Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Hogyan tovább?

Kedves Zsanett!

A kérdésem:kislányom 5 hónapos, 3 hete a dr néni javaslatára elkezdtük a gyümölcsöt délelőtt, általában 100-120 gr-ot eszik, van, amikor babakeksszel teszem tartalmasabbá neki, sokszor ezután is megvan a szopizás, ebédre pár napja kezdtük el a főzeléket. Ezután hogyan tovább? Husit mikor-hogy vezessem be? Kevés lehet neki a napi táplálék, mert a minimális 350 dkg-ot hízta most csak egy hónap alatt. Köszönöm szépen válaszát, üdvözlettel: Viktória

Válasz

Kedves Viki,

Az anyatejjel táplált babáknál a hozzátáplálás megkezdését hat hónapos kortól szoktuk javasolni.

Amennyiben a hozzátáplálás elkezdődik hat hónapos kor előtt, akkor is javasolt szopizással kezdeni az etetést és utána megkínálni a babát gyümölccsel vagy zöldségpürével.  A hozzátáplálásnál törekedni kell a fokozatosságra. Egy adott gyümölcsöt és zöldséget több napon keresztül kell adni a babának, fokozatosan emelve az adag mennyiségét. Egyes gyerekek több időt igényelnek bizonyos ételek megkedvelésére. Előfordulhat, hogy 10-15 alkalommal is meg kell kínálni egy étellel, hogy szívesen megegye.

Hat hónapos korig bevezethető gyümölcsök és zöldségek: alma, őszibarack, burgonya, sárgarépa, cékla, sütőtök. Majd hat hónapos kor után a gyümölcs kiegészíthető meggyel, körtével. Zöldségek közül pedig a spenót, sóska, zöldborsó (passzírozva). Pulyka – és csirkehús szintén hét hónapos kortól vezethető be a baba étrendjébe.

A hozzátáplálás mellett pedig továbbra is fontos a tejalapú táplálék (anyatej, annak hiányában tápszer) a baba számára, hiszen tartalmazza az egészséges fejlődéshez nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat. Naponta 500-800 ml anyatej vagy szükség esetén tápszer javasolt egészen egy éves korig a hozzátáplálás mellett. Szoptassa továbbra is gyermekét minél gyakrabban.

Öt hónapos kor felett a gyermek egyre többet mozog, ezért a bevitt energia jelentős részét lemozogja. Ennek következtében a súlygyarapodás kissé lelassulhat. Az első hat hónapban 500-600 g / hó az átlagos súlygyarapodás, majd hat hónapos kor felett 400-500 g/ hó. Abban az esetben, ha a baba súlygyarapodása kevesebb, minden esetben meg kell nézni a hossznövekedést is az adott hónapban. Súlygyarapodás és hossznövekedés nincs egyszerre. Amikor a baba hosszra nő, akkor a súlyfejlődés lelassul.

Üdvözlettel:

Pálinkás Zsanett
Védőnő, csecsemő- és gyermekápoló, a Milumil szaktanácsadója

X
EZT MÁR OLVASTAD?