Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Összes címke »

Kérdések-válaszok

2 éves kisfiam kb. egy hónapja taknyos, egy nap kb.8-10-szer szívjuk porszívóval le az orrát. Ezt leszámítva semmi baja sincs, tünet és panaszmentes. Elvittük múlt héten szakorvoshoz és közölte jöjjünk vissza amikor akarunk a jövő héten, mert a gyereknek ki kell venni az orrmanduláját. Állítólag be van gyulladva. 
Én ezt nem engedem, nem hiszem hogy nincs más megoldás erre a problémára!!! Kétlem,  hogy e miatt ki kellene tennem a két éves kisfiamat ennyi megpróbáltatásnak, szenvedésnek!

Válasz

A probléma bevezető részéről: elmondja, a gyermeke kb. egy hónapja náthás, és igen gyakran kell szívni az orrát.
Először is: milyen jellegű az orrfolyása? Ugyan azt mondta, egyébként tünetmentes, de nem kíséri köhögés, esetleg éjszaka?
Az orrváladék vízszerű a banális nátha esetén, azonban ha sárgás/gennyes jellegű, az már esetleges szövődményre - az orrmandulák gyulladására, arcüreg-gyulladásra - utalhat.
Eddig csak orrszívást alkalmaztak? Ugyanis valóban, sokszor elég az is, azonban ilyen elhúzódó esetben azért szükségesnek látszik első lépésben orrcsepp, orrkenőcs alkalmazása is. (Természetesen, az orrcsepp is gyógyszer, az sem alkalmazható sokáig.)
Középső rész: mit értenek szakorvoson? - Vélhetően a gégészt, hiszen műtét merült fel. Előtte azonban kérdem, mit talált, mi volt az orr-garat vizsgálatának eredménye? Valóban, mint mondtam lehet szó különböző gyulladásokról.
A probléma utolsó része: a műtét javallatának felállítása a gyermek kezelő orvosának, továbbá a gégésznek a feladata. Azonban annak elfogadása vagy elutasítása természetesen a szülő joga.
Én ilyen esetekben (is) annak vagyok a híve, hogy a döntés nem a "jog" alapján történjék, hanem közös megegyezésen, mivel a döntés megszületéséhez a szülő értő véleménye is hozzátartozik. Ez pedig csak az információk ismeretében lehetséges.
Az orrmandula műtét - ahogy ezt mondják - rutin beavatkozás. A műtéti kockázat alacsony. Szerepe abban áll, hogy helyreállítsa a megfelelő orrlégzést illetve a garat (dobüreg) szellőzését, ezáltal további szövődményeket orvosolhat, illetve előzhet meg.
Hogy van-e még egyéb lehetőség? - Azt csak a gyermek vizsgálata után ítélhető meg. Ehhez pedig kell a gyermeket vizsgáló véleménye is.
Dr. Péter György

X
EZT MÁR OLVASTAD?