Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányom, Flóra immár 2 hetes és nagyon erős hasgörcsöktől szenved. Ezek a görcsök a ...

Kislányom, Flóra immár 2 hetes és nagyon erős hasgörcsöktől szenved. Ezek a görcsök a kórházból való hazaérkezés másnapján kezdődtek. A szoptatás egyre hosszabbá vált, gyakran elaludt közben és nem ette meg a szükséges mennyiség felét sem. A szoptatás után igen hevesnek és hosszan tartónak tűnő hasgörcsei voltak - vannak. Ilyenkor felhúzza a lábát, erõsen rugdal, sikítva, erőlködve sír, karmolja és tépi az arcát, fülét. Ezek a rohamok akár egy-két órán keresztül is eltartottak, ami nagyon kifárasztotta őt is és az anyukát is. Nem is csodálkozom, hogy napokon belül lecsökkent a fogyasztása, lefogyott jóval a születési súly alá, nem ébredt fel a szoptatás időpontjára. A védőnőtől nem kaptunk tanácsot, a gyermekorvos sem vette komolyan, meg sem nézte. Szerencsére a szülészetről egy kedves orvosnő azt tanácsolta a súlyveszteség láttán, hogy vigyük be a Madarász Kórházba, ahol 7 órát egyfolytában aludt, nem lehetett felébreszteni sem. Ott főként tápszerrel táplálták 3 napig és alapos ultrahang és laborvizsgálatnak vetették alá. Az eredmények negatívak, szervi problémát nem tudtak kimutatni, ezért mint egészséges babát, hazaengedték. Azóta két napja tápszerrel tápláljuk. Láthatóan a tápszert "nagy iramban" képes megenni, 20-25 perc elegendő és a hasgörcsök is mérséklődtek, jobbára az éjszakai órákra korlátozódnak. Ma meglátogattuk a László Kórház szoptatási ambulanciáját, ahol több, az eddig kapott tanácsokkal ellenkezõ tanáccsal elláttak minket a szoptatások időtartamára, technikájára és gyakoriságára vonatkozóan. A hasfájás azonban láthatóan nem foglalkoztatta őket sem, mintha egyenértékű lenne a haj növésével.
Az első pillanattól fogva ügyelünk a mama étrendjére, a hosszas, ám gyakran eredménytelen böfiztetésre, próbáltunk szoptatást, "gyors" és "lassú" cumisüveget, anyatejet, tápszert, rendszeres és igény szerinti szoptatást, Espumisan cseppet napi 10 cseppet 2-3 adagban elosztva, zenehallgatást, hasmasszírozást, puffadás csökkentő "Mecsek" teát. Minden eredménytelen maradt. A nappalok nehezek, az éjszakák szívbe markolóak.
Sajnos azt vagyok kénytelen megállapítani, hogy a sok okos tanácsadó és műszer mellett a gyerekre és a problémájára senki nem figyel oda. "A sok bába között...". Fáj a hasa és erre nézve még mindig semmi használható információhoz nem jutottunk, máig sem tudja senki megmondani még csak az okát sem.
A fáradtság és az aggodalom szép lassan teljesen kimeríti a mamát, jómagam is tulajdonképpen pihenni járok be a munkahelyemre.  Mit tehetnénk még? Kihez fordulhatunk? Hol lehet egy teljeskörű vizsgálatot elvégezni? Talán tej-érzékenység, emésztőrendszeri probléma, tej minőség probléma?

Válasz

Mint már egy korábbi válaszomban is leírtam, a kis csecsemők tejcukorbontó enzimmennyisége az élet első 3 hónapjában szinte nem mérhető a bélben, ill. bélfalban. Mérhető mennyiségűvé ez igazán a 6. hónap során válik. Sajnos minden bizonnyal ez az oka a főleg az első 2-3 hónapban tapasztalható hasfájásnak, amely gyakori jelenség. Az enzimatikus úton nem emésztődő tejcukor ui. erjed, ennek pedig savanyú bomlástermékek keletkezése, és gázképződés a következménye. Mindezek bélfeszülést, görcsöt eredményeznek. A szülők gyakran beszámolnak arról, hogy a bélmozgások, esetleg székletürítés már a baba szoptatása közben is jól hallhatóak. Ez természetes jelenség. Ha azonban a bél tele van a fent említett termékekkel, a hasgörcsök beindulnak, a csecsemő sírni kezd, a szopást átmenetileg, vagy végleg abbahagyja. Csecsemőjüket, mint levelében írta, a kórházban kivizsgálták, ezek szerint a panaszok mögött betegség, szervi eltérés nem húzódik meg. Ezek után, ha a hajnövekedéssel a kiscsecsemőkori hasfájás azért nem is egyenértékű, de a szakemberek kellemetlen életkori sajátosságnak tekintik, amely szerencsére a 3. hónap körül mérséklődik, szerencsés esetben elmúlik. A tanácsok is a szoptatásra, pótlásra, etetési technikára, testhelyzetre stb. azért olyan sokfélék, mert szinte mindegyik  hasfájós babánál egyénenként kell megtalálni azt, amellyel ez az időszak elviselhetőbbé tehető. Görcsoldókból is van választék, habár azok inkább 1-2 hónapos kortól ajánlottak. Én a negatív vizsgálati eredmények birtokában úgy gondolom, nem kellene babájukat egyéb, esetleg megterhelő vizsgálatokkal terhelni, habár nem hiszem, hogy ezt szakember javasolná, hanem próbálják meg ezt a néhány hetet nagy türelemmel, esetleg családi segítséggel, a megfelelő táplálási ritmus megtalálásával és görcsoldókkal valahogy átvészelni.

Dr. Gömöri ÁgnesA kisfiam   1 éves lesz. Január környékén nagyon komoly hasi görcsök jelentkeztek nála ...

A kisfiam   1 éves lesz. Január környékén nagyon komoly hasi görcsök jelentkeztek nála. Eleinte naponta csak 1-2 órán át tartott és akkor még nem volt mindennapos. A későbbiekben viszont mindennapossá vált, és időnként 4-5 órán keresztül is eltartott. Megkönnyebbülést csak az hozott ha büfizni tudott. Pokoli fájdalmai voltak, időnként szinte az eszméletlenségig sikoltozva ordított, marcangolt, és fetrengett a fájdalomtól. Kaliforniában élünk, hiába vittem orvoshoz, itt nem lehet csak simán besétálni a rendelőbe időpontot kell kérni. Amit napokkal későbbre adnak, amikor a gyerek éppen nem ordít és nincsenek éppen fájdalmai. Emésztési problémákra gyanakodtam ezért elkezdtem megváltoztatni az étrendjét. Semmi nem vezetett eredményre. (javarészt ENFAMIL tápszert kapott) Mikor orvoshoz jutottunk az orvos nem tudott vele mit kezdeni, gyógyszert így nem írt fel, korházba utalt de oda hónapokkal később mehetünk kivizsgálásra.  Elkeseredésemben lecseréltem a tápszert és a hasfájás soha többet nem fordult elő. Viszont van helyette azóta nagyon bőséges napi 4-5 hasmenés. 7 kg. Elkeseredésemben megpróbáltam édességgel tömni, hogy egy kicsit hízzon. Ez volt a legrosszabb amit tehettem, de itt nincs senki aki tanácsot adhatna. Mostmár gombás fertőzésre gyanakszom, de nem vagyok orvos. Születése után szájpenésze volt ami végig vonult az egész szervezetén. Nystatint kapott. A szájából akkor elmult. )nehezen). A fején hónapokig sebes volt. (ezt Neutrogéna samponnal kikezeltem). Az arcán kétoldalt vörös száraz területek voltak, itt próbálkoztam mindennel végül a Hydrocortisone segitett. Az orvosok egyik tünetre sem adtak semmit. Ez után jöttek a komoly hasfájások. Lecseréltem a tápszert (először egy laktózmentesre de a hasfájás maradt). Ezek után tejet kapott. Hasmenések, étvágytalanság.  A nyelve fehér. lepedékes. Ezt előszőr az emésztési problémáknak tudtam be, de idővel észre vettem 3 (kb 2-4 mm átmérőjű kört) amiknek a szegélye erősebben fehér, a területe viszont normál rózsaszín. Ezek az elmult hónapok folyamán többször eltűntek, de bizonyos idő múlva megjelennek újra szinte ugyanott és akkor megint hetekig? ott vannak. Most naplót vezetek. Nagyon sok gáz fejlődik nála (ez is gombás fertőzésre utalhat). Nem akar enni szinte csak falatokat, vannak napok amikor a 3-4 decilitert nem éri el a fogyasztása a szilárd táplálékkal együtt. Ezért adtam időnként a magas kalóriatartalmú csokoládét neki. Húst egyáltalán nem eszik. Egy ideje már a gyümölcsöt sem szívesen. Talán még a Cereálokat ette a legszívesebben, de abból is csak keveset. Kb. 7 hónapos koráig jól evett szinte büfiztetni sem kellett. Most már el van maradva a súlya is a normálistól a hossza most normális, eddig átlagon felüli volt 
Kérdésem: ha a leírt tünetek valóban gombás fertőzésre utalnak, mit adjak neki enni ezek után amivel addig is egy kicsit javítani tudok az állapotán .

Válasz

Csecsemőkorban az emésztésbeli zavarok oka számtalan lehet. Bakteriális vagy gombás fertőzés, elsődleges vagy következményes cukoremésztési zavarok (tej, gyümölcs), lisztérzékenység, tejfehérje allergia, cystás fibrózis (sűrű nyákképzés), a gyomor és a bél passage (táplálékot továbbító) zavara, a bél fejlődési rendellenességei, stb. Ezenkívül a szervezet egészét érintő megbetegedés - leginkább anyagcsere betegségek - részeként is jelentkezhet. Ezek következménye gyakran hasmenés, haspuffadás, hasfájás, ill. fejlődésben való elmaradás. A leírt tünetek komoly és tartósan fennálló emésztési zavarra utalnak. Az emésztési zavar, ill. annak talaján kialakuló bélflóra egyensúlyfelbomlás persze kedvező körülményeket teremthet a gombák elszaporodásának. A nyelven látható elváltozás lehet un térképnyelv is, amely nem gombás eredetű. Kisfiát tehát ki kell vizsgálni, és meg kell találni a kiváltó okot. Addig is, ha nincs arra mód, hogy másik intézetbe, esetleg másik városban működő ún. gasztroenterológiai centrumba hamarabb eljussanak, úgy csak gondosan megválogatott roboráló táplálást javasolhatok. Hogy ez mi minden lehet (tápszer, vitaminkészítmény) ezt egy másik földrészről az eltérő kínálat miatt megmondani szinte lehetetlen. A gyümölcs és zöldség fogyasztásának forszírozása mellett megfelelő fehérjebevitelről (hús, szója - akár elrejtve), vas és kalcium, vitaminpótlásról is gondoskodni kell, akár addig mesterségesen.
Dr. Gömöri Ágnes

Gyermekem 7 hetes és egyre erősebb hasgörcsei vannak (még az sem nyugtatja ha elkezdem szoptat ...

Gyermekem 7 hetes és egyre erősebb hasgörcsei vannak (még az sem nyugtatja ha elkezdem szoptatni, ami eddig hatásos volt)  és a széklete is habos (mint a capuccino habja). Naponta 4-5 alkalommal van széklete. Orvosunk egy általa kikevert gyógyszert ajánlott, ami nem segít a hasfájáson, csak altatja a gyereket (ha nem nagyon fájdalmas a görcs), de amikor felébred a hasfájás folytatódik.
Bár a hasfájás természetesnek mondható ilyen idős korban, de én mégis aggódom, mert a mi esetünkben a gyermek fejlődésével párhuzamosan nem csökken, hanem egyre erősebb a fajdalom.
Kérem segítségüket, milyen gyógyszert ajánlanának. Most kezdtem a Sub simplex cseppek használatát, a hatását még egyelőre nem tapasztaltam. Az Espumilsan csepp tényleg nem adható 1 évesnél fiatalabb gyermeknek?

Válasz

A pici csecsemők hasfájóssága kb. 3 hónapos korig közismert jelenség. Többféle görcsoldó készítmény létezik, amelyekkel ezt csökkenteni lehet, teljesen megszüntetni azonban ritkán. A hasfájós kisbabák esetében a szülők nehezen bírva a csecsemő sírását gyakran elkövetik azt a hibát, hogy akár egy -másfél óra múlva is újra táplálják a kicsit, mivel az megnyugtatja őket (úgy értelmeztem leveléből, Önök is megpróbálták ezt). Ez azonban csak tovább fokozza a hasfájást, mivel a megemésztendő táplálék mennyisége nő, ill. megjelenik a habos, fröcskölő, sokszor még zöldes széklet is. Tehát célszerű lehetőleg 4 óránként szoptatni egy 7 hetes csecsemőt és megpróbálni egyéb görcsoldó gyógyszereket is. 1-2 hónapos kor után a választék bővül. Lehet akár az  Espumisant is, 1 hónapos kortól az igenis  használható.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom 10 éves. 1,5 éves korában egy rossz diagnózis folyományaként vizes mellhártyag ...

Kislányom 10 éves. 1,5 éves korában egy rossz diagnózis folyományaként vizes mellhártyagyulladása volt. Kórházban kezelték, csapolták a tüdejét, az utolsó pillanatban. Azóta szinte minden évben többször beteg lesz, lázas stb. Kb. 4-5 éves kora óta egyre gyakrabban hasfájásra, görcsökre panaszkodik. Néha hány és hasmenése is van, láza viszont nincs. Négy alkalommal éjjel kellett ügyeletre vinni, ahol minden alkalommal valamilyen étkezési problémát vagy az influenza  hasra-gyomorra húzódását állapították meg. Utóbbi alkalommal  ultrahangos vizsgálattal is ellenőrizték. Mi erősen gyanakszunk vakbélre, de az orvosok ezt kizárják. Miért? Úgy tudjuk a vakbél gyanú kizárásához nemcsak ultrahang, hanem vizelet és vérvizsgálat is kell. Miként zárhatnánk ki ezt a betegséget? Hová vihetném lányomat ha egy ilyen vizsgálatot szeretnék? Mi lehet egyéb ok ha nem vakbél?


Válasz

Gyermeke visszatérő hasi panaszainak a hátterében nagyon valószínűtlen, hogy vakbélgyulladás állna. A vakbélgyulladás csaknem minden esetben heveny betegség. Ez azt jelenti, hogy a kezdeti tünetek (hányinger, rossz közérzet, bizonytalan hasfájás, esetleg hőemelkedés) jelentkezését követően 24-48 órán belül a betegség annyira előrehalad, hogy műtét nélkül a vakbél kilyukad, perforál. Ezen a típusos történeten kívül általában jellegzetes a vizsgálati lelet is (hol és mennyire érzékeny a has és ez hogyan változik). Általában ennyi elég a vakbélgyulladás igazolásához vagy kizárásához. Kétes esetben segítséget jelenthet az ultrahang vizsgálat és a laboratóriumi leletek, de ezek nem feltétlenül szükségesek a vakbélgyulladás igazolásához vagy kizárásához. Nagyon ritka az, hogy a vakbélgyulladás (inkább vakbél körüli összenövések, hegesedés) elhúzódó, visszatérő panaszokat okoz. Ezért ilyen panaszok esetén elsősorban egyéb dolgokra kell gondolni. Nagyon sok betegség, állapot okozhat ilyen panaszokat, ezért ilyenkor gastroenterológiai kivizsgálás lehet szükséges. Csak néhány azok közül a kórképek közül, amelyek ilyen panaszokat okozhatnak: székrekedés, emésztési zavarok, húgyuti vagy bélrendszeri fertőzések, lányoknál petefészekcysta. Csak ha ezt az összes lehetőséget kizárták és a panaszok mindig a jobb alhas területén jelentkeznek akkor merül fel a krónikus vakbélgyulladás lehetősége, amit igazolni csak a hasüreg tükrözésével lehet. Ezen az úton a vakbél el is távolítható, a körülötte lévő összenövések oldhatóak.

Dr. Kálmán Attila
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó