Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Csecsemő téli levegőztetése

Üdvözlöm! Egy kérdésem lenne:most ebben a hidegben -10-16 fokban egy 4-8. hetes csecsemőt ki lehet vinni a levegőre? Sok édesanya szerint igen.Válaszát előre is köszönöm:Csontháné

Válasz

Kedves Gertrud,

a kérdés már szerepel adatbázisunkban, ajáljuk figyelmedbe az alábbi linkeket:

Levegőztetés 1.

Levegőztetés 2.

 

Mint ismeretes, a szemet az UV sugárzástól védeni kell, különösen hegyvidékeken, havas t ...

Mint ismeretes, a szemet az UV sugárzástól védeni kell, különösen hegyvidékeken, havas területeken, hiszen erős, gyakori terhelés esetén akár melanoma is kialakulhat a szem ideghártyáján.
Kérdésem: kis gyerekeknél (pl. néhány hónapos babánál) miként védekezhetünk egy téli, 1-2 hetes hegyvidéki kirándulás alkalmával az UV sugárzás ellen?
Adjunk-e a gyerekre UV szűrős síszemüveget, v. napszemüveget, v. elegendő a siltes sapka is ilyenkor?

Válasz

Az UV sugárzásnak elsősorban az UVB komponense igazán veszélyes. Ez felelős a rosszindulatú bőrelváltozások, a jól látható kötőhártya gyulladás (kvarclámpa) kialakulásáért. Azonban a kevésbé veszélyesnek tartott UVA sugárzás is károsodást okoz, mégpedig a szemlencsehomályt-szürkehályog kialakulását idézi elő. Ma már ez gyógyítható- lencse eltávolítás-műlencse-, de jobb ezt megelőzni. Az utóbbi évtizedekben vált ismertté, hogy a szervezetünket ért UV sugárzás az élet során összeadódik, úgy mint a röntgen-sugárzás is. Tehát már a kisgyermek szemét is óvni kell, főleg nyáron, vízparton ill. a havas magaslatokon. Magyarországon azonban nehéz az UV sugárzás ellen valóban védő gyermek szemüveget kapni. A játékos-divatos szemüvegecskék pedig sötét üvegeikkel inkább ártanak -ha nem UV szűrők- mivel a pupillát kitágítják, így a lencséhez több káros sugarat engednek. Tehát tanácsos már kicsi gyermeknek is jó minőségű sí szemüveget beszerezni. A szemben kialakuló melanóma és a fényhatás között nem egyértelmű az összefüggés.
Dr. Gömöri ÁgnesAzt hallottam, hogy kisbabáknak a bőre annyira érzékeny, hogy még árnyékban is ajánlatos ...

Azt hallottam, hogy kisbabáknak a bőre annyira érzékeny, hogy még árnyékban is ajánlatos napozókrémmel bekenni. Kisfiam 5 hónapos. A baba-napozókrémeken azt olvastam, hogy 6 hónapos kortól ajánlják. Létezik-e speciális krém 6 hónapnál fiatalabb babáknak, vagy inkább árnyékban nem szükséges krémezni? 
Meg azt is szeretnem megkérdezni, hogy meddig kell sapkát adni a csecsemőkre? Nyáron árnyékban vagy babakocsiban is szükséges még az 5 hónapos csecsemőmre a sapka adása?

Válasz

Véleményem szerint az 5. hónapos babának a 6 hónapos kortól használható naptejeket már a bőrére kenhetik. Én úgy szoktam ajánlani, hogy kellő óvatossággal kezdjék a használatát. Kb. 2-3 alkalommal csak a baba karjait vagy lábszárait kenjék be vele. Először tartózkodjanak árnyékban, majd 1-2 alkalommal napfényen. Ha semmilyen bőrelváltozást nem tapasztalnak, kenhetik ezt a baba egész testére is. Nem tudok külön, ilyen kis csecsemők számára készült készítményről. Napon azonban lehetőleg még így se tartózkodjanak 11 és 14 óra között. Gondoljanak arra, hogy a félárnyékban is van szórt fény, így a nyár eleji hónapokban ott is szükséges a fényvédelem. A vízparton pedig teljes árnyékban is erős lehet az UV sugárzás. Napfényben sapkát célszerű adni a csecsemőre (még nyitott a kutacsa), ez azonban legyen szellős, ha zártabb, időnként vegyék le, szellőztessék a kicsi fejét. Árnyékban azonban nem szükséges a használata.
Dr. Gömöri Ágnes

Milyen krémmel kenjem be 3,5 hónapos kisfiamat, ha kiviszem sétálni. Igyekszem mindig úgy f ...

Milyen krémmel kenjem be 3,5 hónapos kisfiamat, ha kiviszem sétálni. Igyekszem mindig úgy fordítani, hogy ne érje közvetlenül a napsugár, de elkerülhetetlen. Szóval, melyik a legjobb és leghatásosabb napvédőkrém?

Válasz

A kisgyermekek bőrének fényvédelme sokkal fontosabb, mint régebben gondoltuk. Bőrünk nem felejt és a gyermek és fiatalkorban ért fényhatások összeadódnak, káros következményei felnőtt korban bizony megjelennek: ráncosság, festékfoltok, bőrsorvadás, sőt az utóbbi években sajnos egyre gyakrabban rosszindulatú festékes anyajegyek formájában. Tehát Ön helyesen védeni szeretné babáját ettől. Szinte minden babakozmetikumot, női kozmetikumokat gyártó cég készít ma már fényvédő krémeket tejeket, sőt napozás utáni testápolót kisgyermekeknek. Gyógyszergyártó cégeknek is vannak fényvédő készítményei, de ezeket általában speciális esetekben alkalmazzuk. A babáknak készült fényvédő készítmények általában magasabb faktorszámúak /15-35 / , és többé-kevésbé hypoallergének, bőrük érzékenységének megfelelően. A nyár elején lehetőleg a magasabb faktorszámú krémet használják ezután ha a bőr már fényhez szokott elegendő lehet az alacsonyabb faktorszámú is. Érdemes ugyanannak  a cégnek a készítményére váltani, ha az első nem okozott bőrpírt, vagy allergiás kiütést. Első alkalommal a karjait, lábait kenjük be a kicsinek és a mennyiben bőrén semmi változást nem észlelünk /napon / akkor a krém/tej az egész testen használható. A pici babákat még bekenve is lehetőleg a szórt fényben levegőztessük, séta közben is az árnyékos oldalt keresve. Természetesen a sapkáról, kendőcskéről se feledkezzünk meg. Nyári melegben ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre!
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdezném  a közelgő nyárra való tekintettel, hogy a 3-6 hónapos korban mennyi ideig, me ...

Kérdezném  a közelgő nyárra való tekintettel, hogy a 3-6 hónapos korban mennyi ideig, melyik napszakban tarthatjuk a napon a kicsit. A fiam bőre fehér, szeme kék. Igaz-e, hogy emiatt ő érzékenyebb a napsugarakra?

Válasz

Csecsemőkorban a  direkt napoztatás nem javasolt a nyári időszakban. Lehetőleg szórt fényben legyenek a babák, főleg a fehér bőrűek, kék szeműek. Ha mégis kimennek a napra ez lehetőleg délelőtt és a késő délutáni órákban történjék és a baba bőrét kenjék be számukra készült fényvédő krémmel. Először a végtagokat, majd ha allergiás tüneteket nem észlelnek az egész testet. 12-14-ig az erős napot kerüljék. Ma már köztudott, hogy a napfény jótékony hatásai mellett ártalmas is. A káros fényhatás, főleg ha a bőr kipirul, vagy leég az évek során összeadódik. A bőr nem felejt, sőt a kisgyermekkorban történ leégések még fokozottabban veszélyeztetik az egyént felnőttkorában a fény káros hatásaival szemben. Könnyebben alakulatnak ki bőrsorvadások, pigment foltok, sőt akár festékes bőrdaganatok is már viszonylag fiatal korban.
Dr. Gömöri Ágnes

A babánk ma 5 hetes, 3000 g-mal született , 4 hetesen volt 4050 volt....
  - jelenleg ...

A babánk ma 5 hetes, 3000 g-mal született , 4 hetesen volt 4050 volt....
  - jelenleg mínusz 10 fok van ..   mikor lehet és hány percig kivinni levegőzni ?
   ilyen hidegben nem merjük kivinni  ...
 - a babakocsihoz szoktatni kell a babát mondjuk a szobában ?

Válasz

A téli hónapokban 1 hónapos korban kezdjük a csecsemő levegőztetését. Nagy hidegben még ekkor is inkább azt ajánljuk, hogy teljesen felöltöztetve tegyék a babát közvetlenül a nyitott ablak elé, kb. 2-3 naponta 15 perccel növelve az időtartamot. Amennyiben már az 1 óra hosszat is elérték, a babát ki lehet vinni. Az időtartamokat ugyanilyen ütemben növelve érjék el az 1 óra hosszat kint is, amely a téli hónapokban általában elegendő is. Lehetőleg a déli órákat válasszák levegőztetésre. Nem visszük ki a kicsit, vagy az időtartamot csökkentjük, ha az idő ködös, szeles, vagy csapadékos. Ha a csecsemő arcbőre túlzottan kipirul, majd foltossá, szárazzá válik a hideg nedves levegőre, kenjék be vékonyan a babaápolási üzletekben kapható, erre a célra készült krémmel az arcát. Reméljük, ezen a télen már nem kell ilyen hideg napokra számítanunk, így zavartalanul elkezdhetik a levegőhöz szoktatást és a sétáltatást. Ez anyának, babának egyaránt fontos. A babakocsit a csecsemők általában szeretik, és abban nyugodtak, jó nagyokat alszanak kint a levegőn. Ebbe szoktatni a babát nem szükséges. Nagyon ritkán fordul elő, főleg a későbbi hónapokban kicsi, vagy túl mély kocsit esetében, hogy a pici tiltakozik ellene.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó