Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kilenc hónapos kisfiamnál öt hete szájpenész lépett fel. A borax-glicerines ledörzsölés nem használt, a gomba átterjedt  mindkét mellemre is. Nystatinos ceppentést rendelt az orvos a kisfiamnak, nekem pedig Canestent, hogy azzal kenjem a melleimet. A héten pedig bórvizes lemosást javasolt még emellé. A nystatinos cseppentés feleslegessé vált a gyerekorvos szerint, mivel a kisfiam szájából eltűnt a gomba. A székletén  azonban fehéres külső réteg látható. A popsiján nem fedezhető fel gomba. A melleim felrepedeztek, szoptatás után véresek. A szoptatás fájdalmas. Az orvosom nem tud más ellenszert, mivel ilyen makacs gombánk van, mint hogy abbahagyjam a szoptatást. Én még nem akarom elválasztani a gyermeket. Megjegyzem, hogy mindig betartottam az orvosi utasításokat, és a borax-glicerint is rendesen dörzsöltem, nemcsak töröltem vele a gyermek száját.  
Kérdéseim: Milyen más gyógyszerrel, gyógynövénnyel próbálkozhatnánk meg? Mivel kenhetném a mellemet, hogy valamilyen javulás következzen be? Ártana-e a Kouriles emulzió esetenkénti használata? Javít-e a Mamilla melltörlőkendő használata valamit? (ez utóbbiak használatáról ismerős anyukák számoltak be)

Válasz

Ilyen makacs, és babán-mamán egyaránt jelentkező gombás fertőzés esetén feltétlenül tartós, és mindkettőjüket érintő kezelés szükséges. Ön levelében csak 3 külső szerként használható gombaellenes készítményt említett, holott ezeken kívül még van néhány, az Önök esetében is használható (akár szájon át, belsőleg szedhető) szer. Ezeknek alkalmazását azonban az orvossal pontosan meg kell beszélniük, főleg a baba esetében. Kifejezetten gombaölő, a babának szájon át adható (bél, széklet tünetek) gyógynövény készítményről nem tudok. A melleit pedig feltétlenül mutassa meg bőrgyógyász szakorvosnak, ugyanis ő vizsgálat után el tudja dönteni, hogy egy még valóban gombás elváltozásról van-e szó, vagy pedig egy száraz, irritált, megviselt bőrről. Erre egészen másféle kenőcs kell. Az említett emulziót addig ne használja, azt nem elsősorban ilyen jellegű bőrelváltozásra javasolják. A törlőkendő lehetséges, hogy jótékony hatású lenne a benne lévő bőrápoló anyagokkal, de az is lehetséges, hogy rontaná a meglévő panaszokat. A szoptatást egyelőre ne hagyja abba. Az anyatej még a gombák szaporodását is fékezi, tehát lehetséges, hogy kisfia tünetei még fokozódnának is (emésztési zavar, hasmenés).
Dr. Gömöri ÁgnesX
EZT MÁR OLVASTAD?