Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiam 1 éves korában kapott először lázgörcsöt. Éppen édesanyámnál voltunk, amiko ...

Kisfiam 1 éves korában kapott először lázgörcsöt. Éppen édesanyámnál voltunk, amikor a délutáni ébredése után az ölembe ültettem és éreztem, hogy magas a láza. A popsiban  levonva 38,2 fokot mértünk. Amíg anyukám hozta a lázcsillapító kúpot az ölembe vettem őt. De még mielőtt beadhattuk volna a kúpot az ölemben hirtelen el kezdett rángatózni, tekintete fennakadt. Ekkor gyorsan anyuák kezébe adtam mindkettőjüket a fürdőbe tereltem és rájuk nyitottam a hidegzuhanyt. ( Ezelőtt még csak olvastam erről a lázgörcsről, tudtam mi a teendő, de annyira megijedtem, hogy nem is voltam tudatában, hogy mit kell tennem.)
Amikor már jól átáztattam midkettőjüket, törölközőt csavartam a gyerekre és (mivel nem tudtam, hogy a mentő mikorra érne ki) beültünk a kocsiba és elmentünk a germekorvosi rendelőbe, ami csak 3 percre van tőlünk. Ott végre szakszerűen elkezdték hűteni. A lemerevedéstől addig amíg a gyerek teljesen magához tért és tisztán újra felismert eltelt kb 12-15 perc. Az orvos hívta a mentőt és bevitték Őt az Intenzív osztályra. Ott rákötötték a szükséges infúziókat. Majd kis idő múlva jött az orvos és elmondta, hogy agyvizet kell tőle venni, mert agyhártyagyulladásra gyanakonak. A minta alapján kiderült, hogy nem, hanem valamilyen vírus okozta a görcsöt a gyereknél. Az orvosi vélemények és az EEG alapján elláttak diazepam desitin-nel és 7 nap múlva hazaengedtek. Reméltük nem lesz rá szükségünk, de nem így történt. 1,5 hete vasárnap ismét lázasnak éreztem a kisfiamat mire hoztam a lázmérőt addigra ismét lázgörcsöt kapott. A férjem hívta a mentőket akik 10 perc alatt kiértek. Addig hidegvizes borogatással próbáltuk a görcsöt oldani. A mentőorvos megmérte alázát (37,8) beadta neki a diazepam kúpot és adott a compjába is egy görcsoldót. (azért a combjába, mert nem talált rajta vénát). Bevittek minket az ügyeletes kórházba. Másnapra elmúlt a láza. A főorvos a vizit után azt mondta, hogy a gyerek kruppos. Bár a nővérek szerint a gyerek a reggeli üvöltéstől rekedt be (mivel nem lehettem bent nála) mégis kapott rá légzéskönnyítőt (ez mondjuk nem árt). Keddre a vizit után azt mondták, hogy asztmás és szerdán hazaengedtek receptként gondos lázcsillapítást írtak fel. Itthon a háziorvostól kaptunk antibiotikumot és fluimucilt. A kisfiam szerdán este 10-től reggel 6 ig slejmet hányt, majd másnap mindent amit megevett, vagy megivott (valószínűleg, hogy annak a slejmnek a hatására amit szegény folyamatosan próbált lenyelni és a gyomra nem bírta). Pénteken úgy tűnt, hogy jobban van, de délutánra belázasodott. A hűtőfördő és a kúp felváltva követte egymást. Szombaton hasmenése is lett neki, úgyhogy a kúp helyett szirupot kapott. Az elmúlt vasárnap reggel megmértem a lázát (37,5). Gondoltam csinálok neki teát és utána visszamérem. Kimentem a konyhába, szegénykém totyogott utánam, és ott összesett. Végtagjai lemerevedtek szeme fennakadt és elkezdett rángatózni. Amíg a férjem hívta a mentőket, elkezdtem hűteni - bár láza nem volt - és beadtuk a diazepam kúpot. 15 percen belül megérkezett a mentő addigra a gyerek magához tért és üvöltött, mert a vizes borogatás eléggé rosszul érintette. Ismét bevittek minket a fent említett ügyeletes kórházba, ahonnan árirányítottak minket - a hasmenése miatt - egy másikba. Itt 4 napot töltöttünk és megtudtuk, hogy előző héten a másik kórházban összesedtünk egy komoly vírust (rota). Csak úgy engedtek el ha megígérjük, hogy _ bár az orvos most szabadságon van, de - mindenféleképpen felkeressük a neurológust. Tegnap érkeztünk haza. Most a gyerek nagyon jól eszik, iszik van széklete.
Ami engem foglalkoztat, hogy ezek a görcsök nem okozhatnak e nála epilepsziát illetve, hogy az első két görcse után az alacson 37,5-ös láz esetében már nem epilepsziáról van e szó hiszen csak az első lázgörcs után készült EEG. Illetve mit tudok tenni, mielőbb tisztázni tudjam a gyerek állapotát.
Az én kis nagyon kedves és mindig mosolygó fiacskám néha annyira el tud bambulni, hogy már attól félek már megint görcse van. Sokszor nagyon nehezen tér magához ezekből a bambulásokból. Ezt csak mellékesen jegyeztem meg, mert lehet, hogy nem fontos, de ilyenkor vele kapcsolatban minden pici dolog óriásinak tűnik számomra.
A családunkban Édesapám és a Nővérem volt lázgyörcsös. Férjem nagymamája pedig gyógyszeresen kezelt cukros.

Válasz

A lázgörcs a gyermekkori görcsös állapotok között a leggyakoribb. Leginkább 1-1.5 éves kor körül fordul elő, a gyermekek kb. 3-4%-át érinti. 9 hónapos kor előtt és 5 éves kor után ez ritkán tapasztalható. A rohamok néhány másodperctől akár 10 percig is tarthatnak, rendszerint magas, gyorsan felszökő láznál jelentkeznek, de arra hajlamos gyerekeknél már akár 37.5 °C körül is felléphet. Jelentkezésekor, főleg ha az 15 percnél is tovább tart, komoly, leginkább idegrendszeri eredetű megbetegedés merülhet fel, tehát ilyenkor szükséges lehet az agyvíz vizsgálata is. Vagy már a lázgörcs jelentkezésekor, vagy azután 1-2 napon belül észlelhetőek, vagy kialakulnak olyan egyéb tünetek, amelyek jellemzőek a lázat okozó vírusos vagy bakteriális fertőzésre. A lázgörcs a kisgyermekek 50%-ánál megismétlődik. A lázgörcsös gyermekek családjában gyakran találunk lázgörcsös testvéreket, rokonokat. A lázgörcsök ritkán alakulnak át epilepsziává, de ez előfordulhat (1 akár 9%-ban). Egyáltalán nem mellékes megfigyelése kisfiának karakterváltozása, elbambulásai. Feltétlenül és mihamarabb egy alapos és részletes neurológiai vizsgálatra (EEG ismétlés is, éber esetleg alvó állapotban) van szüksége a kisgyermeknek. Addig is legyen Önöknél készenlétben lázcsillapító, és az említett, végbélen keresztül beadható görcsoldó folyadék, amelyet időben alkalmazzanak. Minden görcsös állapot agyi oxigén ellátási zavart okoz, tehát a görcs idejét a lehető legrövidebbre kell csökkenteni. Persze a fizikai hűtés - borogatás - is bevetendő.

Dr. Gömöri ÁgnesKislányom 19 hónapos és éppen vendégségben voltunk, amikor hirtelen belázasodott.39,3° ...

Kislányom 19 hónapos és éppen vendégségben voltunk, amikor hirtelen belázasodott.39,3°C volt a láza. Elkezdett rángatózni, a szeme felakadt. Olvastam erről, gondolom lázgörcs volt. Hívtunk gyerekorvost telefonon, aki nem tudott kijönni, annyit mondott, hogy kúpot adjunk és hűtőfürdőt javasolt. Mi ezt megcsináltuk, de annyira megijedtünk, hogy közben már hívtuk a mentőt. A telefonban azt mondták, hogy hívjuk az ügyeletet, ők nem jönnek ki. Az ügyelet másfél óra múlva jött ki, szerencsére addigra a láz is lement-többszöri fürdőzés hatására-38,4-re.A kérdésem: a mentőnek ki kellett volna-e jönnie? A másik kérdés, hogy kivizsgálást igényel-e ez az eset, okozhat-e maradandó károsodást a pici szervezetében ez az 5 perces görcs és a 2 napos magas láz.

Válasz

A lázgörcs az ún. alkalmi görcsök egyik formája a gyermekkorban. Ez azt jelenti, hogy ilyen esetekben szervi - agyi - károsodást nem lehet a háttérben kimutatni. Ebbe a csoportba tartoznak még egyébként a mérgek, gyógyszerek által, a különböző hormonális és anyagcserezavarok következtében kialakult görcsök is. A lázas görcsroham ezek közül a leggyakoribb gyermekkorban. Kialakulásában szerepet játszhatnak a lázat okozó bakteriális toxinok vérbe kerülése, szöveti oxigénhiány, keringészavar, a láz miatt kialakuló anyagcsere változások, magas hőmérséklet, és az előbbiek miatt kialakuló agyszövet duzzanat. A lázgörcs leggyakrabban 3 hótól 5 éves korig észlelhető. Nemegyszer családi halmozódás fordul elő. A görcs tipikus esetben 38 °C feletti láznál jelentkezik. Az egyszeri lázgörcsnek nincs következménye, nem okoz maradandó károsodást. Olyan esetekben azonban, amikor a lázgörcs már 38 °C alatt is jelentkezik, gyakran ismétlődik, hosszú ideig tart (extrém, ellátatlan esetben óránál tovább) már okozhat agykárosodást. Ajánlott a kisgyermeket megmutatni gyermek neurológusnak, aki eldönti, hogy az egyszeri lázgörcs után szükséges-e kivizsgálás (labor, szemészet, EEG), ill. ellátja a szülőket megfelelő tanáccsal, ill. görcsoldó (végbélbe adagolható) gyógyszerrel. Ez utóbbi könnyen, biztonságosan és igen eredményesen alkalmazható. Hogy a mentőszolgálatnak milyen esetekhez és mikor kell kivonulnia, ill. hogy a hívásokat adott esetben hogyan osztályozzák, ez  szolgálati szabályzatban rögzített, általam azonban nem ismert. Kétségtelen, hogy a lázgörcsös betegeinket többnyire a rendelőben (ahová a szülő rohan be a gyerekkel), vagy otthonában mi gyermekorvosok, ill.  az éjszakai  ügyelet látja el. Ezután, szükség esetén, de nem mindig, inkább a komplikáltabbnak tűnő esetekben kórházba utaljuk a gyermeket.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 18 hónapos korában volt egy komplikált lázgörcse.
Az eset röviden: éjszaka 3 ...

Kisfiam 18 hónapos korában volt egy komplikált lázgörcse.
Az eset röviden: éjszaka 38 fokos láza volt (sem előtte, sem utána nem volt semmilyen betegségre utaló jel), kapott lázcsillapító kúpot. Szépen lement a láza. Egész délelőtt láztalan volt, jókedvű. Hírtelen levert lett (mivel az alvás idő közeledett, azt hittük csak álmos), lefektettük, 37,2 volt a hőmérséklete, kapott egy fél lázcsillapító kúpot. Pár perc múlva jobbra felfelé kiakadt a szeme és enyhén elkezdett rángatózni. Mentőt hívtunk. A mentősök adtak neki Stezorid-ot, de nem használt, lélegeztetni kellett. A kórházban 3 napig volt lélegeztető gépen. Ez alatt egyszer volt láza (39 fok), de nem történt semmi. Másfél hétig volt kórházban, alaposan kivizsgálták, de nem tudták megmondani, hogy mi a baja, mi okozta a lázgörcsöt. A kérdésem az, hogy előfordulhat még? Tényleg kinőheti? Megelőzhetjük? Most megy óvodába, elkerülhetetlenek lesznek a betegségek.

Válasz

Ugyan az eset leírásában nem mindent értek pontosan, de ami a kérdése lényegét illeti, a következőket mondhatom (írhatom):
Akinek egyszer már volt lázas görcse, annak általában esélye van annak ismétlődésére, de ez nem azt jelenti, hogy az feltétlen bekövetkezik.
Valóban a kor előrehaladtával az ismétlődés esélye csökken, tehát ahogy jelezte, "kinőheti."
Mit lehet tenni? Elsősorban tisztában kell lenni a dologgal, és adott esetben - bár tudom a szülőnek ez roppant nehéz - igen megfontoltan és felkészülten segíteni kell a gyermeken: elsősorban a megelőzést illetően a szükség esetén igen gondos gyógyszeres - általában paracetamol tartalmú szerrel való - lázcsillapítás mellett a fizikális módszerek: törzsborogatás,
kíméletes hűtőfürdő alkalmazása.
Többszörös lázas görcs esetén szóbajön már megelőzésképpen bizonyos nyugtató hatású készítmények adása. De ezt pontosan meg kell beszélni a gyermek kezelő orvosával, esetleg gyermek-neurológussal.
A görcs oldására akut helyzetben - és a szülő által is alkalmazhatóan - a végbélbe juttatott nyugtató hatású készítmények megfelelőek. (Egyike azoknak az Ön által említett.)
De! És itt fontos az, amit az eset leírásában nem teljesen érthető számomra: volt, lehetett-e  esetleg összefüggés az említett szer beadása illetve légzésleállás között. (Én ezt nem állítom, de ez feltétlen megfontolandó.) Ugyanis akkor nehezen ajánlható ilyen jellegű szer szülők által történő alkalmazása. Ez utóbbi kérdés miatt - ha eddig ebben nem kaptak a lehetőségekhez mérten kielégítő választ - javaslom, forduljanak a gyermeküket ellátó intézet szakembereihez. Így közösen meg lehet beszélni, hogy tényleges görcs ellátása esetén Önöknek mi lehet és mi legyen a tennivalójuk.
Utoljára: az óvónőknek a történtekről feltétlen tudniuk kell, hogy készek legyenek az azonnal lázcsillapításra.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó