Kérdések-válaszok
Az...
Jómagam egy nyolchónapos kislányát javában szoptató anyuka vagyok és kíváncsi lennék az önök véleményére a témával kapcsolatosan.
Válasz
Az Ideál-Reforméletmód Magazinban megjelent cikk egy óriási baklövés. Úgy beállítani ezt a kérdést, mintha maga az anyatejes táplálás okozna rákos megbetegedéseket, rendkívül romboló hatású! Természetesen az anyatejben is kiválasztódnak a káros anyagok, de maga a szoptatás, az anyatejes táplálás véd különböző gyermekkori rákbetegségek ellen. Többek között azért, mert az anyatej antioxidánsokban gazdag. A mesterséges táplálás csak rontja a gyerekek esélyeit. Hiszen a tehén is ugyanazt a levegőt szívja, és füvet legeli, amire lehullott a szennyezett eső, és amit alulról a szennyezett talaj táplál. Az ő tejében is megjelennek ezek az anyagok; nincs mit tenni - legföljebb annyit, hogy elkerüljük a táplálkozást és a lélegzetvételt.
Az újszülött szervezetében már megszületése pillanatában jelen vannak a káros szennyezőanyagok, sőt, a magzati korban sokkal könnyebben átjutnak a szervezetébe, mint megszületése után. Ne higgyük, hogy a tápszerek mentesek a különböző szennyezőanyagoktól! Több felmérés is kimutatta, hogy a környezeti szennyezőanyagokon kívül gyakran találnak nehézfémeket, fitoösztrogéneket és baktériumokat a tápszerekben, s gyártásuk során esetenként az életet veszélyeztető hibákat is elkövetnek. Lásd azt a nemrégiben megtörtént esetet, amikor a Humana tápszerből kivonták a B1-vitamint. Ez a kis baklövés több csecsemő életébe került, másoknál visszafordíthatatlan agykárosodást okozott.
A mesterséges táplálás hátrányai jól ismertek: a nem szoptatott gyerekek körében nagyobb az allergiák, atópia, ekcéma, asztma, felsőlégúti megbetegedések, középfülgyulladás, gyomor- és bélrendszeri fertőzések, a gyermekkori I.-es típusú, inzulinfüggő diabetesz vagy különböző rákbetegségek kialakulásának veszélye. Az anyatej a csecsemő számára ideális arányban tartalmaz vizet, zsírt, szénhidrátot, fehérjét, nem fehérjéhez kötött nitrogént, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, immunoglobulinokat, enzimeket és hormonokat, valamint élő sejteket, pl. falósejteket, amelyek a szervezet védekezésében játszanak döntő szerepet, míg a kisbaba immunrendszere megerősödik. Elmondhatjuk tehát, hogy a szoptatás táplálkozásfiziológiai és immunológiai előnyei nem csak kiegyensúlyozzák, de jóval meg is haladják az anyatejbe átkerülő szennyezőanyagok káros hatását.
Rózsa Ibolya
2004.03.29
2002.06.06








