Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányom egy éves, Hirschprung- betegséggel műtötték meg pár hónapja.  A táplál ...

Kislányom egy éves, Hirschprung- betegséggel műtötték meg pár hónapja.  A táplálásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. 
Nagyon sok étel megfogja a székletét, néha még beöntést is kellett neki adni. Természetesen kitapasztaltam, melyek ezek az ételek, és melyek azok, amelyektől könnyebb a széklete. Karfiolt, brokkolit, sóskát, spenótot, karalábét, paradicsomot, őszibarackot, narancsot, uborkát, zöldbabot, sárgaborsót, zöldborsót bármilyen mennyiségben adhatok. Szereti a tejfölt, joghurtot, túrót, tojássárgáját, sajtot. Hetente egyszer kap húst, mert az megfogja. Répát, banánt, krumplit, kenyeret, májat egyáltalán nem adhatok, mert másnap olyan kemény lesz a széklete, hogy orvoshoz kell vinni. Kétnaponta kap kukoricadarát, búzadarát, zabkását, rizst (vízzel vagy tápszerrel elkészítve) de ezek is fogósak. Kapott már zöldségpuffancsot, bundában sült zöldséget, de ezek a darabosabb ételek is fogósnak bizonyultak. Sajnos legnagyobb igyekezetem ellenére sem hajlandó többet inni napi 3-4 dl teánál, vagy más folyadéknál, és 3-4 dl tápszernél. Vajon elegendő ez a mennyiség?
Kérdésem a következő. Helyesen táplálom a kislányomat? Milyen ételeket adhatnék még neki és hogyan készítsem el, hogy megkönnyítsem az emésztését, székelését? Normális dolog , hogy a gabonafélék, a kenyér és a krumpli ennyire megfogja a székletét? Idővel megerősödik, hozzászokik az emésztőrendszere ezekhez az ételekhez? Nem szeretnék tovább kísérletezgetni, szeretnék konkrét tanácsokat kapni az ételféleségekre, elkészítési módjukra, esetleg más emésztést segítő módszerekre.

Válasz

A congenitális megacolon- M Hirschprung- miatt operált betegek túlnyomó többségénél a székrekedés rendeződik. Van olyan eset is amikor a széklet tartása lesz zavart, sőt hasmenéses állapotok jelentkezhetnek időszakosan, akár évekig is. Néha a műtét szövődményeként szűkület is kialakulhat, amely hasi panaszokat és a székrekedéses állapot ismételt megjelenését okozhatja. Remélhetően kislányánál nem műtét után felmerülő problémák okozzák a székrekedést, nyilván ezeket megfelelő kontroll vizsgálatokon ellenőrizték is  Ha Ön nem írt volna a megtörtént műtétről akár egy " szokásos, egyszerű, de kifejezett" székrekedéssel küzdő 1 éves gyerek anyukájának levele is lehetne ez. Kislánya  székletét ugyanazok az ételek fogják és lazítják, mint a többi gyermekét. Véleményem szerint tehát, egy gongosan összeállított székletlazító étrendet kellene követniük, mint ahogy ezt eddig is tették, azzal a könnyebbséggel, hogy a már egy éves kort betöltő kicsiknél a lehetőségek jócskán megnőnek, hiszen számos új étellel lehet próbálkozni. Ez nem kísérletezgetés, hanem természetes ebben a korban Egyre inkább kóstolgasson a felnőtt típusú magas rosttartalmú ételekből. Kislánya valóban keveset iszik. Ha lehet ne teát,. hanem rostos gyümölcsleveket kapjon, és be lehet vezetni a sűrű., tápláló leveseket is., A zöldségek közül még nem próbálták a tököt, káposztaféléket?  A finom pékárú, burgonya, rizs valóban fog. Ha lehet ezekből keveset, inkább rántás és müzli formájában  kapjon a gyerek ( B vitaminok!) A húst tojással helyettesítsék, nehogy vashiány alakuljon ki. Tejtermékeket nem kap a kislány? Figyeljenek a megfelelő kálcium bevitelre is. Amennyiben mindezekre figyelve sem sikerül a helyzeten javítani, keressenek fel gasztroenterológus szakrendelést, ahol orvossal, diétás nővérrel együtt kialakíthatják a kicsi étrendjét.
Dr. Gömöri Ágnes

 

Kislányom tíz hónapos. Újszülött korától kezdve rendkívül hasfájós. Hat hónapos korá ...

Kislányom tíz hónapos. Újszülött korától kezdve rendkívül hasfájós. Hat hónapos koráig kizárólag szopott. Ezután a hasfájás mellé makacs székrekedés társult, állandóvá váltak a hőmérőzések, de volt, hogy ez sem segített. A táplálkozás átalakítása mellett Laktulóz sziruppal próbálkoztunk, eredménytelenül. Azután felkerestünk egy gasztroenterológiai szakrendelést, ahol gombára gyanakodva  széklettenyésztést kértek. Kimutatták a candida albicans nevű gombát. Tíz napos nystatinos  kezelés után a tenyésztés eredménye negatív lett. A székrekedésben nem történt változás. Három hét múlva véres, túrós, nyálkás széklettel, lázzal kórházba kerültünk. A candida mellett pseudomonas baktérium tenyészett ki. A Nizoralon kívül Sinlac  és Nan2 bifiduszos tápszereket kapott a lányom. A kontrolltenyésztésnél baktérium nem, de gomba ismét kimutatható volt. Jelenleg ismét Nystatint szedünk és Nan2 tápszert. Orvosunk javasolta még a Lactobactot, de ezt nem sikerült beszereznünk. A hasmenés óta nincs székrekedés, de a kínzó hasfájások pokollá teszik a család életét.
Kérdéseim a következők: Várható-e a gyógyszerektől tartós javulás? Miért szaporodott el ismét a gomba rövid időn belül? Milyen összefüggés lehet a Pseudomonassal? Milyen mellékhatásai lehetnek a gyakori gyógyszerkúráknak? Nem értem, miért segít többet a Nan2 tápszer a bélflóra helyreállításában az anyatejnél? Én úgy tudom, az anyatej is tartalmaz bifiduszt, bőven van tejem, nem szeretném még elválasztani a babát és nehéz beilleszteni az étrendjébe a tápszert. A gyógyszeren kívül mivel próbálkozhatunk? A felnőtteknél olvastam a diéta fontosságáról, lányom élesztős és magas szénhidráttartalmú ételeket még nem kap. Hogyan juthatott ebbe az állapotba, hisz újszülötteknél gyakori a szájpenész és a pelenkakiütés. Ezeket mi is kezeltük, nem is voltak sokáig külső jelei a fertőzésnek. Kb. hét hónaposan jelentkeztek ekcéma jellegű száraz foltok a testen, koszmó a fejbőrön. Mire számíthatunk a továbbiakban, hisz a Candida gyengíti az immunrendszert. Nem kaphat a baba immunerősítőt?

Válasz

Korrekt választ én sem tudok adni Önnek. Nyilván ilyen sok hónapos probléma és többszöri kivizsgálás után az Önök kezében leletek, zárójelentések vannak. Ezeknek pontos ismerete nélkül, a kisgyermek fizikai állapotának ismerete, vizsgálata nélkül a problémát megfejteni, tanácsot adni nem lehet. Néhány kérdésére a részválasz. A gomba, valamint a pathogén, tehát gyulladást okozó baktériumok akkor szaporodnak el a bélben, ha annak normál flórája nem stabil. Így tehát a gomba kiirtása után újra elszaporodhat és elszaporodhatnak bármikor egyéb nem odavaló baktériumok is. Dysbakteriózis /a fent említett helyzet / esetén az emésztés sem tökéletes, gyakoribb az erjedés, rothadás, gázképződés, amelyek irritálják a bélfalat és görcsöket okoznak. Tehát indokolt az ismételt gombaellenes kezelés és a flóra helyreállítására történő próbálkozások Lactulózzal, tápszerekkel. Az  anyatej, steril bifiduszt nem tartalmaz. A fenti kezelések  nélkül a helyzet tovább romolhatna. Biztosan kell diétás tanácsokat is követniük, annál is inkább, mivel a csecsemő ekzemás jeleket is mutat. Nem a candida gyengíti az immunrendszert, hanem a gyengébben működő immunrendszerű egyéneket támadja meg könnyebben. A csecsemők tehát eleve hajlamosabbak rá. Akár allergológiai-immmunológiai kivizsgálás is szóba jöhet a kislánynál.
Dr. Gömöri ÁgnesKisfiam 5 hónapos, eddig kizárólag anyatejet kapott. Gyönyörűen fejlődik, jelenleg 8100g ...

Kisfiam 5 hónapos, eddig kizárólag anyatejet kapott. Gyönyörűen fejlődik, jelenleg 8100g és 70cm.  Az első 2.5-3 hónapban hasfájós volt, de azóta látszólag semmi baja sincs.  Azért írom, hogy látszólag, mert annak ellenére, hogy a közérzete és étvágya jó, láza sosem volt, nem hányt, 2.5 hónapos kora óta hetente egyszer-kétszer friss vérpötty vagy csík van a székletében. A gyermekorvosunk és védőnő nagyon segítőkészek, de eddig sajnos nem sikerült kideríteni, hogy mi is áll a vérzés hátterében.  Három fázisra osztanám ezt a "rejtélyes" betegséget.
1.    Egy hónapos volt a baba amikor egyik napról a másikra kiütések borították el az arcát, hajas fejbőrét majd néhány nap múlva a mellkasa és háta felső részét is.   A kiütések jellege: apró piros pötty fehér középpel (mintha kicsi pattanás lenne), majd a folyamat csúcspontján: szinte összefolyó piros alapon sok-sok fehér pötty. Gyermekorvos véleménye: anyai hormonoktól alakult ki, verejtékmirigyek gyulladása. Védőnő véleménye: valamire allergiás a baba. Mivel a baba hasfájása miatt már kezdetektől fogva felírtam, hogy mit ettem, az elfogyasztott ételeket analizálva arra az eredményre jutottunk, hogy a dió (mogyoró) a bűnös. Először szkeptikus voltam, de úgy tűnik, hogy sajnos tényleg érzékeny az olajos magvakra.  Kb. 3-4 hét alatt teljesen eltűntek a kiütések. Megjegyzem, hogy ekkor még teljesen normális volt a kisfiam széklete.
2. Két és fél hónapos volt, amikor először észrevettem 2 vérpöttyöt a nyákos székletben. (Egy pár hete már néha nyákosabb volt a széklete, mint korábban, de nem tulajdonítottunk neki különösebb jelentőséget. Egyébként naponta 5-6x is kakilt, ami anyatejes csecsemőnél normális is lehet, főleg ha olyan sokat eszik, mint az én kisfiam. A vérpötty vagy csík általában csak egyszer jelentkezett naponta, és sohasem az első székletben).  Azonnal küldtünk baktérium tenyésztésre mintát az ÁNTSZ-be, de negativ lett (4 minta- 4 negativ eredmény). Az 5. mintát bélflóra tenyésztésre küldtük, az eredmény: gyér számban vegyes bélflóra. Ezután leálltunk a Salmonella, Campylobacter vonalról, és elkezdtük az allergiát gyanúsítani. (A védőnő szerint a mogyoró tönkretette a kicsi bélbolyhait és egy másodlagos laktóz intolerancia alakult ki.)
3. Egy hónapja szigorú laktózmentes diétába kezdtem. A tejen és tejtermékeken kívül se felvágott, se tejes péksütemény.... (Bár tejet eddig sem ittam, tejterméket is csak nagyritkán.) Az eredmény: a hasmenés egy héten belül megszűnt, vér sem volt a székletben. Sőt, mivel később napokig nem volt széklete, hőmérővel kellett "segíteni". Nagyon boldogok voltunk, hogy megoldódott a rejtély, amikor is a diéta ellenére ismét vért fedeztem fel a székletében....
A leírtak alapján mi lehet ez? Milyen irányban érdemes tovább vizsgálódni? Fertőzés? Allergia? Esetleg valami más? (Nincs szemmel látható végbéltáji értágulat vagy repedés, és nem okoz neki nagyobb fájdalmat amikor vér volt a kakijában, mint amikor nem...) Milyen vizsgálatokat javasol? 
A másik kérdés a hőmérővel történő "kakiltatás"-ra vonatkozik. Nem teszek ezzel rosszat a kisfiamnak? Miért nem tud magától kakilni? (Nagy mennyiségű, sűrű, de folyékony széklet ürül, és utána nagyon megkönnyebbül.)

Válasz

Nagyon fontos az a tény, amit elmondott gyermeke kitűnő fejlődéséről. Rögtön az elején: nem hiszem, hogy én innen és így képes vagyok megfejteni a rejtélyt. Inkább néhány gondolatot szeretnék elmondani.
Lazább, nyálkás, véres széklet esetén - ahogy Önök esetében is történt - először fertőzésre majd később allergiára gondolnék. Az allergiába nemcsak a laktóz-intolerancia, hanem a tejfehérje-allergia is beletartozhat. Tehát nem biztos, hogy elegendő tejcukor-mentes diéta, hanem tejmentes kosztra kell(ene) beállítani az érintett gyermeket, de ezt csak megfelelő kivizsgálás után tehető. Erre vannak megfelelő szerológiai vizsgálatok. Az, hogy gyermeke panaszai csökkentek a tejmentes diétánál, mégis amellett szól, hogy annak van köze a táplálkozáshoz.
A hőmérőzésről: nem gondlom jónak. Ugyanis a rendszeres mechanikus inger a megfelelő záróizom működést - megítélésem szerint - kedvezőtlenül befolyásolja. A gyermekek egy részénél normálisan is előfordul hosszabb-rövidebb obstipaló periódus, amit a gyermekek még önmaguk le tudnak küzdeni. Ugyanakkor tudom, hogy ebben a vélemények megoszlók. Érdekes módon, vannak olyan vélemények, hogy étmenetileg alkalmazott glicerines kúp segít. (Ezt magam tapasztalata alapján is megerősíthetem.) Amúgy csak mint gondolat felvetem, hogy a mechanikus inger esetleg okozhat nyálkahártya-sérülést.
A véres székletről még annyit: obstipaló gyermeknél lehetnek fissurák. Ezek egy része szemmel látható, más része viszont nem. Ezt sebészeti vizsgálat felderítheti. Az obstipació idővel egyébként rendeződni szokott.
Összegezve: gyermeke panaszainak kivizsgálásához a szokványos gyermekorvosi vizsgálaton túl szerológiai, esetleg sebészeti vizsgálat is szükséges. Egyébként Budapest csaknem minden gyermekintézményében van gastro-enterológiai ambulancia, ezzel a kérdéssel oda lehet és érdemes fordulni.
Dr. Péter György  

Kislányom 18 hónapos, "időszakos" székrekedése van, mely 1-2 hétig tart utána r ...

Kislányom 18 hónapos, "időszakos" székrekedése van, mely 1-2 hétig tart utána rendesen tud kakilni, azután megint kezdődik elölről. Mostanában odáig fajult, hogy csak kúppal tud székelni borzasztó keményet, fájdalmasan. Édesapja hasonló problémákkal küszködik, apai nagyapja végbélrákkal küszködik. Valószínűleg oktalanul, de ki vagyok "hegyezve" a problémára, Nagyon aggódom. Étrendjét megpróbálom  okosan alakítani, bár a főzelék evése komoly problémát okoz. Szeretném a segítségét kérni, hogy ha a megfelelő étrend kialakítása után sem javul a dolog, mit tehetnék és szükségesnek tartana-e egy kivizsgálást.

Válasz

Bizony gyakoribb a komoly problémát okozó székrekedés olyan gyerekeknél, ahol valamelyik szülő is azzal küzd. Az első tanácsunk az étrend átalakítása. Nagy rosttartalmú főzelékek (nem répa, cékla, sütőtök), gyümölcsök (nem alma, banán) bevezetése. Csoki helyett müzliszelet. A joghurtokba feltétlenül tegyenek kb. 1 órával hamarabb müzlit v. gabonapelyhet. A reggel narancslével, lekvárral induljon. Ma már kapható táplálék kiegészítőket gyártó cégeknek zöldségtablettája, ez a praxisomban már megoldott 1-1 több éve fennálló panaszt. A 18 hónapos kislánynál Tamarin lekvárt még ne próbáljanak. Esetleg meg lehet próbálni a gyógyszertárban vénymentesen kapható Laevolac-lactuloze-t. Ha mindezek eredménytelenek, feltétlenül figyelmükbe ajánlom a budapesti II sz. gyermekkórház sebészeti ambulanciájának ilyen profilú szakrendelését.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 7 hónapos. Még mindig szoptatok, de kb. 2-2 és 1/2 hónapja elkezdtem adni neki de. gy ...

Kisfiam 7 hónapos. Még mindig szoptatok, de kb. 2-2 és 1/2 hónapja elkezdtem adni neki de. gyümölcsöt (őszibarackot), délben pedig főzeléket (krumplit főtt almával; banánnal; borsóval; spenóttal; tökkel, mikor melyikkel és most már adok hozza egy kis csirkehusit is). Mióta nőtt az adag, arra állt be, hogy 4 naponta kakil, de sajnos nagyon nehezen. Nagyon-nagyon megszenvedünk vele. Általában a széklet első fele nagyon kemény és csak a vége lágy. Előre félek a következő alkalomtól, azt sem engedi többé, hogy felnyomjam a kis lábát a pocijához. Már próbáltam adni neki kamillateát és főtt almát. Azt hallottam, hogy a nyers alma is segíthet, de sajnos az almától nagyon kiütéses lesz a feneke. Tudom, hogy a banán is foghatja a székletet, éppen ezért nem adom neki sűrűn. Gondolom a burgonya sem segít, hiszen keményítőt tartalmaz, de a szakácskönyv ezt írja alapnak.

Válasz

Székrekedésre hajlamos babáknak a következő gyümölcsöket ajánlom: meggy, őszibarack, körte, szőlőlé, mandarin, narancs, gyári készítményben sárgabarack, szilva tartalmúak, ill. amelyekre rá van írva, hogy székletlazító. Az alma bármilyen állapotban  fog, úgy mint a banán is. Zöldségek közül a magas rosttartalmúakat célszerű adni ezeknek a kicsiknek. Például spenótot, sóskák, salátát, paradicsomot, borsót, zöldbabot, brokkolit, kelbimbót, kelkáposztát, esetleg tököt, cukkínit. A burgonya valóban fog, de szükség van rá a babfőzelékben és ha kb. 1/3 részt tartalmaz a főzelék, ez a hatása nem érvényesül. A plusz folyadék is kamillatea és olyan gyümölcslé legyen, amely a fent felsorolt gyümölcsöket tartalmazza. A paradicsomlé is jó hatású ebből a szempontból.
Dr. Gömöri Ágnes

7 hónapos, anyatejes kislányom székelési problémájával kapcsolatban fordulok Önhöz. Előz ...

7 hónapos, anyatejes kislányom székelési problémájával kapcsolatban fordulok Önhöz. Előzmények: újszülött korában meconium dugasz miatt kezelték( beöntés, anyatej fokozatos adása) azóta anyagcserevizsgálaton megállapították, hogy egészséges. Az első hónapban nagyon ritkán, de híg anyatejes székletet ürített sokszor kúp vagy hőmérő segítségével. A második hónaptól széklete rendeződött minden különösebb kezelés nélkül. Kétnaponta kakilt. Négyhónaposan vírusos hasmenést kaptunk el mind a ketten, ezért kórházba kerültünk (infúzió,szélcső,anyatej fokozatos adagolása). Öthónaposan kezdtem kiegészítő táplálékot adni: őszibarack, sütőtök, alma, hathónaposan főzelékek (lsd. előzőek, brokkoli, szilva, cukkini) húsfeltétek. Emellett naponta 3 "nagy" szopi van, többször pedig anyatejjel oltja szomjúságát, nyugtatja magát. Teától , víztől idegenkedik. Széklete összeállóbb és 2-3 naponta van. Eddig négyszer fordult elő székrekedése, amikor 5-7 napig nem kakilt, majd utána kúp vagy hőmérő hatására keményebb, de könnyen szétkenhető volt a széklete. Az elmúlt két hétben hasa nagyon megtelt, kétszer keményebb kicsi kakit nyomott. De végig jó kedélyű maradt, nem nyűgösködött, nem erőlködött. A doktornő Neopampurt írt fel (2 x negyed tabletta). Ettől beindult az emésztése és ma egész nap erőlködött. Hosszú kínszenvedés után kikakilt egy kb. 8cm hosszú, 2cm átmérőjű kemény székletet( szerencsére nem repedt be a végbélnyílása). Utána pedig kb. óránként (8-10-szer) laza szerkezetű, egyre kevesebb mennyiségű jó színű és szagú székletet ürített. Nem erőlködött tőle csak sírt (mintha lelkileg bántaná). Kérdéseim: Milyen hatása van ennek a gyógyszernek? Mennyire veszélytelen egy csecsemőnek? Okozhatott- e valamilyen szervi (végbéltágulatot stb) vagy lelki (félni fog a kakilástól) problémát ez a székrekedés? Hogyan tudnám a későbbiekben ezt elkerülni? Kislányom az előzményeket figyelembevéve hajlamos az emésztési problémákra (nekem is voltak, vannak)? A doktornőnk azt mondta, lehet, hogy ez az állapot a szoptatás végével elmúlik (de én sokáig akarom szoptatni) és hogy az emésztőrendszere fejletlen. Az én táplálkozásom befolyásolja -e a baba könnyebb emésztését (pl ha sok gyümölcsöt eszem a benne lévő fruktóz átmegy az anyatejben? vagy a  szilvalekvár hatóanyaga? esetleg kamillatea vagy szőlőcukor)? Sajnos a kislányom nem hajlandó meginni a kamillateát, aszaltszilva főzetet, a szilvától pedig nem lett laza a széklete. Nagyon szeretnék valami természetes módszert találni, leginkább valami táplálkozásbeli változtatást ami megszüntetné a problémát.

Válasz

A Neo-panpur tabletta hasnyálmirigy emésztőenzimeket tartalmaz (lipase=zsíremésztés, amylase=szénhidrátemésztés, protease=fehérjeemésztés), tehát az emésztést segíti elő. Bizonyos esetekben, amikor a hasnyálmirigy enzimjeinek alacsony szintje vagy csökkent működése feltételezhető, már kicsi gyermekeknél is alkalmazható. 7 hónapos kisbabájánál az eddigi kb. 4-5 székrekedés béltágulatot még nem okozhatott. Az, az ilyen okok miatt évek alatt alakul ki, hacsak nem eredendően renyhén működő és tág bélcsatorna  az oka a székrekedésnek. Ez valóban lehet öröklött adottság, de valamilyen betegség oka is. Ha a székrekedéses állapotok halmozódnak, érdemes gyermeksebész, vagy gasztroenterológus orvossal a babát megnézetni. A székrekedés lelki problémát ekkor még nem okoz, ez 1 éves kor után szokott jelentkezni. Az Ön táplálkozása nemigen befolyásolja 7 hónapos csecsemője emésztését. A baba táplálkozásának helyes alakításával azonban sokat segíthet. Én bevezetném a második főzelékadagot is a kicsi étrendjébe, és elkezdeném a rostosabb zöldségféléket is adni, akár gyári készítmények formájában, mert tapasztalatom szerint azok kevésbé puffasztanak. Ezek: karfiol, karalábé, zöldbab, zöldborsó, kelbimbó. Persze emellett adható a tök, cékla, sütőtök, cukkíni, patisszon, saláta, spenót, brokkoli. Nem adnék a kicsinek répát, almát, banánt. Ha natúr gyümölccsel nem megoldható, gyári, ún. székletlazító gyümölcspépeket adnék napi 1x a kislánynak. Emellett akár maradhat a 3-szori szoptatás, esetleg az esti  tejadag kevesebb lesz.
Dr. Gömöri Ágnes8 és fél hónapos a kislányom. Legalább ötször szopik még - reggel kiadósan - de az egy ...

8 és fél hónapos a kislányom. Legalább ötször szopik még - reggel kiadósan - de az egyéb étkezések előtt vagy után is. Tízóraira gyümölcsöt kap, ebédre főzeléket, délután gyümi, szopi, este szopi. 5 hónapos kora után kezdtem nagyon lassan a gyümölcsök bevezetését. Kérdésem az ő székletével kapcsolatos - tudom, hogy csak anyatejes táplálás mellett akár 10 napig is kimaradhat a széklet - de ő már kap mást is. Nincs nagy gond - egy két napja gombóckaki. Látom az arcán, amikor nagyon erőlködik - nem akarom, hogy ez fájjon neki. A kérdés lényege: lehet-e székrekedése a babának amiatt, mert én elkezdtem vastablettát szedni? Ferrofolgamma a készítmény neve. Ő természetesen nem kap külön vasat. Szoptatással átmehetnek-e az ő szervezetébe a székletfogó anyagok? Abbahagyjam a vasat? Azért kezdtem szedni, mert azt tapasztaltam, hogy az immunrendszerem legyengült, mindenféle apróságokat kezdtem elkapni.

Válasz

Nagyon valószínű, hogy kislánya székrekedését az Ön általi szedett vaskészítmény okozza.. Mivel Ön még napi 5x is szoptat, elképzelhető, hogy a gyógyszernek olyan mennyisége jut át a baba szervezetébe, amely a leírt panaszokat kiválthatja. Ez annál is inkább valószínűsíthető, mivel a babánál ilyen panasz a 8 hónap alatt sem a csak anyatejes táplálás, sem a gyümölcsök, főzelékek bevezetésekor nem jelentkezett. Próbálja meg tehát elhagyni az említett vaskészítményt és helyette inkább valamilyen arányosan összeállított vitamin-ásványi anyag tablettát szedjen. Amennyiben ez nem javítana az állapotán, keresse fel orvosát és beszélje meg vele az esetlegesen elvégzendő vizsgálatokat( pl laboratóriumi). Ezek során kiderülne, hogy  Ön egyáltalán vashiányos-e, azt szükséges-e pótolnia. Ha igen, lehetőleg un 3 vegyértékű vasat tartalmazó készítményt válasszon orvosa, mert az általában kevésbé okoz székrekedést.
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó