Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Általános gyermek betegápolási kérdést szeretnék feltenni. 1 éves kislányunk náthás l ...

Általános gyermek betegápolási kérdést szeretnék feltenni. 1 éves kislányunk náthás lett és több mint 2 hete folyik az orra. Most már persze alig és úgy tűnik lassan el is múlnak a náthás panaszok. Az lenne a kérdésem, hogy a porszívós orrszívás elősegíti-e a váladék termelődését (azaz tovább tart az orrfolyásos tünet) vagy nem. Mi főleg arra gondolunk, hogy ezzel megelőzhető, hogy fülére arc-homloküregére húzódjon a nátha. Konkrétan meddig kell porszívózni az orrot a tünetek teljes megszűnéséig és fokozza-e a váladék termelődését a porszívózás?

Válasz

A porszívózás a legjobb dolog, amit tehetsz a nátha megszüntetése érdekében. Bár ezt a kis betegek nem mindig gondolják így, de az ő érdekük is ezt kívánja. Sok anyuka sajnálatból nem hajlandó, (vagy nem meri) porszívózni a kisded orrát, pedig igazán komoly bajt azzal lehet elérni, -  ahogy azt Te is írod- ha a melléküregek is megtelnek váladékkal, ahonnan aztán már nagyon
nehéz kikúrálni a beteget.
A porszívózásnak is megvannak azonban a szabályai. A váladékot először fel kell lazítani, azaz pár csepp fiziológiás sóoldatot, vagy kamillateát csepegtetni bele, esetleg Sterimárt (tengervizet)  fújni bele. Pár perc várakozás után leszívni, majd utána lehet az orrcseppet belecsöppenteni, ha szükséges. Csupán azért, mert az orrcseppnek nem az a feladata, hogy
fellazítsa a váladékot, hanem hogy csökkentse a nyálkahártya duzzanatot, és ezt a funkcióját csak akkor tudja ellátni, ha a nyálkahártya tiszta, vagyis nem fedi váladék. Nem tudok arról, hogy az orrszívás váladékképződést okozna, sőt tapasztalatom (a körzet és a saját három gyerekem) hogy lényegesen hamarabb múlik el a nátha és kevesebb a szövődmény, ha porszívózzuk az orrot. Én addig szoktam pórszívózni, amíg van mit. Vagyis a nátha elején akár húszpercenként, ha látom, hogy a gyereket zavarja, vagy nagyon folyik az orra, vagy nem tud enni stb. persze ilyen gyakran orrcseppet nem használok. Aztán a vége felé ritkábban, de amíg van váladék, addig szívogatom.
Szerencsére a gyerekeim nagyon hamar, szinte egy-másfél éves korukra teljesen jól fújták az orrukat, úgyhogy nem kellett sokáig "kínozni" őket a porszívózással. Bár mire már nagyobbacskák voltak, ők kérték, hogy szívjuk ki az orrukat, sőt még a porszívót is előszedték hozzá. Most már csak a legkisebb "élvezheti " néha, de remélem ő is hamar megtanul majd orrot fújni, akárcsak a testvérei.
Makai Kinga Abban kérném a segítségét, hogy ha a lányom állandóan szürcsög az orrán - megfáz ...

Abban kérném a segítségét, hogy ha a lányom állandóan szürcsög az orrán - megfázott- és mi porszívózzuk állandóan az orrát, nem lehet -e kikerülni az arcröntgent annak megállapítása végett, hogy nem kapott-e arcüreg gyulladást.

Válasz

A nehezített orrlégzés lehet akut betegség, illetve inkább krónikusan zajló folyamat következménye is.
A klasszikus nátha alatt akut betegség értendő. Ekkor érdemes - természetesen azt sem sokáig - orrcseppet adni, és a gyermek orrát szívni. Ugyancsak váladékozás - ekkor azonban inkább sárgás, gennyes - észlelhető arcüreg-gyulladás következtében is.
Vannak azonban olyan esetek is, amikor az említett jelenség nem annyira a váladékozás, hanem a megnagyobbodott nyirokszervek - sok esetben az orrmandula - duzzanata következtében alakul ez ki. Ezt nem lehet leszívni.
Adott esetben szükségessé lehet az orrcsepp, hiszen a váladékot azért el kell távolítani, törekedni kell az orrlégzés szabaddá tételére. (Egyébként sokszor a sima fiziológiás sóoldat is megteszi.)
Az arcüreg gyulladás diagnózisa több alapon nyugszik: milyen klinikai eltérést észlel a gyermekorvos, milyen képet talál a gégész, illetve harmadikként, mit mutat a rtg vizsgálat.
Amennyiben az endonazalis - orrtükri - vizsgálat arcüreg-gyulladás lehetőség veti fel, akkor azt akként kell elfogadnunk, és kezelnünk. Sokszor azonban a nyálkahártyák duzzanata miatt a gégészeti vizsgálat nem tudja pontosan tisztázni az eltérés súlyosságát, ekkor merül fel a röntgen vizsgálat végzése, mivel azon jól megítélhető a melléküregek légtartalma.
A sugárterhelés e vizsgálattal nem túl nagy, úgyhogy adott esetben elvégezhető. Ugyanakkor a másik oldalon az áll, hogy az általa nyert információ fontos segítséget adhat a további kezelési mód megválasztásához.
Az esetleges hátrányok, a kockázat, illetve a vizsgálattal nyerhető előnyök megítélése a kezelő orvos felelőssége.
Dr. Péter György

2 éves kisfiam kb. egy hónapja taknyos, egy nap kb.8-10-szer szívjuk porszívóval le az orr ...

2 éves kisfiam kb. egy hónapja taknyos, egy nap kb.8-10-szer szívjuk porszívóval le az orrát. Ezt leszámítva semmi baja sincs, tünet és panaszmentes. Elvittük múlt héten szakorvoshoz és közölte jöjjünk vissza amikor akarunk a jövő héten, mert a gyereknek ki kell venni az orrmanduláját. Állítólag be van gyulladva. 
Én ezt nem engedem, nem hiszem hogy nincs más megoldás erre a problémára!!! Kétlem,  hogy e miatt ki kellene tennem a két éves kisfiamat ennyi megpróbáltatásnak, szenvedésnek!

Válasz

A probléma bevezető részéről: elmondja, a gyermeke kb. egy hónapja náthás, és igen gyakran kell szívni az orrát.
Először is: milyen jellegű az orrfolyása? Ugyan azt mondta, egyébként tünetmentes, de nem kíséri köhögés, esetleg éjszaka?
Az orrváladék vízszerű a banális nátha esetén, azonban ha sárgás/gennyes jellegű, az már esetleges szövődményre - az orrmandulák gyulladására, arcüreg-gyulladásra - utalhat.
Eddig csak orrszívást alkalmaztak? Ugyanis valóban, sokszor elég az is, azonban ilyen elhúzódó esetben azért szükségesnek látszik első lépésben orrcsepp, orrkenőcs alkalmazása is. (Természetesen, az orrcsepp is gyógyszer, az sem alkalmazható sokáig.)
Középső rész: mit értenek szakorvoson? - Vélhetően a gégészt, hiszen műtét merült fel. Előtte azonban kérdem, mit talált, mi volt az orr-garat vizsgálatának eredménye? Valóban, mint mondtam lehet szó különböző gyulladásokról.
A probléma utolsó része: a műtét javallatának felállítása a gyermek kezelő orvosának, továbbá a gégésznek a feladata. Azonban annak elfogadása vagy elutasítása természetesen a szülő joga.
Én ilyen esetekben (is) annak vagyok a híve, hogy a döntés nem a "jog" alapján történjék, hanem közös megegyezésen, mivel a döntés megszületéséhez a szülő értő véleménye is hozzátartozik. Ez pedig csak az információk ismeretében lehetséges.
Az orrmandula műtét - ahogy ezt mondják - rutin beavatkozás. A műtéti kockázat alacsony. Szerepe abban áll, hogy helyreállítsa a megfelelő orrlégzést illetve a garat (dobüreg) szellőzését, ezáltal további szövődményeket orvosolhat, illetve előzhet meg.
Hogy van-e még egyéb lehetőség? - Azt csak a gyermek vizsgálata után ítélhető meg. Ehhez pedig kell a gyermeket vizsgáló véleménye is.
Dr. Péter György

Pici fiamnak, aki most hetedik hónapos, makacs, gyógyulni nem akaró náthája van. Szinte két ...

Pici fiamnak, aki most hetedik hónapos, makacs, gyógyulni nem akaró náthája van. Szinte két hetes korától porszívózzuk, néha gyógyszeresen is kezeljük a doktornénink tanácsára (barna orrcsepp, C-vitamin ampulla, s egyszer már Erythran-kúrát is kapott, igaz, attól kiütéses lett). Van egy-egy időszak, hogy megszűnni látszik, de sajnos ez csak 1-2 hétre tehető, majd kezdődik minden elölről. Van egy három éves bratyesza, vele hasonlóan csináltam mindent (levegőztetés, öltöztetés, stb...), mégsem voltak ilyen problémáink.
Lehet-e valami oka az ilyen krónikus náthának, valami, ami megmagyarázza az állandó kiújulást?

Válasz

Vannak csecsemők, akiknél hónapokig-kis szünetekkel-orrdugulást, orrváladékozást észlelünk. Ezek hátterében leggyakrabban bukás (sokszor a szájon nem jön ki a tej, de az orrgaratba jut ekkor, így a szülő nem is észleli), száraz szobalevegő (főleg fűtési szezonban), étel-, főleg tejallergia és természetesen a közösségbe járó testvér áll, aki rendszeresen szállítja a légúti kórokozókat, amelyek enyhe esetben csak náthás állapotot okoznak. A gyakori orrcsepp-használat is eredményezhet állandó orrváladékozást. Ha a náthás állapot kifejezett, a váladék sok és sűrű, a baba köhög is, természetesen szükség lehet orrcseppre, nyákoldóra, sőt, ha ez lázzal is jár, esetleg antibiotikumra. Az orrszívást minden esetben ajánljuk, nemcsak jobb közérzetet, szopást, alvást biztosít, de a szövődményektől is védi a babát. A porszívóra szerelhető orrszívó egyáltalán nem ártalmas, pontosan így van kiképezve, hogy normál porszívóra csatlakoztatva-vagy több fokozatúnál a gyengébbre állítva- optimálisan, a nyálkahártya-sérülés veszélye nélkül kiszívja a pangó váladékot. Sajnos, a kézi szívókkal ilyen hatékonyságot elérni nem lehet. A csecsemők ilyenkor nagyon mérgesek, de utána megkönnyebbülnek. Előbb-utóbb meg is szokták a beavatkozást. Ha a nátha nem erős csak ezt alkalmazzuk, és fiziológiás sóoldatot csöppentsünk, vagy Stérimar oldatot permetezzünk a csecsemő orrába. Lehetőleg párásítsuk a szoba levegőjét. Ha a helyzet nem javul, érdemes gégész, vagy allergológus véleményét is kérni.
Dr. Gömöri ÁgnesKislányom 5 hónapos és már két hete náthás. Kaptunk orrcseppet és orrsprayt, ráadásul re ...

Kislányom 5 hónapos és már két hete náthás. Kaptunk orrcseppet és orrsprayt, ráadásul rendszeresen  szívom az orrát, mégsem múlik a náthája.

Válasz

Sajnos csecsemőkorban egy banális nátha is (amely nem jár lázzal, étvágytalansággal és egyéb betegségtünetekkel) általában 2-3 hétig eltarthat. Manapság a szülők bátrabban használják az orrszívókat, amelyek közül a porszívóra szerelhetők a leghatékonyabbak. Ezek használata mellett a náthás időszak is rövidebb, de főleg a szövődményeket, elsősorban a rettegett középfülgyulladást előzhetjük meg. De az sem mellékes, hogy a csecsemő tud szívni a mellből és a cumiból, hogy nem nyel le annyi váladékot. Miért tart mégis sokáig ez az állapot? A csecsemők, kisgyermekek nyálkahártyája a gyulladásra nagyobb oedemával és több nyák termelésével reagál, mint a felnőtteké. Ha relatíve sokszor, 5-6x szívjuk le a váladékot, az még mindig ritkább ürítés, mint amikor egy felnőtt akut náthás időszakokban orrot fúj. Ennek következtében a nyálkahártyát vastag nyák fedi, az nehezen regenerálódik. Az orrcsepp használata is korlátozott ebben az életkorban. Ha az orrváladékozás a 3. héten sem csökken, érdemes esetleg fiziológiás sóoldatot csepegtetni a baba orrába, meggondolandó duzzanatcsökkentő ún. antihisztaminikum adása is. A téli időszakban főleg csecsemőknél fontos a szoba párásítása. Amennyiben az orrváladék sárgás-zöldes színűvé - gennyessé - válik, keressenek fel gyermekgyógyászt, vagy gégész szakorvost.
Dr. Gömöri Ágnes

Attól féltem, hogy  3 hónapos kisbabám annak ellenére, hogy éppenhogy csak befejezte az ant ...

Attól féltem, hogy  3 hónapos kisbabám annak ellenére, hogy éppenhogy csak befejezte az antibiotikumot, ismét fülgyulladást kapott. Nos, az orvos nem állapított meg semmi bajt, de azt mondta, az állandóan eldugult orr allergia is lehet. Számomra hihetetlen, hogy pici baba már allergiás lehet! Az orvos azt mondta, csak szívjam ki az orrát minden este alvás előtt, de előtte csepegtessek orrcseppet az orrába. Van orrszívó porszívóm, azzal szoktam szegényt terrorizálni. Ha bekapcsolom a porszívót, már sikít szegény. Kérdésem: nem káros, ha heteken, hónapokon keresztül porszívózom szegény orrát? Mi mást lehet tenni az allergia ellen (ha ez tényleg az) ilyen kicsi korban? (Csak szopik, nagyon jól fejlődik mind testileg, mind szellemileg, de az apja nagyon allergiás.)

Válasz

A korábbi évtizedekben az allergiás tüneteket korosztályok szerint csoportosítani lehetett. Csecsemőkor: un .atópiás bőr ,ekzema. Kisded és kisgyermekkor :un. asthmatikus hörghurut, ekzema. Kamaszkor:szénanátha. Később: ekzema, szénanátha, asthma. Az utóbbi években tapasztalható, hogy a későbbi életkorban jelentkező állapotok egyre fiatalabb korban lépnek fel. De ilyen kicsi szénanáthás típusu allergiás babát még nem láttam, és a szakirodalomban sem olvastam róla. A csecsemőkori orrdugulásnak más oka is lehet. A téli időszakban a száraz meleg levegőt rosszul tűrő orrnyálkahártya is megduzzadhat és váladékot termelhet (főleg kisgyermekkorban). A kisbabák nagy része bukogat, így a tej ill. a savas gyomortartalom, ha a szájon nem is mindig jön ki, az orrgaratba feljön. Ott részben mint folyadék hallható marad (szörcsög a csecsemő), ill. nyákot termeltet az orrgarattal. Úgy észleljük mintha a baba náthás lenne. Persze lehet  orrdugulás, náthás állapot vírusos vagy bakteriális fertőzés következménye is, de akkor a baba nyűgös, rossz étvágyú, lázas lehet. Ha nem ez utóbbiról van szó, valóban elegendő lehet a baba orrát tisztán tartani. A porszívó orrszívó nagyon jó és hatékony lehetőség, de én csak akkor ajánlanám, ha valóban leszívható mennyiségű váladékról van szó. Az állandó szívás szülőt csecsemőt pszichésen egyaránt megviselhet. A folyamatosan használt orrcsepp pedig hosszú idő után tönkreteheti az orrnyálkahártyát-ezután ezért fog állandóan dugulni. Ennyire pici csecsemőnek allergia elleni gyógyszereket nem nagyon szoktunk alkalmazni. Az ő allergiáik inkább étel eredetűek (tej), így a megfelelő diétát (tápszert ) alkalmazva a  tünetek általában megszűnnek. Javaslom, hogy keressenek fel gyermekkórházi gégészt, akivel vizsgálat után az esetleges allergológiai vizsgálatok szükségességét megbeszélhetik, és az ott elvégezhető.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó