A baba portál - Babanet.hu

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

adottság

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Van-e különbség a...

Van-e különbség a liszt- és a gluténérzékenység között?

Válasz

Nincsen. Ezek a betegek a búza gliadin-frakciójára és a többi gabonaféle ún. protamin-tartalmára érzékenyek, ezek bélnyálkahártyájukat tönkreteszik, mivel abban súlyos gyulladást okoznak. Az érzékenységet genetikai és környezeti tényezők határozzák meg. Ezek a betegek egyáltalán nem fogyaszthatnak búzát, árpát, rozsból készült termékeket, a zab talán kevésbé ártalmas, kisebb mennyiségben. A rizs, a kukorica természetesen fogyasztható. Az érzékenység életre szóló, a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, és csak szigorú diétával tartható tünetmentesen a beteg.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?