Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányom 3 hónapos, és egyre "anyásabb". Igaz, főként én foglalkozom vele, mert férjem külföldön dolgozik, a nagyszülők pedig idősek, betegesek. Most már ott tartunk, hogy babakocsiban sem hajlandó utazni, állandóan üvölt, csak kenguruban lehet vele közlekedni. Keveset alszik és elvárja, hogy ébrenlétei alatt egy percre se legyen egyedül, lehetőleg pedig karomban tartsam. Rendkívül kimerítő, és hiába olvastam, hogy egy ilyen kicsi csecsemőt, úgymond nem lehet elkényeztetni, attól tartok, ez már bekövetkezett.
Az állandó sírás, és bukás mellett a másik probléma, hogy rendkívül zaklatottan szopik a baba és sokszor szopás közben is üvölt. Az orvosok tanácstalanok, mert szervi eltérést sem a vizsgálatok, sem az ultrahang szűrés nem mutatott, hasfájósságot pedig ezek előtt a hangos és zaklatott szopások előtt is tapasztaltunk.

Válasz

A szakemberek és sok babaápolási szakkönyv állítja, hogy a babát már a hazaérkezés után érdemes szoktatni egy saját maga és a család számára is megfelelő napi ritmushoz. Minél később próbáljuk ezt elkezdeni, az annál keservesebb. Régen is létezett egy mondás: a csecsemőt már a pólyában el kell kezdeni nevelni. Úgy tűnik, kisbabájának máris sikerült kiharcolnia az állandó ölben levést. Gondoljon arra, hogy ahhoz, hogy elegendő anyatej legyen, Önnek pihennie, aludnia, nyugodtan étkeznie kell. Később a baba ételét is el kell készítenie, nem beszélve a rendezett környezet megteremtéséről, hiszen leveléből kiderül, mindez Önre vár. Talán mégsem késő elkezdeni a baba ágyba, babakocsiba szoktatását. Még akkor is elkezdeném, ha ez ellen Ő hevesen tiltakozik. Sétáljanak minél többet, és akkor csakis a babakocsiban legyen a kicsi. Ha otthon vannak, válasszon ki egy időszakot, amikor 2 szoptatás között csak vele foglalkozik (általában a délutánt, a fürdetés előtti időt választják a családok), ezen kívül azonban lehetőleg csak a szoptatás körüli időben legyen kézben a kislány. Természetesen, ha nagyon sír, menjen oda hozzá, fordítsa meg, nézze meg, nincs-e valami oka a sírásnak. 
A  sírásnak, már ha ez a szopás közben is jelentkezik, hasfájás is lehet az oka, még akkor is, ha az elvégzett vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak. Szerencsére az élet első hónapjában észlelt hasfájások túlnyomó többsége átmeneti, vizsgálattal kimutatható oka nincs. A nagyon hasfájós babáknál a görcsök már a szopás közben is jelentkezhetnek, ilyenkor abbahagyják a szopást, rángatják a fejüket, összegörnyednek, sírnak. Célszerű lenne kipróbálni görcsoldókat, amennyiben már használnak ilyet, próbáljanak ki újabbat. Bő a választék, tanácsot orvosuktól, vagy a patikában kérjenek.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?