Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A kislányunk 3 hetes, köldökén a vadhúst "lápiszos" oldattal kezelték kétsze ...

A kislányunk 3 hetes, köldökén a vadhúst "lápiszos" oldattal kezelték kétszer. Most a második kezelés után, mintha a rendes részen egy kicsit felmaródott volna a bőr. Szaliciles alkohollal kezeltük ill. hintőporral utána. A kérdésem van e más teendőnk ill. kell e aggódnunk a dolog miatt,  és mikor múlik el ez az egész?

Válasz

A lápiszolásnak esetenként lehetnek a környező - egyébként ép - bőrterületet érintő, negatív hatása. Amennyiben csak felületes elváltozásról van szó, ami enyhe bőrelszíneződést okoz, azzal nincs tennivaló, esetleg csak ezt a területet hámosító kenőccsel - praktikusan Neogranormonnal - kezelném. Amennyiben enyhe felmaródás is látszik, pírral, hámfosztottsággal, akkor fertőtlenítő szerrel - ennek több fajtája van: Betadine, Merbromid oldat - kezelném, majd miután az beszáradt, szintén hámosítanám.
Amennyiben esetleg mélyebbre terjedő kimaródás látható, menjenek vissza a beavatkozást végző szakemberhez tanácsért.
Egyébként egyszerűbb esetekben a folyamat néhány napos kezelés után rendbejön.
Az említett szaliciles alkoholt valamint a hintőport erre nem használnám. 
Dr. Péter György3 hónapos kisbabám köldöke barnás színű. Mi lehet ennek az  oka? El fog ez a barnaság ...

3 hónapos kisbabám köldöke barnás színű. Mi lehet ennek az  oka? El fog ez a barnaság múlni? Különben szépen begyógyult a köldökcsonk sebe.

Válasz

A barnás köldökelszíneződés ártalmatlan és nagyon gyakori a kiscsecsemőknél. Valóban 1 éves kor körül már nem nagyon látható ez. Lehet ez barnább bőr részjelensége, de okozhatja az is, hogy a szülők ekkor még nem merik határozottan megdörzsölni a bőrt ezen a területen. Az elhalt hámsejtek elszíneződhetnek. Próbálják meg babaolajjal fellazítani a bőrt és utána gézlappal, vagy vattával határozottan kitörölni a köldököt 2-3 naponta.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányunk 6 hónapos korában, az újszülött korban szépen begyógyult köldöke begyulladt. ...

Kislányunk 6 hónapos korában, az újszülött korban szépen begyógyult köldöke begyulladt. Két hónapos korában a gyermekorvosunk pici köldöksérvet állapított meg. Lehetséges-e, hogy meglévő atópiás dermatitis miatt gyengült a köldökbőr ellenálló képessége is? Száraz bőrű gyermeknél mi az elsődleges kezelés? Hogyan lehet megakadályozni a gyulladás kialakulását? A köldöksév kihatással van-e a gyulladásra?

Válasz

A köldöksérv nem a köldökbőr gyengesége, hanem a hasfal köldökgyűrű-részének tökéletlen záródása ill. gyengesége miatt alakul ki. Ez bőrrel fedett puha duzzanat formájában észlelhető, amely erőlködéskor, síráskor, köhögéskor, elődomborodik és visszahelyezhető gyenge nyomással a köldökgyűrűn keresztül. Ezek, ha nem extrém nagyok kb. 5-6 éves korig maguktól rendeződnek. A köldökbőr gyulladásának ehhez semmi köze nincs. A gyulladást bármely odatelepedő baktérium, vagy akár gomba kiválthatja. Elősegíti megtelepedésüket,, ha a köldököt fürdés után nem töröljük alaposan szárazra, ha a pelenka alatt beizzad és nem figyelünk ilyenkor /nyáron/ a fokozott tisztántartására. Ha ez kialakul / a köldök bőre és esetleg a környéke piros, érzékeny, súlyosabb esetben akár duzzadt lehet és váladékozhat is / használhatjuk az újszülött korban használt hintőport, Ebrimycin gélt vagy akár un. hármas-festéket. Ilyenkor legalább naponta 2x a váladékot, kenőcs és/vagy hintőpormaradékot  alkoholos vattával alaposan töröljük ki. Száraz bőrű csecsemőt csak fürdető  kenőccsel fürdessünk, fürdés után ill. ha szükséges naponta akár többször is kenjék be  gyógyszertári vagy bőrgyógyász által felírt testápolóval a bőrét.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 4 hónapos, és köldöke egy kicsit piros, mintha gyulladt lenne. Ha hozzáérek, nem ...

Kisfiam 4 hónapos, és köldöke egy kicsit piros, mintha gyulladt lenne. Ha hozzáérek, nem fáj neki. nem lehet, hogy az erőlködéstől? Mostanában állandóan fel szeretne ülni, ezért sokat erőlködik!

Válasz

A 4 hónapos kisfiú köldökpírja enyhe gyulladásra utal. Ez kialakulhat attól, hogy a köldökből a vizet nem mindig itatják ki gondosan, így ott, ahol a bőr összefekszik, felázik és a baktériumok, gombák elszaporodhatnak. Amíg a gyulladás nem nagyfokú (ez igen ritka), az nem érzékeny. Ha maradt az újszülöttkorban köldökre használt hintőporból, szárazra törlés után és minden tisztába tevéskor hintőporozzák be azt, amíg a pírt észlelik. Ha nem, lehet használni Baktroban, vagy Ebrimycin kenőcsöt is. ezek vénykötelesek. A fenti elváltozás tehát nem lehet erőlködés következménye.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó