Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiam 4 hónapos, eddig csak szopizott, néhány napja kezdtük el az alma, almalé kóstolgat ...

Kisfiam 4 hónapos, eddig csak szopizott, néhány napja kezdtük el az alma, almalé kóstolgatását. Jelenleg 7220 gr és 66 cm hosszú (születésekor 4000 gr és 52 cm volt), nyugodt baba. Tegnap kapta meg a 4 hónapos oltását, a vizsgálaton az orvosunk azt mondta, hogy sápadt a baba, szerinte vérszegény. Valamint szívzörejt hallott, szerinte ez is a vérszegénységgel függ össze. Kérdésem az lenne, hogy valóban okozhat e a vérszegénység szívzörejt, és a szívzörejnek milyen következményei lehetnek?

Válasz

Az élet első 3-4 hónapjában ismert jelenség az ún. "élettani vérszegénység". Ez tehát teljesen egészséges, jól táplálkozó kiscsecsemők esetén is fennáll. Ennek számos oka van: pl.: magzati vörösvértestek szétesése, gyors testtömeg növekedés, stb. Ha ez az ún. fiziológiás mértékű vérszegénység bizonyos szintet meghalad, a baba sápadttá, aluszékonnyá, rossz étvágyúvá, valamint a fertőzésekre hajlamosabbá válik. Amennyiben a gyanú felmerül, ma már a megfelelő laboratóriumi vizsgálatokkal ennek pontos mértékét tisztázzuk, és ezután kezdjük meg a korrekt, megfelelő idejű és dózisú vaspótlást. Szívzörejt komoly vérzékenység okozhat, valószínűleg olyan mechanizmus alapján (egészséges szívben!), hogy az oxigénhiányos (kevés vörösvértest) vér keringési sebességét a szervezet szabályozó mechanizmusai megnövelik. Így a szervek kicsit mégis több oxigénhez jutnak. A gyorsan áramló vérben áramlási turbulencia keletkezik, ez a szív felett hallható. A laboratóriumi vizsgálat mellett azonban én kardiológiai vizsgálatot is javasolnék a babánál, a vaskezelés megkezdése előtt, ez a csecsemő számára egyáltalán nem megterhelő.
Dr. Gömöri Ágnes

Az eddig makkegészséges 22 hónapos lányomnál ma egy nátha-köhögés miatti vizsgálaton a d ...

Az eddig makkegészséges 22 hónapos lányomnál ma egy nátha-köhögés miatti vizsgálaton a doktornő (nem a mienk), 1/6-os systoles zörejt állapított meg! Eddig születése óta, és amikor novemberben ott voltunk, még semmi nem volt? Mitől alakult ki?

Válasz

Az említett erősségű systolés zörej önmagában nem jelent szívbetegséget. A csecsemők, kisdedek nagy százalékának van úgynevezett accidentális szívzöreje, amely ártalmatlan jelenség. (Meg kell vallani, hogy az accidentális zörejeket nem is mindig szokták megemlíteni, bár azért jobb, ha arról is tud a szülő.)
A második dolog: hogy mikor keletkezett, nem tudjuk.
Általában a fertőzések kapcsán a felgyorsult keringés is okozhat ilyen hangjelenséget.
Az accidentális zörejek a klinikai vizsgálatok alapján nagy valószínűséggel elkülöníthetők az organikus - szervi - szívbetegség zörejeitől. Erőssége, megjelenésének helye, karaktere alapján. Meg persze annak alapján, hogy nincs a gyermeknek egyéb, szívbetegségre utaló tünete.
Tehát alapvetően az az érzésem - természetesen a gyermek vizsgálata nélkül ez nem korrekt kijelentés - hogy az Ön gyermekének ilyen accidentális zöreje van.
Dr. Péter GyörgyGyönyörű kisfiunk 36. hétre született, stresszmentes, végletekig profi, tökéletesnek m ...

Gyönyörű kisfiunk 36. hétre született, stresszmentes, végletekig profi, tökéletesnek mondható szüléssel, 2850g, 54cm-es alap méretekkel. Második kórházban töltött napján apróbb-nagyobb, lassan múló lilás foltok jelentek meg bőrén, kézfején, arcán, szája többször egészen mély lila színt öltött. Mindamellett, szívhangja, légzése rendben levőnek találtatott. Harmadik éjszakáját már fénykezelésen töltötte, mert enyhén besárgult. Nyugodt, keveset sír, talán túl keveset is. Gondunk az említett foltokkal akad, a csecsemő gondozók szerint a légzés aritmikussága, esetleges elégtelensége okozhatja. A gyermekorvos azonban továbbra is kitartóan (és számomra megnyugtatóan) jó légzést állapított meg. Kérdésem, kell-e aggódjunk, mennyire tipikus az ilyen jellegű időszakos lassan múló elszíneződés?

Válasz

Pici babák bőrén, főleg az élet első hónapjaiban gyakran látható jelenség az ún. livedó racemóza = márványos bőr. Ez a szájkörnyék elszíneződésével is járhat, habár ez ilyenkor nem mélylila. A kissé fázó vagy éppen diszkomfort érzetű babáknak a periférián megváltozik a keringése, ez okozza a foltos márványozottságot. Fehér bőrű és kisebb súlyú (vékony zsírszövet), koraszülött babáknál ez még gyakoribb. Reméljük, az Önök babájánál is ez áll fenn. Azonban az egészen mély lila szín miatt a csecsemő fokozott figyelmet igényel, és amennyiben ez ismétlődne, hallható szívzörej nélkül is szükséges kardiológiai vizsgálat a szívhibák kizárására. Okozhatnak ilyet a tüdő veleszületett és szerzett elváltozásai, a rekeszizom fejlődési eltérése. Előfordulhat ez bukás, tej, nyák belélegzésekor is. Tehát mellkas felvétel elkészítése is indokolt lehet. Az agy ultrahangos vizsgálata is információt nyújthat, hiszen bizonyos fejlődési rendellenességek, apróbb bevérzések átmeneti ödéma is okozhat ilyet. Előfordulhat a szülés előtt közvetlenül, vagy a szülés alatt az anyának adott gyógyszer mellékhatásaként is. Bizonyos esetekben érdemes gégész szakorvos segítségét is igénybe venni, mivel az orrkagylók fejlődési rendellenessége, ill. a gége, a légcsőporcok fejletlensége, puhasága is eredményezheti ezt. Még egyszer hangsúlyozom, ezekre csak ismétlődés, ill. tartós fennállás esetén van szükség, egyelőre bízzák a babát az őt figyelő neonatológusra.

Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó