas szintje a megnövekedett vasigény miatt. Ezzel szemben  nem adunk rutinszerűen vasat, csak tünetek és laborban igazolt alacsony szint esetén. A laborleletekről látatlanban nyilatkozni nem lehet. Szerintem át kellene gondolni a baba táplálását, és ha lehet csak anyatejet adni esetleg némi gyümölcslé kiegészítéssel. Ez lehetőleg ne legyen alma, répa, mert ezek fognak. Ha nincs spontán széklete a kisfiúnak lehet a hőmérőt használni, ez nem ártalmas.
Dr. Gömöri Ágnes


Jelenleg 4. hetes kisfiam az utóbbi két hétben 28 és 40 dekagrammot gyarapodott. Az étkezé ...

Jelenleg 4. hetes kisfiam az utóbbi két hétben 28 és 40 dekagrammot gyarapodott. Az étkezések száma a 2. héten 6, a 3. héten 6 vagy 5 volt, az elfogyasztott anyatej mennyisége az utóbbi időben 700 mililiter felett volt. Az anyatejet cumisüvegből kapja, nem erőltettük neki az evést, de az üvegbe, a mennyiségtől függetlenül ritkán maradt tej. Néha, naponta, kétnaponta voltak jelentősebb bukásai, leginkább amikor nem sikerült büfiznie, ilyenkor a hasát is erősebben fájlalta.
Most, a 4. hétben megpróbáltuk visszafogni a mennyiséget, csak 150 ml tejet adtunk az 5-szöri étkezésre, de így is 4 nap alatt 20 dkg-ot hízott.
Félünk, hogy szervezetét a gyors gyarapodás megterheli és esetleg betegség jele is lehet.

Válasz

Sajnos az Apuka levelében nem írta meg, milyen súllyal született kisfia, ill. a születés után volt-e és milyen mértékű súlyesése a babának. Viszonylag kisebb súllyal, vagy nagyobb súlyesés után az egészséges csecsemők heti súlygyarapodása az átlagos 20 dkg helyett magasabb lehet, akár 30 dkg, vagy afeletti is, habár ez utóbbi ritka. A jól fejlődő csecsemők az élet első 3 hónapjában tehát havonta kb. 1 kg-ot hízhatnak. Ezután a gyarapodás mértéke csökken. Az sem derült ki leveléből, hogy kisfia miért cumisüvegből kapja az anyatejet. Az ilyen módon táplált jó étvágyú csecsemő könnyebben túleszi magát, hiszen a tej szinte munka nélkül kerül a pocakjába. Még jó minőségű cumi esetén is több levegőt nyelnek ezek a csecsemők, aminek természetesen több bukás és hasfájás lehet a következménye. Már csecsemőkorban is megfigyelhető egyébként, ami később gyermek- és felnőttkorban is, hogy léteznek mértéktelenül evők és olyanok, akik, ha jóllaknak a kínálás ellenére sem esznek többet. A gyors gyarapodás ebben az életkorban ilyen kínálat mellett nem utal betegségre és a baba szervezetét, ha egyébként nem nagy súlyú, még nem terheli meg. Azonban Önök helyesen tették, hogy az ilyen életkorban maximálisan fogyasztott mennyiséget jelölték ki és ezt adják a babának naponta, de talán még jobb lenne, ha ezt a mennyiséget az anyamellből kapná.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 7 és fél hetes, 4500 grammal született, jelenleg 5700 gramm. A problémám a következ ...

Kisfiam 7 és fél hetes, 4500 grammal született, jelenleg 5700 gramm. A problémám a következő: kb. 2 hete magától átállt a 4 órás étkezésekre, tehát reggel 1/2 10-kor, délután 1/2 2-kor és 1/2 6-kor, este 1/2 10-kor vacsorázik, hajnalban pedig 3 és 4 óra között szokott egyszer felkelni. Általában 170-200 ml között  szokott szopni alkalmanként, de néha előfordul, hogy 230 ml-t is. Ilyenkor nagyon nyugtalan és sokat tekergőzik, valószínű túleszi magát. Egyesek szerint nagyon hamar átállt a kisfiam a négyóránkénti evésre, és vissza kellene állnom az igény szerinti szoptatásra, de legalább a háromóránkénti szoptatásra, mert így a mellem sem termelne annyi teje, mint jelenleg. Mások szerint pedig így jó, ahogy ő kialakította magának. Nekem viszont rengeteg tejem van, és minden étkezés előtt le kell fejnem bizonyos mennyiséget (50-70 ml-t), ami már nagyon fárasztó számomra, főleg hajnalban. Olvastam, hogy ez a tejtúltermelés. Tudok ezen valahogy segíteni? Önök szerint milyen gyakorisággal szoptassam a kisfiamat?

Válasz

Azt szoktam mondani, hogy a gyerekek nem hülyék, általában tudják mikor és mennyit kell enniük, csak mi gondoljuk azt, hogy ők ehhez nem értenek....
Mindent jól csinálsz, kivéve egyetlen dolgot, azt viszont elég rosszul: ha fejned kell, akkor kizárólag a szoptatás végén, a maradékot fejjed ki, ne pedig az elejét. Az előtej a szomjoltó, ami hátulról jön, az a jóllakató, úgyhogy lehet, hogy nem mennyiségileg eszik sokat, hanem minőségileg, vagyis csupa dús hátsó tejet kap, ami abból ered, hogy te kifejed előle a szomjoltó
tejet. Ha a kétféle tej aránya felborul, az is vezethet hasfájáshoz.
Ugyanezen okból kifolyólag nem helyes három órán belül váltott mellből szoptatni sem!
Makai Kinga 

Kisfiunk 5 hetes, 3.200 gr-mal, és 55 cm-rel született, most kb.: 4.200 gr és 56-57 cm. A k ...

Kisfiunk 5 hetes, 3.200 gr-mal, és 55 cm-rel született, most kb.: 4.200 gr és 56-57 cm. A kórházban töltött pár nap kivételével tapasztaltuk, hogy a szoptatásokat követően is éhes maradt. Sírt és a szájával kereste a "táplálékforrást". Ekkor - mérlegeléssel - 50-60 ml-t szopott. A gyermekorvos javaslatára kezdtük HA tápszert adni, de csakis kiegészítésként. Mostanság kb.: 80-120-akat szopik mindkét mellből felváltva. A mellváltásokat, valamint a büfiztetéseket követően szemei már majdnem lecsukódnak, de ahogy letesszük azok pár másodpercet követően kipattannak. Tátog, majd sír. Ezt követi a tápszer. Általában még 40-60 között fogyaszt el, de nem egyszerre, hanem szünetekkel. Ezek után próbáljuk altatni, de nem megy. "Tátog" és újra "keresgél". Keze lába folyamatosan jár, olyan mint egy Duracell Nyuszi, nem akar vagy csak nagyon nehezen kitikkadni. Ezt még mindig némi tápszer kell hogy kövesse de már csak 10 ml-t vagy annyi sem. Nomost ezt követően vagy elalszik, vagy nem, de inkább nem. Újra nézelődik és "kapálódzik", majd sír. Ezt követi a babakocsi-hordozóban vagy az anyukája melletti altatás, amely közül ez utóbbi jön be mindig (természetesen mellen). Próbáltuk már hason - ránézve - elaltatni, ami csak néhány alkalommal sikerült.
Az éjszakák tekintetben három óránkét kel és szopik, tápszerre nincs szüksége. Naponta két alkalommal közel 4-5 órás délelőtti és délutáni periódusokban nem alszik, beleszámolva a szoptatási időket is. Az etetések az említettek mellett ugyanakkor akár 2-2,5 óráig is eltartanak.
Egyébként szép időben mindig sétálni visszük, a kocsiban jól aszik, 3 órát is. Majd ezt követi a fenti nemalvás. 
Mit tegyünk annak érdekében, hogy a szoptatás ne legyen ilyen hosszú? Mi lenne a helyes eljárás, hogy a szoptatásokat (etetéseket) követően - ilyen hosszú idő elteltével - elaludjon?

Válasz

Nagyon az az érzésem a levelét olvasva, hogy ez a baba bizony túl van etetve és egyszerűen fáj a hasa, tele van, ezért nem tud elaludni. A kisbabák anyatejszükségletét általában úgy számoljuk, hogy testsúlykilogrammonként 150 ml/ nap. Vagyis az Önök 4200 grammos gyerekének egész napra elosztva mindösszesen 630 ml anyatejre/tápszerre van szüksége. Persze lehet nagyobb étvágyú a baba, de akkor se hiszem, hogy helyes dolog egy 120 ml -es( de akár csak 80ml.-es) szopást követően még  40 - 60 - 70 ml tápszert adni.
Ugye nem akarják elhízlalni azt a kisbabát? Ha visszaosztjuk a 630-at 8-cal, (nagyátlagban nyolcszor szopik egy újszülött az első hónapokban) akkor nem egész 80 ml-t kapunk. Ön pedig azt írta, hogy 80-120 ml-es szopások után még kap pótlást. Igazán nem szeretek távtanácsokat osztogatni, főleg egy orvossal szemben, de mégis nagyon kérem Önöket, hogy próbálják meg
visszafogni az etetéseket. Tudom, nagyon nehéz egy síró kisbabának ellenállni, de higgyék el, nem biztos, hogy jót tesznek vele, az a baba tuti, hogy nem éhes. 
A kisbabának minden vigasza a cici. Mivel a száján keresztül jut az igazi élvezethez és egyben táplálékához is, ezért csak arra hagyatkozik, és minden vigaszt ezen keresztül remél. Majd a későbbiekben is meglátják, hogy mindent meg fog kóstolni, a száján keresztül ismeri meg a világot, legalábbis jó darabig. Nagyon valószínű tehát, hogy azért keres, mert valami baja van, pl fáj a hasa. Álmos, aludni akar, stb. stb.
Próbáljanak megnyugodni és a következőket csinálni. Először is a mérleget tegyék el, nincs rá semmi szükség. A baba szopjon és csak szopjon, kb 20-30 percig, utána kis dajkálás, büfiztetés és kerüljön ágyba, vagy babakocsiba- attól függ, mihez szokott. Nem baj, ha felébred és sírni kezd, tegyék vissza a cicire, de ugyanarra, amin az előbb is volt. Ha állandóan kap innen is onnan is, akkor a hígabb előtej és a tartalmasabb hátsó tej aránya felborul, és hasfájást okozhat. Ugyanakkor ha pl. csak az előtejet szívja ki, akkor nem lakik jól, csupán a szomját oltja. Tehát ne nagyon hagyják elaludni a cicin, kicsit birizgálni kell a tarkóját, ha elalszik. Evés után büfiztessék meg, oldalára tegyék. Ha a lábát húzkodja, vagy ívben megfeszül, akkor elég
valószínű, hogy a hasa fáj. Nagyon jó szereket lehet kapni a patikában, pl a Saab simplex szokott segíteni. Sajna nagyon sok gyerek hasfájós, általában 3-4 hónapos korukra szokott elmúlni. Lehet  kicsit kényeztetni, simogatni, dúdolgatni neki, és ahogy írták, sokat sétálni vele. És az sem nagy baj, ha sír egy kicsit. Attól nem lesz jobban, ha enni kap. Gondoljon csak bele, majdnem egész nap eszik az a kisbaba, hiszen egy -egy etetés átnyúlik a következőbe. 
Először hetente, majd kéthetente, havonta mérjék a súlygyarapodását. A mérleg mindenkit idegesít, ha a gyerek nem úgy "teljesít" mint előzőleg, vagy tegnap, akkor hajlamosak vagyunk bepánikolni  és az csak idegességet szül. És miért ne lenne elég az az anyatej? Az a kisbaba, aki 120 ml anyatejet tud egyszerre szopni 5 hetes korában, az nem éhezik! Kérem, beszéljenek azért az orvosukkal, nem hiszem, hogy ne értene egyet velem.
Makai Kinga 3. terhességem végén járok. Egyre jobban foglalkoztat mi lesz amikor megszületik a kicsi. A ...

3. terhességem végén járok. Egyre jobban foglalkoztat mi lesz amikor megszületik a kicsi. Arra keresem a választ, hogy honnan tudnám kideríteni milyen általam fogyasztott élelmiszer van szélgörcsös hatással a babára. Kb. mennyi idő múlva jelentkezik a tejben a bab, karfiol, szőlő, stb. hatása. 
Erre az első gyerekeimnél sem sikerült rájönnöm. Őket szoptattam, bár nem sokáig, igaz teljesen különböző okok miatt.  De ez rég volt, (12 éve) hátha most jobb lesz, több kitartásunk és szerencsénk lesz. Azt gondolom több segítséget kapnak most az anyukák.

Válasz

Azt, hogy amit eszel, milyen hatással van a babádra, csak akkor tudod meg, ha a baba megvan, és szopik. Úgy tűnik, általános szabály nincs: mindent ehetsz, amit terhesség alatt fogyaszthattál. Ha azonban a baba hasfájósnak tűnik, próbáld meg kiiktatni egy hétig a koffeintartalmú dolgokat (kávé, tea, kóla, stb.), ha ez nem segít, új kísérletet tehetsz a tejfehérje tartalmú készítményekkel (tej, tejtermékek, és ezer más étel, amiben adalékként tej van), újra egy hét. Ezután a hüvelyesek, káposzta  "puffasztó" dolgok jöhetnek, majd a citrusfélék. Nehéz ügy, és én személy szerint meg vagyok győződve arról, hogy, ha mindent a saját mértékének megfelelően eszel, az nem okoz gondot a babának. 
A nyűglődés oka sokszor sajnos nem befolyásolható. Ilyen lehet egy időjárási front, különösen a szeles idő, de az is, hogy a baba nehezen alkalmazkodik a megváltozott
körülményekhez. Ha valóban hasfájás gyötri, annak oka lehet, hogy túl sok levegőt nyel, ha túl mohón szopik, ha túl erősen jön a tej, ha nem tud jól böfizni. A nagyon gyakran, váltott mellből szoptatott baba is fájlalhatja a hasát, mégpedig akkor, ha nem szopja ki a mellet, csak az első, "könnyen jövő" adagot eszi meg, és utána hamarosan átteszik a másik mellre. A tej elejében ugyanis nagyon sok a tejcukor, ami sok gyereknél felfúvódást, hasmenést okoz. Ez a dolog rendeződik, ha a babát rávezetjük, hogy ürítse ki teljesen a mellet (így
hozzájut a táplálóbb hátsó tejhez is).
Sok sikert a harmadik babához. Talán jó lenne, ha előre fölkeresnél egy mamaklubot, ahol eloszlatnák kételyeidet, és szülés után, ha problémád adódik, rögtön lenne kihez személyesen fordulnod.

Sződy JuditX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó