Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kisfiam decemberben múlt 2 éves.5 hónapja küszködök elmulasztani a szája körül időről -időre megjelenő, vagy el sem múló piros foltokat, melyek közepén kis fehér pötty is megjelenik időnként. Végeztek rajta allergia vizsgálatot vérvétel útján, de az mindenben negatív eredményt mutatott. Az IgE átlaga 18,3 , mely alacsonynak mondott az orvosok által. Sajnos nekem volt gyermekkori és felnőttkori ekcémám is, ezért , hogy kisfiamnál elkerüljem az esetleges ekcéma kialakulását, így 1 éves koráig szoptattam.
Már 1 éves kora előtt tapasztaltam, hogy csalánkiütések jelentek meg a szája körül, amikor tejtartalmú ételt kapott (pl. Hipp bébiétel, ami tejet tartalmazott, vagy tejpépek) . Ezek 15-20 perc múlva nyomtalanul eltűntek. A szoptatás befejezése után nem fogadta el a tápszert és a tejes tápszerektől egyébként is csalános lett. Így nagy nehezen, de sikerült elfogadtatnom Vele a Milupa szójás tápszerét. Ezt itta 15 hónapos koráig, amikor is megpróbáltam a NaN 2 Bifidusszal tápszert, amit elfogadott és már kiütései sem voltak. Innentől nyugodtam adtam Neki a tejtartalmú ételeket. Semmi nem látszódott rajta. 
Nyárom időnként előjött néhány petty, ami 1-2 nap alatt elmúlt, nem is nagyon foglalkoztam velük. A cumira fogtam, mert a cumi alatti részen jöttek ezek elő. Aztán október elején már egyre csúnyább lett, és nemcsak a cumi alatti részen, hanem az orra alatt is , a szeme körül, illetve a szemhéján is. A szája körül Elocom kenőccsel (ointment) kentem, a szemén elmúlt magától. 
Több orvosnál jártunk, akik felírtak különböző kenőcsöket (Locoid, Locoid Lipocream, Elocom cream bőrpuhítóval együtt, Locoid Crelo, Zyrtec csepp, stb.). Sajnos egyik sem vált be. Most télen vannak időszakok, amikor rettenetesen csúnya, gyulladt a szája körül, és láthatóan viszket.A hidegben még inkább előjön. 
Az orvos 3 hete tejmentes étrendet írt elő, amit be is tartunk. 1,5 hétig nem javult, sőt nagyon csúnya lett. Tej helyett Humana szójás tápszert iszik reggel-este. Ekkor megint az Elocom-hoz nyúltam, ami 5 nap alatt szinte teljesen eltüntette a pöttyöket. 
Azt szeretném tudni, hogy mennyire káros, ha az Elocom krémet (nem kenőcsöt) használom (nagyon kis mennyiségben) naponta, mert ez az egyetlen, ami javít az állapotán. Milyen káros hatásai vannak, ha 5 napnál tovább használom, mint , ahogy az a tájékoztatón is le van írva. Adhatok-e neki kálciumot (calcimusc formájában - ½ ampulla) , ha előjönnek a pettyek? Különösen most, hogy tejet nem iszik.
Emellett homeopátiás drazsékat is szed a kisfiam. Meddig tartsam a tejmentes diétát ? Ha nem kenem krémmel és ismét előjönnek a pöttyök, valószínű, hogy tejallergiás ?

Válasz

Nagyon nehéz helyzet elé állított. Alapvetően azért mert nem láttam a gyereket. Másodjára mert csak egy átlagos gyermekorvos vagyok, nem bőrgyógyász.
Amit így tudok mondani: az ekzema több okú betegség, részben endogén, részben exogén tényezők állnak hátterében, tehát az örökletes tényezők mellett külső ágensek is felelősek kialakulásáért. Az exogén tényezőkre vonatkozó vizsgálatok nem mindig adnak egyértelmű választ. A téli időszak a valóban rosszabb az ekzemasok számára.
Sokszor valóban a tejet vonjuk felelősségre - okkal vagy ok nélkül. A tejallergia laboratóriumi módszerekkel vizsgálható.
Az említett krémmel kapcsolatban az a véleményem, hogy nem okoz több napos alkalmazásnál sem komolyabb problémát. Elvileg a bőr elvékonyodásához, elfajulásához esetleg gombás fertőzésekhez vezethet. De mondom, nem gondolom, hogy ennyi idő alatt. És az újabb steroid tartalmú készítmények már jók.
A homeopathiához nem értek. De van betegem, akinél ezek beváltak, tehát értő kezekben ez alternatív módszer lehet.
A tejmentes diéta időtartamáról nem tudok mit mondani, véleményem szerint nem lehet ebben így pontos időtartamot kijelölni. Azt viszont gondolom, meg kell vizsgálni van-e ilyen allergiája.
Javaslom, hogy válasszanak egy bőrgyógyászt, akiben megbíznak, ő kezelje és kövesse a gyereket, nem érdemes több orvoshoz fordulni. Még akkor is hozzá fordulnék, ha az első terápiás választása nem válik be, mert minél jobban megismer egy gyermeket az orvos, annál értékesebb tanácsokat tud adni.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?