Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

2 hónapos babánk van, jól eszik, de rengeteget bukik. Csak anyatejet kap. Főleg esténként ...

2 hónapos babánk van, jól eszik, de rengeteget bukik. Csak anyatejet kap. Főleg esténként kell akár 1 órán át is büfiztetni, míg el tud aludni. Olvastuk a fórumon, ill. a védőnő is ajánlotta az Espumisan emulziót. Tényleg használ, jóval kevesebbet bukik utána. A kérdésem az lenne, nincs-e valami mellékhatása, nem okoz-e pl. szorulást, ill. mennyi ideig adható folyamatosan.

Válasz

Az említett emulzió a bélből nem szívódik fel, ott nem bomlik le, tehát a baba keringésébe nem kerül bele. A széklettel változatlan formában kiürül. Az anyag fiziko-kémiai mechanizmussal hat, amelynek következtében a béltartalom pici gázbuborékjai nagyobbakká egyesülnek, és így könnyebben távoznak a bélmozgások segítségével. A szer már újszülött kortól adható és akár, ha szükséges, hónapokon keresztül is alkalmazható. Az emulzió összetevőivel szemben előfordulhat allergiás reakció, de szerencsére ritka, én még nem találkoztam vele.
Dr. Gömöri Ágnes

Szeretnék felvilágosítást kérni a psoriasis betegségről, valószínűleg a kislányom a ...

Szeretnék felvilágosítást kérni a psoriasis betegségről, valószínűleg a kislányom az édesapjától örökölte. Bár csupán két hónapos, de  a tünetek megegyeznek ezzel a betegséggel, (a térden, a könyökén, a combhajlatokban, a fülénél és az arcocskája nagyon csúnya száraz és  törik a bőre) a gyermekorvosunk ekcemanak mondta ezeket a tüneteket.
Majd  elvittük egy bőrgyógyászhoz és a doktor úr szerint  nem létezik csecsemőkori psoriasis, de Ő teljesen más krémeket adott és attól szépen gyógyul.
A krém tartalmaz ELOCOM  0,1%-t, mint az édesapja krémjei, tehát arra gondolok sajnos ez mégis csak psoriasis. 
Az Elocom-nak nagyon kedvezőtlenek a mellékhatásai??? Mik ezek, és hosszútávon milyen káros hatásai vannak szervzetünkre?

Válasz

Bizony létezik már csecsemőkorban kezdődő psoriasis, sőt ezek száma az utóbbi időben szaporodik. Az esetek kb. fele 15 éves kor előtt kezdődik. Gyermekkorban leány túlsúlyt észlelünk, amely később kiegyenlítődik. Un. polygénes ( több gén eltérése  által okozott) megbetegedés. A bőrjelenségek oka: a hámsejtek képződése felgyorsul,  a tüneteket számos külső és belső tényező kiválthatja és ronthatja. Csecsemőkorban néhány hetes  babáknál már látható a jellegzetes elváltozás legtöbbször a pelenkás területen, törzsön. Ez keveredhet az un. seborrheás dermatitis hajlatokban, arcon észlelt jellegzetes  bőrtünetével, amit a babáknál általában 4 hetes kortól észlelünk és ez igen gyakori. Ezt szokták csecsemőkori ekzemának is nevezni. A levél alapján úgy tűnik, hogy kislányánál is valószínűleg ez a helyzet. Mind a kettőre, ha szükséges mert a tünetek erősek, vannak megfelelő kenőcsök, bőrápolási technikák. Azt tanácsolnám keressenek fel gyermek-bőrgyógyászt ( Bp.-n a Heim P kórházban osztály is működik ) hiszen ha valóban psoriasisról  is szó van , az életre szóló lehet, így nem mindegy, hogy a gondozást hogyan kezdik és folytatják. Helytelen kezelés  még ronthat is rajta. Az említett kenőcsöt valóban  alkalmazzák psoriasis kezelésében, de minden egyéb bőrgyulladás is jól reagál rá. Az ekzema is. Csecsemő és kisgyermekkorban azonban töményen nem, csak vivőkenőcsben hígítva  használhatjuk mellékhatásai miatt. A hasonló erősségű gyulladáscsökkentő un. steroidhormont tartalmazó kenőcsök közül azonban a legkevesebb mellékhatást ez okozza. A melléhatások: bőrsorvadás, értágulatokkal, striák, helyi védekezési gyengeség (bakterális, vírusos, gombás fertőzések), a kenőcs elhagyása után a tünetek rosszabbodása. Általános melléhatások is lehetnek: izomgyengeség, növekedési elmaradás akár. Ha azonban kellő ideig, csak a beteg területen, megfelelő hígításban alkalmazzuk , ezeknek a valószínűsége minimálisra csökken.
Dr. Gömöri Ágnes

Barátnőm ma esti esete indított a levél megírására. Egykorú kislányaink vannak ez ...

Barátnőm ma esti esete indított a levél megírására. Egykorú kislányaink vannak ezért ijedtsége érthető módon nagy hatással volt rám is.
Hat és fél hónapos normálisan gyarapodó, mindeddig teljesen egészséges kislánya pár napja elkezdett csúnyán köhögni, de a torka nem gyulladt be és láza sem volt. Mivel a barátnőm belázasodott, kihívta a gyerekorvost, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyerek tőle kapott -e el valami vírust, mivel szoptatja.
Az orvos ki is jött, a vizsgálat után közölte, hogy a kislány tüdeje teljesen tiszta és a torka is csak egy kicsit piros. Azt mondta, hogy második gyereknél ilyen esetekben már nem is hívnak orvost. Mindenesetre felírt Sinecod cseppeket.
Ma este fürdetés előtt kapott gyógyszerből másodjára (hígítva) a kislány, aki a bevétel után pár másodperccel hányni kezdett, majd fuldokolni, hiszen a levegővétel közben visszanyelte a hányását. Próbálták hasra fordítani, lefelé tartani, de nem sokat segített, szegény gyerek csak vonaglott tovább.
Szerencsére oda volt készítve a porszívó az orrleszíváshoz és ezzel végül meg tudták tisztítani az orrát. Egy mentős hölgy később megvizsgálta és szerencsére tisztának találta a tüdejét. Arra viszont nem tudott választ adni, hogy mi válthatta ki ezt a reakciót. Van -e arra esély, hogy allergiás ezekre a cseppekre? 

Válasz

Egy gyógyszer beadásakor számolnunk kell - alatta, ill. utána - nem kívánt kedvezőtlen hatásokkal. Ezek egy része ún. pharmakológiai hatás, amikor a gyógyszer, mint kémiai anyag nemcsak a kívánt helyen és csak a kívánt mértékben befolyásolja a szervezetben zajló fizikai-kémiai-biológiai reakciókat. Ennek eredményeként jelentkeznek a gyógyszer mellékhatásai (szédülés, hányinger!, hasmenés, szájszárazság, stb.) hogy ezek kinél mennyire erősen jelentkeznek, függ pl. a máj érettségétől és állapotától, kísérő betegségektől, a vese jó működésétől, gyermekeknél a szervezet folyadékmennyiségétől is stb., valamint attól, hogy ugyanekkor milyen gyógyszereket kap még a beteg. A másik nem kívánt következmény az allergiás reakció. Ahhoz, hogy egy gyógyszerallergia kialakulhasson, a szervezetnek ismételten találkoznia kell a gyógyszerrel, tehát korábban már legalább egyszer. Ez azonban csak mintegy 5-6 %-ban fordul elő szemben az előzőekkel. Az allergiás reakciók többféle (5!) mechanizmusa is működésbe léphet gyógyszerallergia esetén. Ilyenkor a tünetek a következők lehetnek: kiütés a bőrön, bevérzések, hólyagok, súlyosabb esetben a bőr olyan lesz, mintha leforrázták volna. Ismert ilyen eredetű láz is, esetleg köhögés. Súlyos esetben (főleg ismételt adáskor!) a reakció heves, akár gégeödéma, fuldoklás, akár a keringés összeomlása léphet fel - akár a darázscsípésnél.
A történet alapján tehát nem valószínű a gyógyszerallergia, inkább merül fel az előbb leírt ok miatt bekövetkezett hányinger, hányás. Kisgyermeknél ez a gyógyszer rossz íze miatt is bekövetkezhet. A bevétel utáni gyors hányás is inkább erre utal. A hányadék aspirációja viszont nagyon heves fulladásos tüneteket, utóbb súlyos tüdőgyulladást is okozhat. Érdemes lenne tehát a kisgyermeket újra megmutatni orvosuknak, és az eseményeket megbeszélni vele. A Sinecod helyettesíthető gyógyszer.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó