Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányom 3éves lesz júniusban. 5 hónapos korában tej és tojás intoleranciát állapítot ...

Kislányom 3éves lesz júniusban. 5 hónapos korában tej és tojás intoleranciát állapítottak meg nála. A tünetei véres széklet és puffadás voltak. Kiderült, hogy van egy csecsemőkori CMV vírusa, de nem tudták egyértelműen megmondani, hogy ez az allergia ettől alakult-e ki, vagy csak úgy jött. Kétéves korától térhettünk vissza a rendes étrendre. De sajnos mostanra megint romlottak az eredményei, ismét kezdhettünk diétázni. Az egyik kérdésem, hogy ennek az allergiának mi köze a CMV vírushoz? A másik, hogy az jó, vagy rossz, hogy a tünetek inkább emésztési jellegűek (véres széklet, puffadás, nagy pocak), a bõrén nem jelentkezik. És hogy fognak rájönni arra, hogy a gyerek már kinőtte, állandó kísérletezéssel - egy ideig diéta, aztán újra próba...- vagy nagyobb korban van valami speciális vizsgálat a vérvételen és a fújásos vizsgálaton kívül. És végül, az érdekelne, hogy száz százalékosan megbízhatom-e az élelmiszereken feltüntetett összetételben?

Válasz

Azt hiszem egyértelmű választ adni arra vonatkozóan, hogy kislánya allergiája és a a csecsemőkorban történ CMV vírus fertőzés között oki kapcsolat lehet-e, senki nem tud. Kell lennie kislányánál egy  un atópiás hajlamnak ami genetikailag meghatározott. Abban, hogy az allergiás betegség mikor és milyen formában jelentkezik az függhet attól hogy az arra hajlamos szervezetben az allergiás reakciók indulását  mikor és mi provokálja. Az allergiás betegségeknél  nincs olyan, hogy jobb, vagy rosszabb, azt a tünetek súlyossága határozza meg. Valamint az is közismert , hogy a különböző típusú allergiás betegségek az élet során egymásba átmehetnek. Levele alapján kislányának nagyon heves allergiás tünetei voltak tejfehérje fogyasztása után. Sajnos ilyen esetekben a diétát  általában több évig is tartani kell,, sőt akár az is előfordulhat, hogy egész életen át csak bizonyos tejtermékeket és azokból is csak bizonyos mennyiséget fog eltűrni a szervezet. Hogy az évek során ez hogy alakul, azt bizony csak kontroll vizsgálatokkal lehet ellenőrizni. Ez nem kísérletezés, hanem a beteg érdekében történő vizsgálat. Mindenkinek az a jó, ha a gyermeket a legkíméletesebben de csak annyira szigorúan diétáztatjuk amennyire szükséges. A vizsgálat felnőtt korban is ugyanúgy történik. Sajnos nem bízhat meg 100%-osan az összetevők feltüntetésében. Előfordulhat, hogy aminek a feltüntetését a a rendelkezések nem írják elő (újabb színezékek, stabilizátorok) az nincs rajta a csomagoláson.
Dr. Gömöri ÁgnesA kislányom 15 hónapos sajnos nagyon erős tej és tojás allergiája van , (egész tej 5/10++, ...

A kislányom 15 hónapos sajnos nagyon erős tej és tojás allergiája van , (egész tej 5/10++, casein 3/5++_ , tojás7/10+++,) 4,5 hónaposan végeztek a karján  először tűpróbát, azzal állapították meg az értékeket...., De mint olvasom Mo-n csak 3 éves kor fölött végeznek ilyen vizsgálatot, és azt is találtam a  válaszlevelek között , hogy ezek a tesztek nem is megbízhatóak . Nekünk a jövőhéten esedékes az újabb vizsgálat , de sajnálattal látom, hogy nem számíthatunk jobbulásra, mert  ha véletlen (hiába az intelmek ellenére) megpuszilja valaki, vagy valahova nem  " tiszta "helyre nyúl, rögtön azon a helyen vörös duzzadt foltocskák jelennek meg .
Tehát ha most megkapom az eredményeket azok mennyire megbízhatóak...? Kérjek vérvételes ellenőrzést is ...? Mi a különbség a két vizsgálat között?
Nekünk azt tanácsolta a doktornő míg Ő erre nem ad utasítást , semmilyen mennyiségben az allergiás ételekből ne kerüljön a babához (fulladásos tünetek léphetnek fel, ha véletlen még is megtörténne van kéznél nálunk 1 adag életmentő injekció) . De a gyermekorvosunk, ki látta az allergológus által kiállított eredményeket azt tanácsolta próbáljak  joghurtot adni kezdésnek. Hát még nem mertem adni. Kinek teljesítsem az utasításét?!? Melyik a járható út?!?

Válasz

Valóban Magyarországon 3 éves kor alatt nem végeznek bőrpróbát, mert ezek nem megbízhatóak. Ma már elvégzett bőrpróba értékelésénél nem fogadunk el "+" jelzést, csak mm-ben megadott nagyságot. Ez nemzetközi ajánlás. Levele alapján kislánya nagyon allergiás, és allergiája nemcsak ételekre, hanem ezek szerint külső fizikai és kémiai ingerekre is beindul. Talán éppen ezért sem megbízható  - nem kellően specifikus - nála a bőrpróba. A vérvizsgálatok megbízhatóbbak, és ezek során is van mód arra, hogy a leggyakoribb erős ételallergénekkel: tej, szója, tojással szemben termelt ellenanyagokat kimutassák. Az eredmények alapján az allergia mértékére is következtetni lehet, és az esetleges javulás is (kb. 2-3 év múlva) pontosan nyomon követhető. Ilyen komoly allergia esetén nálunk is a gasztroenterológus szakorvos szigorú tej és tojásmentes diétát ír elő, akár évekig! Ebbe az erjesztett termékek és mini adagok sem férnek bele. A gyermekek akár 3-4 éves korig speciális tápszert kapnak, amely biztosítja a megfelelő fehérje és kalcium bevitelt. Ha a labor eredmények javulnak, el lehet kezdeni a tejtermékek nagyon óvatos és fokozatos visszaadását. Amennyiben nem diétáznak, azonkívül hogy a tünetek azonnal jelentkeznek, sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a gyermek allergiája szelídülni fog, és sajnos megnövekszik annak a valószínűsége, hogy a későbbiekben asztmássá is váljon.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 10 hónapos,3 hónapos kora óta van atóphiás dermatitise nagyon erős tünetekkel kezd ...

Kisfiam 10 hónapos,3 hónapos kora óta van atóphiás dermatitise nagyon erős tünetekkel kezdődött. Jelenleg Nutrilon szója alapú tápszert kap, Sinlac  pépet, és a következő zöldségeket sütőtök, spenót, cukkini, sárgarépa, burgonya, rizs. Ma kezdtük el a céklát. Gyümölcsöt csak almát és körtét eszik, de ezekből elég sokat. Vérvizsgálatot és bőrpróbát végeztek nála, tojásfehéje és banán allergiát hoztak ki eredményként. Ellentétben a magyarországi kezeléssel a tehéntejre és tejtermékekre azt mondta az orvos hogy mehet, mert a vérv. negatív lett. Ennek ellenére nem adok neki tejet, a glutén is negatív lett, de azt sem mertem adni még. A narancs, brokkoli, karfiol és a hüvelyesekre azt mondta az orvos hogy ne is próbálkozzam velük. Csirke és nyúlhúst eszik felváltva, néha egy kis vajat teszek a főzelékébe, csak saját készítésű ételeket eszik. Ezzel a (szerintem) szigorú diétával elértük hogy már csak az arcán és a kezén jelentkezik az ekcéma. Pár napra eltűnik aztán ismét jelentkezik.  Elegendő Ön szerint ez a pár zöldség és gyümölcs a normális fejlődéshez?
A másik gondunk pedig az , hogy a vérv. során arraschid olajra is megcsinálták a tesztet ami nem mutatott egyértelmű reakciót. Azt tanácsolta az orvos , hogy menjünk be a klinikára és egy napig mogyorót fognak etetni Marcival , hogy kiderüljön allergiás-e a mogyoró félékre. A kérdésem az lenne, hogy ha nem allergiás a mogyoróra akkor nem pont ez a kísérlet válthat ki allergiát nála.

Válasz

Nem derült ki az sem leveléből, hogy a szója alapú tápszert mikor kezdték használni.6 hó előtt nálunk nem ajánlják, az ilyen életkorban könnyebben kialakuló szója allergia miatt. Hogy egy atópiás csecsemő a tejet ihatja-e, és a gyümölcsök és zöldségek közül mit mellőzzön, nagyon megoszlanak a vélemények. A bőrgyógyászok gyakran tapasztalják, hogy az allergológus által előírt diéta mellett is akár komoly tünetei lehetnek a kisgyermeknek. Nem egyértelmű az ételek allergiát okozó szerepe és az észlelt bőrjelenség közötti összefüggés az atópiás dermatitiszben. Tény az, hogy ezek a csecsemők általában öröklötten hajlamosak allergiás betegségekre. Fontos tehát náluk az erős allergének  elkerülése/tej, tojás, hal, déligyümölcsök, olajos magvak/, ill óvatos 1 éves kor utáni bevezetése,  és az anyatej adás! Ha a csecsemőnél így is megjelennek a bőrtünetek érdemes elvégezni bizonyos vizsgálatokat, ahogy ez az Önök esetében is történt. Magyarországon a brokkolit, karfiolt nem ill a hüvelyeseket is csak bizonyos esetekben vonjuk meg automatikusan. Meg kellene próbálniuk a fehér répát, spenótot, sóskát, salátát, zellert esetleg a paradicsomot, gyümölcsök közül őszibarackot, meggyet. Mindezeket persze óvatosan, mert un kereszt allergiák sajnos valóban léteznek.  A liszneműeket is érdemes lenne elkezdeniük már 1o hónaposan. Valóban egyoldalúnak tűnik a kicsi táplálása és szüksége lehet bizony plusz vitamin pótlásra. Ha  kisfiúk nem allergiás a mogyoróra , akkor azt a vizsgálat nem váltja ki. Azonban, ha annak lehetősége fennáll, érdemes a vizsgálatot azért elvégezni, mert sajnos elég sok élelmiszer-gyári készítmények- tartalmaznak mogyoróvajat, így pozitív eredmény esetén tudnák, hogy erre figyelniük kell.
Dr. Gömöri ÁgnesKisfiam júliusban volt 2 éves, és áprilisban kiderült, hogy tejérzékeny. Múlt héten volt ...

Kisfiam júliusban volt 2 éves, és áprilisban kiderült, hogy tejérzékeny. Múlt héten volt a fél éves kontroll vizsgálata (tejterhelés), ahol kiderült, hogy a tejallergia megszűnt, most a tojásunk lett erősen pozitív. Kérdésem a következő: milyen sorrendben lehet vissza(hozzá)szoktatni a gyereket a tejtermékekhez és milyen mennyiségekben, mert a gyerekkórházban erről szinte semmi felvilágosítást nem kaptunk.

Válasz

A tejfehérje érzékenység sajnos nem ritka probléma csecsemő és kisdedkorban. Ez elsősorban bőr és légúti tüneteket okoz, másodsorban emésztési problémákat. Habár azok inkább tejcukor érzékenységre utalnak. A mai korszerű vizsgálati módszerek (vér, labor) mellett ezek viszonylag jól kimutathatók, a mértékére is következtetni lehet. Sajnos ilyenkor gyakran pozitív a tojás és a szója allergia vizsgálati eredménye is. Ez a túlérzékenység helyes diéta mellett általában    3-4 éves korra nagymértékben szelídül. A kicsik tudnak tejtermékeket, majd tejet, tejfölt, tejszínt fogyasztani először ételekben, majd töményen is. Vannak esetek amikor a gyerek továbbra is csak kis mennyiségben bírja a tejtermékeket, ezt a szülő  általában pontosan meg tudja figyelni (pl. 1 joghurt +1 túró rudi), ezenfelül megjelennek újra  a korábbi problémák. A gyerekek nagy része 4-5 éves kortól diéta nélkül is jól van. Érdekes módon közöttük  sokkal többen vannak, akik nem fogadják el a tejet. Ha azonban nem diétáznak  csecsemő és kisdedkorban ezek a gyerekek, akkor allergiájuk megerősödhet, tartóssá válhat. A kisfiúnál is gondos fokozatos visszaadás szükséges. Először kis mennyiségben  még tejfehérje érzékenyeknél is az erjesztett tejtermékek adását javasoljuk (eleinte egy nap csak egyfélét), majd ezután először főtt ételben a tej a tejföl, tejszín adását. Ha eddig nem lépett fel semmilyen probléma, szabad ez utóbbiakat töményen is adni. Én azonban -mint írtam- óvatos lennék 3-4 éves korig lehetőleg inkább erjesztett tejtermékeket adnék csak, még főtt ételekben is.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 16 hónapos, egy tojásrántotta reggeli után amit rendesen az arcára is kent bedagadt ...

Kisfiam 16 hónapos, egy tojásrántotta reggeli után amit rendesen az arcára is kent bedagadt az arca, piros kiütéses lett, szeme könnyezett, dörzsölte az egész arcát. Fenistil csepp volt itthon azt adtam neki és kb. 1 óra múlva már semmi sem látszott rajta. Ezután több alkalommal kipróbáltam, hogy tojásfehérjét kentem a bőrére és mindig bepirosodott, viszketett. A 15 hónapos oltás miatt a háziorvosunk elküldött vérvételre, aminek eredménye szerint nem allergiás sem a tojásra sem a tejre. Ennek nagyon örülünk, de adhatok nyugodtan tojást a kisfiamnak?

Válasz

A kisgyermekkorban elvégzett allergia  vizsgálatok nem megbízhatóak. Ezért is végeztetjük el ezeket csak akkor, amikor az allergia tisztázása sürgető. Az un. bőrteszteket 3 éves kor alatt nem nagyon érdemes elvégezni, annyira megbízhatatlan. Vérvétel  után a szérumból elvégzett RAST vizsgálatok amelyekkel az antigén specifikus IgE  koncentrációkat ( tej, tojás) mérik, az előbbieknél kevésbé érzékeny vizsgálatok, de ha nagyon szükséges 3 éves kor alatt ez elvégezhető. A negatív eredmény azonban nem jelenti azt, hogy a gyerek biztosan nem allergiás az adott allergénre. Önök pedig ismételten azt tapasztalták, hogy a tojásfehérje heves bőrtüneteket váltott ki, tehát nagy valószínűséggel az eredmény ellenére is gyermekük allergiás rá. Én legalább 1 évig nem próbálnám újra a tojás adását, sőt a tojás tartalmú ételekkel is vigyáznék.
Dr. Gömöri Ágnes
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó