A baba portál - Babanet.hu

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

adottság

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Az...

Az Ideál-Reforméletmód Magazinban a minap a következőket olvastam: "Közvetve minden műanyag termék veszélyes az egészségünkre, hiszen például az elhasznált tejeszacskók kikerülnek a szeméttelepre, onnan a hulladékégetőbe, majd a kéményen keresztül dioxinként a légkör porszemeihez tapadva bekerülnek a tüdőnkbe, vagy az élelmiszerekkel az emésztőrendszerünkbe, hogy onnan szétszóródjanak a szervezetünkben. Sajnos az emberi táplálékok közül az anyatej a legterheltebb ezzel a rákkeltő anyaggal, ezért nem véletlen, hogy manapság egyre több a rákos csecsemő és gyerek."
Jómagam egy nyolchónapos kislányát javában szoptató anyuka vagyok és kíváncsi lennék az önök véleményére a témával kapcsolatosan.

Válasz

Az Ideál-Reforméletmód Magazinban megjelent cikk egy óriási baklövés. Úgy beállítani ezt a kérdést, mintha maga az anyatejes táplálás okozna rákos megbetegedéseket, rendkívül romboló hatású! Természetesen az anyatejben is kiválasztódnak a káros anyagok, de maga a szoptatás, az anyatejes táplálás véd különböző gyermekkori rákbetegségek ellen. Többek között azért, mert az anyatej antioxidánsokban gazdag. A mesterséges táplálás csak rontja a gyerekek esélyeit. Hiszen a tehén is ugyanazt a levegőt szívja, és füvet legeli, amire lehullott a szennyezett eső, és amit alulról a szennyezett talaj táplál. Az ő tejében is megjelennek ezek az anyagok; nincs mit tenni - legföljebb annyit, hogy elkerüljük a táplálkozást és a lélegzetvételt.
Az újszülött szervezetében már megszületése pillanatában jelen vannak a káros szennyezőanyagok, sőt, a magzati korban sokkal könnyebben átjutnak a szervezetébe, mint megszületése után. Ne higgyük, hogy a tápszerek mentesek a különböző szennyezőanyagoktól! Több felmérés is kimutatta, hogy a környezeti szennyezőanyagokon kívül gyakran találnak nehézfémeket, fitoösztrogéneket és baktériumokat a tápszerekben, s gyártásuk során esetenként az életet veszélyeztető hibákat is elkövetnek. Lásd azt a nemrégiben megtörtént esetet, amikor a Humana tápszerből kivonták a B1-vitamint. Ez a kis baklövés több csecsemő életébe került, másoknál visszafordíthatatlan agykárosodást okozott.
A mesterséges táplálás hátrányai jól ismertek: a nem szoptatott gyerekek körében nagyobb az allergiák, atópia, ekcéma, asztma, felsőlégúti megbetegedések, középfülgyulladás, gyomor- és bélrendszeri fertőzések, a gyermekkori I.-es típusú, inzulinfüggő diabetesz vagy különböző rákbetegségek kialakulásának veszélye. Az anyatej a csecsemő számára ideális arányban tartalmaz vizet, zsírt, szénhidrátot, fehérjét, nem fehérjéhez kötött nitrogént, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, immunoglobulinokat, enzimeket és hormonokat, valamint élő sejteket, pl. falósejteket, amelyek a szervezet védekezésében játszanak döntő szerepet, míg a kisbaba immunrendszere megerősödik. Elmondhatjuk tehát, hogy a szoptatás  táplálkozásfiziológiai és immunológiai  előnyei nem csak kiegyensúlyozzák, de jóval meg is haladják az anyatejbe átkerülő szennyezőanyagok káros hatását.
Rózsa Ibolya
2004.03.29



2002.06.06

X
EZT MÁR OLVASTAD?