Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A reflux és a megfázás

22 hónapos a kisfiam, állítolag refluxa van. Megfázás általában 2-3h ónapig kezelés ellenére se mulik süritö tápszert kapot ami rovid ideig hasznát kezd nyugtalanitani,hogy fulad az orra folyamatosan eldugul,de nem jön semmi ha szivom neki.Mit tudok csinálni hogy megtudjuk mi a konkrét oka.Elöre is köszönöm a válaszát

Válasz

Kedves Levélíró!Ebben az életkorban a kicsik védekező rendszere nagyon fontos fejlődésen megy keresztül, ilyenkor tanulja meg, hogy a környezetünkben folyamatosan jelen levő kórokozókkal (vírusokkal, baktériumokkal) szemben hogyan védje meg a szervezetet. Az orr- és szájüregen keresztül különösen sokféle „támadás” éri a szervezetet, ezért alakul ki nagyon gyakran ezeknek a szerveknek a gyulladása, tehát nátha, torokgyulladás, mandulagyulladás. Az őszi-téli időszak különösen felszaporítja ezeket a fertőzéseket – pláne, ha a kicsi gyermekközösségbe (bölcsőde) jár.Egy kialakult fertőzés, gyulladás rontja a szervezet védekezését, a gyulladt, hurutos nyálkahártyán könnyebben megtapadnak a kórokozó vírusok, baktériumok. Nagyon fontos, ahogy Ön is írja, hogy a váladékkal teli orrot kitisztítsa, a gyulladt-duzzadt nyálkahártyát orrcseppel lelohassza. Azonban ha nincs sok váladék a kicsi orrában, akkor nem érdemes az orrszívóval gyötörni, mert a nyálkahártyát irritálhatja, a sós vizes orrcsepp segíthet elmulasztani az orrdugulást. Amennyiben mód van rá, a betegség alatt próbálja minél inkább otthon tartani a kicsit, távol az újabb fertőzésektől. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ez a betegség miatt a szokásosnál több legyen, a szokásos víz, gyümölcslé mellett gyógyteák (hársfa, csipkebogyó, kamilla) is jól jöhetnek.A reflux is részben felelős lehet a légúti tünetekért, azonban a sűrítő tápszer nagyon jó megoldást szokott hozni erre a problémára.

Kisbabát szeretnénk. Elég erősen meg vagyok fázva, antibiotikumot nem szedek. Jelenleg a Fe ...

Kisbabát szeretnénk. Elég erősen meg vagyok fázva, antibiotikumot nem szedek. Jelenleg a Fervex oldatot iszom, de sajnos a tájékoztatóban az áll: "Ha Ön terhes, szoptat vagy terhességet tervez, akkor nem szabad szedni a granulátumot." Tudomásom szerint nagyon más, nátha elleni szert sem ajánlanak. Akkor mi a teendő ebben az esetben? Mi a garancia arra, hogy a 9 hónap alatt senki sem lesz beteg?
Előfordulhat az is, hogy csak elővigyázatosságból írták rá, hogy terhes, illetve terhességet tervező nők ne szedjék? Lehet ebből valamilyen problémám?

Válasz

A megfázásos (lényegében vírusos felső légúti hurutos) betegségből meg kell gyógyulni, erre számtalan patikaszer létezik, de ne feledjük a c-vitamin, a kalcium, az aszpirin és a bő forró folyadék áldásos hatásait. Vírusos fertőzések ellen antibiotikum nem hatásos, csak esetleges bacis szövődmények esetén jön szóba. Arra valóban nincs garancia, hogy a terhesség alatt nem kap el ilyesmit, de a fentiekkel terhesség alatt is kezelhető, illetve mára fogantatás előtt arra kell törekedni, hogy a babát a lehető legjobb testi és szellemi egészségben várja, mondhatni "felkokszolja" magát a terhesség előtt. Ez akár sok apró életmódbeli változtatást is igényelhet: gondolja végig jelen helyzetét. A túlzott aggódás pedig öl, butít és nyomorba dönt. Cinikusan azt is mondhatom, minél korszerűbb, divatosabb és reklámozottabb egy szer, annál biztosabb, hogy terhesség alatt nem javallt. kérdés, hogy máskor is nem kell-e a bevált módszerekhez folyamodni?

Dr. Nagy László

Terhesség kilencedik hónapjában megjelenő nátha és torokfájásra milyen gyógyszer vagy k ...

Terhesség kilencedik hónapjában megjelenő nátha és torokfájásra milyen gyógyszer vagy készítmény szedhető. A Neocitrán káros lehet e?

Válasz

A Neocitrán paracetamol tartalmú és ezeket a gyógyszereket nem javasoljuk terhességben. Jóval ártalmatlanabb a klasszikus aspyrin, amelynek AspyrinC változata is kapható. A lényeg: a paracetamol hatóanyagot felejtse el, aszpirin hatóanyag jöhet. Torokfájásra sokszor egy fertőtlenítős toroköblögetés is jó, pl. Phlogosam. A náthára gond nélkül szedhető pl. a Ca-Sandoz + 1000 mg C-vitamin pezsgőtabletta.

Dr. Nagy László

Kisfiam 3 hónapos, csak anyatejet kapott eddig és ezt szeretném minél tovább folytatni. Eze ...

Kisfiam 3 hónapos, csak anyatejet kapott eddig és ezt szeretném minél tovább folytatni. Ezen a héten egy séta alkalmával jól megfáztunk mindketten. Ő már jobban van, bár még kicsit szürcsög, de én belázasodtam. Barátaink azzal ijesztgetnek, hogy elmehet a tejem. Mit csináljak, hogy ez ne történjen meg?

Válasz

Ne higgy a barátaidnak. Nyugodtan szoptass lázasan is. A tejed akkor apadna el, ha abbahagynád a szoptatást. És attól csökkenhetne, ha a babád a nátha miatt nem tudna jól szopni. Ha csökken, gyakori szoptatással visszahozható néhány nap alatt. Az elapadt tejet is vissza lehet hozni, de az már nagyobb munka. Ne aggódj.
Sződy Judit

4 éves gyermekemnél rtg vizsgálat után arcüreggyulladást és hörghurutot állapítottak m ...

4 éves gyermekemnél rtg vizsgálat után arcüreggyulladást és hörghurutot állapítottak meg. 2 hónapja folyamatosan meg van fázva vagy náthás nem tudom. 2 üveg augmentint beszedett. Most Zinnatot kapott. Folyamatosan csepegtettek az orrába. Lehetséges, hogy ennek ellenére nem indul meg a váladék? És ha nem akkor mi történik. Panaszkodik fülfájásra is. Egy napja infrázom infraégővel az arcát.

Válasz

Levele alapján bizony egyértelmű az arcüreggyulladás (amelynek bizonyos esetekben lehet következménye a hörghurut), valószínűsíthető a kezdődő középfülgyulladás, és mindezek, valamint a kórtörténet alapján a jócskán megnagyobbodott orrmandula is. Mivel a gyermeknek az alkalmazott terápia mellett fülpanasza is jelentkezett, feltétlenül javasolnám a gégész szakorvos felkeresését. Ilyen esetben a megfelelő antibiotikus terápia mellett még gyulladáscsökkentőt, duzzanatcsökkentő gyógyszert, nyákoldót, gyakran a gégész szakorvos által összeállított speciális orrcseppet kap a kisgyermek. Ezen kívül az infrát is igen jó eredménnyel lehet használni. Megfelelő ideig, megfelelő távolságban! Ha a kicsi meggyógyult, újra meg kell vizsgálnia a gégész szakorvosnak az orrmandulák valódi nagyságát. Mindezek után lehet mérlegelni az esetleges orrmandula műtétet, főleg ha az a következő náthás-hurutos megbetegedésnél annak elhúzódását, ill. ismételten szövődményeket okoz.
Dr. Gömöri ÁgnesKisbabám 2 hónapos korában fülgyulladást kapott, amire az orvos antibiotikumot irt fel neki. ...

Kisbabám 2 hónapos korában fülgyulladást kapott, amire az orvos antibiotikumot irt fel neki. Alig telt el azonban másfél hét az orvosság befejezése óta, már megint meg van fázva, és a füléhez kapkod. Kérdésem: a középfülgyulladást mindig antibiotikummal kell kezelni, vagy elmúlhat ez magától is?

Válasz

Csecsemő és kisgyermekkorban sajnos a felső légúti hurutos megbetegedések nem ritka szövődménye a középfülgyulladás. Ennek több oka is lehet. Egyrészt az orrban felhalmozódott váladékot nem tudják jól kifújni a kicsik, másrészt a kisgyerek fülkürtje (ami a középfület a garattal összeköti) tágabb, mint a későbbi életkorban. Sok kisgyermeknél az ismételt felső légúti gyulladások során az orrmandula megnő, ez szintén rontja a fülkürt szellőzését. Csecsemőknél az immunrendszer gyengébb működése miatt egy egyszerűnek induló náthából is alakulhatnak szövődmények. Az esetek túlnyomó többségében ezek a fülgyulladások un. Serozusak, vagyis folyadék van a középfülben, vagy még csak az is csak minimális mennyiségben (a fül viszont már fáj, hallászavar keletkezhet). Ezekben az estetekben általában nem adunk antibiotikumot csak gyulladáscsökkentőt, melegítjük a fület, orrcseppet, gyakori orrfújást, szívást alkalmazunk. Sűrű orrváladék esetén speciális orrcseppet, nyákoldót is. Ezekre ez az állapot általában rendeződik. Azonban ha a fülben a gégész sok folyadékot lát, vagy erre az un. konzervatív terápiára (lásd fenn) nem reagál a folyamat, vagy ha a fülben gennyes váladékot észlelnek szükséges lehet a fül  felszúrására. Ennek elmulasztása nagy fájdalmat , a későbbiekben akár hallászavart is okozhat. Ha a gennyes fülgyulladás magától  kifakad a dobhártyán nagyobb heg lesz. Ezekben az esetekben, amikor a fülfelszúrásra  is sor kerül  általában neme kerülhető el az antibiotikum adása sem. Akkor is hamarabb adunk antibiotikumot, ha gyakran visszatérő problémáról van szó és ezek tüneti terápiára nem reagálna. Mint említettem a csecsemők nehezebben küzdenek meg a fertőzésekkel, így náluk is hamarabb adunk antibiotikumot. A csecsemőknél néha alattomosan, tünetszegényen és könnyebben alakulhat ki súlyos középfülgyulladás.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom 1 éve allergiás. Minden egyes megfázás alkalmával nagyfokú csalánkiütés jelen ...

Kislányom 1 éve allergiás. Minden egyes megfázás alkalmával nagyfokú csalánkiütés jelenik meg rajta és a szeme is ödémásodik. Azt már megfigyeltük, hogy csak a megfázások alkalmával jön elő az allergia, egyébként tünetmentes. Claritine és Calcimusc hatására van amikor elmúlik, viszont van hogy csak injekció hatására./Di-Adreson a./ Viszont volt már hogy ennek hatására is nagyon nehezen múlt el. Arra szeretnék választ kapni, hogy ilyen esetben létrejöhet-e anafilaxiás sokk, és hogy van-e esélyünk arra hogy esetleg úgymond kinövi a kisgyerek. Sok orvos látta már a gyermeket de eddig még nem derült ki hogy esetleg mi okozza a tüneteket.

Válasz

A választ hátulról kezdeném: ilyen esetben nem szokott létrejönni anafilaxiás shock.
Az egyebekről: azt bizonyára már végiggondolták, hogy a tünetekben nem játszik-e szerepet esetleg gyógyszer. (pl olyan, amit nem is igazán tartanak annak, kiegészítő szerek, reklámozott csodaszerek) Ha ez kizárható, akkor szóbajön az a helyzet, hogy éppen a fertőzés illetve az annak kapcsán létrejövő, nem igazán megfogható noxák okozzák az allergiás reakciót.
Az allergiás reakciók tulajdonsága, hogy nem egy ütemben zajlanak, a bőrjelenségek jönnek-mennek, a duzzanat itt-ott kialakul, majd csökken, esetleg másutt újra fellép. Közvetlen veszélyt a légutakban kialakuló duzzanat illetve valóban az anafilaxiás reakció jelenti.
De van olyan betegség is, aminél a fertőzés tulajdonképpen csak provokáló tényező. Van-e esetleg a családban hasonló történet?
Ugyancsak lehet vizsgálni az allergiás készséget, laboratóriumi módszerekkel.
Az hogy kinőhető-e ez az állapot, csak akkor derülhet ki, ha tudjuk, miről van szó. És ugyancsak akkor lehet esetleges kezelésről gondolkodni.
Dr. Péter György
2003.12.282002.07.19

Kérdésem az lenne, hogy ha gyermekem megfázik, gyógyszer helyett adhatok-e neki Lándzsás ...

Kérdésem az lenne, hogy ha gyermekem megfázik, gyógyszer helyett adhatok-e neki Lándzsás útifű nevű folyadékot, amit a gyógyszertárban árulnak. Esetleg kimondottan csak köhögésre ajánlott, és ha vannak melléktünetei a megfázásnak (eldugult, folyó orr, gyengeség stb.) akkor adjak csak gyógyszert?
Sok ismerősömtől hallom, hogy nem adnak gyógyszert, csak gyógynövényeket, de úgy látom azok a gyerekek sokkal betegesebbé válnak, lerakodik  a slejm, többet és hosszabb  ideig köhögnek, szuszognak, még tüdőgyulladást is kapott ismerősöm gyermeke. Igy én inkább vagyok a híve a gyógyszeres kezelésnek. Emiatt kicsit tanácstalan is vagyok, próbálom mondani nekik, hogy ha lehet kezeljék a gyermeket egyből (orvosuk által ajánlott gyógyszerrel), mert nem akarom, hogy a gyermekemet megfertőzzék. (Mindig igy kapta el, hogy kis barátai köhögősen jönnek át, s gyógyszert nem kapnak.)

Válasz

Gyógyszert betegség esetén akkor kell szedni, ha azt az orvos elrendeli. Véleményem szerint nem kell és nem is szabad éles határvonalat húzni a gyógynövény tartalmú készítmények és a gyógyszerek adása közé, mivel az szemléletbeli problémákat okozhat. Másra valók a gyógynövények és másra a gyógyszerek.
Sokszor elég a tüneti kezelés, pl. a légúti betegségek esetén, és erre megfelelők a gyógynövények is. Egyébként a klasszikus gyógyászatban korábban alkalmazott, de talán méltánytalanul háttérbe szorult, egyszerűbb, hagyományos, javarészt növényi eredetű összetevőket alkalmazó recepturakat tanítják az orvosi egyetemeken, és még most is érvényben vannak, tehát rendelhetők az ezeket ismertető könyvecskébe gyűjtött gyógyszerek is. (FoNo)
De - és ebben lehet, hogy felötlik a hagyományos orvosi szemléletem - az oki kezelésre ezek már nem elegendők. Pl. tüdőgyulladást nem gondolnék gyógynövénnyel gyógyítani. Azonban a kiegészítő, tüneti kezelésben itt is szerepe lehet az előbb említett készítményeknek.
(Azt is hadd említsem meg, hogy a klasszikus értelemben vett gyógyszerek jó része - legalábbis az alapkészítményeket illetően - gyógynövény eredetűek, bár tudjuk, az ipar azokat már számtalan mesterséges lépéssel tovább módosította, finomította.)
Az, hogy a másik gyermek tüdőgyulladást kapott, nem magyarázható azzal, hogy nem kezelték - vagy nem kezeltették - megfelelően. Hiszen az egy légúti fertőzés, aminek bármelyikünk ki van téve. Abban viszont igaza lehet, hogy a gyermekek egymást megfertőzhetik, hiszen a gyermekkori akut megbetegedések zöme légúti eredetű, és cseppfertőzéssel terjed. Azonban általában nem lehet pontosan megmondani, hogy egy adott fertőzést kitől, mikor kapjuk el.
Az Ön által említett megfázásnak nem mellék-, hanem igenis integráns tüneti az orrdugulás, gyengeség, köhögés. És ekkor kell orvosnak megítélnie, hogy ez esetben mi a teendő. Természetesen, ha a gyerek nem különösebben beteg, nincs vagy rövid ideig tartó láza volt, ha étvágya, általános állapota jó, nem hányt, akkor a szülő is jogosult gyermeke kezelésére, de csak tüneti szerekkel: orrcsepp, nyákoldó ("köhögéscsillapító") orrkenőcs, vitaminok stb. Ide tartozik, mint szülői feladat és tüneti kezelés, a lázcsillapítás is. Tehát pl. egy banális felső légúti hurut, nátha miatt nem feltétlen kell orvoshoz fordulni. Ugyancsak elegendő egy egyébként jó állapotban levő, nem hányó, jól itatható (etethető) gyermek hasmenését szülői segítséggel, egyszerű diétával kezelni.
Azonban, ha bármi okból azt érzik, hogy maguk nem tudják a gyermek állapotát megítélni, az adott problémát megoldani, feltétlen el kell menni az orvoshoz.
Az a tapasztalatom és véleményem, hogy a gyermekükkel jó kapcsolatban levő, a gyermeket érző szülő pontosan tudja, mikor kell orvoshoz fordulni, és nem az első köhintésnél vagy 38,2-nél teszik ezt.

Dr. Péter György Két éves kislányom vizelete elég üledékes volt. Ez minek a jele lehet? Komolyabb problé ...

Két éves kislányom vizelete elég üledékes volt. Ez minek a jele lehet? Komolyabb probléma, vagy felfázás eredménye?

Válasz

Egészséges egyén - gyermek - vizelete úgy mondjuk áttetsző, szalmasárga. Ha a vizeletben üledéket látunk, annak több oka lehet. Egyrészt egészséges gyermek többnyire koncentrált, vagy több-kevesebb időt álló vizeletében lehet, ill. lerakódhatnak bizonyos kristályok (vegyhatástól függően más), ill. a vizelettel normálisan is ürülhet kis mennyiségű nyák is.  Másrészt azonban húgyúti fertőzés, vesebetegségek, esetleg anyagcserezavarok jele is lehet, főleg, ha szaga, színe is változik. Ez utóbbiak azonban általában egyéb tünetekkel is társulnak. Érdemes lenne tehát - reméljük csak az Önök megnyugtatása végett is - kérni egy laboratóriumi vizeletvizsgálatot. Amennyiben az teljesen negatív, nagy valószínűséggel megnyugodhatnak.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó