Kérdések-válaszok
A szoptatás során az...
Válasz
A szoptatott csecsemő bélflóráját és annak állapotát természetesen befolyásolja a táplálás módja. Az anyatejet és tápszert kapó csecsemőnek még csak ún. lactobacilus található a belében. A gyümölcs, majd a főzelék bevezetése után ez fokozatosan megváltozik, és a felnőttekéhez hasonlóvá válik a bélflóra. A szoptató anya túlzott tej és tejtermékfogyasztása nem ezt befolyásolja elsősorban, hanem az anyatejbe került tehéntejfehérje molekulák a csecsemőben elindíthatják a később kialakuló tehéntej allergiát. A tejcukorbontó enzim a bélfalban található, annak is a felszínhez közeli rétegében. Sem magát, sem a tápszert nem kell hibáztatnia. Ez az enzimtermelés is csak kb. a születést követő 12. héten válik mérhetővé. Talán ez is az oka annak, hogy a babák az első 3 hónapban hasfájósak. A tejcukor ui. ha a bontása nem tökéletes, erjed, eközben sok gáz képződik, ami feszíti a beleket, és gyakori laza székleteket eredményez. A tejcukorbontó enzim maximális szintjét kb. a 36. héten éri el. Nemegyszer tapasztalható azonban, hogy ezt a szintet nem éri el a lactase enzim. Ez leggyakrabban valóban öröklött, a családban halmozottan előforduló probléma. Amennyiben a közvetlen hozzátartozóknál ez nem észlelhető, nem kizárt, hogy a távolabbiakat kutatva ez felfedezhető, de ez akár újonnan is megjelenhet, ún. mutáció eredményeként. Egyébként gyakoribb a feketék és a keleti lakosság körében. Ez az érzékenység gyakran megmarad, hiszen a tejcukorbontó enzim aktivitása a 3. életévtől csökkenni kezd. Ma már, és a jövőben valószínűleg még inkább megoldható az enzimhiány pótlása, por, ill. gyógyszer formájában. Már kapható laktózmentes tej is. Kb. másfél-két éves kor után erre át lehet térni. Tejet, tejszínt, tejfölt a gyermeknek nem tanácsos adni. Az erjesztett tejtermékek, mint a nevük is mutatja, már alig tartalmaznak bomlatlan laktózt. Így a székletek és a tünetek rendeződése után ezeket kis, majd fokozatosan növekvő mennyiségben visszaadhatjuk a gyermeknek (a tehéntejfehérje allergiások nem kaphatják ezeket sem!). Sajnos nemcsak a tejtermékekben van tejcukor. Kis mennyiségben konzervek, májtermékek, felvágottak, édességek és sütemények is tartalmazzák, mivel ezeket tejporral készítik, vagy dúsítják. A gasztroenterológus mellett (aki a kicsit kivizsgálta) diétás nővér is működik. Neki az a feladata, hogy igény esetén a szülőt táplálási tanácsokkal, esetleg terméklistával is ellássa. Nehézségek esetén vegyék fel vele a kapcsolatot.
Dr. Gömöri Ágnes








