Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiam (5 éves) veleszületett ichthyosis vulgarisban szenved. (Édesapám volt ilyen bőrbe ...

Kisfiam (5 éves) veleszületett ichthyosis vulgarisban szenved. (Édesapám volt ilyen bőrbeteg). Bár nem súlyos a bőrszárazsága, naponta többször is be kell kenni, hogy ne viszkessen neki, illetve hogy ne legyen "smirgli", viszont nem mindegy, hogy mivel. Hallottam egy olyan krémről, ami -rendszeres használatával - rendbe jön a bőre, s nem is annyira zsíros. Kérdésem lenne, hogy ez így van-e, vagyis tényleg létezik más krém is bőre problémájára, ami jobban szépítené az ichthyosisos bőrfelületet?

Válasz

Az ichthyosis vulgaris örökletes, az élet 3. hónapja után jelentkező betegség. A bőr száraz, a testen apró pikkelyszerű, korpaszerű hámlás látható. Ez a lábszárakon kifejezettebb. A tenyér és a talp bőre száraz, redős. A hajlatokat kevésbé érinti. A bőr csökkent védekező képessége miatt gyakrabban fordul elő a betegeknél helyi allergiás reakció, közöttük gyakoribb az ekzema, a köröm, haj és fog rendellenesség. A bőrt mikroszkóppal vizsgálva, annak hiányzik egy bizonyos rétege, emiatt az bizonyos anyagot nem, vagy alig képez. Sajnos oki terápiája a betegségnek napjainkban még nem ismert. A tüneti kezelés alapelve a vízveszteség csökkentése, a szaruréteg hidrálása, a bőr puhítása, a hámlás és a viszketés mérséklése. Tehát hidratálunk, puhítunk, zsírzunk és hámlasztunk. A bőrgyógyász a kenőcsöt a bőr aktuális állapotának megfelelően készítteti el ,amely természetesen változik. Függ ez az évszaktól, a beteg korától, életmódváltozástól stb. Így tehát egy betegnél is változtatni kell időről időre a kenőcsöt, annak hidratáló, zsírzó, hámlasztó, puhító arányát. Emellett ajánlják a bőrgyógyászok az un fürdő gyógy kozmetikumokat ( gyógyszertár). Ezeknek is olajos változatait. Ezek nem olcsóak, de rendszerint csökkentik a napi kenőcsmennyiséget. Sajnos tehát "csodakenőcs" nincs még, ez a bőr nem tud meggyógyulni, ezt folyamatosan  karban kell tartani. Talán még kisfia életében az oki terápiát is felfedezik. Beszéljék meg bőrgyógyászukkal az esetleges kenőcsváltást, nem biztos, hogy feltétlenül szükséges a zsíros jellegű kenőcs folyamatos használata.
Dr. Gömöri ÁgnesA fiam jelenleg picit szopik, s mivel allergiás vagyok Beba HA-t kap pótlásként. 
S ...

A fiam jelenleg picit szopik, s mivel allergiás vagyok Beba HA-t kap pótlásként. 
Sebesek voltak az öklöcskéi, sárga bőrlemezek, és nagyon kiszáradt bőr borította. 1 hetes korában a Heim Pál bőrgyógyászati ambulanciáján "ichtyosis?" azaz pergamenbőr volt a diagnózis. Kapott krémeket, fürdetőt. A most 5 hónapos babával harmadszor is ott jártam, mert rendszeresen megszakad a bőre, hiába ápolom naponta többször is. Azt az információt kaptam egy fél mondatban: "tudja, hogy ez soha nem fog meggyógyulni?". Ez utóbbi erősen megrémített.
Amit eddig halottam, tapasztaltam erről a betegségről: genetikai öröklés (tőlem kapta, de én 2 hónapos koromra teljesen rendbejöttem), közvetlen nap nem érheti, nehezen viseli a meleget (víz maximum 37 fok, de inkább hűvösebb), levegő maximum 26-28 fok. A krémektől gyakran betüzesedik, bevörösödik a bőre. A fürdővizét forraljuk, bő, puha ruhákat kap, hogy ne dörzsölje.

Válasz

Az ichthyosis diagnózisa nagyon tág fogalom, mivel számos, száraz, hámló bőrrel járó örökletes kórkép tartozik ebbe a betegségcsoportba. Különböző formái az öröklődés típusa, a betegség klinikai képe (és az esetleg hozzá társuló egyéb rendellenességek), illetve a szövettani kép alapján különítik el. Az egyes formák prognózisa igen eltérő lehet.
Az Ön által közölt információk alapján kisfia betegsége feltehetőleg a veleszületett, de az élet folyamán spontán javulást mutató formák egyike lehet. A várható javulás mértéke azonban még a pontos diagnózis ismeretében sem jósolható meg!
A tanácsok ezért csak a jelenlegi állapotra vonatkoznak. A legfontosabb valóban a kíméletes, az évszaknak megfelelő bőrápolás, a bőr állapotától függő életmód. Gyulladásos tünetek fennállása esetén a gyulladáscsökkentő krémek alkalmazása is szükséges. Ha ezektől "vörösödik be" a bőr, akkor a kezelőorvosnak más szerrel kell próbálkoznia. Az orvosi fürdőolajok használata is csökkenti a kiszáradást, berepedést és a gyulladást.
Sajnos a beteg és a pontos diagnózis ismerete nélkül ennél többet egyelőre nem írhatok.
Dr. Körmendi Mikós

Fiam a zárójelentés szerint a 39. héten született. Bőre azonban nagyon száraz volt. Err ...

Fiam a zárójelentés szerint a 39. héten született. Bőre azonban nagyon száraz volt. Erre a kórházban is azt mondták és itthon is a körzeti doktor néni azt mondta, hogy biztos túlhordtam, azért hámlik, majd rendbe jön. Fürdető krémmel fürösztjük, kaptunk gyógyszertári testápolót, nem használok semmilyen gyári terméket, baba mosóporral mosok és nem használok öblítőt. A fiam 5 hetes, a bőre mégsem javult, ezért elmentem bőrgyógyászatra. Ott egy olyan papírt kaptunk, hogy a gyereknek Ichthyosisa van, de semmit nem mondtak arról, hogy ez mit jelent, mik a kilátások, mitől van. Itthon próbáltam utána nézni a dolognak, de csak annyit tudtam meg, hogy nem lehet gyógyítani, örökké tart és mindenféle számomra rémisztő belsőszervi problémával is járhat. Ez nagyon elkeserít és megrémít. Nem tudom, hogy ténylegesen mit remélhetek. A gyereknek időnként remeg az alsó ajka, állkapcsa, nyelve. Szopás közben, után. Ez miért van? Lehet, hogy a bőrproblémával van ez is összefüggésben? A doktor néni azt mondta, hogy biztos fázik, de most már biztos vagyok benne, hogy nem attól van.

Válasz

Az ichtiozis örökletes, veleszületett betegség, a hámlással járó elszarusodási zavarok formája. Az elnevezés több különböző öröklődésmenetű betegséget foglal magába. Ezek a súlyossági fok és a társuló betegségek szempontjából eltérőek. Természetesen ettől függenek a terápiás lehetőségek, a prognózis is. Célszerű tehát megfelelően felszerelt intézetben genetikai, szövettani és az egész szervezetre kiterjedő szűrővizsgálatok elvégzése. Ezután minden bizonnyal megkapják kérdéseikre a választ - kisfiuk betegsége melyik csoportba tartozik. A kezelési elvek általában azonosak: a szaruréteget, bőrt hidratálni kell, lehetőleg minimálisra kell csökkenteni a vízveszteséget, a bőrt óvni kell a kiszáradástól, puhítani kell. Sok esetben viszketéscsillapításra is szükség van. Sajnos létezik olyan betegségforma is, ahol ezek alig eredményesek. Reméljük, kisfiánál a betegség enyhébb formája áll fenn, erre utal, hogy újszülöttkorban inkább túlhordásból adódó hámlásnak imponált bőrelváltozása. Feltétlenül és mihamarabb keressenek fel gyermek-bőrgyógyászati szakrendelést (intézeti háttérrel rendelkezőt!).
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó