Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Unokám 3 éves múlt áprilisban. Az eltelt időszakban krupp-nak nevezett köhögéssel kezelt ...

Unokám 3 éves múlt áprilisban. Az eltelt időszakban krupp-nak nevezett köhögéssel kezelték kórházban. Most nálunk, vidéken is volt ehhez hasonló köhögése, de l db theophilin kúp elegendő volt ahhoz, hogy nem kellett kórházba vigyem. A kérdésem, hogy van-e valami spray, vagy más szer amit hasonló esetekben használhatunk, mivel szeretnénk egy családi kirándulásra magunkkal vinni unokánkat is Erdélybe. Kórház van a közelben, kb. egy órán belül juthatnánk el oda, mivel a hegyekben tartózkodnánk, de nem sátorban. Az oda-vissza utazást vonattal (háló kocsiban) tennénk meg.

Válasz

Azoknál a kisgyermekeknél, akik "krupp"-ra hajlamosak célszerű otthon is tartani, de főleg nyaralásra, utazásra elvinni bizonyos gyógyszereket. Már induló köhögés, nátha esetén is célszerű un antihisztaminikus hatással rendelkező gyógyszert adni a kisgyermeknek, amelyet érdemes kiegészíteni nyákoldó adásával. A már krupp-ra gyanús, kicsit is ugató köhögésnél- főleg éjszaka- az ilyen esetekben használható oedema csökkentő ill. légút tágító kúpot ajánlatos használni. Létezik ilyen hatású gyógyszer aeroszolban is. Persze fontos az ablaknyitás, a hűvös párás levegő biztosítása is. Ha mindezek nem hozzák meg a kellő javulást, mód van  ma már erős gyulladás és oedema csökkentő kúp otthoni beadására is. Mindezek azonban vénykötelesek, az adagolást, valamint a megfelelő használatukat( idő! ) a gyógyszereket felíró orvossal kell megbeszélniük.
Dr. Gömöri Ágnes

Nagyobbik lányom 4 éves. Már kb. 2 hónapja szenvedünk a köhögésétől. Az egész egy ví ...

Nagyobbik lányom 4 éves. Már kb. 2 hónapja szenvedünk a köhögésétől. Az egész egy vírusos megfázással kezdődött. Néhány napos nátha után kezdett köhögni. Először hurutosan (az antibiotikum mellé az orvos köptetőt adott), majd ez átváltott köhögési rohamokba, melyek rendszerint száraz köhögéssel és hányással végződtek. Ez kb. két hétig tartott, vittük egyik orvostól a másikig, de csak köhögéscsillapítót, mézet, stb. ajánlottak. Végül 2 hét után gégegyulladást állapítottak meg. Ismét antibiotikum, stb. A rohamok enyhültek, de a köhögés megmaradt. Voltunk röntgenen (negatív), allergiavizsgálaton (macskaszőrre, penészgombára, narancsra, paradicsomra allergiás). Azóta szedi a Claritine szirupot. A köhögés továbbra is megmaradt, csak nem olyan erősen. Most két hete ismét beteg lett (láz, nátha, köhögés). Antibiotikum és köptető után némi javulás, majd egy hét után ismét elkezdődtek a köhögési rohamok. Ekkor ismét antibiotikumot kapott (Zennit), Calcium, köptető, köhögéscsillapító, stb. Most már elfogyott a második adag orvosság is, de a köhögés nem múlik. Naponta többször kapja el rohamokban. Eleinte hurutos, aztán száraz erőltetett köhögés, melynek a vége rendszerint hányás. Az orvos azt mondta, hogy ezzel a köhögéssel nem tudnak mit csinálni. Én ezt nem akarom elhinni. Szeretném tudni, hogy esetleg tud-e valami "csodaszert" ajánlani (a házi gyógynövény és balzsamkészletet már kipróbáltuk), vagy esetleg olyan helyet ahol ki tudják vizsgálni a köhögés okát és meg is tudják gyógyítani.

Válasz

A végén kezdeném: "csodaszert" nem tudok és nem is akarok ajánlani.
Az elhúzódó köhögés hátterében többféle ok állhat, ennek kiderítése a gyermeket ellátó orvos feladata, szükség esetén igénybe véve - mint ahogy az az Önök esetében is történt - különböző konzíliumokat.
A legegyszerűbb és leggyakoribb okkal kezdeném: és ez bármi légút fertőzés szövődményeként esetlegesen kialakuló arcüreg-gyulladás. Ez az, ami a legtöbbször az ilyen panaszokat okozza. Ennek megállapítás részben gégészeti részben - amennyiben a gégész ezt indokoltnak látja - radiológiai vizsgálattal lehetséges. (Bár bizonyos klinikai jelek, szokványos gyermekorvosi vizsgálat is utalhatnak erre.)
Ezen túlmenően még több tényező is állhat az elhúzódó köhögés hátterében, de ezek kevésbé gyakoriak, és a kórelőzmény valamint más klinikai tünetek is utalhatnak rájuk.
Egyet azért el szeretnék mondani, a köhögés megszüntetése sok esetben nem antibiotikum kérdése, bár nincs kétségem afelől, hogy adott helyzetben vizsgálva, a gyermekénél olyan eltérést találtak, ami ilyen kezelést indokolttá tett.
Egyet azért elmondanék: vannak olyan helyek, ahol sós kamra van, az ilyen helyzetekben az nagyon előnyös hatású lehet. De - és ez igen fontos - annak a sós kamrának olyannak kell lennie, hogy abban masszív sós párát, ködöt állítsanak elő, és például kezelés közben ne lehessen TV-t nézni. Ezek nem igazán effektívek.
Mivel sem propagandát, sem ellenpropagandát nincs szándékomban kifejteni, konkrét helyekről nem nyilatkoznék. Ez a kezelés azonban csak akkor ajánlatos, ha a gyermek hörgőiben, tüdejében komolyabb gyulladásos folyamat nem zajlik.
Egyébként a kínzó ingerköhögés szüntetésére azért vannak készítmények. De ezek természetesen tüneti szerek, itt az okot kell megtalálni.
Dr. Péter GyörgyA 19 hónapos kislányomnak pár napja kora reggel (5-6 óra) fél órás köhögőrohama van, f ...

A 19 hónapos kislányomnak pár napja kora reggel (5-6 óra) fél órás köhögőrohama van, felköhög némi váladékot és az orra is folyik. Sikerül újra elaludnia és később, napközben semmi panasza nincs. Mi okozhatja ezt (panellakásban élünk, de a radiátoron folyamatosan ott a párologtatóedény), egyáltalán mi ez (allergia stb.) forduljunk-e a háziorvosához, mit tehetek én, hogy megelőzzük a problémát?

Válasz

A 19 hónapos kislánynál észlelt reggeli erős köhögés, orrfolyásos roham nagy valószínűséggel allergiás eredetű. A panellakások száraz levegője is okozhat köhécselést, főleg kicsiknél náthát, de az általában nem ilyen rohamszerű. Helyesen teszi, hogy párologtat, habár a kis edény nem biztos, hogy elegendő. Gyakran derül ki, hogy a panellakás tapétája alatt gomba telepedett le, a szőnyegben, padlószőnyegben ott az atka (a háziporban lévő allergén), esetleg háziállat van a lakásban, stb. érdemes lenne ezt megkonzultálnia háziorvosukkal, esetleg allergológussal, mivel, ha az allergénhatás tartósan fennáll, a tünetek erősödhetnek. Addig is érdemes ún. "vizesen" kitakarítani mindent.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom 4 hónapos. Jól fejlett gyermek, 7000 gr (3880 gr-al született), csak szopik.  Má ...

Kislányom 4 hónapos. Jól fejlett gyermek, 7000 gr (3880 gr-al született), csak szopik.  Már a kórházban észrevettem, hogy többet szörcsög és tüsszög, mint a többi csecsemő, s többször nehezebben v. gyorsabban vesz levegőt, de az ottani orvosok szerint ez normális újszülöttnél. Haza érkeztünkkor a háziorvosnak is mondtam, hogy szerintem náthás, de azt mondta: "nem lehet". De 2 hetes korára (lehet, hogy önbeteljesítő prófécia volt) már láthatóan sűrű zöld váladék jött az orrából és köhögött is tőle, akkor kapott vmi antibiotikumos orrcseppet, s szívtuk a váladékot. 2 hét múlva jobb lett, de nem tűnt el teljesen, az orvos viszont azt mondta, hogy már ne adjuk a szert, s leszívni se nagyon kell.
De reggelente mindig szörcsögött, s ez azóta is, ha leszívjuk (sterimar orrspray után) kevés zöld váladék mindig jön. 2 hónaposan elkezdett nyálzani is, s köhécselni naponta többször, s ez is tart azóta . A széklete is nyálkás lett . Az orvos szerint biztos készülődik a fogíny a fogzásra. De nekem néha már komolyabbnak tűnik a köhögés, s mostanában éjjel is 1X-2X.
Azért izgulok emiatt nagyon, mert újszülöttként többször is csináltak nála tüdőröntgent, s kontúrosabbnak találták a normálisnál, de végül nem találtak semmi kórosat rajta. Kell-e törődnöm ezekkel a gondokkal, s ha igen, mit tegyek?

Válasz

A gyakori tüsszögés, esetleg szörcsögés, valamint a légzés periodikus jellege valóban gyakori újszülött és kiscsecsemőkorban, persze bizonyos határig. Az un. bukós csecsemőknél az orrgaratba kerülő tej, ill. az ennek hatására ott keletkező váladék miatt a szörcsögés szinte nap, mint nap hallható. Ilyen esetekben azonban az orrváladék (leszívott) nem zöldes. Az orrváladék elszíneződése - sárgás, zöldes - arra utal, hogy a nyálkahártyán baktériumok telepedtek meg. Ilyen esetekben célszerű és eredményesen alkalmazható az antibiotikumos orrcsepp. Az is ismert tény, hogy a babáknál a tényleges fogáttörés előtt már akár 3-4 hónappal korábban is megjelenhetnek un. fogzási tünetek, pl. nyálzás, a fogíny dörzsölése, nyálkás székletek, nyűgösebb napok, akár a popsi kipirulása. A nagyobb nyákmennyiség a fekvő csecsemőnél hátrafolyik, ez őt köhögésre ingerelheti, sőt egy-egy baba ezt akaratlagosan még fokozza is, játszik vele. Amennyiben ezek a tünetek fokozódnak és aggasztják Önt, egyrészt mutassa meg kislányát a gyermekorvosnak, valamint az immáron 4 hónapja tapasztalt orrváladékozás miatt kérje ki gyermekgégész véleményét is. Orrcseppeket addig is csak szükséges esetekben (táplálkozási, alvási nehézség) használjanak.
Dr. Gömöri Ágnes

Az eddig makkegészséges 22 hónapos lányomnál ma egy nátha-köhögés miatti vizsgálaton a d ...

Az eddig makkegészséges 22 hónapos lányomnál ma egy nátha-köhögés miatti vizsgálaton a doktornő (nem a mienk), 1/6-os systoles zörejt állapított meg! Eddig születése óta, és amikor novemberben ott voltunk, még semmi nem volt? Mitől alakult ki?

Válasz

Az említett erősségű systolés zörej önmagában nem jelent szívbetegséget. A csecsemők, kisdedek nagy százalékának van úgynevezett accidentális szívzöreje, amely ártalmatlan jelenség. (Meg kell vallani, hogy az accidentális zörejeket nem is mindig szokták megemlíteni, bár azért jobb, ha arról is tud a szülő.)
A második dolog: hogy mikor keletkezett, nem tudjuk.
Általában a fertőzések kapcsán a felgyorsult keringés is okozhat ilyen hangjelenséget.
Az accidentális zörejek a klinikai vizsgálatok alapján nagy valószínűséggel elkülöníthetők az organikus - szervi - szívbetegség zörejeitől. Erőssége, megjelenésének helye, karaktere alapján. Meg persze annak alapján, hogy nincs a gyermeknek egyéb, szívbetegségre utaló tünete.
Tehát alapvetően az az érzésem - természetesen a gyermek vizsgálata nélkül ez nem korrekt kijelentés - hogy az Ön gyermekének ilyen accidentális zöreje van.
Dr. Péter GyörgyKérdésem az lenne, hogy ha gyermekem megfázik, gyógyszer helyett adhatok-e neki Lándzsás ...

Kérdésem az lenne, hogy ha gyermekem megfázik, gyógyszer helyett adhatok-e neki Lándzsás útifű nevű folyadékot, amit a gyógyszertárban árulnak. Esetleg kimondottan csak köhögésre ajánlott, és ha vannak melléktünetei a megfázásnak (eldugult, folyó orr, gyengeség stb.) akkor adjak csak gyógyszert?
Sok ismerősömtől hallom, hogy nem adnak gyógyszert, csak gyógynövényeket, de úgy látom azok a gyerekek sokkal betegesebbé válnak, lerakodik  a slejm, többet és hosszabb  ideig köhögnek, szuszognak, még tüdőgyulladást is kapott ismerősöm gyermeke. Igy én inkább vagyok a híve a gyógyszeres kezelésnek. Emiatt kicsit tanácstalan is vagyok, próbálom mondani nekik, hogy ha lehet kezeljék a gyermeket egyből (orvosuk által ajánlott gyógyszerrel), mert nem akarom, hogy a gyermekemet megfertőzzék. (Mindig igy kapta el, hogy kis barátai köhögősen jönnek át, s gyógyszert nem kapnak.)

Válasz

Gyógyszert betegség esetén akkor kell szedni, ha azt az orvos elrendeli. Véleményem szerint nem kell és nem is szabad éles határvonalat húzni a gyógynövény tartalmú készítmények és a gyógyszerek adása közé, mivel az szemléletbeli problémákat okozhat. Másra valók a gyógynövények és másra a gyógyszerek.
Sokszor elég a tüneti kezelés, pl. a légúti betegségek esetén, és erre megfelelők a gyógynövények is. Egyébként a klasszikus gyógyászatban korábban alkalmazott, de talán méltánytalanul háttérbe szorult, egyszerűbb, hagyományos, javarészt növényi eredetű összetevőket alkalmazó recepturakat tanítják az orvosi egyetemeken, és még most is érvényben vannak, tehát rendelhetők az ezeket ismertető könyvecskébe gyűjtött gyógyszerek is. (FoNo)
De - és ebben lehet, hogy felötlik a hagyományos orvosi szemléletem - az oki kezelésre ezek már nem elegendők. Pl. tüdőgyulladást nem gondolnék gyógynövénnyel gyógyítani. Azonban a kiegészítő, tüneti kezelésben itt is szerepe lehet az előbb említett készítményeknek.
(Azt is hadd említsem meg, hogy a klasszikus értelemben vett gyógyszerek jó része - legalábbis az alapkészítményeket illetően - gyógynövény eredetűek, bár tudjuk, az ipar azokat már számtalan mesterséges lépéssel tovább módosította, finomította.)
Az, hogy a másik gyermek tüdőgyulladást kapott, nem magyarázható azzal, hogy nem kezelték - vagy nem kezeltették - megfelelően. Hiszen az egy légúti fertőzés, aminek bármelyikünk ki van téve. Abban viszont igaza lehet, hogy a gyermekek egymást megfertőzhetik, hiszen a gyermekkori akut megbetegedések zöme légúti eredetű, és cseppfertőzéssel terjed. Azonban általában nem lehet pontosan megmondani, hogy egy adott fertőzést kitől, mikor kapjuk el.
Az Ön által említett megfázásnak nem mellék-, hanem igenis integráns tüneti az orrdugulás, gyengeség, köhögés. És ekkor kell orvosnak megítélnie, hogy ez esetben mi a teendő. Természetesen, ha a gyerek nem különösebben beteg, nincs vagy rövid ideig tartó láza volt, ha étvágya, általános állapota jó, nem hányt, akkor a szülő is jogosult gyermeke kezelésére, de csak tüneti szerekkel: orrcsepp, nyákoldó ("köhögéscsillapító") orrkenőcs, vitaminok stb. Ide tartozik, mint szülői feladat és tüneti kezelés, a lázcsillapítás is. Tehát pl. egy banális felső légúti hurut, nátha miatt nem feltétlen kell orvoshoz fordulni. Ugyancsak elegendő egy egyébként jó állapotban levő, nem hányó, jól itatható (etethető) gyermek hasmenését szülői segítséggel, egyszerű diétával kezelni.
Azonban, ha bármi okból azt érzik, hogy maguk nem tudják a gyermek állapotát megítélni, az adott problémát megoldani, feltétlen el kell menni az orvoshoz.
Az a tapasztalatom és véleményem, hogy a gyermekükkel jó kapcsolatban levő, a gyermeket érző szülő pontosan tudja, mikor kell orvoshoz fordulni, és nem az első köhintésnél vagy 38,2-nél teszik ezt.

Dr. Péter György A fiam 12 hónapos. Egy hete beteg lett, nem volt komoly csak az orra folyt és egy kicsit köhö ...

A fiam 12 hónapos. Egy hete beteg lett, nem volt komoly csak az orra folyt és egy kicsit köhögött. El is vittem a gyerekorvoshoz, ő úgy találta, hogy a torka nagyon piros így felírt egy kanalas gyógyszert (Ospamox ). Ez egy hétfői nap volt, azt mondta pénteken vigyem vissza. Az állapota csak rosszabb lett. Írt egy új gyógyszert más hatóanyaggal (Cecloretta 125mg/5ml), merthogy az előző nem hatott. Ezt már naponta 3-szor kellett szedni, péntek este adtam neki először, szombaton 3-szor kapta és vasárnap reggelre tele lett piros pöttyökkel. Amúgy szombaton már csak hőemelkedése volt, vasárnap pedig már semmi, az étvágya is javult. Először csak a fején és a törzsén, és úgy nézett ki mint a melegkiütés. Vasárnap reggel még adtam egy adag gyógyszert, de már akkor is azt gondoltam hogy az új gyógyszerre allergiás, ezért többet nem is adtam neki. Estére csak még több pötty lett és még dudorosak is lettek, másnapra pedig már nem is pöttyök hanem foltok lettek, és már több volt rajta a piros, mint a normál bőrszíne. Hétfőn levittem az orvoshoz, aki azt mondta ez nem allergia, hanem hatott az új gyógyszer és egyes babák szervezete így reagál amikor a kórokozó elpusztul, és távoznak a méreganyagok a szervezetből. Kapott egy kalcium injekciót és irt fel Kalciumot, ampullásat, amit meg kell itatni vele és Fenistil cseppeket, és monda ő is hogy a gyógyszert már ne adjam neki. Most kedd van és már szépen javul, ahol legelőször megjelentek a foltok ott már alig látszik.  Azt szeretném megtudni hogy ilyesmi létezik-e, mert a környezetemben ilyesmiről még nem hallott senki, pedig sok szülőt megkérdeztem. Mindenki arra gyanakszik, hogy ez egy sima gyógyszer allergia volt. A kezelés amit a doktornő ajánlott is allergiára utal.

Válasz

A bőrjelenségek megítélése leírás alapján elég nehéz.
A csecsemőkorban, lázas állapot vagy légúti fertőzésre utaló jelek és tünetek mellé társuló kiütésnek több oka lehet: először maga az alapbetegség. Ugyanis többfajta vírus fertőzés járhat kiütésekkel. Azután lehet gyógyszerallergia is. De lehet, hogy a szervezet megváltozott immunstátusa következtében jönnek létre kiütések. Sokszor nehéz ezeket differenciálni.
Sokszor vagyunk úgy vele, hogy ahogy jöttek, úgy el is múlnak a kiütések. A tüneti kezelés vérmérséklet kérdése (is.) Ha esetleg viszket, meg lehet próbálni adni ilyen antiallergiás jellegű szereket. Ugyancsak elvileg hathatnak a folyamat alapmechanizmusára is.
Dr. Péter GyörgyBarátnőm ma esti esete indított a levél megírására. Egykorú kislányaink vannak ez ...

Barátnőm ma esti esete indított a levél megírására. Egykorú kislányaink vannak ezért ijedtsége érthető módon nagy hatással volt rám is.
Hat és fél hónapos normálisan gyarapodó, mindeddig teljesen egészséges kislánya pár napja elkezdett csúnyán köhögni, de a torka nem gyulladt be és láza sem volt. Mivel a barátnőm belázasodott, kihívta a gyerekorvost, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyerek tőle kapott -e el valami vírust, mivel szoptatja.
Az orvos ki is jött, a vizsgálat után közölte, hogy a kislány tüdeje teljesen tiszta és a torka is csak egy kicsit piros. Azt mondta, hogy második gyereknél ilyen esetekben már nem is hívnak orvost. Mindenesetre felírt Sinecod cseppeket.
Ma este fürdetés előtt kapott gyógyszerből másodjára (hígítva) a kislány, aki a bevétel után pár másodperccel hányni kezdett, majd fuldokolni, hiszen a levegővétel közben visszanyelte a hányását. Próbálták hasra fordítani, lefelé tartani, de nem sokat segített, szegény gyerek csak vonaglott tovább.
Szerencsére oda volt készítve a porszívó az orrleszíváshoz és ezzel végül meg tudták tisztítani az orrát. Egy mentős hölgy később megvizsgálta és szerencsére tisztának találta a tüdejét. Arra viszont nem tudott választ adni, hogy mi válthatta ki ezt a reakciót. Van -e arra esély, hogy allergiás ezekre a cseppekre? 

Válasz

Egy gyógyszer beadásakor számolnunk kell - alatta, ill. utána - nem kívánt kedvezőtlen hatásokkal. Ezek egy része ún. pharmakológiai hatás, amikor a gyógyszer, mint kémiai anyag nemcsak a kívánt helyen és csak a kívánt mértékben befolyásolja a szervezetben zajló fizikai-kémiai-biológiai reakciókat. Ennek eredményeként jelentkeznek a gyógyszer mellékhatásai (szédülés, hányinger!, hasmenés, szájszárazság, stb.) hogy ezek kinél mennyire erősen jelentkeznek, függ pl. a máj érettségétől és állapotától, kísérő betegségektől, a vese jó működésétől, gyermekeknél a szervezet folyadékmennyiségétől is stb., valamint attól, hogy ugyanekkor milyen gyógyszereket kap még a beteg. A másik nem kívánt következmény az allergiás reakció. Ahhoz, hogy egy gyógyszerallergia kialakulhasson, a szervezetnek ismételten találkoznia kell a gyógyszerrel, tehát korábban már legalább egyszer. Ez azonban csak mintegy 5-6 %-ban fordul elő szemben az előzőekkel. Az allergiás reakciók többféle (5!) mechanizmusa is működésbe léphet gyógyszerallergia esetén. Ilyenkor a tünetek a következők lehetnek: kiütés a bőrön, bevérzések, hólyagok, súlyosabb esetben a bőr olyan lesz, mintha leforrázták volna. Ismert ilyen eredetű láz is, esetleg köhögés. Súlyos esetben (főleg ismételt adáskor!) a reakció heves, akár gégeödéma, fuldoklás, akár a keringés összeomlása léphet fel - akár a darázscsípésnél.
A történet alapján tehát nem valószínű a gyógyszerallergia, inkább merül fel az előbb leírt ok miatt bekövetkezett hányinger, hányás. Kisgyermeknél ez a gyógyszer rossz íze miatt is bekövetkezhet. A bevétel utáni gyors hányás is inkább erre utal. A hányadék aspirációja viszont nagyon heves fulladásos tüneteket, utóbb súlyos tüdőgyulladást is okozhat. Érdemes lenne tehát a kisgyermeket újra megmutatni orvosuknak, és az eseményeket megbeszélni vele. A Sinecod helyettesíthető gyógyszer.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó