Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányom tíz hónapos. Újszülött korától kezdve rendkívül hasfájós. Hat hónapos korá ...

Kislányom tíz hónapos. Újszülött korától kezdve rendkívül hasfájós. Hat hónapos koráig kizárólag szopott. Ezután a hasfájás mellé makacs székrekedés társult, állandóvá váltak a hőmérőzések, de volt, hogy ez sem segített. A táplálkozás átalakítása mellett Laktulóz sziruppal próbálkoztunk, eredménytelenül. Azután felkerestünk egy gasztroenterológiai szakrendelést, ahol gombára gyanakodva  széklettenyésztést kértek. Kimutatták a candida albicans nevű gombát. Tíz napos nystatinos  kezelés után a tenyésztés eredménye negatív lett. A székrekedésben nem történt változás. Három hét múlva véres, túrós, nyálkás széklettel, lázzal kórházba kerültünk. A candida mellett pseudomonas baktérium tenyészett ki. A Nizoralon kívül Sinlac  és Nan2 bifiduszos tápszereket kapott a lányom. A kontrolltenyésztésnél baktérium nem, de gomba ismét kimutatható volt. Jelenleg ismét Nystatint szedünk és Nan2 tápszert. Orvosunk javasolta még a Lactobactot, de ezt nem sikerült beszereznünk. A hasmenés óta nincs székrekedés, de a kínzó hasfájások pokollá teszik a család életét.
Kérdéseim a következők: Várható-e a gyógyszerektől tartós javulás? Miért szaporodott el ismét a gomba rövid időn belül? Milyen összefüggés lehet a Pseudomonassal? Milyen mellékhatásai lehetnek a gyakori gyógyszerkúráknak? Nem értem, miért segít többet a Nan2 tápszer a bélflóra helyreállításában az anyatejnél? Én úgy tudom, az anyatej is tartalmaz bifiduszt, bőven van tejem, nem szeretném még elválasztani a babát és nehéz beilleszteni az étrendjébe a tápszert. A gyógyszeren kívül mivel próbálkozhatunk? A felnőtteknél olvastam a diéta fontosságáról, lányom élesztős és magas szénhidráttartalmú ételeket még nem kap. Hogyan juthatott ebbe az állapotba, hisz újszülötteknél gyakori a szájpenész és a pelenkakiütés. Ezeket mi is kezeltük, nem is voltak sokáig külső jelei a fertőzésnek. Kb. hét hónaposan jelentkeztek ekcéma jellegű száraz foltok a testen, koszmó a fejbőrön. Mire számíthatunk a továbbiakban, hisz a Candida gyengíti az immunrendszert. Nem kaphat a baba immunerősítőt?

Válasz

Korrekt választ én sem tudok adni Önnek. Nyilván ilyen sok hónapos probléma és többszöri kivizsgálás után az Önök kezében leletek, zárójelentések vannak. Ezeknek pontos ismerete nélkül, a kisgyermek fizikai állapotának ismerete, vizsgálata nélkül a problémát megfejteni, tanácsot adni nem lehet. Néhány kérdésére a részválasz. A gomba, valamint a pathogén, tehát gyulladást okozó baktériumok akkor szaporodnak el a bélben, ha annak normál flórája nem stabil. Így tehát a gomba kiirtása után újra elszaporodhat és elszaporodhatnak bármikor egyéb nem odavaló baktériumok is. Dysbakteriózis /a fent említett helyzet / esetén az emésztés sem tökéletes, gyakoribb az erjedés, rothadás, gázképződés, amelyek irritálják a bélfalat és görcsöket okoznak. Tehát indokolt az ismételt gombaellenes kezelés és a flóra helyreállítására történő próbálkozások Lactulózzal, tápszerekkel. Az  anyatej, steril bifiduszt nem tartalmaz. A fenti kezelések  nélkül a helyzet tovább romolhatna. Biztosan kell diétás tanácsokat is követniük, annál is inkább, mivel a csecsemő ekzemás jeleket is mutat. Nem a candida gyengíti az immunrendszert, hanem a gyengébben működő immunrendszerű egyéneket támadja meg könnyebben. A csecsemők tehát eleve hajlamosabbak rá. Akár allergológiai-immmunológiai kivizsgálás is szóba jöhet a kislánynál.
Dr. Gömöri Ágnes3 éves kislányomnál mintha koszmót látnék a fejbőrén... Lehetséges ez? Mi okozhatja? Mi ...

3 éves kislányomnál mintha koszmót látnék a fejbőrén... Lehetséges ez? Mi okozhatja? Mi a teendő?

Válasz

Még ebben az életkorban is előfordulhat koszmós felrakódás a fej bőrén. Főleg, ha ez csecsemőkorban is előfordult, ha a kislány bőre száraz, kissé vagy akár feltűnően ekcémás jellegű. Ez tehát alkati adottság. A gyógyszertárakban kapható egy emulzió, amelynek a használata egyszerű, és a szer igen hatékony. Ekkora hajat olajozni már nem nagyon lehet, így az nem hatékony.
Dr. Gömöri ÁgnesÖt hónapos babámnak a fejbőre még mindig koszmós. Mivel tudnám kezelni, valójában kell- ...

Öt hónapos babámnak a fejbőre még mindig koszmós. Mivel tudnám kezelni, valójában kell-e?

Válasz

A kisbabák egy részének általában az első hónap végére koszmóssá válik a fejbőre. Ez általában együtt jár az arcon észlelt un. tejkiütésekkel. Ez azonban 5-6 hónapos korra általában szelídül, vagy el is múlik, a koszmó azonban gyakran tart 8-10-12 hónapos korig is. Ha sokáig nem távolítjuk el a megvastagodott hámréteget, alatta a bőr fénylő, hámló, lassan regenerálódó lesz. A legegyszerűbb fürdetés előtt 2-3 órával a fejbőrt napraforgó olajjal beolajozni, fürdetés után pedig sűrű kefével eltávolítani a felesleges hámot ( fokozatosan ). Ha ez nem jár sikerrel, létezik egy szaliciles kenőcs is , amely azonban vényköteles. Ezzel kell fürdetés előtt megfelelő ideig bekenni a fejbőrt. A legkorszerűbbnek tekinthető az un. Kouriles emulzió használata- kis csecsemőnek is ajánlott. Vény nélkül kapható a gyógyszertárakban, tehát a pontos használati utasítás benne van.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam most 9 hetes. Több bőrproblémával küzdünk egyszerre. Az 5. héttől koszmó van ...

Kisfiam most 9 hetes. Több bőrproblémával küzdünk egyszerre. Az 5. héttől koszmó van az arcán és a fején. A fején már kezd helyrejönni (eleinte olyan vastag volt, hogy olajjal le sem jött, csak kenőccsel, többszöri kenés után.) Az arcán azonban most már harmadszorra jött elő újra. A köztes időben, amikor éppen nem koszmó volt, akkor nagyon hámlott. A fürdetőkrémével kentem be vékonyan, mert ezt ajánlották. Néhány nappal később azonban a hámlás helyett újra koszmó jött ki. Mit tehetek, hogy elmúljon? Az büfiztetésnél mindig dörzsöli a fejét a vállamba- azt hiszem, viszket neki. A másik problémánk: testén piros kiütések lettek szintén egy hónapos kora körül. Ezek egy része most száraz, lehámlott felületté vált. Eddig csak a hasán, mellkasán volt, most már a karján is van. Nem tudom, hogy viszket-e neki, de nagyon csúnya. Mivel lehetne kezelni? Azt hiszem, az egészhez hozzátartozik, hogy kisfiam igen jó evő( 130-180 grammot eszik).  Azt mondták, 4-5 hónapos korára elmúlnak ezek a tünetek. Tudok addig segíteni neki valahogy?

Válasz

Kisfia bőrproblémái ugyanarra az okra vezethetők vissza, a baba valószínűleg ún. atópiás csecsemő. Ennek tünetei a kiütések, melyek piros foltokká összefolynak, később ez az elváltozás a hajlatokban erősebben jelenik meg, a viszketés, néha nedvedzés, és a hámlás. A koszmó is jelen van ilyen esetekben, különösen makacs formában. Ezek a kicsik hajlamosabbak ételallergiára, szénanáthára, asztmára a későbbiekben. Ez egy genetikai adottság. Igen enyhe esetekben ezek a tünetek valóban kb. 5 hónapos kor körül megszűnnek. Ezekben az esetekben az elváltozás mérsékelt, inkább csak az arcon jelenik meg. Kisbabájával érdemes lenne bőrgyógyászt felkeresnie, mivel az ilyen bőr fokozott és gondos ápolást - időközönként gyulladáscsökkentést, állandó hidratálást, esetleg zsírozást, puhítást - igényel. Fürdetéshez is csak ún. mosakodó kenőcsöt szabad használni. Ha az elváltozások makacsok vagy időnként durván fellángolnak, akár már a néhány hónapos csecsemővel is érdemes allergológust vagy gasztroenterológust felkeresniük, ui. ezeknél a babáknál a bevezetett új ételek komoly romlást okozhatnak. Ott arra vonatkozóan is tanácsot kapnak, hogy lehetőleg milyen élelmiszereket kerüljenek a későbbieken.
Dr. Gömöri Ágnes

12 hetes babámnak az orvos megállapította hogy koszmója van, erre írt egy krémet, amit a gy ...

12 hetes babámnak az orvos megállapította hogy koszmója van, erre írt egy krémet, amit a gyógyszertárban keverték ki. Mi ma első napon használtuk, azt mondta fél órát hagyjuk rajta, mossuk le, aztán fésűvel szedjük le, egy idő után a baba nagyon kezdett sírni (fájdalmas sírás) és nagyon vörösödött a feje is, felhívtuk az orvos, és megkérdeztük hogy mitől lehet, azt mondta talán a szalicil sav, amit tartalmaz. Erre kiborultam, mivel én és az egész családom allergiás az aszpirinre, azután lemostam gyorsan (25perc után) fürdető krémmel, és leöblítettem vízzel. Most mit tehetek, van ennek valami mellékhatása? talán a kutacson keresztül bement a szervezetébe??? Lesz valami problémája a jövőben emiatt? Valójában kezelni kell a koszmót, ha igen akkor mivel??? Lehet-e, hogy a család után a baba is allergiás lesz az aszpirinre?

Válasz

A szalicilát érzékenység, mint minden egyéb gyógyszerérzékenység családokban halmozódhat. Úgy tűnik, a leírt reakció alapján, hogy babája is érzékeny erre az anyagra. Amennyiben a tünetek lezajlottak, szerencsére testszerte jelentkező kiütésekkel, szemhéj-, ajak-, gégeödémával, általános tünetekkel, pl. keringési zavar (ez utóbbiak a szerrel való ismételt találkozáskor lépnek fel) nem jártak, más egyéb tünetre, károsodásra már nem kell számítaniuk. A bőrön- kutacson keresztül a kenőcs nem valószínű, hogy átjut a keringésbe. A reakciót a bőrbe felszívódó anyag okozta. Ezentúl tehát célszerű a babát is szalicilát érzékenyként kezelni, és az anyagot gyulladáscsökkentés, lázcsillapítás során is szigorúan mellőzniük kell. Ez ma már nem fog gondot okozni. A koszmót célszerű kezelni, mivel az magára hagyva megvastagszik, alatta a bőr nem szellőzik és nem esztétikus. Ma már az említett kevert kenőcsön kívül korszerű gyári készítmény -egy emulzió - is kapható a csecsemő koszmójának ápolására, amely egy hatékony, az egész csecsemőkor során használható szer.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó