Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Egy hónapos kisfiam sajnos nagyon hasfájós. Szinte minden szoptatás után keservesen sír, h ...

Egy hónapos kisfiam sajnos nagyon hasfájós. Szinte minden szoptatás után keservesen sír, hasa feszes, kemény. Gyermekorvosom tanácsára hasi ultrahang vizsgálatot csináltattunk, ahol megállapították, hogy belei gázosak, olyannyira, hogy "szinte nem is lehet látni a szerveket". "Bélrendszere még éretlen". Tanácsolták, hogy hosszan büfiztessek, alkalmazzak hasi masszázst, cseppeket. Sajnos mindez a legtöbbször nem használ. Megnyugtatni, elaltatni igen nehéz, sokszor órákon át sír. A játszócumi sokszor segít, de ezt a fogazat későbbi fejlődése szempontjából nem szívesen használom. Van-e más megoldás? Mi segíthetne kisfiam panaszainak csökkentésében? Mikor számíthatunk javulásra, a hasfájás megszűnésére? 

Válasz

Az élet első 2-3 hónapjában gyakori probléma a hasfájás, haspuffadás. A meg nem emésztett táplálék (tej) a baba belében erjed, meglehetősen sok bélgázt termelve. A 3-4. élethónapra a bél enzimtartalma általában már megfelelő mennyiségű az elfogyasztott tej mennyiségéhez képest, így az erjedés-puffadás-hasfájás többé-kevésbé megszűnik. Persze vannak ez alól kivételek, nem hasfájós újszülött, de erősen hasfájós 6-7 hónapos baba is előfordul. A hasfájós babáknál valóban gondos böfiztetés - lehetőleg még szoptatás közben is - szükséges, érdemes a pocakjukat, ha puffadt masszírozni, ill. megkeresni azt a testhelyzetet, amelyben a baba ilyenkor leginkább tűrhetően érzi magát. Emellett érdemes megpróbálni a puffadás-csökkentő cseppet, ha ez nem használ, a görcsoldó cseppeket - ezekből kb. 4-5 féle kapható a patikákban és többsége vénymentes. Ha az egyik nem használ, érdemes kipróbálni egy másikat 2-3 nap múlva. Ezek a görcsöket nem minden esetben szüntetik meg , de mérséklik, elviselhetőbbé teszik azokat.
Dr. Gömöri Ágnes

Hét hetes kisfiam nagyon nehezen büfizik. Hiába büfiztetjük szopás közben is, utána is f ...

Hét hetes kisfiam nagyon nehezen büfizik. Hiába büfiztetjük szopás közben is, utána is függőlegesen van, sétálunk vele 30-40 percet, néha megmozgatjuk, hátha kijön belőle a levegő, valamennyi mindig marad benne. Így aztán ha letesszük, mert elalszik rajtunk, szinte mindig arra ébred pár perc múlva sírva, hogy jön föl benne a büfi, de megakad a torkában, nyeldekel. De ha fölvesszük, nem büfizik. Ha letesszük, esetleg némi tej kijön belőle, de utána ugyanúgy nyeldekel tovább. Szegény baba nagyon kimerül ebben, egyre fáradtabb, mert alig alszik, belealszik a szopásokba, egyre nehezebb büfiztetni. Éjszaka sem pihen jól, szelek kínozzák, ráadásul néha a hasa is fáj. Mivel segíthetnénk rajta? 

Válasz

Bizony vannak nehezen büfiző babák. Ez részben a teltségérzetből adódó nyugtalanságot, a tej későbbi visszabukását, valamint ha a lenyelt levegő továbbhalad hasfájást okozhat. Önök helyesen megpróbálták szopás közben  böfiztetni, szopás után hosszabb ideig függőlegesen tartani a kicsit. Ezenkívül esetleg meg lehet próbálni az Espumisan használatát, ha ez nem elegendő a gyógyszertárban kapható görcsoldókat. Az előbbinél beszámoltak a szülők arról, hogy a böfizés-bukást is rendezte. Ha ezek nem segítenek egyéb gyógyszeres  kezelés is szóba jöhet, de ehhez gyermekorvosuktól kérjenek akkor tanácsot, aki megfelelő vizsgálat után tud erről dönteni.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó