Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Hasfájós és bukós a baba

Kedves László!

Kisfiam 7 hetes, most 4.3 kg. Kezdetektől nincs elég tejem, kb. 20-50 ml szoptatásonként, Milumil HA1 optima tápszerrel pótoljuk 120 ml-ig, mivel a gyermekorvos azt tanácsolta, 120ml fölé ne nagyon menjünk. Nagyon mohó a kisfiam, van, hogy 150 ml-t is megenne, viszont akkor már büfiztetés közben ki is bukja, szóval igyekszünk tartani a max. 120ml, kivétel, ha nagyon sír.

Az lenne a kérdésem, normális-e, hogy akár 2 órával az etetés után bukik még? Ez olyankor fordul elő, mikor emelgeti a fejét és a hátát. Mikor tulajdonképpen tartja magát. Azt gondoltam, ilyenkorra már meg kellene, hogy eméssze, amit elfogyasztott, és nem tudom, hogy ha ez történik, ráetethetek-e, ha eltelt a 3 óra.

Olyan is előfordul, hogy hátra teszem kicsit megemelve, hogy ne nagyon bukjon, viszont ilyenkor látom, hogy visszajön némi étel, amit rögtön visszanyel, és látszódik, nagyon kellemetlen érzés neki és utána sírdogál is. Ez a visszajövő gyomorsav miatt van? Mivel lehet kiküszöbölni hogy ne bukjon ennyit, vagy hogy ne érezze ennyire kellemetlennek?

Továbbá sokat pukizik. Adunk neki Infacolt, és nem is igazán hasfájós, viszont nagyon büdöseket és sokat pukizik. Nem egyszer hittük azt, hogy bekakilt, de csak pukizott. Ez a tápszeres táplálás miatt van?

Köszönöm válaszát!

Farkas Orsi

Válasz

Kedves Farkas Orsi!

7 hetes korban fokozható a tej mennyisége, keressen laktációs tanácsadót!

Az életkora alapján feltételezem, hogy hatszor vagy hétszer eszik, így a 6x120 gr tápszer elegendő a normális fejlődéséhez. Ezt mutatja az is, hogy ha 150 gr-t eszik, akkor többet bukik, mert arra már nincs szüksége.

Általában a bukásról: minden fiatal csecsemő bukik, azaz több-kevesebb táplálék visszajön a gyomorból, mert nem zár jól a gyomorszáj. Nem tartjuk betegségnek. Az életkor előrehaladtával ezt kinövi. Sokszor a szülő sokkal nagyobbnak látja a bukás mennyiségét. Orvosilag kórósnak tartjuk, ha olyan mennyiségű, hogy megfelelő táplálék elfogyasztás ellenére nem gyarapszik a csecsemő. Ebben az esetben kezelni kell.

Másik probléma, ha nagyon mohón eszik a csecsemő és ezért nagyok sok levegőt is nyel. Ez kicsit olyan mint amikor mi „buborékos” vizet iszunk, s böfögünk. Annak a levegőnek is kell jönnie. Ezt is kinövi a csecsemő, de ha olyan mennyiségű a bukás, hogy nem hízik akkor betegség és kezelendő.

2 órával az etetés után még van a gyomorban táplálék és lenyelt levegő, tehát akár bukhat is. A fej-hát emelése akár a büfögési inger miatt is lehet. Illetve sokszor a testhelyzet-változtatás segíti a büfögést. Úgy gondolja el, mintha egy boros üvegbe levegő buborék kerül, akkor tudom kiereszteni, ha mozgatom az üveget, s a buborékot az üveg nyakához mozgatom. 3 óra elteltével nyugodtan etetheti a csecsemőt.

A felbüfögött gyomortartalom visszanyelése sokszor kellemetlen, mert valóban savas. A büfögést kell megelőzni azzal, hogy közvetlenül az etetés után hosszabb ideig függőleges helyzetben tartom a csecsemőt, mozgatom jobbra-balra, előre-hátra - mint a borosüvegnél írtam -, hogy a levegő kijöjjön. Esetleg igen apró hátütögetésre a levegő könnyebben jön a gyomortartalom felszínére, és könnyebben büfögi ki. Ezen kívül javasolt a kiságy fejnél lévő két lábának alátámasztása, hogy kicsit a fej megemelve legyen, hogy a levegő később is könnyen kijöjjön.

A sok pukizás is lehet a sok levegő nyelésből is. Sokszor a hasfájósoknak javasolt Infacol vagy köményes tea maga is több gázt és pukit csinál. Ha nem fáj a hasa, inkább ne adják neki. Az emésztésben bélbaktériumok is szerepet játszanak, s sokszor ez adja a fokozott illatot. Ha a széklet nem hasmenéses és a csecsemő jól fejlődik, akkor ez teendőt nem igényel. Önmagában csak a tápszer nem játszik benne szerepet.

Üdvözlettel:

X
EZT MÁR OLVASTAD?