Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A kisfiam   1 éves lesz. Január környékén nagyon komoly hasi görcsök jelentkeztek nála ...

A kisfiam   1 éves lesz. Január környékén nagyon komoly hasi görcsök jelentkeztek nála. Eleinte naponta csak 1-2 órán át tartott és akkor még nem volt mindennapos. A későbbiekben viszont mindennapossá vált, és időnként 4-5 órán keresztül is eltartott. Megkönnyebbülést csak az hozott ha büfizni tudott. Pokoli fájdalmai voltak, időnként szinte az eszméletlenségig sikoltozva ordított, marcangolt, és fetrengett a fájdalomtól. Kaliforniában élünk, hiába vittem orvoshoz, itt nem lehet csak simán besétálni a rendelőbe időpontot kell kérni. Amit napokkal későbbre adnak, amikor a gyerek éppen nem ordít és nincsenek éppen fájdalmai. Emésztési problémákra gyanakodtam ezért elkezdtem megváltoztatni az étrendjét. Semmi nem vezetett eredményre. (javarészt ENFAMIL tápszert kapott) Mikor orvoshoz jutottunk az orvos nem tudott vele mit kezdeni, gyógyszert így nem írt fel, korházba utalt de oda hónapokkal később mehetünk kivizsgálásra.  Elkeseredésemben lecseréltem a tápszert és a hasfájás soha többet nem fordult elő. Viszont van helyette azóta nagyon bőséges napi 4-5 hasmenés. 7 kg. Elkeseredésemben megpróbáltam édességgel tömni, hogy egy kicsit hízzon. Ez volt a legrosszabb amit tehettem, de itt nincs senki aki tanácsot adhatna. Mostmár gombás fertőzésre gyanakszom, de nem vagyok orvos. Születése után szájpenésze volt ami végig vonult az egész szervezetén. Nystatint kapott. A szájából akkor elmult. )nehezen). A fején hónapokig sebes volt. (ezt Neutrogéna samponnal kikezeltem). Az arcán kétoldalt vörös száraz területek voltak, itt próbálkoztam mindennel végül a Hydrocortisone segitett. Az orvosok egyik tünetre sem adtak semmit. Ez után jöttek a komoly hasfájások. Lecseréltem a tápszert (először egy laktózmentesre de a hasfájás maradt). Ezek után tejet kapott. Hasmenések, étvágytalanság.  A nyelve fehér. lepedékes. Ezt előszőr az emésztési problémáknak tudtam be, de idővel észre vettem 3 (kb 2-4 mm átmérőjű kört) amiknek a szegélye erősebben fehér, a területe viszont normál rózsaszín. Ezek az elmult hónapok folyamán többször eltűntek, de bizonyos idő múlva megjelennek újra szinte ugyanott és akkor megint hetekig? ott vannak. Most naplót vezetek. Nagyon sok gáz fejlődik nála (ez is gombás fertőzésre utalhat). Nem akar enni szinte csak falatokat, vannak napok amikor a 3-4 decilitert nem éri el a fogyasztása a szilárd táplálékkal együtt. Ezért adtam időnként a magas kalóriatartalmú csokoládét neki. Húst egyáltalán nem eszik. Egy ideje már a gyümölcsöt sem szívesen. Talán még a Cereálokat ette a legszívesebben, de abból is csak keveset. Kb. 7 hónapos koráig jól evett szinte büfiztetni sem kellett. Most már el van maradva a súlya is a normálistól a hossza most normális, eddig átlagon felüli volt 
Kérdésem: ha a leírt tünetek valóban gombás fertőzésre utalnak, mit adjak neki enni ezek után amivel addig is egy kicsit javítani tudok az állapotán .

Válasz

Csecsemőkorban az emésztésbeli zavarok oka számtalan lehet. Bakteriális vagy gombás fertőzés, elsődleges vagy következményes cukoremésztési zavarok (tej, gyümölcs), lisztérzékenység, tejfehérje allergia, cystás fibrózis (sűrű nyákképzés), a gyomor és a bél passage (táplálékot továbbító) zavara, a bél fejlődési rendellenességei, stb. Ezenkívül a szervezet egészét érintő megbetegedés - leginkább anyagcsere betegségek - részeként is jelentkezhet. Ezek következménye gyakran hasmenés, haspuffadás, hasfájás, ill. fejlődésben való elmaradás. A leírt tünetek komoly és tartósan fennálló emésztési zavarra utalnak. Az emésztési zavar, ill. annak talaján kialakuló bélflóra egyensúlyfelbomlás persze kedvező körülményeket teremthet a gombák elszaporodásának. A nyelven látható elváltozás lehet un térképnyelv is, amely nem gombás eredetű. Kisfiát tehát ki kell vizsgálni, és meg kell találni a kiváltó okot. Addig is, ha nincs arra mód, hogy másik intézetbe, esetleg másik városban működő ún. gasztroenterológiai centrumba hamarabb eljussanak, úgy csak gondosan megválogatott roboráló táplálást javasolhatok. Hogy ez mi minden lehet (tápszer, vitaminkészítmény) ezt egy másik földrészről az eltérő kínálat miatt megmondani szinte lehetetlen. A gyümölcs és zöldség fogyasztásának forszírozása mellett megfelelő fehérjebevitelről (hús, szója - akár elrejtve), vas és kalcium, vitaminpótlásról is gondoskodni kell, akár addig mesterségesen.
Dr. Gömöri Ágnes

Simon fiunk nagyszerűen fejlődik, 2 hetes korára meghaladta születési súlyát, jelenleg 32 ...

Simon fiunk nagyszerűen fejlődik, 2 hetes korára meghaladta születési súlyát, jelenleg 3200g. Folyamatosan eszik, anyagcseréje is rendben működik. Persze így minden túl szép lenne, ezért apró problémaként szájpenésznek tűnő lepedék jelent meg nyelvén, melyet borax-glicerinnel kezelünk. Kérdésem csupán az, mi a kezelés helyes módja? Naponta többször távolítsuk el a lepedéket, függetlenül attól, látjuk-e igazán (hiszen az állkapocs végi lerakódást nem is nagyon láthatjuk), vagy csak ha egyértelműen látható az? Étkezések előtt, után végezzük-e el az erőteljes tisztítást?
Kisfiunk a probléma jelentkezése óta nyugtalan, mintha állandóan szomjas lenne, az eddig eszményien nyugodt gyerek, kicsit mintha szenvedne. Összefügghet-e ez az állapotváltozás a szájpenésszel, avagy másban keresendő az ok?

Válasz

A szájpenész kezelésének módja a következő: a gombaölő folyadékot egy kisebb méretű steril gézlapocskára cseppentik, azt a mutatóujjukra hajtják, és a baba nyelvét, ínyét, a pofanyálkahártyáját kétoldalt, ill. az ajkak belső oldalát ezzel erősen áttörlik. Nem bekenni kell a lepedékes nyálkahártyát, hanem eltávolítani, akár ledörzsölni a gombatelepeket. Eközben a géz akár kissé véressé is válhat a szívósan tapadó telepek leválása során. Ezekkel azonban bajt nem csinálnak, fájdalmat nem okoznak. Hátul, az állkapocsszögletből csak tisztítópálcával lehet eltávolítani a telepeket. Ez nem könnyű, de nagyon fontos művelet, mivel a fertőzés onnan terjed vissza a nyálkahártya többi részére. Minél szigorúbb a kezelés, annál rövidebb idejű. Sajnos azonban ez az állapot hetekig is eltarthat. A kezelést lehetőleg minden szoptatás előtt, vagy inkább után végezzék el. Ez attól is függ, hogy a baba mikor tűri jobban. Szopás előtt általában már türelmetlenek, az ujjat bekapják, szopni akarják, így a kezelés nem tökéletes. Sok pici pedig a szoptatás után elalszik, nehéz felébreszteni, vagy a szülő sajnálja is megzavarni a pihenést. Ezért ezt a szülőkre bízzuk. Fontos tanács még, hogy minden tárgyat, cumit, cumisüveget, kanalat, ami a baba szájába kerül, valamint szopás előtt az anya mellét is töröljék át a gombaölő szerrel. Nem szoktunk sem nyugtalanságot, sem szomjúságot tapasztalni szájpenész kialakulásakor. Ez a csecsemőket cseppet sem zavarja, tehát a panaszok hátterében más ok keresendő, mint pl. száraz, meleg környezet, kevesebb anyatej, stb.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiúnk 3 hetes. Már második hete kezeljük -bórax glicerin - szájpenésszel. A javulás m ...

Kisfiúnk 3 hetes. Már második hete kezeljük -bórax glicerin - szájpenésszel. A javulás mindig csak átmeneti. A popsiján pelenkakiütés jelei láthatók. Mennyi idő után múlnak el ezek a tünetek?

Válasz

A szájpenész a szájnyálkahártya gombás fertőzése. Ez nem betegség, hanem egy állapot. A csecsemőknek, mint az idős embereknek is ,gyenge az un sejtes típusú immunvédekezése. Ezért hajlamosak a gombás fertőzésekre (bél, bőr, nyálkahártya). Bizony előfordul, hogy a szájnyálkahártya kezelése akár hónapokig  tart. Ez leggyakrabban azért ilyen hosszadalmas, mert azt nem elég határozottan és  alaposan  végzik el. Nem ecsetelni kell a nyálkahártyát, hanem erősen le kell törölni a gombás felrakódást. Az álkapcsok találkozásának szögletében pedig nehéz azt észrevenni is és kezelni is. Csak pálcikával lehet. Ha ez nem alapos , onnan fertőződik vissza az egész szájnyálkahártya. Kb. 2 héttel a szájpenész megjelenése után megjelennek a gombás elváltozások a popsi bőrén is. A szájban leváló telepeket ugyanis a baba lenyeli, az a bélcsatornán végighalad és a széklettel ürül. Fontos tehát ilyen estekben gombaölő popsi kenőcs használata is. A tapasztalatok szerint a borax-glicerin megfelelő használat mellett nem gyengébb szer, mint bármelyik másik gombaölő folyadék és még az íze sem rossz.
Dr. Gömöri Ágnes

Kilenc hónapos kisfiamnál öt hete szájpenész lépett fel. A borax-glicerines ledörzsöl ...

Kilenc hónapos kisfiamnál öt hete szájpenész lépett fel. A borax-glicerines ledörzsölés nem használt, a gomba átterjedt  mindkét mellemre is. Nystatinos ceppentést rendelt az orvos a kisfiamnak, nekem pedig Canestent, hogy azzal kenjem a melleimet. A héten pedig bórvizes lemosást javasolt még emellé. A nystatinos cseppentés feleslegessé vált a gyerekorvos szerint, mivel a kisfiam szájából eltűnt a gomba. A székletén  azonban fehéres külső réteg látható. A popsiján nem fedezhető fel gomba. A melleim felrepedeztek, szoptatás után véresek. A szoptatás fájdalmas. Az orvosom nem tud más ellenszert, mivel ilyen makacs gombánk van, mint hogy abbahagyjam a szoptatást. Én még nem akarom elválasztani a gyermeket. Megjegyzem, hogy mindig betartottam az orvosi utasításokat, és a borax-glicerint is rendesen dörzsöltem, nemcsak töröltem vele a gyermek száját.  
Kérdéseim: Milyen más gyógyszerrel, gyógynövénnyel próbálkozhatnánk meg? Mivel kenhetném a mellemet, hogy valamilyen javulás következzen be? Ártana-e a Kouriles emulzió esetenkénti használata? Javít-e a Mamilla melltörlőkendő használata valamit? (ez utóbbiak használatáról ismerős anyukák számoltak be)

Válasz

Ilyen makacs, és babán-mamán egyaránt jelentkező gombás fertőzés esetén feltétlenül tartós, és mindkettőjüket érintő kezelés szükséges. Ön levelében csak 3 külső szerként használható gombaellenes készítményt említett, holott ezeken kívül még van néhány, az Önök esetében is használható (akár szájon át, belsőleg szedhető) szer. Ezeknek alkalmazását azonban az orvossal pontosan meg kell beszélniük, főleg a baba esetében. Kifejezetten gombaölő, a babának szájon át adható (bél, széklet tünetek) gyógynövény készítményről nem tudok. A melleit pedig feltétlenül mutassa meg bőrgyógyász szakorvosnak, ugyanis ő vizsgálat után el tudja dönteni, hogy egy még valóban gombás elváltozásról van-e szó, vagy pedig egy száraz, irritált, megviselt bőrről. Erre egészen másféle kenőcs kell. Az említett emulziót addig ne használja, azt nem elsősorban ilyen jellegű bőrelváltozásra javasolják. A törlőkendő lehetséges, hogy jótékony hatású lenne a benne lévő bőrápoló anyagokkal, de az is lehetséges, hogy rontaná a meglévő panaszokat. A szoptatást egyelőre ne hagyja abba. Az anyatej még a gombák szaporodását is fékezi, tehát lehetséges, hogy kisfia tünetei még fokozódnának is (emésztési zavar, hasmenés).
Dr. Gömöri ÁgnesA kislányom 6 hetes korában szájpenészt kapott. Mi Németországban élünk, és itt egy olya ...

A kislányom 6 hetes korában szájpenészt kapott. Mi Németországban élünk, és itt egy olyan gyógyszert kapott, amitől 3 nap alatt teljesen elmúlt. Utána 8 hetesen megint visszajött a szájpenész, de megint elmúlt neki pár nap alatt. Most 10 hetes a kicsi és a feneke tájékán kiütések keletkeztek. Elkezdtem kenni gomba elleni krémmel, de nem javult. És most is használhatom a tisztálkodási kozmetikumokat neki vagy nem?

Válasz

A szájpenész megjelenése után kb. 2 héttel szoktuk látni a pelenkás területen a gombás fertőzés következtében kialakult kiütéseket. A szájnyálkahártya gombatelepei ui. leválnak, a baba lenyeli őket, azok a bélcsatornán áthaladnak (nagy mennyiségben esetleg emésztési zavart, hasfájást okozhatnak), a széklettel ürülnek. Ilyen módon kerülnek a popsi bőrére. Érdemes tehát ilyenkor a gombaellenes anyagot is tartalmazó popsikenőcsöt vagy kifejezett tünetek esetén akár tömény gombaellenes kenőcsöt használni. Azonban nem kizárt, hogy a kiütéseket más (irritáló széklet, pelenka, meleg) okozza. Ennek eldöntéséhez az elváltozást látni kell. Amíg orvos nem látja ezt, érdemes a gyógyszertárban (ha mód van rá) olyan kenőcsöt kevertetni a gyógyszerésszel, amely gombaellenes, hámosító és gyulladáscsökkentő hatású is! A tisztálkodási kozmetikumok közül csak a kizárólag az illatmentes, lehetőleg gyógyszertári készítményeket használja a tünetek elmúlásáig. Ha a környezet hőmérséklete megengedi, hosszabb-rövidebb ideig szellőztessék, szárítsák a baba popsiját.
Dr. Gömöri Ágnes

6 hetes kislányomnál 3 hetes korában szájpenész és ezzel együtt pelenkatáji gombás fe ...

6 hetes kislányomnál 3 hetes korában szájpenész és ezzel együtt pelenkatáji gombás fertőzés jelentkezett. A szájpenésztől sem sikerült teljesen megszabadulnunk (erre előszőr borax glicerint kapott, most Pimafucint használunk). Igazán a fenekén levő gombák aggasztanak, mivel átterjedtek mindkét lábszárára és olyan, mintha felfele is terjedne. Canestennel kenem, a lábát napi kétszer, a pelenka alatt minden pelenkázásnál kenem, de nem látok javulást. Próbálkoztunk Mycosolonnal is, ezt négy nap elteltével abbahagytuk, mert nem javult és féltünk mellékhatásoktól. Olvastam, hogy ilyenkor segít, ha pelenka nélkül levegőztetik. Mennyi ideig kell levegőztetni? Hogyan lehet biztosítani, hogy ne fázzon meg? Milyen melegen kell tartani a gyereket? Próbálkoztunk infra lámpával, de az egyenetlenül melegít, félek, hogy megégeti. Van esetleg más módszer is, hogy megszabaduljunk a gombáktól? 
Az anyatej mellé tápszert is kap, mivel nincs elég tejem. A mellemet szoptatás előtt borax glicerinnel kenem.

Válasz

Az ún. szájpenész a csecsemőkor első felében igen gyakran észlelt elváltozás, amelyet a Candida albicans nevű gomba okoz. A béltraktusban él, a szájüregben, nedves hajlatokban, hüvelyben élősködik. Fertőzés akkor következik be, ha a szervezetben valamilyen oknál fogva az immunrendszer gyengébben működik. Ilyen a kiscsecsemőkor, időskor, cukorbetegség, rosszindulatú- vagy immunrendszeri betegségek ill., ha a bőr és nyálkahártya védekezőképessége helyi okoknál fogva csökken (pl.: protézist viselőknél, csecsemők a pelenkás területén a felázás, dörzsölés miatt). Már újszülöttkorban sok csecsemő fertőződik és hordozza a gombát. Innen fertőzi saját bőrét. Abban az esetben, ha az Ön által leírt (végtagokon, háton) terjedő formát észleljük, a baba szinte biztosan hordozza a bélcsatornájában a gombát. A kezelés, tehát nemcsak külső, hanem belő kezelést is jelent. A száj borax-glicerin, vagy Pimafucinos kitörlése kb. 6x, lehetőleg szopás után, a popsi Pimafucinos, vagy Canestenes kezelése, minden tisztálkodáskor. A látható bőrelváltozások elmúlása után is néhány hétig célszerű ún. Boraxos popsikenőcsöt használni. A test bőrét Pimafucin, vagy eleinte Pimafucort kenőccsel kenhetjük az elváltozások helyén, és ilyenkor feltétlenül adjunk szájon át Nystatint. A kapható tablettából a baba súlyának megfelelő adagokat készítenek (por). A beteg bőrnek bizony jót fog tenni a levegőztetés. A legjobb megoldás az infralámpa, ahogy Önök is hallották. Ezt viszont megfelelő távolságra és magasságra kell szerelni, nagyon stabilan, biztonságosan, a pólyázó fölé. Itt fektessék hason a babát pucér popsival, ill. bőrrel és tegyenek rá egy pelenkát. Ez jól szellőző anyagból készült. Így alhat a baba akár 1 óra hosszat is. Minden használati tárgyat, cumit, kanalat, az Ön mellét borax-glicerinnel minden használat, ill. szopás után töröljön át.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó