Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy létezik-e láz allergia? Gyermekem 14 éves és rend ...

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy létezik-e láz allergia? Gyermekem 14 éves és rendszeresen szenved influenza megbetegedésben, kb. minden második- harmadik hónapban egy hetet betegeskedik. Láza az első éjszakán felmegy 39 fok felé és utána másnapra vörös kiütés jelentkezik a nyakon, hónaljban, alkarokon és az ágyék részben, ami nagyon ijesztő és egyre nagyobb területen jelentkezik. Először arra gondoltunk gyógyszer allergia, de függetlenül milyen gyógyszert kap, a tünetek azonosak.

Válasz

"Láz" allergiáról még nem hallottam, és nem olvastam. Valóban szóba jöhetne ún. fix gyógyszerkiütés is pl. lázcsillapítóra, de Önök erre gondoltak, és más-más lázcsillapító adásakor is megfigyelték ezeket a bőrelváltozásokat. Lehetséges azonban, hogy a fokozottan verejtékező testrészeken (a láz oldódása verejtékezéssel jár) pl. a meleg és a nedvesség - verejték - hatására allergiás csalánkiütések jelentkezhetnek. Látni kellene a kiütéseket, így még találgatni is nehéz! Bizonyos vírusok is tudnak a leírt területen bőrelváltozásokat okozni. Ugyanakkor bizonyos, egész szervezetet érintő betegségeknél is megjelenhetnek ismételten, allergiás típusú kiütések. Szokatlan az is, hogy 14 évesen majdnem minden 2. hónapban beteg kislányuk. Én immunológiai-allergológiai kivizsgálást javasolnék.
Dr. Gömöri Ágnes
Kislányom 8 hónapos múlt. 3 napon keresztül magas láza volt (38,5-39,6), a  4. napon pir ...

Kislányom 8 hónapos múlt. 3 napon keresztül magas láza volt (38,5-39,6), a  4. napon piros kiütések jelentek meg először az arcán majd az egész testén. Antibiotikumot kap a fülgyulladásra. Láztól van-e a kiütés, vagy esetleg kanyaró?

Válasz

Halmozottan fordulnak elő mostanában ún. exanthema subitum nevű megbetegedések, amelyek magas lázzal, ill. a láz oldódása után az egész testet elborító kiütéssel járnak. A leírt tünetek alapján ez a vírus által okozott fertőző gyermekbetegség is felmerülhet. Csecsemőkorban azonban még egyéb légúti megbetegedést okozó vírusok is tudnak hasonló tüneteket okozni. Ha azonban a csecsemőnek középfülgyulladása van, attól is lehet bizony láza (nem véletlenül kapott rá antibiotikumot), a kiütéseket az egyébként hatékony (hiszen a láz lement, tehát a folyamat gyógyul) gyógyszerre kialakult allergiás reakció is eredményezheti. Láztól önmagában kiütés nincs. Vírusos, bakteriális megbetegedések tünete lehet mindkettő, vagy pedig allergia. Ha kanyaró vírusa okozná ezt, kisgyermeke a 4. napon nemcsak kiütéses lenne, hanem bizony nagyon beteg is, és egyéb tünetek is jelen lennének. Szerencsére a kanyaró ma már nem gyakori betegség a gyermekek átoltottsága miatt.
Dr. Gömöri ÁgnesElső kislányomnál volt egy érdekes betegségünk. 3 napig tartó magas lázzal kezdődött, am ...

Első kislányomnál volt egy érdekes betegségünk. 3 napig tartó magas lázzal kezdődött, amit nem kísért sem nátha, sem köhögés. Utána a negyedik napon pici kiütések jöttek ki rajta, különböző testrészeken sorba. Majd ezzel a betegségnek vége is lett.
Most a második kislányom is lázas két napja, sem köhögés, sem nátha nincs. Lehet hogy ő is hasonló betegségen fog átesni? Mi lehetett ez?

Válasz

Az Ön által leírt tünetek egy jól ismert gyermekbetegségre illenek rá, amelyet úgy neveznek, hogy exanthema subitum. Csecsemők és kisgyermekek akut vírusbetegsége. 3-4 napig tartó magas, egyéb tünetek híján megmagyarázhatatlannak tűnő láz, majd a láz hirtelen megszűnése után kialakuló és általában az egész testet ellepő, gyorsan halványodó kiütések jellemzik. Előfordulhat, hogy a kiütések megjelenése nem feltűnő.
Dr. Gömöri Ágnes

Információra volna szükségem egy betegségről, aminek a neve erythema infectiosum. Az tudom ...

Információra volna szükségem egy betegségről, aminek a neve erythema infectiosum. Az tudom, hogy ez gyerekbetegség, általában 2 és 10 év között jelentkezik. Ugyan felnőtt vagyok, de elkaptam. A furcsa az, hogy a négyéves fiam teljesen egészséges, tehát nem tőle származik. Lehet valaki egészségesen is vírusgazda?

Válasz

Az erythema infectiosum vírus okozta fertőző betegség. Nem túl ragályos. 
Amikor a kiütés megjelenik, már nincs a vírus a véráramban. A betegség cseppfertőzéssel terjed. Mindezekből az következik, hogy a még minimális vagy jellegtelen felső légúti hurutos tünetekkel induló betegségnél a jellegzetes kiütések megjelenése előtt kell számolnunk a fertőzés átvitelével. Maga a kiütéses szak több hétig is tarthat, változó intenzitással, és általában a meleg provokálja a bőrjelenségeket. A betegséget adott esetben izületi panaszok illetve vérképző rendszeri eltérések is kísérhetik.
A megfertőződött egyén nagy valószínűséggel klinikai tünetekkel reagál, tehát egészséges ember nem lehet vírusgazda Legtöbbször azonban nem derül ki, kitől eredhet a fertőzés.
Dr. Péter GyörgyA skarlátról szeretnék megtudni minél többet.
...

A skarlátról szeretnék megtudni minél többet.

Válasz

A skarlát baktérium - nevezetesen Streptococcus pyogenes - által okozott akut fertőző betegség. Cseppfertőzéssel terjed. Kb. egy hét lappangás után láz, torokfájdalom, nyaki nyirokcsomó-duzzanat, majd pontozott, apró elemű bőrkiütés lép fel - ekkor típusos a kép. Adott esetben igen jellegzetes, lobos garatképletek észlelhetők.
A kiütés leginkább a hajlatokban - a melegnek kitett helyeken - látható, és az egyébként összefolyó pírral borított orcák mellett szintén jellemző módon megkímélt - sápadt - a száj körüli terület. A nyelven először vaskos fehéres lepedék, majd annak leválása után a kissé fellazult, erősen pipillázott nyelv (málnanyelv) látható.
A torokból rendesen kitenyészthető a kórokozó. A kiütés ennek egyik toxinjának a következménye.
A skarlát obligát módon (ha a beteg arra nem érzékeny) Penicillinnek kezelendő - ez jelenthet szájon át való kezelést is.
Esetleges szövődmények a szívet, izületeket érinthetik.
Dr. Péter György

Miriam Stoppard: Gyermekbetegségek A-Z-ig című könyvében külön szerepel a Roseola infantu ...

Miriam Stoppard: Gyermekbetegségek A-Z-ig című könyvében külön szerepel a Roseola infantum (rózsahimlő?) és a Rubeola. Kérdésem az lenne, hogy két külön betegség-e, vagy egy és ugyan az?

Válasz

A roseola infantum és a rubella (rubeola) azaz rózsahimlő két különböző betegség.
A rubeola ellen egyébként a kisdedeket oltják, a 15 hónapos korban esedékes MMR vakcina részeként az egyik összetevő a rubeola. Tehát ma már nagyon csekély az esélye a természetes rubeola lezajlásának.
A rózsahimlő egyébként egy a gyermekeket korábban nagyobb mértékben, napjainkban már kevésbé érintő betegség, mely általában szövődménymentesen, jó indulatúan zajlik (zajlott) le.
Tünetei: változó nagyságú, a bőrből enyhén kiemelkedő, lencsényi, rózsaszínű bőrelváltozás, mely fentről lefelé terjed testen, és amelyet jellegzetesen nyaki illetve inkább tarkótáji nyirokcsomó-megnagyobbodás kíséri. Általában lázzal, enyhe felső légúti hurutos tünetekkel jár. Szövődményei közé tarozhat központi idegrendszert érintő gyulladás, esetleges izületi
folyamat.
A természetes zajlás már ritka, mivel a gyermekek oltottak, más részről azonban sokszor ad diagnosztikus nehézséget, hiszen sok vírus betegség okozhat hasonló klinikai tüneteket.
Tehát a megelőzés, a segítség már adott: ez pedig a védőoltás.
A roseola infantum ezzel szemben magas lázzal kezdődő, majd a harmadik-negyedik napon megjelenő bőrkiütéssel járó betegség. A kiütés megjelenésével egyidejűleg a beteg általában láztalanná válik.
Szintén vírus okozta, fertőző betegség. Másik neve exanthema subitum.
Kezelése tüneti. Megelőzősére megfelelő módszer eddig nem ismeretes.
Dr. Péter György

5 éves kislányom bárányhimlős lett az oviban. Az egész teste tele van kiütéssel. (talpa, ...

5 éves kislányom bárányhimlős lett az oviban. Az egész teste tele van kiütéssel. (talpa, szája belül, fülcimpa,...) Nincs a gyereken egy 2 cm-es pötty nélküli hely.  Ami a legjobban aggaszt, hogy a jobb szeme teljesen bedagadt. Az alsó szemhéján is lett egy kiütés és ettől, de a gyerek már alig tudja kinyitni a szemét. Mivel ez a negyedik nap a gyerek fertőz, ezért nem vihetem el a gyermekrendelésre a szemészetre. A doki bácsi szerint semmi gond, majd elmúlik. De a gyerek fájlalja nagyon a szemét, látványosan feszíti a genny szegénynek.

Válasz

A bárányhimlő az első időszakban elég sok gondozást igényel. Különösen nehéz lehet ilyen meleg időben, viszket és ég is a bőre, s ha még a szemek is duzzadtabbak és könnyezőek ugyancsak sok mesélés, bábozás magnózás és egyéb jókedvre derítő játékra lesz most még néhány napig szükség. A szembe műkönnyet cseppenthet, melyet recept nélkül is kaphat, a szemhéjat Irgamid szemkenőccsel nyugtathatja és hűvös, Borvizes borogatással szintén próbálkozhat. Ezeket lehet recept nélkül is kapni. A szemhéj bőrére és a szemhéjszélre is
ráterjedhet a bárányhimlő, de ezeket inkább csak a pörkösödés időszakában kell majd megmutatni. Azonban, ha a kötőhártyára illetve a szaruhártyára is ráterjed a bárányhimlő, szemszakorvoshoz kell vinni, néhány nap múlva (kb a 7-10.napon) és kezelni kell.
Ezt a kezelést természetesen a gyermekorvos is elrendelheti, általában Brulamycin vagy Tobrex szemcseppet szoktunk rendelni napi 5x.
Dr. Sényi KatalinAz érdekelne, mennyi a lefolyási ideje a bárányhimlőnek egy 5,5 éves gyereknél?
...

Az érdekelne, mennyi a lefolyási ideje a bárányhimlőnek egy 5,5 éves gyereknél?

Válasz

A bárányhimlőt a herpesz vírusok családjába tartozó vírus okozza. Fertőző gyermekbetegség, a betegek 90%-a 10 éven aluli. Az óvodás korcsoport viseli talán a legkönnyebben, náluk az esetek túlnyomó többségében még látványos bőrtünetek mellett is alig van láz, a közérzetüket a betegség lényegesen nem befolyásolja. A lappangási idő 11-21 nap. A bágyadtság, láz, rossz közérzet 1 nappal a kiütések megjelenése előtt már észlelhető. Ezután a kiütések (hólyagosak!) kb. 4-5 napig folyamatosan jelennek meg a bőrön. A hajas fejbőrön szinte mindig, a szájban is gyakran. Ez alatt az idő alatt a lappangási idő tünetei továbbra is fennállnak. Ezután a hólyagok elkezdenek beszáradni, a hőemelkedés, láz megszűnik, ha a betegség szövődménymentesen zajlik. A gyermek teljesen jól van, legfeljebb gyógyuló sebei viszketnek. A teljes gyógyulás az összes pörk leesésekor történik meg. Hogy ez a 10. nap, vagy akár a 20., az függ attól, hogy az első napokban mennyi és milyen nagy (és viszonylag mély) bőrelváltozás keletkezett a gyermek testén.
Dr. Gömöri Ágnes

8 hónapos kislányommal 2 napja vendégségben voltunk egy kisgyerekes családnál, az anyuka m ...

8 hónapos kislányommal 2 napja vendégségben voltunk egy kisgyerekes családnál, az anyuka ma hívott fel azzal, hogy a gyermekei bepöttyösödtek mára, nagy valószínűséggel bárányhimlősek. Mennyi az esélye, hogy kislányom is elkapja a betegséget? Én (az anyja) nem emlékszem voltam-e bárányhimlős, de gondolom 8 hónap alatt már "elfogyott" az anyatejen keresztül megkapott ellenanyag a babámból, még ha volt is. Hogyan lehet elkerülni, hogy a baba vakarózzon, elvakarja a hólyagokat, hiszen egy ennyi idős gyereknek még nem lehet megmagyarázni, hogy ne tegye? (Egy rokonnak egész életére csúnya hegek maradtak az arcán, mert kisgyerekként elvakarta.) Ha esetleg én is megbetegszem, szoptathatom-e továbbra is (még naponta 5-ször szopizik)? Vagy ki lehet-e vinni sétálni bárányhimlősen, nem baj-e, ha kicsit éri a nap? (imád sétálni, nagyon nyűgös, ha nem megyünk ki...)

Válasz

Ha a vendéglátó család gyermekei valóban bárányhimlősek lettek, gyermeke nagy valószínűséggel elkaphatja azt. A kis betegek ugyanis már a kiütések megjelenése előtt néhány nappal fertőznek. A betegség tünetei a találkozástól számított 14-21. napig jelenhetnek meg. Amennyiben az anya korábban átesett bárányhimlőn, csecsemője az élet első hónapjaiban védett (ha ez nem is 100%), mivel a magzati élet során a keringésébe az anya specifikus ellenanyagai átkerülnek. Ezek azonban a hónapok során lebomlanak, így ez a védettség a 6. hónaptól már nem számottevő. A gyermek bőrének viszketését szájon át adható antihisztaminikummal, viszketéscsillapító hintőpor használatával, a verejtékezés elkerülésével csökkenteni lehet. Ha a baba megbetegszik, levegőztetheti őt, de a kint tartózkodás kizárólag árnyékban, még jobb, ha estefelé történik. A bárányhimlős kiütések száma, sőt nagysága is nőhet a napfény hatására, úgy, mint a herpeszes elváltozások az ajak körül. Amennyiben egy felnőtt ebben megbetegszik, sajnos általában nagyon rosszul van, a tünetek hevesek (láz, erős fejfájás, rengeteg kiütés, igen rossz közérzet), amely könnyen lehet, hogy a tejelválasztás drasztikus fokozódását is eredményezheti. A csecsemő szoptatását egyénileg mérlegeljük, mivel nem tilos, de adott esetben az anya lázai, a mellén levő bőrtünetek, a gyógyszerek ellene szólhatnak. 
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 16 hónapos, egy tojásrántotta reggeli után amit rendesen az arcára is kent bedagadt ...

Kisfiam 16 hónapos, egy tojásrántotta reggeli után amit rendesen az arcára is kent bedagadt az arca, piros kiütéses lett, szeme könnyezett, dörzsölte az egész arcát. Fenistil csepp volt itthon azt adtam neki és kb. 1 óra múlva már semmi sem látszott rajta. Ezután több alkalommal kipróbáltam, hogy tojásfehérjét kentem a bőrére és mindig bepirosodott, viszketett. A 15 hónapos oltás miatt a háziorvosunk elküldött vérvételre, aminek eredménye szerint nem allergiás sem a tojásra sem a tejre. Ennek nagyon örülünk, de adhatok nyugodtan tojást a kisfiamnak?

Válasz

A kisgyermekkorban elvégzett allergia  vizsgálatok nem megbízhatóak. Ezért is végeztetjük el ezeket csak akkor, amikor az allergia tisztázása sürgető. Az un. bőrteszteket 3 éves kor alatt nem nagyon érdemes elvégezni, annyira megbízhatatlan. Vérvétel  után a szérumból elvégzett RAST vizsgálatok amelyekkel az antigén specifikus IgE  koncentrációkat ( tej, tojás) mérik, az előbbieknél kevésbé érzékeny vizsgálatok, de ha nagyon szükséges 3 éves kor alatt ez elvégezhető. A negatív eredmény azonban nem jelenti azt, hogy a gyerek biztosan nem allergiás az adott allergénre. Önök pedig ismételten azt tapasztalták, hogy a tojásfehérje heves bőrtüneteket váltott ki, tehát nagy valószínűséggel az eredmény ellenére is gyermekük allergiás rá. Én legalább 1 évig nem próbálnám újra a tojás adását, sőt a tojás tartalmú ételekkel is vigyáznék.
Dr. Gömöri Ágnes
Kislányom 9 hónapos és nagyon gyakran van sok apró piros kiütés a bőrén: a füle mögöt ...

Kislányom 9 hónapos és nagyon gyakran van sok apró piros kiütés a bőrén: a füle mögött, az állkapcsán és a nyakán. A gyerekorvosunknak már többször említettem, de nem tulajdonított különösebb jelentőséget neki, én viszont aggódom, mert annyiszor hallani allergiás gyerekekről. Egyáltalán, honnan tudhatom, hogy a baba allergiás valamilyen alapvető dologra (pl. tej, liszt, glutén)? Egyébként korához képest is igen fejlett és ügyes kislány.

Válasz

Csecsemőkorban az arcon, testen megjelenő, apró kiütéseknek számos oka lehet. Pl.: a meleg, érzékenység a fürdető-, bőrápoló szerekre, mosó-, öblítőszerekre. A száj körül bizonyos ételek után (paradicsom, citrusfélék), és valóban okozhatja a szervezet egészét érintő allergiás hajlam, amely ún. atópiás dermatitisben nyilvánulhat meg, több válaszomban is írtam róla, az ok-okozati összefüggés azonban ilyenkor sem egyértelmű. Az ételallergének közül a tej- és lisztérzékenység nemcsak bőrtünetet okoz, sőt az utóbbi főleg nem azt, hanem hasmenést, emésztési- és fejlődési zavart. Ha indokolt, ezeket ma már laboratóriumi vizsgálatokkal ki lehet deríteni. Egyrészt kimutatható a kisgyermekeknél a vérben az allergiás reakciókban részt vevő immunglobulin-E emelkedett szintje, másrészt még specializáltabb vizsgálatokkal az egyes ételallergénekre specifikus ellenanyagok szintje is. A liszt (uaz mint a glutén!) érzékenyeknél a bélből szövetmintát is vesznek a még pontosabb diagnózishoz, ill. a kontrollvizsgálat során az aktuális állapot megítéléséhez. A tejérzékenység diéta mellett 4-5 éves korra általában szelídül, megszűnik. A lisztérzékenység életre szól. Ugyanígy az olajos magvak és a hal allergia is megmarad egész életen át. 2-3 éves korig nem ritka a citrusfélékre, paradicsomra adott allergiás válasz sem.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiúnk 3 hetes. Már második hete kezeljük -bórax glicerin - szájpenésszel. A javulás m ...

Kisfiúnk 3 hetes. Már második hete kezeljük -bórax glicerin - szájpenésszel. A javulás mindig csak átmeneti. A popsiján pelenkakiütés jelei láthatók. Mennyi idő után múlnak el ezek a tünetek?

Válasz

A szájpenész a szájnyálkahártya gombás fertőzése. Ez nem betegség, hanem egy állapot. A csecsemőknek, mint az idős embereknek is ,gyenge az un sejtes típusú immunvédekezése. Ezért hajlamosak a gombás fertőzésekre (bél, bőr, nyálkahártya). Bizony előfordul, hogy a szájnyálkahártya kezelése akár hónapokig  tart. Ez leggyakrabban azért ilyen hosszadalmas, mert azt nem elég határozottan és  alaposan  végzik el. Nem ecsetelni kell a nyálkahártyát, hanem erősen le kell törölni a gombás felrakódást. Az álkapcsok találkozásának szögletében pedig nehéz azt észrevenni is és kezelni is. Csak pálcikával lehet. Ha ez nem alapos , onnan fertőződik vissza az egész szájnyálkahártya. Kb. 2 héttel a szájpenész megjelenése után megjelennek a gombás elváltozások a popsi bőrén is. A szájban leváló telepeket ugyanis a baba lenyeli, az a bélcsatornán végighalad és a széklettel ürül. Fontos tehát ilyen estekben gombaölő popsi kenőcs használata is. A tapasztalatok szerint a borax-glicerin megfelelő használat mellett nem gyengébb szer, mint bármelyik másik gombaölő folyadék és még az íze sem rossz.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam jelenleg 14 hónapos. 4 hónapos korában 5 db, folyadékkal teli, kb. 1 mm átmérőjű ...

Kisfiam jelenleg 14 hónapos. 4 hónapos korában 5 db, folyadékkal teli, kb. 1 mm átmérőjű hólyagocska jött ki a törzsén. A hátiorvos futószemölcsre gyanakodott, de a bőrgyógyász azt mondta, hogy ez jellegzetes víruskiütés, ami ilyen picin nagyon ritkán fordul elő.1éves koráig sem múlt el, ezért akkor helyi érzéstelenítés után "lekaparták ". A hegecskék szépen begyógyultal, majd kb. 3 hét múlva egyre -másra jöttek elő a hólyagocskák. A gyermek-bőrgyógyász írt fel egy jódos ecsetelőt, de azt mondta, hogy a vírus ellen igazán nincs megoldás. Valamint Isoprinosint kell(ene) a babának szedni. Mára jó sok hólyagocska van leginkább a törzsén. Nem viszketnek ( nem vakaródzik a baba )a gyerek jó étvágyú, nem beteges. Talán annyit, hogy mióta 1 éves korában lekaparták a hólyagokat kb azzal egyidőben kezdett ismét fogzani, ma is bújt ki egy foga.
Kérdésem: VALÓBAN nincs ellenszer víruskiütés ellen? Elmúlnak egyáltalán? Használ egy immunerősítő ilyen esetben ?

Válasz

Bevezetőként a legfontosabbat: a leírás alapján természetesen egyáltalán nem tudom, mi a baja gyermekének. (A bőrjelentségeket látni kell, és azok igen változatosak lehetnek.) Tehát az Ön konkrét problémájára nem tudok válaszolni.
Tehát általánosságban: a vírusos bőrjelenségek ellen, legyenek azok bár a bőr megbetegedései vagy a szervezet egészét érintő folyamat részjelenségei, esetleges helyi kezelésen túl, nem kell gyógyszert alkalmazni. (Vannak persze a gyermekkorban is néhány kivétele: pl. csökkent immunitású betegek bárányhimlője, vagy a központi idegrendszer érintő herpes vírus fertőzések, stb.) Nos, tehát a gyakorlatban elmondható, hogy oki - érdemben hatékony - szer nem áll rendelkezésre.
A vírusos bőrjelenségek általában spontán, illetve adott esetben helyi kezelés mellett elmúlnak.
Az immunerősítő szer önmagában nehezen definiálható az orvosi gyakorlatban. Tehát nem gondolom, hogy ilyen "hatású" készítményt kell(ene) használni.
Dr. Péter GyörgySzeretném megtudni, hogy mit lehet tudni a gyermekeknél jelentkező víruskiütésről? Én ...

Szeretném megtudni, hogy mit lehet tudni a gyermekeknél jelentkező víruskiütésről? Én annyit tudok róla, hogy a betegség 4-6 hétig tart, és piros hólyagos kiütésekkel jár, és tavasszal és koraősszel jelentkezik többnyire.

Válasz

Nem tudom pontosan értelmezni a kérdését. 
Két irányban lehet elindulni: egyrészt vannak olyan fertőző betegségek - jelen esetben vírus eredetűek - amelyeknek bőrtünetei is vannak. Ezek között vannak olyanok melyek jellegzetes klinikai képpel járnak, és egymástól nagy valószínűséggel elkülöníthetők: itt elsősorban, és a hétköznapi gyakorlat alapján a klasszikus fertőző betegségeket értjük: pl. bárányhimlő, rózsahimlő (bár ez utóbbi ellen már oltottak a gyermekek).
Másrészt - és érzésem szerint Ön inkább erre gondol - ismeretes a bőr vírus okozta megbetegedése, amely általában egy nagyobb foltból kiindulva terjed szét, és változatos elhelyezkedésben és alakban, kb. lencsényi vagy annál nagyobb, a bőrből enyhén kiemelkedő bőrjelenségeket okoz.
Ennek gyógyulása valóban 4 - 6 hét, bőrgyógyászati kezelést igényel.
Éppen a kiütéses fertőző betegségek leírása igen nehézkes, a bőrjelenségeket látni kell ahhoz, hogy megfelelő választ lehessen adni az azzal kapcsolatos kérdésekre.
Dr. Péter György

Észrevettem a 10 hetes kislányom hátán nagyobb piros foltokat (főleg a háta felső rés ...

Észrevettem a 10 hetes kislányom hátán nagyobb piros foltokat (főleg a háta felső részén és csak a hátán), amiket nem tudok megmagyarázni. Reggelre eltűntek, de a helyen, ahol voltak lehámlott a bőr. Egy babaolajjal kentem (johnson), talán emiatt tűntek el. Egy piros folt a szemöldökén is van. Nagyon megijedtem, ugyanis nagyon csúnyák és nagyok voltak, de most, hogy már elmúlt, egy kissé megnyugodtam. Ilyen piros foltokat máskor nem láttam, de lehámlott bőrt igen. Sírni sem sírt ezek miatt, nem is tűnt úgy, hogy viszketnének. Mi lehet ez? Eleinte ekcémára gyanakodtam, de nem hiszem, hogy az lenne. Lehet, hogy allergiás a mosóporra, vagy a babafürdetőre vagy az babaolajra?

Válasz

A leírás szerint valószínűleg allergiás bőrkiütésről van szó, habár a bőrjelenségekről látatlanban nyilatkozni nem lehet. Felmerülhetnek környezeti allergének kiváltó okként, mint a mosópor, öblítő, babakozmetikumok, egyes ruhadarabok. Ezek inkább okoznak tüneteket  azon a bőrfelületen, amelyen a csecsemő fekszik így az nedves lehet. Ennek következtében kioldódhatnak a fent említett anyagok, ill. jobban beszívódhatnak a bőrbe. A csecsemőkori ekzema nem ezen a bőrfelületen indul általában. Próbálják meg elhagyni ill. másikra cserélni a fent említetteket és a baba bőrét lehetőleg szárazon tartani. Ha az elváltozások ennek ellenére terjednek, vagy nem változnak keressenek fel bőrgyógyászt.

Dr. Gömöri ÁgnesKislányom 19 hónapos. Tegnap éjjel nagyon forgolódott álmában, fel is ébredt. Miután megi ...

Kislányom 19 hónapos. Tegnap éjjel nagyon forgolódott álmában, fel is ébredt. Miután megitattam, tisztába tettem, akkor vettem észre, hogy az egész testén, az arcát és a hátát kivéve, tele van kiütésekkel. Nagy vörös alapon fehér hólyagok borították a testét, ami viszketett neki. Némelyik hólyag a lencse nagyságot is elérte. Gyorsan átöltöztettük és elvittük az éjszakai ügyeletre a közeli kórházba. De érdekes módon a kiütések 1 óra múlva eltűntek, csak egy-két kicsi folt maradt a testen. Mivel nagyon sokat kellett volna várni, hazamentünk. Reggelre szinte alig látszott valami a kiütésekből.  Mi lehetett ez?

Válasz

Kislányának nagy valószínűséggel csalánkiütése volt, amely leírása szerint nagy bőrfelületet érintett, viszont szerencsére magától elmúlt. Nem ilyen szerencsés esetben az elváltozások száma szaporodik, összefolyik, a bőr nagy területen duzzadt, meleg lesz. Ez az állapot nem veszélytelen, mert arcra, fejre terjedve a szemhéjak, ajkak, akár a gége duzzanatát is okozhatja, amely azonnali orvosi ellátást igényel. Tehát, amennyiben ezt újra észlelik, mutassák meg a kicsit orvosnak, ha ez rövid időn belül nem lehetséges, adjanak a kislánynak kalciumtartalmú italt. Másik fontos dolog a lehetséges okok kiderítése. Az elmúlt három napban kapott-e a gyermek új ételt vagy italt, esetleg a szokásosból fogyasztott-e nagyobb mennyiséget? Esetleg új növény, állat került-e a lakásba? Kapott-e a kislány új ruhát, amely a testével érintkezik? Használnak-e új mosóport, öblítőt, sampont, testápolót, stb. Ha a tünetek újra jelentkeznek - és hevesek - érdemes még allergológus szakorvost is felkeresniük.
Dr. Gömöri Ágnes  

Kisfiam 8 hónapos. Újszülött kora óta érzékeny bőrű, és most is egy bőrprobléma miatt ...

Kisfiam 8 hónapos. Újszülött kora óta érzékeny bőrű, és most is egy bőrprobléma miatt írok. Kb. egy - két hónapja a hátán, néha a lábain is és a pelenka takarta részeken foltokban kiütéses. Nem viszket neki, azt gondolom észlelném, a felömlések színe sárgás - pirosas, szárazak, de nem nedvedzenek. A hajlatokban és az arcán sosem jelentkeznek. Ezek néha megjelennek, majd maguktól eltűnnek. A doktornénink mosópor-allergiára gyanakodott, de kezdettől fogva ugyanazt a márkát használom. Fürdetni csak tiszta vízbe szoktuk. 

Válasz

A leírt tünetek megfelelhetnek a csecsemőkori ekcéma enyhe formájának. Az okokat illetően annyi mondható, hogy az ekcémás hajlam öröklött tulajdonság, amelyet számos allergiás és nem allergiás tényező provokálhat. Ezek között csecsemőkorban gyakori az élelmiszerallergia, később ennek a jelentősége csökken. A mosóporok szerepe nem valószínű. A fürdetéshez a gyógyszertárakban kapható, sajnos meglehetősen drága fürdőolajok valamelyikét ajánlom, illetve a receptre felírható mosdókrémek használhatók.
Dr. Körmendy Miklós

Kisfiam most 9 hetes. Több bőrproblémával küzdünk egyszerre. Az 5. héttől koszmó van ...

Kisfiam most 9 hetes. Több bőrproblémával küzdünk egyszerre. Az 5. héttől koszmó van az arcán és a fején. A fején már kezd helyrejönni (eleinte olyan vastag volt, hogy olajjal le sem jött, csak kenőccsel, többszöri kenés után.) Az arcán azonban most már harmadszorra jött elő újra. A köztes időben, amikor éppen nem koszmó volt, akkor nagyon hámlott. A fürdetőkrémével kentem be vékonyan, mert ezt ajánlották. Néhány nappal később azonban a hámlás helyett újra koszmó jött ki. Mit tehetek, hogy elmúljon? Az büfiztetésnél mindig dörzsöli a fejét a vállamba- azt hiszem, viszket neki. A másik problémánk: testén piros kiütések lettek szintén egy hónapos kora körül. Ezek egy része most száraz, lehámlott felületté vált. Eddig csak a hasán, mellkasán volt, most már a karján is van. Nem tudom, hogy viszket-e neki, de nagyon csúnya. Mivel lehetne kezelni? Azt hiszem, az egészhez hozzátartozik, hogy kisfiam igen jó evő( 130-180 grammot eszik).  Azt mondták, 4-5 hónapos korára elmúlnak ezek a tünetek. Tudok addig segíteni neki valahogy?

Válasz

Kisfia bőrproblémái ugyanarra az okra vezethetők vissza, a baba valószínűleg ún. atópiás csecsemő. Ennek tünetei a kiütések, melyek piros foltokká összefolynak, később ez az elváltozás a hajlatokban erősebben jelenik meg, a viszketés, néha nedvedzés, és a hámlás. A koszmó is jelen van ilyen esetekben, különösen makacs formában. Ezek a kicsik hajlamosabbak ételallergiára, szénanáthára, asztmára a későbbiekben. Ez egy genetikai adottság. Igen enyhe esetekben ezek a tünetek valóban kb. 5 hónapos kor körül megszűnnek. Ezekben az esetekben az elváltozás mérsékelt, inkább csak az arcon jelenik meg. Kisbabájával érdemes lenne bőrgyógyászt felkeresnie, mivel az ilyen bőr fokozott és gondos ápolást - időközönként gyulladáscsökkentést, állandó hidratálást, esetleg zsírozást, puhítást - igényel. Fürdetéshez is csak ún. mosakodó kenőcsöt szabad használni. Ha az elváltozások makacsok vagy időnként durván fellángolnak, akár már a néhány hónapos csecsemővel is érdemes allergológust vagy gasztroenterológust felkeresniük, ui. ezeknél a babáknál a bevezetett új ételek komoly romlást okozhatnak. Ott arra vonatkozóan is tanácsot kapnak, hogy lehetőleg milyen élelmiszereket kerüljenek a későbbieken.
Dr. Gömöri Ágnes

Hogyan lehet megkülönböztetni a melegkiütést az allergiás bőrreakcióktól?
...

Hogyan lehet megkülönböztetni a melegkiütést az allergiás bőrreakcióktól?

Válasz

Megérkezett a nyári meleg és a babák bőrének ápolása több gondot okoz. Egyrészt igen gyakran észleljük a hajlatok bőrének kipirulását, sőt kipállást, főleg nyak- és hónaljtájon, másrészt a pelenkás terület alatt sokkal gyakrabban indulnak gombás elváltozások. Leggyakrabban azonban a melegkiütéseket észleljük, amelyek ártalmatlanok, habár, ha nagyon kifejezettek, nyugtalanná tehetik a csecsemőt, igen ritkán pedig előfordul, hogy felülfertőződik baktériumokkal. Ez utóbbi bőrgyógyászati vizsgálatot és feltétlenül kezelést igényel. Hogy ezt megelőzzük, tehát a melegkiütések megjelenésekor fokozottan kell ápolnunk a bőrt. Ezek a kiütések picik-fém- és színes gombostűfejnyiek-, néha piros udvarral. Elsősorban a hát felső részén, a mellkason, a pelenka derékrészén körben, a nyakon, néha az arcra és a hajas fejbőrre felhúzódva észleljük őket. Végtagokon ritkán jelennek meg. Teendőnk ilyenkor tehát: minél hypoallergénebb hintőporral hintőporozzuk be az érintett bőrfelületet, akár naponta többször is. Ügyeljünk a hajlatokra, ott a hintőpor összecsomósodhat, dörzsölhet. Nagy melegben lehetőleg délben is fürdessük, vagy akár mártsuk kellemes hőmérsékletű vízbe a csecsemőt. Ha mindennek ellenére a kiütések egyre csúnyábbak, terjednek, mutassuk meg szakorvosnak mert akkor vagy az említett felülfertőződésről, esetleg allergiáról van szó. Az allergiás bőrelváltozások nagyon sokfélék lehetnek, sok egyéb eredetű kiütést utánozhatnak.

Dr. Gömöri ÁgnesNégy hetes kislánnyal kapcsolatos lenne a kérdésem: anyatejet iszik, de néhány napja ren ...

Négy hetes kislánnyal kapcsolatos lenne a kérdésem: anyatejet iszik, de néhány napja rengeteg pötty jelent meg a kis testén. Először a tejzsírra gyanakodtunk, de tegnap már a testén mindenütt megjelentek ezek a foltok. A doktornéni allergiát állapított meg, de nem tudom mi az, amire allergiás lehet a kicsi. Valószínűleg olyan étel, amit az anyuka fogyaszt.

Válasz

A kiscsecsemőkön kb. a 4. élethéten jelennek meg az ún. tejkiütések. Elsősorban az arcon, fül mögött, homlokon, de előfordulhat ez a törzsön, végtagokon is. Látjuk ezt anyatejes és tápszeres babánál egyaránt. Amennyiben ez az elváltozás nagyon feltűnő, egész testet elborító anyatejes baba esetében, megpróbáljuk először csökkenteni az anya tejfehérje bevitelét (sem tej, sem tejtermékek nem fogyaszthatók, amíg a kiütések mennyisége nem csökken, majd a javulás után ezeket fokozatosan, bizonyos mennyiségig visszaadjuk), ha ez eredménytelen, elveszsük egyenként az allergiát okozó ismert ételeket (tojás, olajos magvak, hal, citrusfélék, stb). Eközben, ha szükséges, a babának antihisztaminikumot (allergiás reakciót csökkentő szert) adunk, és ha a bőre nagyon megviselődik, zsírzó, gyulladáscsökkentő kenőcsöt is teszünk rá. Az esetek túlnyomó többségében sikerül mérsékelni, (ha nem is teljesen megszüntetni) a panaszokat, amelyek kb. 4-6 hónapos kor körül általában maguktól meg is szűnnek. Néha egy bizonyos táplálék elhagyása után a helyzet látványosan javul, de sajnos ez ritka. Az ilyen babák közül kerülnek ki azonban a későbbi atópiás-ekcémás csecsemők, kisgyermekek is, főleg ha a családban allergiás megbetegedés (asztma, szénanátha, ekcéma) előfordul. Érdemes tehát a fenti ételféleségekre figyelve táplálkoznia, és amennyiben valamelyik elhagyása után javulást észlel, azt elhagynia. Persze a szoptatás alatt használt gyógyszerek, vitaminok is okozhatnak ilyet! Ha a baba bőre nem javul, sőt romlik, keressenek fel bőrgyógyász szakorvost.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó