Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

A széklet megváltozása

4,5 hónapos kislányomat szoptatom, de tápszerrel ki kell egészíteni az adagot, mert nem elég a tejem. A súlya 6,5 kg 140 grammot eszik napi 5 alkalommal, ennek fele anyatej, fele tápszer. Négy hónaposan kezdtem a hozzátáplálást gyümölcsökkel, amire semmi negatív reakciója nem volt. Viszont három napja a széklete mustár sárga és a zöld között változik napjában átlagban kétszer vagy háromszor kakil, de picit nyálkás szaga nincs neki. Mitől lehet ez? A közérzete jó, vidám, nem hasfájós, mondjuk sosem volt az. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Válasz

Kedves Anyuka! A széklet megváltozása lehet a gyümölcsök hatása is, minden újfajta étel bevezetése alakít a kicsi székletén, a húsevés fogja az egyik legfeltűnőbb változást hozni. Azonban mint majd a következő hónapokban biztos látni fogja, egy nátha, hurutos betegség vagy épp a fogzás is megváltoztathatja a kicsi székletét anélkül, hogy különösen aggódni kellene miatta. Előfordul, hogy valamilyen bélrendszeri vírusfertőzés vagy nem tolerált étel elfogyasztása okozza a széklet minőségének megváltozását, de ennek más tünetei is szoktak lenni. Levele alapján a kislány szépen eszik, jól gyarapszik, kedve-közérzete jó, így legvalószínűbb, hogy a gyümölcsök alakították át a székletét: egyelőre nem gondolom, hogy bármilyen aggodalomra okot adna.Üdvözlettel,

Hasfájós a korababa

Az én kisfiam 32. hétre született, eddig semmi baj nem volt vele, csak akkor kelt fel, ha éhes volt, pedig azt mondják, hogy a kisfiúk hasfájósak. Én nem vettem észre. Eddig. Igazából tegnap vettem észre, hogy nem tud kakilni és nagyon emelgeti a lábát és láttam, hogy szenved, nagyon sajnáltam őt, szombat óta nem kakilt. Tegnap vettem neki glicerines kúpot, nagyon sokat kakilt tőle. Viszont ma megint látom rajta, hogy szenved, és nagyon emelgeti a lábát, meg nyög nagyon hangosan. Nagyon sajnálom őt. Lehet, hogy hasfájós lesz mégis?

Ma két hónapos és csak anyatejet eszik. A védőnő azt mondta még kicsit régebben, hogy az természetes, hogy nem kakil mindennap, és hogy még az egy héten egyszer is belefér, de ha ő mindennap szokott… Akkor talán neki nem az. Vagy én gondolom rosszul?

A kúptól kicsit hígabbat kakilt, de amúgy krémes állagú és sárga szokott lenni. A tornáztatást csináltam neki, néhányat pukizott csak, volt, amikor kirántotta a kezemből a lábát és ő húzta fel magának a hasáig. Az Espumisan csepp meg annyira gyógyszernek hangzik, nem gáz,ha már most gyógyszerhez nyúlok? Van itthon Mecsek baby tea, az nem jó?

hungigi

Válasz

Hungigi, semmi gond nincs. A kizárólag anyatejes babáknál ez teljesen természetes jelenség, úgy ennyi idősen jut el arra az érettségre a bélrendszerük, hogy már tökéletesen bontják az anyatejet. Ez azt jelenti, hogy abból alig marad salakanyag, és egy kiadós székelésre elegendő adag összegyűjtésére akár több napra is szükség lehet. Vagyis a védőnőnek van igaza.

Születésük után a babák azért kakilnak olyan gyakran, mert még nem tudnak megbirkózni az anyatejben lévő laktózzal és ez tulajdonképpen meghajtja őket. Mikor beérik a bélrendszerük, már nem tudja meghajtani őket. Ezért fordulhat elő az, hogy a mindennap kakiló gyerek egyszer csak több napig nem kakil. Az alapján, amit leírtál, a kisfiad széklete tökéletes anyatejes székletnek hangzik. Nem kell aggódni, a glicerines kúpra egészen biztosan nincs szükség. Ha a szél nagyon tekerné a pocakját, akkor több mindent tehetsz.

1. adhatsz neki minden étkezéskor 5 csepp espumisan cseppet: ezt adni azért nem „gáz”, mert nem jut át a véráramba, hanem a bélben köti meg a gázokat, és maradéktalanul kiürül a bélsárral.

2. masszírozhatod a pocakját, és tornáztathatod a lábaival (mellúszás lábtempója visszafelé).

3. rakhatsz valami meleget (pl. melegítőpárnát) a hasára, az jól lazítja a feszülő pocakot.

Az igazából kólikás babák nem érik be a nyögéssel, általában keményen üvöltenek a hasfájástól. Szóval, ne aggódj, a kisfiad remekül boldogul az anyatejjel az elmondottak alapján. Ez most egy átmeneti időszak, legkésőbb a szilárd ételek bevezetésével el fog múlni.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

Lassan 8 hónapos a kisfiam, az Ő táplálkozásával kapcsolatban lenne pár kérdésem...
...

Lassan 8 hónapos a kisfiam, az Ő táplálkozásával kapcsolatban lenne pár kérdésem...
Fiam anyatejes baba, még mindig 4x szopik egy nap. Súlya 6 hónaposan 8 kg volt, 7 hónaposan 7,95 kg (2 hét nátha, hányás, fogzás stb.) Majd 5 nap alatt hízott 250g-ot, de azóta semmi. 7 és fél hónaposan is 8,25 kg volt. 

Válasz

A kisfiúk átlagsúlya ebben az életkorban 8.5 kg. Babája tehát nem sovány. Csecsemőkorban egy hurutos megbetegedés alatt gyakran áll a súly, rosszabb esetben akár súlyesés is létrejöhet. Ismert tény, hogy a fogzó csecsemők étvágya gyakran romlik, sőt ez akár az emésztésükre is vonatkozik, amelynek jele lehet a gyakori, híg székletürítés. Ebben az életkorban az alvási időkön kívül a csecsemő állandóan mozog, tevékenykedik. Ez is a súlygyarapodás mérséklődését okozza, ill. ezért van szüksége az ilyen korú babának egyre több szilárd, kalóriadús táplálékra. Szemléletünk szerint a baba 1 éves koráig ne kapjon tehéntejet, szopjon, de ez nem jelenti azt, hogy a kora szerint már szükséges szilárd étel fogyasztása rovására is történjen ez. Véleményem szerint egy 8-9 hónapos babánál a délelőtti szopás kihagyható (ő még 3 óránként táplálkozik, mint egy újszülött). A reggeli és a lefekvés előtti anyatej adag feltétlenül maradjon meg. Az ebéd legyen főzelék, már lehetőleg minden nap hússal( vasbevitel). Délelőtt kapjon kevesebb gyümölcsöt a kicsi. Az uzsonna legyen a kalóriadús tejpép, ismét gyümölccsel. A vacsora újra főzelék (hús nélkül), lefekvéskor anyatej.  A főzelékek egyenlőre akár lehetnek gyümölcsösek is, mivel kisfia a gyümölcs ízét szereti. Ilyen van gyáriban is: almás, őszibarackos, vagy esetleg Ön is tehet bele egy kis banánt.  9. hónaptól már kóstolgathatók a gabonafélék is. Pl. reggeli szopás után kb. fél-1 órával. A csecsemők, kisdedek, akik sok rostot (főzelékek, gyümölcs) fogyasztanak, ill. főleg ha emellett anyatejet is kapnak, gyakran ürítenek székletet akár naponta 3x. Ez nem káros.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 3,5 éves, 13kg, 96cm, igen aktív, izgő-mozgó, érdeklődő. Férjem hazájában él ...

Kisfiam 3,5 éves, 13kg, 96cm, igen aktív, izgő-mozgó, érdeklődő. Férjem hazájában élünk, de minden nyáron és télen 1,5 hónapra hazautazunk. A sok jövés-menés ellenére gyermekem kiegyensúlyozott, nyugott, és ritkán beteg, akkor is csak náthás. Két és fél éves koráig szopott (1 éves kora után persze csak kiegészítésként a "rendes" étel mellé), 3 éves korától szobatiszta. Szerintem eleget eszik, bár kissé válogatós: zöldséget nyersen egyáltalán nem fogad el, a főzelékekről (borsó, bab, krumpli és tök) meg lehet győzni, gyümölcsből pedig csak mazsolát és narancsot fogad el. Sok gyümölcsös joghurtot eszik. Gyakran adok neki kamilla illetve csipkebogyó teát és dobozos narancslevet, valamint gyerek vitamin tablettát. Az aggodalmam az, hogy az elmúlt két évben csak 1-1 kilót hízott, miközben átlagosan havonta 1cm-t nő. Emellett, szobatisztasága óta gondok vannak a széklet gyakoriságával, általában hetente egyszer kakil. Előtte egy-két nappal már látszik, hogy valami készül. Maga a kakilás könnyen megy, a széklet nem kemény vagy száraz, én normális színűnek, mennyiségűnek és állagúnak gondolom. Hasfájásról nem panaszkodik. 
Egy hete szívesen megissza a tejeskávét, ez mintha segítene. A nagymamája állandóan azt mondogatja, a gyerek azért kicsi és azért nem kakil mert férges lehet. Nem tudom miből gondolja ezt, nem igazán tudom, mik ennek a tünetei. Ő arra alapozza "diagnózisát", hogy kisfiam sokat dörgölgeti az orrát (ami szerintem inkább a megfázással van összefüggésben). A posiját viszont egyáltalán nem vakarja. Itt az utcák valóban nagyon szennyesek, de állatokkal nincs kapcsolatunk azon kívül, hogy látjuk őket. Oviba még nem jár. A kérdésem az, hogy valóban van-e alapja a férgességtől való félelemnek, illetve, hogy mi lehet a ritka széklet oka.

Válasz

Kisfia súlya, de magassága is eltér kora átlagától. Ebben az életkorban ez 15.7 kg, és 99 cm. A ritka székletürítésnek oka egyrészt lehet genetikai adottság (családban halmozottan előforduló székrekedés), de sokkal gyakoribb ok a rostanyagot nem megfelelő mennyiségben tartalmazó táplálkozás. Azt hiszem, Önöknél is ez utóbbi a valószínű oka ennek a problémának. Lehetőleg minél több káposztafélét, karfiolt, brokkolit, karalábét, lencsét, körtét, nyáron paradicsomot, szőlőt, barackféléket, szilvát kellene beépíteni a gyermek étrendjébe. Ez utóbbiakat télen akár aszalva is. Érdemes a gyümölcsös joghurtokba müzlit is keverni ½-1 órával fogyasztás előtt. Ha a főzelékek kevésbé mennek, próbáljanak sűrű, zöldségekkel és hússal teli leveseket etetni a gyermekkel. Mivel Ön nem írta meg, hogy hol élnek, a férgesség felmerülésének valószínűségére vonatkozóan válaszolni csak általánosságban tudok. Egyébként is földrajzi elhelyezkedéstől függően különböző típusú férgességek léteznek, ill. az előfordulási gyakoriság változó. Természetesen a tünetek is. Azonban bármely élősdiről is legyen szó, az emésztés - felszívódás romlását, vérszegénységet és a testi fejlődés elégtelenségét okozhatják, amennyiben a fertőzés egy ideje fennáll, és bizonyos mértéket elér. A fertőzés bármely esetben okozhat allergiás és egyéb tüneteket is, mint pl. orrviszketés, bőrkiütés. A helyi irritáció miatt pedig a végbéltáj viszketését. Pontos diagnózist csak a széklet féregpete vizsgálata vagy egyéb laboratóriumi vizsgálat adhat. A bélférgességen kívül egyéb bélben élősködő parazitafertőzés is előfordulhat kisgyermeknél. Ma már ezeket is ki lehet mutatni.

Dr. Gömöri Ágnes19 hónapos iker fiaim vannak. Eddig sohasem volt ilyen jellegű problémánk, de most már 5. n ...

19 hónapos iker fiaim vannak. Eddig sohasem volt ilyen jellegű problémánk, de most már 5. napja híg széklete van az egyikőjüknek. Általában ugyanazt az ételt kapják, de most már nem tudom eldönteni, hogy kóros-e ez a folyamat. Egy nap 4-5-ször van híg széklete. Szeretném a segítségüket kérni, abban, hogy ezt természetes úton kezeljem, vagy gyógyszeresen? És mivel?

Válasz

A nyár sajnos kedvez a hasmenéses betegségek megszaporodásának. Az emberek, gyerekek sokkal többet mozognak társaságban, strandon, utaznak. Másrészt a nyári melegben könnyebben elszaporodnak a hasmenéses betegségeket okozó vírusok, baktériumok. Idegen országba utazva pedig az ottani lakosság számára szokásos baktériumok (melyek vízben, élelmiszerekben vannak) okozhatnak hasmenést. Enyhébb esetben a beteg gyakran ürít laza, híg székletet, ilyenkor többé-kevésbé fáj a hasa. Étvágya viszonylag megtartott, közérzete tűrhető, nem gyenge. Ilyenkor elegendő lehet a diéta: tea, buborékmentes ásványvíz, alma, banán, répa, krumpli, rizs, kekszek, kétszersült, sovány hús. Ha erre a székletek száma nem csökken, vagy eleve azok száma nagy, és ez már folyadékveszteséget okozhat, célszerű a diétát ún. Smecta por adásával kiegészíteni. Nagyobb gyermeknél alkalmazhatjuk az orvosi szenet, vagy az ún. Bolus adstringens tablettát. Ezek vénymentesek. Ha a hasmenés továbbra sem rendeződik, érdemes székletvizsgálatot végeztetni és a továbbiakban az orvos az eredményeknek megfelelően jár el.
Dr. Gömöri ÁgnesKisfiunk 3 hónapos, 7.3 kg, csak anyatejet kap, még vizet vagy teát sem. Néhány napja a ...

Kisfiunk 3 hónapos, 7.3 kg, csak anyatejet kap, még vizet vagy teát sem. Néhány napja a széklete spenótzöld, nyálkás, és egyre több vért látunk benne. (Olyan málnalekvár-szín...) Az orvos beutalt minket a Tűzoltó utcai klinikára, ahol néhány vizsgálatot végeztek (sebész megnézte, ultrahang, vér és vizelet), majd hazaküldtek minket a hétvégére zárójelentés és
diagnózis nélkül. Azt javasolták, hogy a feleségem ne egyen semmilyen tejterméket, hátha a baba tejérzékeny. Azt mondták, néhány nap múlva telefonon jelentkezzünk, hogy rendbe jött-e a baba.
Nagyon aggaszt minket a helyzet, hiszen a vér látványa a pelenkán ijesztõ. Ön elképzelhetőnek tartja hogy tejérzékenység áll a tünetek mögött? Vagy esetleg valami fertőzés? (Láza, hasmenése nincs a gyereknek, jó kedvű, eszik, súlya gyarapszik, nem fáj a hasa.)

Válasz

Kiscsecsemőnél a véres széklet megjelenésekor, ha az lázzal, hasfájással, étvágytalansággal, közérzetromlással nem jár, elsősorban tejallergia és egy bizonyos bakteriális fertőzés merülhet fel. Ez utóbbi széklet bakteriológiai vizsgálattal kizárható. Az egyéb, bélvérzést, ill. véres székletet okozó betegségek, mint pl. bélszakaszok egymásba csúszása, a bél fejlődési rendellenességei, esetleg polip a végbélben, értágulat a bélben, vérképződési betegségek okaként létrejött vérzékenység esetén, valamint súlyos vírusos, ill. bakteriális eredetű bélgyulladások fennállásakor a vérzést egyéb, szembetűnő és sokszor súlyos tünetek kísérik. Mindezek kizárása érdekében - habár kisbabájuk jó étvágya és gyarapodása is ezek ellen szól -minden bizonnyal elvégezték a megfelelő vizsgálatokat és szakkonzíliumot is kértek. Amennyiben ezek nem utalnak egyéb betegségre, a tejallergia gyanúja valóban alaposan felmerül. Magyarországon ennek valószínűsége 3 éves kor alatt 2.1%. Csecsemőkorban indul a tehéntej allergia a leggyakrabban. Egyrészt azért, mert a babák tápláléka elsősorban tej, ill. ez az első fajidegen fehérje, amellyel nagy mennyiségben találkoznak (főleg a tápszeres babák). Másrészt a csecsemők csökkent gyomorsav- és emésztőenzim elválasztása, lassúbb bélmozgása miatt a táplálék tovább időzik a bélben, ill. a bélnyálkahártyát védő, borító faktorok (nyák, immunanyagok) mennyisége kisebb. Ezek miatt a táplálék antigénjei könnyebben átjuthatnak a bélfalon, és beindítják a kóros immunreakciókat, kialakul az allergia. A tehéntejfehérje allergia megjelenési formái közé tartoznak többek között az ún. enteropathiák (bélnyálkahártya károsodás), melyeknek egyes formái bélvérzéssel, véres széklet-ürítéssel járhatnak. Okozhat ez a fajta allergia vastagbélgyulladást is, amely szintén eredményezhet nyálkás, véres székletet. Tartsák be tehát az orvos tanácsát, és amennyiben a panaszok továbbra is fennállnak, keressenek fel gyermek gasztroenterológust.
dr. Gömöri Ágnes

Egy hete kínálgatjuk kisfiunkat almával; most a héten lesz 6 hónapos, eddig csak szopott. Miv ...

Egy hete kínálgatjuk kisfiunkat almával; most a héten lesz 6 hónapos, eddig csak szopott. Mivel tiszta levet nem sikerül a direkt babának készült reszelőn produkálnunk, inkább pépes az, amit adunk neki, és mostanra 7-9 kanálkával is elfogad. Viszont úgy látom, mintha a székletében ki is jönne belőle a pép; megváltozott az állaga is, folyósabb, és naponta 3x ürít (eddig 1-2 alkalommal volt széklete). Földolgozza a szervezete az almát, vagy csak átmegy rajta?

Válasz

Az természetes dolog, hogy a csecsemő széklete gyümölcs bevezetésekor megváltozik. A gyümölcstől függően, de néha attól függetlenül is állaga hígabb, vagy sűrűbb lesz, néha kifejezetten kásás jellegűvé válik és a rostokat is fel lehet benne fedezni. Ez nem kóros állapot, a rostokat  a bélnek meg kell tanulnia megemészteni. Ezért fontos a fokozatos bevezetés. Előbb utóbb egyre jobban emésztődnek a rostok és hasznosul a táplálék. 8-9 hónapos korban már a puffasztónak tartott zöldségeké is (borsó, karfiol). Bátran adják tovább a gyümölcslevet és előbb, utóbb a sűrű pépet is.
Dr. Gömöri Ágnes

7 hónapos, anyatejes kislányom székelési problémájával kapcsolatban fordulok Önhöz. Előz ...

7 hónapos, anyatejes kislányom székelési problémájával kapcsolatban fordulok Önhöz. Előzmények: újszülött korában meconium dugasz miatt kezelték( beöntés, anyatej fokozatos adása) azóta anyagcserevizsgálaton megállapították, hogy egészséges. Az első hónapban nagyon ritkán, de híg anyatejes székletet ürített sokszor kúp vagy hőmérő segítségével. A második hónaptól széklete rendeződött minden különösebb kezelés nélkül. Kétnaponta kakilt. Négyhónaposan vírusos hasmenést kaptunk el mind a ketten, ezért kórházba kerültünk (infúzió,szélcső,anyatej fokozatos adagolása). Öthónaposan kezdtem kiegészítő táplálékot adni: őszibarack, sütőtök, alma, hathónaposan főzelékek (lsd. előzőek, brokkoli, szilva, cukkini) húsfeltétek. Emellett naponta 3 "nagy" szopi van, többször pedig anyatejjel oltja szomjúságát, nyugtatja magát. Teától , víztől idegenkedik. Széklete összeállóbb és 2-3 naponta van. Eddig négyszer fordult elő székrekedése, amikor 5-7 napig nem kakilt, majd utána kúp vagy hőmérő hatására keményebb, de könnyen szétkenhető volt a széklete. Az elmúlt két hétben hasa nagyon megtelt, kétszer keményebb kicsi kakit nyomott. De végig jó kedélyű maradt, nem nyűgösködött, nem erőlködött. A doktornő Neopampurt írt fel (2 x negyed tabletta). Ettől beindult az emésztése és ma egész nap erőlködött. Hosszú kínszenvedés után kikakilt egy kb. 8cm hosszú, 2cm átmérőjű kemény székletet( szerencsére nem repedt be a végbélnyílása). Utána pedig kb. óránként (8-10-szer) laza szerkezetű, egyre kevesebb mennyiségű jó színű és szagú székletet ürített. Nem erőlködött tőle csak sírt (mintha lelkileg bántaná). Kérdéseim: Milyen hatása van ennek a gyógyszernek? Mennyire veszélytelen egy csecsemőnek? Okozhatott- e valamilyen szervi (végbéltágulatot stb) vagy lelki (félni fog a kakilástól) problémát ez a székrekedés? Hogyan tudnám a későbbiekben ezt elkerülni? Kislányom az előzményeket figyelembevéve hajlamos az emésztési problémákra (nekem is voltak, vannak)? A doktornőnk azt mondta, lehet, hogy ez az állapot a szoptatás végével elmúlik (de én sokáig akarom szoptatni) és hogy az emésztőrendszere fejletlen. Az én táplálkozásom befolyásolja -e a baba könnyebb emésztését (pl ha sok gyümölcsöt eszem a benne lévő fruktóz átmegy az anyatejben? vagy a  szilvalekvár hatóanyaga? esetleg kamillatea vagy szőlőcukor)? Sajnos a kislányom nem hajlandó meginni a kamillateát, aszaltszilva főzetet, a szilvától pedig nem lett laza a széklete. Nagyon szeretnék valami természetes módszert találni, leginkább valami táplálkozásbeli változtatást ami megszüntetné a problémát.

Válasz

A Neo-panpur tabletta hasnyálmirigy emésztőenzimeket tartalmaz (lipase=zsíremésztés, amylase=szénhidrátemésztés, protease=fehérjeemésztés), tehát az emésztést segíti elő. Bizonyos esetekben, amikor a hasnyálmirigy enzimjeinek alacsony szintje vagy csökkent működése feltételezhető, már kicsi gyermekeknél is alkalmazható. 7 hónapos kisbabájánál az eddigi kb. 4-5 székrekedés béltágulatot még nem okozhatott. Az, az ilyen okok miatt évek alatt alakul ki, hacsak nem eredendően renyhén működő és tág bélcsatorna  az oka a székrekedésnek. Ez valóban lehet öröklött adottság, de valamilyen betegség oka is. Ha a székrekedéses állapotok halmozódnak, érdemes gyermeksebész, vagy gasztroenterológus orvossal a babát megnézetni. A székrekedés lelki problémát ekkor még nem okoz, ez 1 éves kor után szokott jelentkezni. Az Ön táplálkozása nemigen befolyásolja 7 hónapos csecsemője emésztését. A baba táplálkozásának helyes alakításával azonban sokat segíthet. Én bevezetném a második főzelékadagot is a kicsi étrendjébe, és elkezdeném a rostosabb zöldségféléket is adni, akár gyári készítmények formájában, mert tapasztalatom szerint azok kevésbé puffasztanak. Ezek: karfiol, karalábé, zöldbab, zöldborsó, kelbimbó. Persze emellett adható a tök, cékla, sütőtök, cukkíni, patisszon, saláta, spenót, brokkoli. Nem adnék a kicsinek répát, almát, banánt. Ha natúr gyümölccsel nem megoldható, gyári, ún. székletlazító gyümölcspépeket adnék napi 1x a kislánynak. Emellett akár maradhat a 3-szori szoptatás, esetleg az esti  tejadag kevesebb lesz.
Dr. Gömöri ÁgnesA kislányom 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott és naponta többször is volt széklete. ...

A kislányom 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott és naponta többször is volt széklete. Most már kap szilárd táplálékot is és előfordult egyszer-kétszer hogy erősen meg kellett dolgoznia kakiláskor és "nyúlbogyókat" produkált. Az anyukám, aki velem is mindig küzdött gyerekkoromban ez ügyben - az orvos azt mondta, hogy lusták a beleim, ami örökletes - rögtön aszaltszilva levet adott volna a gyereknek. Jómagam úgy érzem, hogy amíg van széklete, nem baj, hogy néha egy kicsit meg kell dolgoznia érte, egyéb segítség nélkül - meg kell szoknia az új táplálékot. Persze ha valamin észreveszem, hogy szorulást okoz, mint pl. a banán, azt nem erőltetem. Úgy érzem, hogy ha már most "praktikákat" alkalmazunk minden kisebb gond esetén, akkor úgy jár majd mint én, azaz folyton valami segítséggel (az aszalt szilvától a gyógynövény piruláig már mindent kipróbáltam) tud majd csak székelni. Ön szerint adjak neki aszalt szilva levet, vagy más lehetőleg természetes segítséget?

Válasz

Anyatejes csecsemőnek jelenleg - és Európában elfogadott - táplálási ajánlás szerint 6 hónapos korban kezdjük el a főzelék adását. Az első főzelékek azonban szinte a hasmenéses betegnek ajánlott székletfogó diétával azonosak: répa-burgonya, alma-burgonya, cékla-burgonya, sütőtök. Ez utóbbi kettő kevésbé fog. Ráadásul a télen adható gyümölcspüré is (alma, banán) szintén fog. Nem csoda tehát, ha az örökletes tényezők - melyek nem hagyhatók figyelmen kívül -, ilyen táplálás mellett bizony érvényesülnek. Ha ilyen problémák jelentkeznek egy 7 hónapos babánál, először is gyors áttérést javasolunk a rostosabb gyümölcsök, majd főzelékek felé. A téli időszakban ez a mandarin, ill. narancslé (ha a család nem erősen allergiás), ill. tél végén, amikor már kevés a natúr gyümölcs, bizony érdemes a cégek székletlazító gyümölcspüréit is bevezetni (ezek őszibarack, sárgabarack, ananász, paradicsom tartalmúak). Főzelékek közül érdemes elkezdeni a vegyes zöldséget, brokkolit, cukkínit, gyári készítményben zöldborsó, zöldbab, spenót, kelbimbó, spenót tartalmút. Ez utóbbiak kevésbé puffasztanak, mintha Ön készítené el őket, valamint magas rosttartalmúak. Az aszaltszilvalét, ill. egyéb babáknak is adható székletlazítót csak mindezek kipróbálása és eredménytelensége után alkalmazzanak.
Dr. Gömöri Ágnes

8 és fél hónapos a kislányom. Legalább ötször szopik még - reggel kiadósan - de az egy ...

8 és fél hónapos a kislányom. Legalább ötször szopik még - reggel kiadósan - de az egyéb étkezések előtt vagy után is. Tízóraira gyümölcsöt kap, ebédre főzeléket, délután gyümi, szopi, este szopi. 5 hónapos kora után kezdtem nagyon lassan a gyümölcsök bevezetését. Kérdésem az ő székletével kapcsolatos - tudom, hogy csak anyatejes táplálás mellett akár 10 napig is kimaradhat a széklet - de ő már kap mást is. Nincs nagy gond - egy két napja gombóckaki. Látom az arcán, amikor nagyon erőlködik - nem akarom, hogy ez fájjon neki. A kérdés lényege: lehet-e székrekedése a babának amiatt, mert én elkezdtem vastablettát szedni? Ferrofolgamma a készítmény neve. Ő természetesen nem kap külön vasat. Szoptatással átmehetnek-e az ő szervezetébe a székletfogó anyagok? Abbahagyjam a vasat? Azért kezdtem szedni, mert azt tapasztaltam, hogy az immunrendszerem legyengült, mindenféle apróságokat kezdtem elkapni.

Válasz

Nagyon valószínű, hogy kislánya székrekedését az Ön általi szedett vaskészítmény okozza.. Mivel Ön még napi 5x is szoptat, elképzelhető, hogy a gyógyszernek olyan mennyisége jut át a baba szervezetébe, amely a leírt panaszokat kiválthatja. Ez annál is inkább valószínűsíthető, mivel a babánál ilyen panasz a 8 hónap alatt sem a csak anyatejes táplálás, sem a gyümölcsök, főzelékek bevezetésekor nem jelentkezett. Próbálja meg tehát elhagyni az említett vaskészítményt és helyette inkább valamilyen arányosan összeállított vitamin-ásványi anyag tablettát szedjen. Amennyiben ez nem javítana az állapotán, keresse fel orvosát és beszélje meg vele az esetlegesen elvégzendő vizsgálatokat( pl laboratóriumi). Ezek során kiderülne, hogy  Ön egyáltalán vashiányos-e, azt szükséges-e pótolnia. Ha igen, lehetőleg un 3 vegyértékű vasat tartalmazó készítményt válasszon orvosa, mert az általában kevésbé okoz székrekedést.
Dr. Gömöri ÁgnesEgy hónapos  kislányom nagyon érzékeny a frontokra, ezt mikor növi ki?
...

Egy hónapos  kislányom nagyon érzékeny a frontokra, ezt mikor növi ki?

Válasz

A frontérzékenység gyakran tapasztalható az egész csecsemőkor ideje alatt, de sokszor még egy-két éves korban is. Ez nem kóros, csak kellemetlen, maximum 2-3 napig tart. A legtöbb és leghevesebb panaszt az erősen szeles napokon tapasztalhatjuk. A panaszok: nyugtalanság, sírás, alvászavar, székletváltozás, étvágyváltozás, esetleg hasfájás. Jobb esetben aluszékonyság, bár ekkor az etetés ritmusának tartása okozhat gondot.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó