Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Gyermekem 7 hetes most, és kissé szörcsög. Az orvos orrcseppet javasolt, melyet használunk ...

Gyermekem 7 hetes most, és kissé szörcsög. Az orvos orrcseppet javasolt, melyet használunk is. A gondom az, hogy  az unokaöcsém (két és fél éves) kruppos lett, és most kórházban van. Nem lehet, hogy az orrdugulás annak a jele, hogy Attila fiam is megkapta a kruppot?  Mennyi az esélye, hogy megkapja az unokatestvérétől, akivel két nappal a betegség megnyilvánulása előtt és még a betegség megjelenésekor is találkozott. Még annyit, hogy mennyi a krupp lappangási ideje?

Válasz

A krupp a hangszalagok alatti terület gyulladása következtében  kialakult párnaszerű, körkörös duzzanat miatt létrejött rekedt, ugatásszerű köhögés, ill. ennek a duzzanatnak a fokozódása  következtében akár fulladozás, fulladás, arra hajlamos kisgyermekekben  (ált 0,6- 5 éves korig ). Ez utóbbi  állapot kórházi ellátást igényel. Tehát az állapot kialakulásához  kellemek bizonyos vírusok és bizonyos gyermekek! A krupp tünetei megjelenhetnek egy náthás , hurutos betegség kezdetén, közben, de akár a javulónak tűnő szakban is, tehát lappangási ideje nincs. Kisbabája még fiatal, ebben az életkorban tehát kicsi a valószínűsége a betegség megjelenésének. Náthás, hurutos állapot azonban már ekkor is kialakulhat, esetleg lázzal, étvágytalansággal, hasmenéssel. Ekkor keressék fel újra orvosukat.
Dr. Gömöri Ágnes

9 éves kisfiamnak 1,5 évesen volt egy orr-mandula műtétje. Azóta is sokat volt arcüreg-gyu ...

9 éves kisfiamnak 1,5 évesen volt egy orr-mandula műtétje. Azóta is sokat volt arcüreg-gyulladása, előfordult tüdőgyulladás is. 2 évvel ezelőtt allergiás tüneteket tapasztaltunk nála így május elején, szeme viszketett, bevörösödött, orra eldugult stb. Allergológus csinált nála tesztet, több dolognál is pozitív lett az eredmény. Az idén is volt már arcüreg-gyulladása, elkaptunk influenzát is. 
A múlt hét elején kezdett el panaszkodni, hogy nehezen nyel és úgy érzi, hogy be van dagadva a torka. Elvittem gégészhez, aki megállapította, hogy hatalmasak a mandulái és tele van gennyes tüszőkkel. Azt javasolta, hogy ki kell venni.
Van-e valami gyógyszer vagy természetes anyag amivel ezen lehetne segíteni, hogy a műtétet elkerüljük.
Kisfiam eléggé dundi, lehetséges-e, hogy ezek után még jobban hajlamos lesz a hízásra, mert most is állandó odafigyeléssel tudom az étrendjét tartani és félek, hogy még hízni fog?
Ez a góc okozhatja-e a fent említett allergiáját, a rengeteg felsőlégúti problémáját. Sokat fájlalja a fejét is.

Válasz

A tüszős mandulagyulladást egy gennykeltő baktérium okozza. A betegségre a kisgyermekek fogékonyak. Az ép mandulájúak is. A tüszős mandulagyulladás fájdalommal, nyelési nehézséggel, általában lázzal rossz közérzettel jár. Nemcsak lehet, hanem kötelező is ilyenkor megfelelő antibiotikum megfelelő idejű adása, amitől az aktuális betegség meggyógyul. Érdemes lenne a teljes gyógyulás után bizonyos idővel újra megmutatni gégésznek (lehetőleg gyermek gégésznek) azt a mandulát. Ilyen állapotban lehet biztosan véleményt mondani a műtétről. Egyébként önmagában az, hogy évente 1-2x tüszős mandulagyulladása van egy gyermeknek, nem feltétlenül vezet mandulaműtéthez. A mandula a garatban egy fontos szerv, a védekező, szűrőrendszer része. Allergiás betegeknél a műtétet csak nagyon indokolt esetben ajánljuk, mivel közismert, hogy azután az allergiás tünetek - főleg alsó légútiak - romolhatnak. A gyermek allergiája sajnos egy alkati adottság (örökölt gének) talaján kialakult állapot. Hogy az allergiás tünetek mikor és milyen intenzitással jelentkeznek, ismereteink szerint az adottságokon kívül függenek a csecsemőkori táplálástól, a környezeti hatásoktól, pl. szennyezett városi levegő, nedves, gombás, vagy éppen gondozatlan, poros környezet, pollendús levegő, stb. A góckérdéssel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy létezik bakteriális allergia is, de ez nem gyakori és nem elsősorban szénanáthás tüneteket okoz. Kisfiánál pozitív eredmények igazolták a tüneteket kiváltó allergéneket. Az allergiás betegek légútjainak nyálkahártyája - főleg a tünetes időszakokban - nem teljes értékű, gyulladt, rajta sokkal könnyebben megtapadnak a vírusok, baktériumok, melyek eredménye lehet a gyakori felső légúti hurutos megbetegedés. A mandulaműtét utáni súlygyarapodás valóban észlelhető időnként, de én azt hiszem, ez relatív dolog. A gyermek végre jó étvágyú lesz, és az egyébként is örökletesen dundibb testalkatúak gömbölyödnek meg. A fejfájásnak az arcüreggyulladáson, erős szénanáthás állapoton kívül számos oka lehet, tehát ha a panasz régóta fennáll, ill. rosszabbodik, kivizsgálást igényel.
Dr. Gömöri Ágnes

Pici fiamnak, aki most hetedik hónapos, makacs, gyógyulni nem akaró náthája van. Szinte két ...

Pici fiamnak, aki most hetedik hónapos, makacs, gyógyulni nem akaró náthája van. Szinte két hetes korától porszívózzuk, néha gyógyszeresen is kezeljük a doktornénink tanácsára (barna orrcsepp, C-vitamin ampulla, s egyszer már Erythran-kúrát is kapott, igaz, attól kiütéses lett). Van egy-egy időszak, hogy megszűnni látszik, de sajnos ez csak 1-2 hétre tehető, majd kezdődik minden elölről. Van egy három éves bratyesza, vele hasonlóan csináltam mindent (levegőztetés, öltöztetés, stb...), mégsem voltak ilyen problémáink.
Lehet-e valami oka az ilyen krónikus náthának, valami, ami megmagyarázza az állandó kiújulást?

Válasz

Vannak csecsemők, akiknél hónapokig-kis szünetekkel-orrdugulást, orrváladékozást észlelünk. Ezek hátterében leggyakrabban bukás (sokszor a szájon nem jön ki a tej, de az orrgaratba jut ekkor, így a szülő nem is észleli), száraz szobalevegő (főleg fűtési szezonban), étel-, főleg tejallergia és természetesen a közösségbe járó testvér áll, aki rendszeresen szállítja a légúti kórokozókat, amelyek enyhe esetben csak náthás állapotot okoznak. A gyakori orrcsepp-használat is eredményezhet állandó orrváladékozást. Ha a náthás állapot kifejezett, a váladék sok és sűrű, a baba köhög is, természetesen szükség lehet orrcseppre, nyákoldóra, sőt, ha ez lázzal is jár, esetleg antibiotikumra. Az orrszívást minden esetben ajánljuk, nemcsak jobb közérzetet, szopást, alvást biztosít, de a szövődményektől is védi a babát. A porszívóra szerelhető orrszívó egyáltalán nem ártalmas, pontosan így van kiképezve, hogy normál porszívóra csatlakoztatva-vagy több fokozatúnál a gyengébbre állítva- optimálisan, a nyálkahártya-sérülés veszélye nélkül kiszívja a pangó váladékot. Sajnos, a kézi szívókkal ilyen hatékonyságot elérni nem lehet. A csecsemők ilyenkor nagyon mérgesek, de utána megkönnyebbülnek. Előbb-utóbb meg is szokták a beavatkozást. Ha a nátha nem erős csak ezt alkalmazzuk, és fiziológiás sóoldatot csöppentsünk, vagy Stérimar oldatot permetezzünk a csecsemő orrába. Lehetőleg párásítsuk a szoba levegőjét. Ha a helyzet nem javul, érdemes gégész, vagy allergológus véleményét is kérni.
Dr. Gömöri ÁgnesAttól féltem, hogy  3 hónapos kisbabám annak ellenére, hogy éppenhogy csak befejezte az ant ...

Attól féltem, hogy  3 hónapos kisbabám annak ellenére, hogy éppenhogy csak befejezte az antibiotikumot, ismét fülgyulladást kapott. Nos, az orvos nem állapított meg semmi bajt, de azt mondta, az állandóan eldugult orr allergia is lehet. Számomra hihetetlen, hogy pici baba már allergiás lehet! Az orvos azt mondta, csak szívjam ki az orrát minden este alvás előtt, de előtte csepegtessek orrcseppet az orrába. Van orrszívó porszívóm, azzal szoktam szegényt terrorizálni. Ha bekapcsolom a porszívót, már sikít szegény. Kérdésem: nem káros, ha heteken, hónapokon keresztül porszívózom szegény orrát? Mi mást lehet tenni az allergia ellen (ha ez tényleg az) ilyen kicsi korban? (Csak szopik, nagyon jól fejlődik mind testileg, mind szellemileg, de az apja nagyon allergiás.)

Válasz

A korábbi évtizedekben az allergiás tüneteket korosztályok szerint csoportosítani lehetett. Csecsemőkor: un .atópiás bőr ,ekzema. Kisded és kisgyermekkor :un. asthmatikus hörghurut, ekzema. Kamaszkor:szénanátha. Később: ekzema, szénanátha, asthma. Az utóbbi években tapasztalható, hogy a későbbi életkorban jelentkező állapotok egyre fiatalabb korban lépnek fel. De ilyen kicsi szénanáthás típusu allergiás babát még nem láttam, és a szakirodalomban sem olvastam róla. A csecsemőkori orrdugulásnak más oka is lehet. A téli időszakban a száraz meleg levegőt rosszul tűrő orrnyálkahártya is megduzzadhat és váladékot termelhet (főleg kisgyermekkorban). A kisbabák nagy része bukogat, így a tej ill. a savas gyomortartalom, ha a szájon nem is mindig jön ki, az orrgaratba feljön. Ott részben mint folyadék hallható marad (szörcsög a csecsemő), ill. nyákot termeltet az orrgarattal. Úgy észleljük mintha a baba náthás lenne. Persze lehet  orrdugulás, náthás állapot vírusos vagy bakteriális fertőzés következménye is, de akkor a baba nyűgös, rossz étvágyú, lázas lehet. Ha nem ez utóbbiról van szó, valóban elegendő lehet a baba orrát tisztán tartani. A porszívó orrszívó nagyon jó és hatékony lehetőség, de én csak akkor ajánlanám, ha valóban leszívható mennyiségű váladékról van szó. Az állandó szívás szülőt csecsemőt pszichésen egyaránt megviselhet. A folyamatosan használt orrcsepp pedig hosszú idő után tönkreteheti az orrnyálkahártyát-ezután ezért fog állandóan dugulni. Ennyire pici csecsemőnek allergia elleni gyógyszereket nem nagyon szoktunk alkalmazni. Az ő allergiáik inkább étel eredetűek (tej), így a megfelelő diétát (tápszert ) alkalmazva a  tünetek általában megszűnnek. Javaslom, hogy keressenek fel gyermekkórházi gégészt, akivel vizsgálat után az esetleges allergológiai vizsgálatok szükségességét megbeszélhetik, és az ott elvégezhető.
Dr. Gömöri ÁgnesAz én egyik félelmem az, hogy a születendő kisfiam orra eldugul. Mire a kisfiam megszületik ...

Az én egyik félelmem az, hogy a születendő kisfiam orra eldugul. Mire a kisfiam megszületik itt addigra már ősz lesz. Mivel én külföldön élek, itt nincs orrszívó készülék. A nagyobbik fiammal  volt ilyen problémám. A patikában a patikus azt mondta, hogy három hónapos korig semmiféle orrcseppet nem adhatok neki. Azt hallottam, hogy az orrba csepegtetett anyatej feloldja a nyákot és kihúzhatom fültisztítóval. Jó ez a megoldás? Vagy tud jobbat? Nem akarok semmi olyat tenni ami bántja a babát.

Válasz

Tudom, hogy a félelem tulajdonsága adott esetben az is lehet, hogy irracionális. De most mégis erre szeretném felhívni figyelmét: nem érdemes attól félni, amiről még egyáltalán nem tudjuk, hogy bekövetkezik-e. Továbbá, ha mégis így lenne, az azért orvosolható. Az anyatejes becsöppentés megfelelő megoldás. Másrészt lehet e céllal fiziológiás sóoldatot is használni.
Azonban ha kifejezetten náthás egy csecsemő, szükség szerint - és mértékkel - lehet azért korának megfelelő orrcseppet használni.
Dr. Péter György

Kisfiam 4 és fél hónapos. Szinte néhány hetes korától gyakran tüsszög. Az első hónapb ...

Kisfiam 4 és fél hónapos. Szinte néhány hetes korától gyakran tüsszög. Az első hónapban még nem aggódtam emiatt különösebben: a sokszor emlegetett "tisztulási folyamat" részének tudtam be. Azóta némileg csökkent a tüsszögések gyakorisága, de ahhoz nem eléggé, hogy ne nyugtalanítson. 
Az orrjáratait tisztának látom, tehát elvileg nem csiklandozza semmi. Nem hiszem, hogy fázna: átlagosan 23 fok van a szobában, ráadásul hosszú ujjú kombidresszben és rugdalózóban van a kicsi. A gyerekorvos nem tartja rendellenesnek a dolgot, de nem ad magyarázatot. 
Nekem szénanáthám van, az allergiára való hajlam örökölhető, attól tartok, ez a picinél allergiás megnyilvánulás.   

Válasz

A csecsemők főleg az első fél évben sokat tüsszögnek és csuklanak. Az előbbi valóban ebben a korban az orrjáratok tisztántartásának az eszköze, de mindkettő reflexes úton is létrejöhet, kicsi babánál gyakrabban, az idegrendszer éretlensége miatt. Persze a tüsszögést fokozhatja a poros vagy túl száraz levegő is. Ezeket érdemes kiküszöbölni. A 23 C° teljesen megfelelő a babának. 
Tény az, hogy az utóbbi években tapasztaljuk a szénanáthának, mint allergiás tüneteknek fiatalabb életkorra tolódását (régebben általában 8-9 éves kor körül észleltük az allergiás megbetegedésnek ezt a formáját), ma már néhány éves korban is előfordul. Fél-1 éves kor alatt én ezekkel még nemigen találkoztam, de a szakirodalomban sem olvastam ilyen fiatal, valóban szénanáthás betegről. Ilyen esetekben a tüsszögés mellett bizony jelentős mértékű orrdugulás, vízszerű orrfolyás, szemviszketés is kísérik  a tüsszögést. Tehát mint gyermekorvosuk, én sem tartom ezt az állapotot rendellenesnek, és szénanáthára sem gondolok. Az Önök allergiás hajlamát kisgyermekük valóban örökölheti. Az ő esetében még fontosabb tehát a lehetőleg 1 éves korig tartó szoptatás.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó