Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A kislányom áprilisban lesz 3 éves. A bal szeme főleg hideg, szeles időben sokat könny ...

A kislányom áprilisban lesz 3 éves. A bal szeme főleg hideg, szeles időben sokat könnyezik. A szemorvos megvizsgálta, szemcseppet írt fel és a fül-orr-gégésztől vizsgálatot kért, hogy meg van-e duzzadva az orr nyálkahártya. A fül-orr-gégész azt mondta, hogy meg van duzzadva (éppen egy náthából kigyógyulás után) és az orrmandula eltávolítását javasolta. 
Szeretném megtudni, hogy valóban indokolt lehet-e a szem könnyezése miatt az orrmandulák eltávolítása. A kislány ősz óta jár közösségbe, azóta háromszor volt náthás illetve fülkürthurutja volt, egyébként nem beteges és csukott szájjal alszik. Az orvos előzőleg soha nem tett említést arról, hogy meg lennének nagyobbodva az orrmandulák, azok kivétele csak most, a szem könnyezése miatt merült fel.

Válasz

Kislánya ősz óta jár közösségbe, megismerkedett az óvodás társai által hozott baktériumflórával. Gyakrabban volt az elmúlt időben beteg. A könnyezés valóban összefügghet náthával és orrnyálkahártya duzzanattal is. Azonban, ha ezeket kikezeljük lényegesen csökken a könnyezéses panasz is. A szeles hideg időben természetes a könnyezés, ettől nem szabad megijedni. A jobb időben már nem lesznek ilyen panaszai. Arról, hogy ki kell-e venni az orrmanduláját vagy sem, nem a szemész dönt, hanem a fül-orr-gégész. Ő tudja, hogy lehet-e még konzervatív módon kezelni vagy sem ezt a problémát.  Amennyiben nem jár váladékozással a könnyezést szemcseppel nem kezeljük. Bizonyára van a könnycsatornának levezetése az orrkagylókhoz, különben állandóan könnyezne a gyermek.

dr. Sényi Katalin

 Kisfiam most 4 és fél éves. Tavaly szeptember óta jár rendszeresen óvodába. Már előtte ...

Kisfiam most 4 és fél éves. Tavaly szeptember óta jár rendszeresen óvodába. Már előtte is próbálkoztunk, de 2-3 nap max. 1 hét után mindig beteg lett (nátha, arcüreg gyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás stb). 2002. májusában kivették az orrmanduláját (több orvos javaslata után). Novemberben megint jöttek a felsőlégúti problémák. Kétszer középfülgyulladása is volt. (Nem igazán fájlalta, csak egy éjszaka volt mikor nem bírt aludni tőle). Most aggódom, hogy jön az enyhülés és a járványok és megint mindent elkap. Az ovival járnak úszni is. Gyerekorvosunk óvatos típus (ha rajta múlna talán még óvodába sem járna), nem javasolja az úszást. Az uszodába könnyebben beteg lesz? Szerintem eléggé odafigyelnek arra, hogy ne jöjjenek ki vizes hajjal, stb. A vízben, párában jobban terjednek a bacik?

Válasz

Kisfia orrmandula műtét után is jelentkező középfül-gyulladásának és gyakori felső légúti hurutjainak egyéb okai is lehetnek, nem csak a megnagyobbodott orrmandula, ez sokszor csak következmény. A nagyon gyakran beteg, és nagyon gyakran szövődményekkel küszködő kisgyermekeknél alapos immunológiai-, allergológiai vizsgálatok után kiderül, hogy egy bizonyos vérben keringő ellenanyaggal még nem, vagy alig rendelkeznek, ill. a nyálkahártyákon is kiválasztódó ellenanyagok szintje nagyon alacsony. Ezek szerencsére az esetek túlnyomó többségében, legkésőbb iskolás korra elérik a kívánt szintet. Sok esetben, (és ez a gyakoribb) fény derül arra, hogy a gyermek allergiás is, így légútjai fokozottan érzékenyek a fertőzésekre. Kisfiának bizony én sem javasolnám az úszás elkezdését, pedig amúgy a gyermekek mozgatásának, sportoltatásának lelkes híve vagyok. Az uszodába járás nem elsősorban azzal fokozza a felső légúti megbetegedések valószínűségének növekedését, hogy a gyermek meghűlhet, hanem azzal, hogy az uszoda vize számtalan vírust és baktériumot tartalmazhat gondos kezelés ellenére is, mivel abba náthás betegek is belemennek. A kisgyermek orrgaratját óhatatlanul átöblíti ez a víz, és már indul is a következő betegség, főleg arra hajlamos gyermekekben. Úszni megtanulhat majd később is kisfia, vagy akár nyáron természetes vízben. Addig a felsorolt készítményeken kívül inkább legyenek sokat szabad levegőn, szánkózzanak, esetleg tanuljanak korcsolyázni, ha módjuk van rá.

Dr. Gömöri Ágnes4 éves gyermekemnél rtg vizsgálat után arcüreggyulladást és hörghurutot állapítottak m ...

4 éves gyermekemnél rtg vizsgálat után arcüreggyulladást és hörghurutot állapítottak meg. 2 hónapja folyamatosan meg van fázva vagy náthás nem tudom. 2 üveg augmentint beszedett. Most Zinnatot kapott. Folyamatosan csepegtettek az orrába. Lehetséges, hogy ennek ellenére nem indul meg a váladék? És ha nem akkor mi történik. Panaszkodik fülfájásra is. Egy napja infrázom infraégővel az arcát.

Válasz

Levele alapján bizony egyértelmű az arcüreggyulladás (amelynek bizonyos esetekben lehet következménye a hörghurut), valószínűsíthető a kezdődő középfülgyulladás, és mindezek, valamint a kórtörténet alapján a jócskán megnagyobbodott orrmandula is. Mivel a gyermeknek az alkalmazott terápia mellett fülpanasza is jelentkezett, feltétlenül javasolnám a gégész szakorvos felkeresését. Ilyen esetben a megfelelő antibiotikus terápia mellett még gyulladáscsökkentőt, duzzanatcsökkentő gyógyszert, nyákoldót, gyakran a gégész szakorvos által összeállított speciális orrcseppet kap a kisgyermek. Ezen kívül az infrát is igen jó eredménnyel lehet használni. Megfelelő ideig, megfelelő távolságban! Ha a kicsi meggyógyult, újra meg kell vizsgálnia a gégész szakorvosnak az orrmandulák valódi nagyságát. Mindezek után lehet mérlegelni az esetleges orrmandula műtétet, főleg ha az a következő náthás-hurutos megbetegedésnél annak elhúzódását, ill. ismételten szövődményeket okoz.
Dr. Gömöri ÁgnesHárom és fél éves kislányomnál azt vettük észre, hogy mostanában többször visszakérd ...

Három és fél éves kislányomnál azt vettük észre, hogy mostanában többször visszakérdez. Nem hallotta, hogy mit mondtunk neki. Elvittük egy hallásvizsgálatra, aminek igen rossz lett az eredménye. A doktornő orrmandulakivételt, fülfelszúrást javasolt. Állítólag a lerakodott savótól hall rosszul a gyerek. Soha nem volt gond a fülével, nem fájlalta, nem folyt,... Attól félek, ha egyszer megpiszkálják, utána már csak gond lesz vele. A mandulákról meg azt olvastam több helyen is, hogy természetes, hogy meg vannak nagyobbodva.

Válasz

Amennyiben kislányuknál nem csak Önök észlelték a hallászavart, hanem objektív vizsgálat során is kiderült ez, sőt igen rossz eredményt mutatott, a helyzetet sürgősen meg kell oldani. A hallásvizsgálat során un. hallásgörbét vesznek fel, amely jellemző eltérést mutat az oknak megfelelően. Kisdedkorban a leggyakoribb ennek a görbének (ha nem normális lefutású) az un. "adenoidos görbe" formája. Erről a szakember rögtön látja, mielőtt a gyermek orrgaratjába belenézne, hogy bizony a  baj fő forrása a jócskán (és nem csak a gyermekkorban szokásosan nagyobb!) megnagyobbodott orrmandula, amelynek előbb, utóbb velejárója a középfül gyulladása, arcüreggyulladás hosszantartó náthás állapotok, az éjszakai horkolás. Ilyen esetekben nem ritka, hogy fülfájós előzmény nincs. De az is lehet, hogy eddig nem volt, de előbb utóbb kialakulhat a nagy orrmandulák miatt nem szellőző középfülben. Ez egy gyakori és rossz (régi) vélemény, amelyről Ön is ír, miszerint ha egyszer hozzányúlnak egy fülhöz, azt utána többször is szúrni kell. Azért kell először is, és sajnos nem egy esetben többször is "felszúrni" egy fület, mert valamilyen veleszületett, vagy szerzett ok (leggyakrabban a megnagyobbodott orrmandulák) miatt a gyermek középfülének nem jó a szellőzése, emiatt a felső légúti hurutos állapotok náluk gyakrabban vezetnek fülgyulladás kialakulásához. Amennyiben ez az ok megoldható, mint az orrmandulák esetében, célszerű azt rendezni, mivel ha az Ön által leírt állapot hosszú ideig fennáll, a halláskárosodás maradandóvá válhat, ez pedig a gyermeke egész életét befolyásolhatja.
Dr. Gömöri Ágnes

9 éves kisfiamnak 1,5 évesen volt egy orr-mandula műtétje. Azóta is sokat volt arcüreg-gyu ...

9 éves kisfiamnak 1,5 évesen volt egy orr-mandula műtétje. Azóta is sokat volt arcüreg-gyulladása, előfordult tüdőgyulladás is. 2 évvel ezelőtt allergiás tüneteket tapasztaltunk nála így május elején, szeme viszketett, bevörösödött, orra eldugult stb. Allergológus csinált nála tesztet, több dolognál is pozitív lett az eredmény. Az idén is volt már arcüreg-gyulladása, elkaptunk influenzát is. 
A múlt hét elején kezdett el panaszkodni, hogy nehezen nyel és úgy érzi, hogy be van dagadva a torka. Elvittem gégészhez, aki megállapította, hogy hatalmasak a mandulái és tele van gennyes tüszőkkel. Azt javasolta, hogy ki kell venni.
Van-e valami gyógyszer vagy természetes anyag amivel ezen lehetne segíteni, hogy a műtétet elkerüljük.
Kisfiam eléggé dundi, lehetséges-e, hogy ezek után még jobban hajlamos lesz a hízásra, mert most is állandó odafigyeléssel tudom az étrendjét tartani és félek, hogy még hízni fog?
Ez a góc okozhatja-e a fent említett allergiáját, a rengeteg felsőlégúti problémáját. Sokat fájlalja a fejét is.

Válasz

A tüszős mandulagyulladást egy gennykeltő baktérium okozza. A betegségre a kisgyermekek fogékonyak. Az ép mandulájúak is. A tüszős mandulagyulladás fájdalommal, nyelési nehézséggel, általában lázzal rossz közérzettel jár. Nemcsak lehet, hanem kötelező is ilyenkor megfelelő antibiotikum megfelelő idejű adása, amitől az aktuális betegség meggyógyul. Érdemes lenne a teljes gyógyulás után bizonyos idővel újra megmutatni gégésznek (lehetőleg gyermek gégésznek) azt a mandulát. Ilyen állapotban lehet biztosan véleményt mondani a műtétről. Egyébként önmagában az, hogy évente 1-2x tüszős mandulagyulladása van egy gyermeknek, nem feltétlenül vezet mandulaműtéthez. A mandula a garatban egy fontos szerv, a védekező, szűrőrendszer része. Allergiás betegeknél a műtétet csak nagyon indokolt esetben ajánljuk, mivel közismert, hogy azután az allergiás tünetek - főleg alsó légútiak - romolhatnak. A gyermek allergiája sajnos egy alkati adottság (örökölt gének) talaján kialakult állapot. Hogy az allergiás tünetek mikor és milyen intenzitással jelentkeznek, ismereteink szerint az adottságokon kívül függenek a csecsemőkori táplálástól, a környezeti hatásoktól, pl. szennyezett városi levegő, nedves, gombás, vagy éppen gondozatlan, poros környezet, pollendús levegő, stb. A góckérdéssel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy létezik bakteriális allergia is, de ez nem gyakori és nem elsősorban szénanáthás tüneteket okoz. Kisfiánál pozitív eredmények igazolták a tüneteket kiváltó allergéneket. Az allergiás betegek légútjainak nyálkahártyája - főleg a tünetes időszakokban - nem teljes értékű, gyulladt, rajta sokkal könnyebben megtapadnak a vírusok, baktériumok, melyek eredménye lehet a gyakori felső légúti hurutos megbetegedés. A mandulaműtét utáni súlygyarapodás valóban észlelhető időnként, de én azt hiszem, ez relatív dolog. A gyermek végre jó étvágyú lesz, és az egyébként is örökletesen dundibb testalkatúak gömbölyödnek meg. A fejfájásnak az arcüreggyulladáson, erős szénanáthás állapoton kívül számos oka lehet, tehát ha a panasz régóta fennáll, ill. rosszabbodik, kivizsgálást igényel.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisebb lányom ez év márciusában múlt két éves. Szeptembertől került bölcsődébe. Az e ...

Kisebb lányom ez év márciusában múlt két éves. Szeptembertől került bölcsődébe. Az első ott töltött napok után elkezdett folyni az orra, amit sajnos még ma sem tud rendesen kifújni. Antibiotikumos kezelésre először november 10-én került sor, mert belázasodott.1-2 nap után látványosan javult, de sajnos 1 hét múlva más fertőzést szedett össze és megint antibiotikumra lett szükség. Közben feltűnt, hogy a nagyon halk beszédet nem mindig hallja. A fül-orr gégész orrmandula műtétet javasol. Feltétlenül szükséges ez az első probléma miatt ? Eddig nem volt beteges, fül-orr gégésznél is most voltunk először.

Válasz

A közösségbe kerülő kisgyermekek közül sokan az első  1-2 évet szinte állandó betegeskedéssel töltik. Ezek általában láz nélkül, vagy lázzal járó hurutos megbetegedések. Nagyon sok baktérium és főleg vírus létezik amelyek ilyenkor kórokozóként szerepelnek. Vannak azonban olyan  gyerekek is akik  ősztől tavaszig szinte ki sem gyógyulnak az állandóan hurutos állapotból. Ennek általában az az oka, hogy az orrmandula krónikusan gyulladt állapotban nagy méretet elérve állandóan váladékot termel és akadályozza az orrlégzést. A szülő előbb-utóbb  észreveszi, hogy a gyermek nem jól hall, horkol, nyitott a szája állandóan. Majd az esetek egy részében megérkezik az első arcüreg vagy középfülgyulladás is. Ebben az esetben a problémák még csak most kezdődtek, és ha a halláscsökkenést csak a náthás állapot alatt észlelték és az említett szövődmények még nem jelentkeztek lehet még várni. Minél fiatalabb korban történik a műtét annál valószínűbb, hogy az visszanő. Ha viszont a tünetek fokozódnak, a szövődmények megjelennek  nem érdemes a műtétet halogatni.
Dr. Gömöri Ágnes

2 éves kisfiam kb. egy hónapja taknyos, egy nap kb.8-10-szer szívjuk porszívóval le az orr ...

2 éves kisfiam kb. egy hónapja taknyos, egy nap kb.8-10-szer szívjuk porszívóval le az orrát. Ezt leszámítva semmi baja sincs, tünet és panaszmentes. Elvittük múlt héten szakorvoshoz és közölte jöjjünk vissza amikor akarunk a jövő héten, mert a gyereknek ki kell venni az orrmanduláját. Állítólag be van gyulladva. 
Én ezt nem engedem, nem hiszem hogy nincs más megoldás erre a problémára!!! Kétlem,  hogy e miatt ki kellene tennem a két éves kisfiamat ennyi megpróbáltatásnak, szenvedésnek!

Válasz

A probléma bevezető részéről: elmondja, a gyermeke kb. egy hónapja náthás, és igen gyakran kell szívni az orrát.
Először is: milyen jellegű az orrfolyása? Ugyan azt mondta, egyébként tünetmentes, de nem kíséri köhögés, esetleg éjszaka?
Az orrváladék vízszerű a banális nátha esetén, azonban ha sárgás/gennyes jellegű, az már esetleges szövődményre - az orrmandulák gyulladására, arcüreg-gyulladásra - utalhat.
Eddig csak orrszívást alkalmaztak? Ugyanis valóban, sokszor elég az is, azonban ilyen elhúzódó esetben azért szükségesnek látszik első lépésben orrcsepp, orrkenőcs alkalmazása is. (Természetesen, az orrcsepp is gyógyszer, az sem alkalmazható sokáig.)
Középső rész: mit értenek szakorvoson? - Vélhetően a gégészt, hiszen műtét merült fel. Előtte azonban kérdem, mit talált, mi volt az orr-garat vizsgálatának eredménye? Valóban, mint mondtam lehet szó különböző gyulladásokról.
A probléma utolsó része: a műtét javallatának felállítása a gyermek kezelő orvosának, továbbá a gégésznek a feladata. Azonban annak elfogadása vagy elutasítása természetesen a szülő joga.
Én ilyen esetekben (is) annak vagyok a híve, hogy a döntés nem a "jog" alapján történjék, hanem közös megegyezésen, mivel a döntés megszületéséhez a szülő értő véleménye is hozzátartozik. Ez pedig csak az információk ismeretében lehetséges.
Az orrmandula műtét - ahogy ezt mondják - rutin beavatkozás. A műtéti kockázat alacsony. Szerepe abban áll, hogy helyreállítsa a megfelelő orrlégzést illetve a garat (dobüreg) szellőzését, ezáltal további szövődményeket orvosolhat, illetve előzhet meg.
Hogy van-e még egyéb lehetőség? - Azt csak a gyermek vizsgálata után ítélhető meg. Ehhez pedig kell a gyermeket vizsgáló véleménye is.
Dr. Péter György

Van egy három éves kislányom, aki az utóbbi időben sokat volt beteg, most kivették az orrma ...

Van egy három éves kislányom, aki az utóbbi időben sokat volt beteg, most kivették az orrmanduláját, mert azt találták gócpontnak, és megállapították nála, hogy gyenge az immunrendszere. A kérdésem igazából az lenne, hogy mitől függ az immunrendszer erőssége? Soha nem volt körülötte fertőtlenítés, nem óvtuk mindentől, ritkán, és csak nagyon indokolt esetben kapott antibiotikumot, két hetes korától órákat volt levegőn időjárástól függetlenül, és még sorolhatnám az elvileg immunrendszer erősítő "nevelés" pontjait. Amióta bölcsibe került (18 hónapos) azóta volt csak beteg, korábban soha semmi baja nem volt. Nem tudom mitől lehet? Ha a leírt nevelési módszerek nem segítettek az immunrendszerének erősítésében, akkor a következő gyermekemnél mivel próbálkozhatnék? Tud valamit tanácsolni?

Válasz

Válaszomat a végéről kezdeném: nem tudok semmit sem tanácsolni, ami az immunrendszer érését segítené. Másodikként rögtön hozzáteszem, az elmondottak alapján erre nincs is szükség. A következő gyermeknél sem kell előre valamiféle praktikákkal felkészülni.
Ugyanis gyermekénél nem gondolnék immunológiai hiányállapotra.
Az a gyerek, akinek súlyosabb fertőzése nem volt, a védőoltásokat zavartalanul megkapta, és a családban sem fordul elő ilyen betegség, annál nem kell gondolni immunhiányra. Az, hogy a közösségbe kerülése óta gyakrabban beteg, az egy természetes folyamat: a gyermekek egymástól több akut, leggyakrabban banális légúti fertőzéseket szednek össze, és zárt közösségben erre - járványtani szempontok szerint - igen nagy az esély. Mivel gyermekkorban átesünk ezeken, a kor előrehaladtával ilyen jellegű megbetegedések esélye, gyakorisága lényegesen kisebb. Tehát mi már immunizáltak vagyunk. Ezt tekinthetjük immunológiai érésnek is. Vagy azt is mondhatjuk: "ilyen az élet". Ennek ez a természetes zajlása.
Való igaz, nem kell, nem szabad burokban felnőnünk, mivel azzal nem előzünk meg semmit sem, inkább csak elodázzuk a bajokat. (Ez talán nem csak a fertőzésekre értendő.)
Az, hogy kivették az orrmanduláját ahhoz járult hozzá, hogy orrlégzése felszabaduljék, ezzel egyébként több betegség kockázata csökken.
Azt nem tudom, milyen módon állapították meg gyermeke immunrendszeréről, hogy az gyenge. Ugyanis erre - szükség esetén vannak - jól definiált laboratóriumi módszerek. De még egyszer mondom, az Önök esetében - a leírtak alapján - nem kell ilyenre gondolni.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó