Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Simon fiunk nagyszerűen fejlődik, 2 hetes korára meghaladta születési súlyát, jelenleg 3200g. Folyamatosan eszik, anyagcseréje is rendben működik. Persze így minden túl szép lenne, ezért apró problémaként szájpenésznek tűnő lepedék jelent meg nyelvén, melyet borax-glicerinnel kezelünk. Kérdésem csupán az, mi a kezelés helyes módja? Naponta többször távolítsuk el a lepedéket, függetlenül attól, látjuk-e igazán (hiszen az állkapocs végi lerakódást nem is nagyon láthatjuk), vagy csak ha egyértelműen látható az? Étkezések előtt, után végezzük-e el az erőteljes tisztítást?
Kisfiunk a probléma jelentkezése óta nyugtalan, mintha állandóan szomjas lenne, az eddig eszményien nyugodt gyerek, kicsit mintha szenvedne. Összefügghet-e ez az állapotváltozás a szájpenésszel, avagy másban keresendő az ok?

Válasz

A szájpenész kezelésének módja a következő: a gombaölő folyadékot egy kisebb méretű steril gézlapocskára cseppentik, azt a mutatóujjukra hajtják, és a baba nyelvét, ínyét, a pofanyálkahártyáját kétoldalt, ill. az ajkak belső oldalát ezzel erősen áttörlik. Nem bekenni kell a lepedékes nyálkahártyát, hanem eltávolítani, akár ledörzsölni a gombatelepeket. Eközben a géz akár kissé véressé is válhat a szívósan tapadó telepek leválása során. Ezekkel azonban bajt nem csinálnak, fájdalmat nem okoznak. Hátul, az állkapocsszögletből csak tisztítópálcával lehet eltávolítani a telepeket. Ez nem könnyű, de nagyon fontos művelet, mivel a fertőzés onnan terjed vissza a nyálkahártya többi részére. Minél szigorúbb a kezelés, annál rövidebb idejű. Sajnos azonban ez az állapot hetekig is eltarthat. A kezelést lehetőleg minden szoptatás előtt, vagy inkább után végezzék el. Ez attól is függ, hogy a baba mikor tűri jobban. Szopás előtt általában már türelmetlenek, az ujjat bekapják, szopni akarják, így a kezelés nem tökéletes. Sok pici pedig a szoptatás után elalszik, nehéz felébreszteni, vagy a szülő sajnálja is megzavarni a pihenést. Ezért ezt a szülőkre bízzuk. Fontos tanács még, hogy minden tárgyat, cumit, cumisüveget, kanalat, ami a baba szájába kerül, valamint szopás előtt az anya mellét is töröljék át a gombaölő szerrel. Nem szoktunk sem nyugtalanságot, sem szomjúságot tapasztalni szájpenész kialakulásakor. Ez a csecsemőket cseppet sem zavarja, tehát a panaszok hátterében más ok keresendő, mint pl. száraz, meleg környezet, kevesebb anyatej, stb.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?