Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányom, Flóra immár 2 hetes és nagyon erős hasgörcsöktől szenved. Ezek a görcsök a ...

Kislányom, Flóra immár 2 hetes és nagyon erős hasgörcsöktől szenved. Ezek a görcsök a kórházból való hazaérkezés másnapján kezdődtek. A szoptatás egyre hosszabbá vált, gyakran elaludt közben és nem ette meg a szükséges mennyiség felét sem. A szoptatás után igen hevesnek és hosszan tartónak tűnő hasgörcsei voltak - vannak. Ilyenkor felhúzza a lábát, erõsen rugdal, sikítva, erőlködve sír, karmolja és tépi az arcát, fülét. Ezek a rohamok akár egy-két órán keresztül is eltartottak, ami nagyon kifárasztotta őt is és az anyukát is. Nem is csodálkozom, hogy napokon belül lecsökkent a fogyasztása, lefogyott jóval a születési súly alá, nem ébredt fel a szoptatás időpontjára. A védőnőtől nem kaptunk tanácsot, a gyermekorvos sem vette komolyan, meg sem nézte. Szerencsére a szülészetről egy kedves orvosnő azt tanácsolta a súlyveszteség láttán, hogy vigyük be a Madarász Kórházba, ahol 7 órát egyfolytában aludt, nem lehetett felébreszteni sem. Ott főként tápszerrel táplálták 3 napig és alapos ultrahang és laborvizsgálatnak vetették alá. Az eredmények negatívak, szervi problémát nem tudtak kimutatni, ezért mint egészséges babát, hazaengedték. Azóta két napja tápszerrel tápláljuk. Láthatóan a tápszert "nagy iramban" képes megenni, 20-25 perc elegendő és a hasgörcsök is mérséklődtek, jobbára az éjszakai órákra korlátozódnak. Ma meglátogattuk a László Kórház szoptatási ambulanciáját, ahol több, az eddig kapott tanácsokkal ellenkezõ tanáccsal elláttak minket a szoptatások időtartamára, technikájára és gyakoriságára vonatkozóan. A hasfájás azonban láthatóan nem foglalkoztatta őket sem, mintha egyenértékű lenne a haj növésével.
Az első pillanattól fogva ügyelünk a mama étrendjére, a hosszas, ám gyakran eredménytelen böfiztetésre, próbáltunk szoptatást, "gyors" és "lassú" cumisüveget, anyatejet, tápszert, rendszeres és igény szerinti szoptatást, Espumisan cseppet napi 10 cseppet 2-3 adagban elosztva, zenehallgatást, hasmasszírozást, puffadás csökkentő "Mecsek" teát. Minden eredménytelen maradt. A nappalok nehezek, az éjszakák szívbe markolóak.
Sajnos azt vagyok kénytelen megállapítani, hogy a sok okos tanácsadó és műszer mellett a gyerekre és a problémájára senki nem figyel oda. "A sok bába között...". Fáj a hasa és erre nézve még mindig semmi használható információhoz nem jutottunk, máig sem tudja senki megmondani még csak az okát sem.
A fáradtság és az aggodalom szép lassan teljesen kimeríti a mamát, jómagam is tulajdonképpen pihenni járok be a munkahelyemre.  Mit tehetnénk még? Kihez fordulhatunk? Hol lehet egy teljeskörű vizsgálatot elvégezni? Talán tej-érzékenység, emésztőrendszeri probléma, tej minőség probléma?

Válasz

Mint már egy korábbi válaszomban is leírtam, a kis csecsemők tejcukorbontó enzimmennyisége az élet első 3 hónapjában szinte nem mérhető a bélben, ill. bélfalban. Mérhető mennyiségűvé ez igazán a 6. hónap során válik. Sajnos minden bizonnyal ez az oka a főleg az első 2-3 hónapban tapasztalható hasfájásnak, amely gyakori jelenség. Az enzimatikus úton nem emésztődő tejcukor ui. erjed, ennek pedig savanyú bomlástermékek keletkezése, és gázképződés a következménye. Mindezek bélfeszülést, görcsöt eredményeznek. A szülők gyakran beszámolnak arról, hogy a bélmozgások, esetleg székletürítés már a baba szoptatása közben is jól hallhatóak. Ez természetes jelenség. Ha azonban a bél tele van a fent említett termékekkel, a hasgörcsök beindulnak, a csecsemő sírni kezd, a szopást átmenetileg, vagy végleg abbahagyja. Csecsemőjüket, mint levelében írta, a kórházban kivizsgálták, ezek szerint a panaszok mögött betegség, szervi eltérés nem húzódik meg. Ezek után, ha a hajnövekedéssel a kiscsecsemőkori hasfájás azért nem is egyenértékű, de a szakemberek kellemetlen életkori sajátosságnak tekintik, amely szerencsére a 3. hónap körül mérséklődik, szerencsés esetben elmúlik. A tanácsok is a szoptatásra, pótlásra, etetési technikára, testhelyzetre stb. azért olyan sokfélék, mert szinte mindegyik  hasfájós babánál egyénenként kell megtalálni azt, amellyel ez az időszak elviselhetőbbé tehető. Görcsoldókból is van választék, habár azok inkább 1-2 hónapos kortól ajánlottak. Én a negatív vizsgálati eredmények birtokában úgy gondolom, nem kellene babájukat egyéb, esetleg megterhelő vizsgálatokkal terhelni, habár nem hiszem, hogy ezt szakember javasolná, hanem próbálják meg ezt a néhány hetet nagy türelemmel, esetleg családi segítséggel, a megfelelő táplálási ritmus megtalálásával és görcsoldókkal valahogy átvészelni.

Dr. Gömöri ÁgnesEgyik ismerősömnek 11 hónapos a kislánya. Mivel nem fejlődik fizikailag rendesen (csak ...

Egyik ismerősömnek 11 hónapos a kislánya. Mivel nem fejlődik fizikailag rendesen (csak 6,5 kg-os) indultak el Kolozsvárra , ahol megállapítottak nála egy kezdetleges gyomorfekélyt, liszt és tejérzékenységet. A belek is Candida gombával fertőzöttek. 
A fekélyre Maaloxot szedett egy ideig és különleges diétán él már lassan két hónapja (az étvágya kitűnő), ennek ellenére nem fejlődik megfelelően éppen csak egy-egy kicsit hízik majd ismét fogy (állandóan ingadozik, de a végeredmény nagyon kevés).
Viszont szellemileg nagyon szépen fejlődik.
 A kérdésünk az lenne , hogy ebben az esetben továbbra is csak egy szigorú diéta segíthet vagy lenn-e e más gyógyszeres kezelésre is lehetőség.

Válasz

Amennyiben a 11 hónapos 6,5 kg-os kislánynál a kivizsgálás során megállapították a lisztérzékenységet, annak szinte természetes velejárója a tejcukor érzékenység és egyéb felszívódási zavarok. Azért ilyen kicsi és rosszul fejlett e gyermek, hiszen a betegség következtében elpusztulnak a bélbolyhok, amelyekben enzimek vannak és ahol nagy felületen a felszívódás zajlik. Természetesen ekkor elpusztulhat a normál bélflóra is, helyét kórokozó baktériumok, gombák vehetik át, mint ahogy ez ennél a kislánynál is kiderült. Ez tovább rontja az emésztést fokozza a hasmenést. Természetesen a fentiek a diéta nélküli állapotot jellemzik. Lisztérzékenységben az elsődleges a nagyon szigorú gabonamentes (búza, rozs, árpa ) étrend és természetesen a beteg aktuális állapotának megfelelő kiegészítő kezelés és roborálás. A diétát legalább 2 !! évig tartani kell ahhoz, hogy a bélbolyhok regenerálódjanak- persze a fentiek értelmében később is folyamatosan- közben és ekkor ellenőrző vizsgálatok történnek. (bélbiopszia amely során a bélből kis szöveteket vesznek és értékelik szövettanilag ) Természetesen megfelelő diétával és kiegészítő kezelés mellett lassan megindul a gyógyulás, gyarapodás, de sajnos 1-2 hónapon belül ilyen állapotból, ahogy ezt Önök is észlelik, nehezen. Ehhez rengeteg türelem és kitartás kell, mivel mai tudásunk szerint a lisztérzékenység ha kialakul életre szóló állapot, nem gyógyítható. Léteznek Magyarországon liszt érzékenyeknek diétáskönyvek, sok-sok recepttel ezeket érdemes beszerezni, valamint van Budapesten a II. kerületben  a Margit krt-on egy malomipari szaküzlet, ahol gluténmentes liszteket, tésztákat, pékárut lehet kapni.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiunk szeptemberben volt két éves.  Tejet csak 1,5 éves kora után adtunk neki, amit 2 h ...

Kisfiunk szeptemberben volt két éves.  Tejet csak 1,5 éves kora után adtunk neki, amit 2 hónapon keresztül elfogadott, azóta viszont egy cseppet sem.
Joghurtokat, túró rudit, tejbegrízt hajlandó enni.
A tej el nem fogadása és mivel nagyon keveset evett bármit, elvittük gasztroenterológiára ahol vérből tejfehérje érzékenységet állapítottak meg és szigorú diétát javasoltak. A gyerekorvosunk adott egy tejcukor allergiásoknak szóló listát, hogy kb. ezt kellene betartani. A leletet megmutattuk egy másik gyerekorvosnak is, ő azt mondta mivel a tej el nem fogadáson kívül más tünet nem jelentkezik, a kevés evés ellenére súlya majdnem eléri a korának megfelelő átlagot ezért ne tartsunk diétát.
Kérdésem kinek a tanácsát kövessük? Ha szigorú diétára fogjuk a gyereket, a joghurtot, rudit is elvesszük tőle, még annyit sem fog enni mint eddig.

Válasz

Ha a kisgyermeknél laboratóriumi vizsgálattal tejfehérje érzékenységet ki lehet mutatni és a gyerek a tejet nem fogadja el, vagy egyéb allergiára utaló tünete van az allergiát komolyan kell venni. Amennyiben  Önök betartják ill. betartatják az egyenlőre szigorú de az életkor előrehaladtával bővíthető diétát, a kisfiú nagy valószínűséggel "kinőheti" azt, 4 éves kora körül. Ha ezt nem sikerül tartani a tejfehérje allergia végigkísérhet a fiúk gyermekkorát. Szerintem nem ér annyit egy kis joghurt és 1-2 rudi. Ez eddig a tejfehérje allergiára vonatkozott, de Ön tejcukor érzékenyeknek  szóló listáról ír. A kettőt ne keverjék össze!. A tejcukor  érzékenyek (és nem allergiások- ez egy csökkent enzimműködés eredménye!) fogyaszthatnak  un erjesztett tejtermékeket: sajt, túró, kefír, joghurt. A tejfehérje allergiás gyerekek bizonyos ideig egyáltalán nem és később is csak korlátozással, néhány évig. Mindkettőnél, de főleg a tejcukor érzékenységnél jellemző, hogy a diéta be nem tartása emésztési zavart, étvágytalanságot, súlyosabb esetben fejlődésbeni elmaradást okozhat.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam júliusban volt 2 éves, és áprilisban kiderült, hogy tejérzékeny. Múlt héten volt ...

Kisfiam júliusban volt 2 éves, és áprilisban kiderült, hogy tejérzékeny. Múlt héten volt a fél éves kontroll vizsgálata (tejterhelés), ahol kiderült, hogy a tejallergia megszűnt, most a tojásunk lett erősen pozitív. Kérdésem a következő: milyen sorrendben lehet vissza(hozzá)szoktatni a gyereket a tejtermékekhez és milyen mennyiségekben, mert a gyerekkórházban erről szinte semmi felvilágosítást nem kaptunk.

Válasz

A tejfehérje érzékenység sajnos nem ritka probléma csecsemő és kisdedkorban. Ez elsősorban bőr és légúti tüneteket okoz, másodsorban emésztési problémákat. Habár azok inkább tejcukor érzékenységre utalnak. A mai korszerű vizsgálati módszerek (vér, labor) mellett ezek viszonylag jól kimutathatók, a mértékére is következtetni lehet. Sajnos ilyenkor gyakran pozitív a tojás és a szója allergia vizsgálati eredménye is. Ez a túlérzékenység helyes diéta mellett általában    3-4 éves korra nagymértékben szelídül. A kicsik tudnak tejtermékeket, majd tejet, tejfölt, tejszínt fogyasztani először ételekben, majd töményen is. Vannak esetek amikor a gyerek továbbra is csak kis mennyiségben bírja a tejtermékeket, ezt a szülő  általában pontosan meg tudja figyelni (pl. 1 joghurt +1 túró rudi), ezenfelül megjelennek újra  a korábbi problémák. A gyerekek nagy része 4-5 éves kortól diéta nélkül is jól van. Érdekes módon közöttük  sokkal többen vannak, akik nem fogadják el a tejet. Ha azonban nem diétáznak  csecsemő és kisdedkorban ezek a gyerekek, akkor allergiájuk megerősödhet, tartóssá válhat. A kisfiúnál is gondos fokozatos visszaadás szükséges. Először kis mennyiségben  még tejfehérje érzékenyeknél is az erjesztett tejtermékek adását javasoljuk (eleinte egy nap csak egyfélét), majd ezután először főtt ételben a tej a tejföl, tejszín adását. Ha eddig nem lépett fel semmilyen probléma, szabad ez utóbbiakat töményen is adni. Én azonban -mint írtam- óvatos lennék 3-4 éves korig lehetőleg inkább erjesztett tejtermékeket adnék csak, még főtt ételekben is.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 8 hónapos és körülbelül 5 hónapos koráig semmi gondunk nem volt vele. Akkor kezde ...

Kisfiam 8 hónapos és körülbelül 5 hónapos koráig semmi gondunk nem volt vele. Akkor kezdett nagyon sírós lenni és az egész napunk arról szólt hogy böfiztettük. Éjszaka is felébredt sokszor egy órát is sírt , és mindig éreztem benne a levegőt, mintha a bordái között lenne. Nagy figyelemeltereléssel és kínlódással böfizett egyet akkor 5 percig megszűnt a visítás (mert ezt már nem lehet sírásnak nevezni) és kezdődött minden elölről. Már akkor orvoshoz vittem és most jutottunk el odáig hogy nemsokára időpontunk van a gasztróenterológiára. Ez a sírás olyan méreteket öltött hogy egész nap semmit nem aludt és ölbe is sírt de talán egy kicsit halkabban. Mostanra már teljesen kivagyok.
Volt egy csomó székletmintája meg ilyen "törlések" ami nélkül nem mehettünk a gasztróenterológiára és mindenik negatív lett. Mivel hogy láttam hogy nem jutunk egyről a kettőre a nagy fiam 2 és fél éves és még tőle maradt meg valami por amit saját felelősségre beadtam neki. Pontosabban Galantase por amitől minden panaszunk megszűnt ismét olyan lett mint hajdanán egyedül játszott elaludt szóval nem is hittem. A gyermekorvosunknak nem mertem elmondani, a családorvossal akartam még ilyen por felíratni (miután megkérdeztem hogy káros lehet-e )amit szimpatikusan kivontak a forgalomból. Azt mondták a tejporba van benne. Nekem még van tejem és látom a szomorú jövőmet hogy el kell apasszam.
Körülbelül egy hete napi 3-szor szoptatom, előtte négyszer tettem, de nagyon igényli még a főzelék mellett is. Ez a sírós állapota még a gyümölcsök és főzelékek bevezetése előtt kezdődött. Most délelőtt gyümölcsöt kap délben főzeléket és szopik, délután főzeléket csak, és hajnalban és este szopik. A főzelékek közül semmire se viselkedett még rosszabbul mint előtte.
A szép állapotunk (amíg a volt a por) sajnos csak két hétig tartott. Most még jobban sajnálom a gyereket tudva, hogy esetleg lenne megoldás de nincs akivel konzultálni.

Válasz

Kisfiának nagy valószínűséggel emésztési zavara van, egyrészt tejcukor emésztési zavara, másrészt azonban a baba gyomorürülési zavara sem kizárt. A tejcukor emésztési zavarra utal az, hogy az említett por szinte megszüntette a panaszokat, ill. hogy az ultrahangos vizsgálaton a bél nagyfokú meteorizmusa (gázossága) látszott. Hogy ez a cukoremésztési zavar örökletes adottság- e, (erre utal a testvér ilyen jellegű problémája is) vagy valamilyen egyéb ok miatt alakult ki, az kiderítendő. Kisbabája gasztroenterológiai kivizsgálása tehát feltétlenül indokolt, addig azonban a tej elapasztásán és egyéb táplákozásbeli változtatásokon ne gondolkozzon, bízza ezt a szakorvosra. Helyette vezessen étrendi naplót, amelyben jelöli a hasfájások idejét és időtartamát is.
Dr. Gömöri ÁgnesKislányom 4 éves múlt és a naponta jelentkező hasfájásainak okát keresve tejcukor érzé ...

Kislányom 4 éves múlt és a naponta jelentkező hasfájásainak okát keresve tejcukor érzékenységet állapítottak meg nála. A vérvizsgálat azonban tejfehérje allergiát is kimutatott. Megtudható-e, hogy a tejcukor érzékenysége nem éppen a tejfehérje allergiából ered-e? Az orvosa szerint savanyított tejterméket ehet, de engem nem hagy nyugodni a joghurtban, sajtban levő tejfehérje.

Válasz

A tejcukor "érzékenység" a bélben a tejcukor bontó enzim elégtelen mennyisége, vagy működése miatt alakul ki. A tejfehérje allergia az étel allergiák egyik -kisgyermekkorban leggyakoribb- formája. Mindkettő különböző mértékű, hevességű lehet. A tünetek eszerint változnak enyhétől súlyosig. A tejcukor érzékenység leginkább has puffadást, hasfájást, hasmenést okozhat. A tejallergiának számos megjelenési formája ismeretes: hasfájás, laza székletek, hasmenés akár véres-nyálkás, bőrkiütések, légúti hurutos tünetek stb. Elképzelhető, hogy kifejezett és hosszan tartó hasmenés esetén a bélfal károsodik és ennek következtében kialakul a tejcukor emésztési zavara is. Ez az ok-okozat összefüggés egyértelműen nem bizonyítható, rá csak következtetni lehet. Azonban megfelelő diétával, főleg kisgyermekkorban a tejallergia kinőhető. A vizsgálati eredménytől- az allergia súlyossági fokától- függően ez a diéta szigorúan tejmentes, ill. engedélyez bizonyos mennyiségű erjesztett tejterméket. Ezeknek a tejtermékeknek e fehérjéét bizonyos mennyiségben a tejallergiások /az enyhébb tünetekkel rendelkezők/  jól tűrik. Ezekben a termékekben a tejcukor már jórészt bontva van. A tejmegvonás ideje az eredmények alapján már az első vizsgálatkor valószínűsíthető, és azt a kontrollvizsgálatok eredményei alapján /javulás esetén/ bizonyos időközönként a mennyiségeket fokozatosan növelve visszaadják. Súlyosabb esetekben ezt célszerű intézetben elvégezni.
Dr. Gömöri Ágnes

A kisfiam három hónapos, kizárólag szopik, szerencsére jóval több tejem van, mint amit ig ...

A kisfiam három hónapos, kizárólag szopik, szerencsére jóval több tejem van, mint amit igényel. Az utóbbi 2-3 hétben a szopizással vannak komoly gondjaink. Elkezd nagyon mohón szopni, kb. 1-2 perc, aztán ordítás. Ha nyugtatgatjuk, kb fél óra után még hajlandó egy nagyon keveset enni. 70-90 gr-ot szopik általában, ami már kevés, hiszen négy napja egyáltalán nem gyarapodik. Arra gondoltunk, hátha valami érzelmi feszültség miatt nem akar szopni, így az apja cumisüvegből próbálta etetni, az eredmény még silányabb: 30-50 gr, aztán ordítás. Gyerekorvosnál is jártunk, aki tejcukor-érzékenységre gyanakodott, felírta a lactase nevű rágótablettát, ami nagyon kis javulást eredményezett.

Válasz

Kisfiuknak valószínűleg a hasa fáj. Az erős görcsök a hasfájós babáknál gyakran már a szopás közben jelentkeznek az első kortyok lenyelése után, sokszor szinte hallja is a szülő a bélmozgásokat. A baba sokszor ilyenkor abbahagyja a szopást, sírni, rugdalózni kezd. A hasfájás az élet első 3 hónapjában gyakori. Ennek oka az, hogy az emésztőenzimek, többek között a tejcukoremésztő enzim mennyisége is kevesebb még a bélben, mint amennyire szükség lenne. Ez utóbbi mennyisége pl. a 6. hónapban válik mérhetővé. Először is az enzimpótlás (rágótabletta) mellett, ill. helyette megkeresném azt a görcsoldót, amelyik leginkább mérsékli a panaszokat, ezekből 2 hónapos kortól már van választék. Egyelőre nem javasolnék kivizsgálást, csak abban az esetben, ha ennek hatására sem emelkedik a szopott mennyiség, ill. nem gyarapszik megfelelően a baba. A csecsemő számára a legjobb táplálék az anyatej, csak nagyon speciális esetekben, viszonylag ritkán - anya betegsége, gyógyszerszedése, bizonyos anyagcsere betegségek stb. - tiltjuk el a babát az anyatejtől.
Dr. Gömöri Ágnes
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó