Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kislányom 4 hónapos. Jól fejlett gyermek, 7000 gr (3880 gr-al született), csak szopik.  Má ...

Kislányom 4 hónapos. Jól fejlett gyermek, 7000 gr (3880 gr-al született), csak szopik.  Már a kórházban észrevettem, hogy többet szörcsög és tüsszög, mint a többi csecsemő, s többször nehezebben v. gyorsabban vesz levegőt, de az ottani orvosok szerint ez normális újszülöttnél. Haza érkeztünkkor a háziorvosnak is mondtam, hogy szerintem náthás, de azt mondta: "nem lehet". De 2 hetes korára (lehet, hogy önbeteljesítő prófécia volt) már láthatóan sűrű zöld váladék jött az orrából és köhögött is tőle, akkor kapott vmi antibiotikumos orrcseppet, s szívtuk a váladékot. 2 hét múlva jobb lett, de nem tűnt el teljesen, az orvos viszont azt mondta, hogy már ne adjuk a szert, s leszívni se nagyon kell.
De reggelente mindig szörcsögött, s ez azóta is, ha leszívjuk (sterimar orrspray után) kevés zöld váladék mindig jön. 2 hónaposan elkezdett nyálzani is, s köhécselni naponta többször, s ez is tart azóta . A széklete is nyálkás lett . Az orvos szerint biztos készülődik a fogíny a fogzásra. De nekem néha már komolyabbnak tűnik a köhögés, s mostanában éjjel is 1X-2X.
Azért izgulok emiatt nagyon, mert újszülöttként többször is csináltak nála tüdőröntgent, s kontúrosabbnak találták a normálisnál, de végül nem találtak semmi kórosat rajta. Kell-e törődnöm ezekkel a gondokkal, s ha igen, mit tegyek?

Válasz

A gyakori tüsszögés, esetleg szörcsögés, valamint a légzés periodikus jellege valóban gyakori újszülött és kiscsecsemőkorban, persze bizonyos határig. Az un. bukós csecsemőknél az orrgaratba kerülő tej, ill. az ennek hatására ott keletkező váladék miatt a szörcsögés szinte nap, mint nap hallható. Ilyen esetekben azonban az orrváladék (leszívott) nem zöldes. Az orrváladék elszíneződése - sárgás, zöldes - arra utal, hogy a nyálkahártyán baktériumok telepedtek meg. Ilyen esetekben célszerű és eredményesen alkalmazható az antibiotikumos orrcsepp. Az is ismert tény, hogy a babáknál a tényleges fogáttörés előtt már akár 3-4 hónappal korábban is megjelenhetnek un. fogzási tünetek, pl. nyálzás, a fogíny dörzsölése, nyálkás székletek, nyűgösebb napok, akár a popsi kipirulása. A nagyobb nyákmennyiség a fekvő csecsemőnél hátrafolyik, ez őt köhögésre ingerelheti, sőt egy-egy baba ezt akaratlagosan még fokozza is, játszik vele. Amennyiben ezek a tünetek fokozódnak és aggasztják Önt, egyrészt mutassa meg kislányát a gyermekorvosnak, valamint az immáron 4 hónapja tapasztalt orrváladékozás miatt kérje ki gyermekgégész véleményét is. Orrcseppeket addig is csak szükséges esetekben (táplálkozási, alvási nehézség) használjanak.
Dr. Gömöri Ágnes

2 hónapos babánk van, jól eszik, de rengeteget bukik. Csak anyatejet kap. Főleg esténként ...

2 hónapos babánk van, jól eszik, de rengeteget bukik. Csak anyatejet kap. Főleg esténként kell akár 1 órán át is büfiztetni, míg el tud aludni. Olvastuk a fórumon, ill. a védőnő is ajánlotta az Espumisan emulziót. Tényleg használ, jóval kevesebbet bukik utána. A kérdésem az lenne, nincs-e valami mellékhatása, nem okoz-e pl. szorulást, ill. mennyi ideig adható folyamatosan.

Válasz

Az említett emulzió a bélből nem szívódik fel, ott nem bomlik le, tehát a baba keringésébe nem kerül bele. A széklettel változatlan formában kiürül. Az anyag fiziko-kémiai mechanizmussal hat, amelynek következtében a béltartalom pici gázbuborékjai nagyobbakká egyesülnek, és így könnyebben távoznak a bélmozgások segítségével. A szer már újszülött kortól adható és akár, ha szükséges, hónapokon keresztül is alkalmazható. Az emulzió összetevőivel szemben előfordulhat allergiás reakció, de szerencsére ritka, én még nem találkoztam vele.
Dr. Gömöri Ágnes

6 hetes a baba, és hasfájós. Espumisant, sabsimplex kipróbáltuk, sajnos nem használ. Próbá ...

6 hetes a baba, és hasfájós. Espumisant, sabsimplex kipróbáltuk, sajnos nem használ. Próbálkoztunk édes köménnyel, az mintha használna, csak gondolom az íze miatt azt a lehetetlen megitatni vele. Büfizésnél elalszik és nem sok eredménnyel büfiztetünk, aztán sokat ki hány. (A baba szopik, anyatej van bőven)

Válasz

Sajnos, az első 2-3 hónapban a legtöbb babánál jelentkezik hasfájás, ennek erőssége azonban különböző lehet. Bizony, rontja a helyzetet, ha a csecsemő a lenyelt levegőtől sem szabadul meg böfizéssel, és így az is végighalad a belekben, fájdalmat okozva. Célszerű már szopás közben is- azt megszakítva -megpróbálni böfiztetni a kicsit, talán akkor nem alszik el. Keressenek különböző testhelyzeteket (mozgassák a csecsemőt, mint egy palackot), hogy a gyomorban lévő légbuborékok a gyomorszáj felé kerüljenek. Fekvő testhelyzetben a kitörő légbuborék az előtte lévő tejet is kilöki - bukik a csecsemő. Ha ez nem vezet eredményre, vagy a belekben képződő levegő még mindig görcsöket okoz, ki lehet még próbálni 6-8 hetes kortól a Batynos, Water Gripe, vagy az orvos által felírandó ún. papaverines oldatot. Egyik görcsoldó sem szűnteti meg teljesen a görcsöket, de mérsékli azokat. A 3. hónap után pedig már általában jobban emésztenek a csecsemők, és így a görcsök elmaradnak.
Dr. Gömöri Ágnes

Hét hetes kisfiam nagyon nehezen büfizik. Hiába büfiztetjük szopás közben is, utána is f ...

Hét hetes kisfiam nagyon nehezen büfizik. Hiába büfiztetjük szopás közben is, utána is függőlegesen van, sétálunk vele 30-40 percet, néha megmozgatjuk, hátha kijön belőle a levegő, valamennyi mindig marad benne. Így aztán ha letesszük, mert elalszik rajtunk, szinte mindig arra ébred pár perc múlva sírva, hogy jön föl benne a büfi, de megakad a torkában, nyeldekel. De ha fölvesszük, nem büfizik. Ha letesszük, esetleg némi tej kijön belőle, de utána ugyanúgy nyeldekel tovább. Szegény baba nagyon kimerül ebben, egyre fáradtabb, mert alig alszik, belealszik a szopásokba, egyre nehezebb büfiztetni. Éjszaka sem pihen jól, szelek kínozzák, ráadásul néha a hasa is fáj. Mivel segíthetnénk rajta? 

Válasz

Bizony vannak nehezen büfiző babák. Ez részben a teltségérzetből adódó nyugtalanságot, a tej későbbi visszabukását, valamint ha a lenyelt levegő továbbhalad hasfájást okozhat. Önök helyesen megpróbálták szopás közben  böfiztetni, szopás után hosszabb ideig függőlegesen tartani a kicsit. Ezenkívül esetleg meg lehet próbálni az Espumisan használatát, ha ez nem elegendő a gyógyszertárban kapható görcsoldókat. Az előbbinél beszámoltak a szülők arról, hogy a böfizés-bukást is rendezte. Ha ezek nem segítenek egyéb gyógyszeres  kezelés is szóba jöhet, de ehhez gyermekorvosuktól kérjenek akkor tanácsot, aki megfelelő vizsgálat után tud erről dönteni.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom 3 hónapos, és egyre "anyásabb". Igaz, főként én foglalkozom vele, mer ...

Kislányom 3 hónapos, és egyre "anyásabb". Igaz, főként én foglalkozom vele, mert férjem külföldön dolgozik, a nagyszülők pedig idősek, betegesek. Most már ott tartunk, hogy babakocsiban sem hajlandó utazni, állandóan üvölt, csak kenguruban lehet vele közlekedni. Keveset alszik és elvárja, hogy ébrenlétei alatt egy percre se legyen egyedül, lehetőleg pedig karomban tartsam. Rendkívül kimerítő, és hiába olvastam, hogy egy ilyen kicsi csecsemőt, úgymond nem lehet elkényeztetni, attól tartok, ez már bekövetkezett.
Az állandó sírás, és bukás mellett a másik probléma, hogy rendkívül zaklatottan szopik a baba és sokszor szopás közben is üvölt. Az orvosok tanácstalanok, mert szervi eltérést sem a vizsgálatok, sem az ultrahang szűrés nem mutatott, hasfájósságot pedig ezek előtt a hangos és zaklatott szopások előtt is tapasztaltunk.

Válasz

A szakemberek és sok babaápolási szakkönyv állítja, hogy a babát már a hazaérkezés után érdemes szoktatni egy saját maga és a család számára is megfelelő napi ritmushoz. Minél később próbáljuk ezt elkezdeni, az annál keservesebb. Régen is létezett egy mondás: a csecsemőt már a pólyában el kell kezdeni nevelni. Úgy tűnik, kisbabájának máris sikerült kiharcolnia az állandó ölben levést. Gondoljon arra, hogy ahhoz, hogy elegendő anyatej legyen, Önnek pihennie, aludnia, nyugodtan étkeznie kell. Később a baba ételét is el kell készítenie, nem beszélve a rendezett környezet megteremtéséről, hiszen leveléből kiderül, mindez Önre vár. Talán mégsem késő elkezdeni a baba ágyba, babakocsiba szoktatását. Még akkor is elkezdeném, ha ez ellen Ő hevesen tiltakozik. Sétáljanak minél többet, és akkor csakis a babakocsiban legyen a kicsi. Ha otthon vannak, válasszon ki egy időszakot, amikor 2 szoptatás között csak vele foglalkozik (általában a délutánt, a fürdetés előtti időt választják a családok), ezen kívül azonban lehetőleg csak a szoptatás körüli időben legyen kézben a kislány. Természetesen, ha nagyon sír, menjen oda hozzá, fordítsa meg, nézze meg, nincs-e valami oka a sírásnak. 
A  sírásnak, már ha ez a szopás közben is jelentkezik, hasfájás is lehet az oka, még akkor is, ha az elvégzett vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak. Szerencsére az élet első hónapjában észlelt hasfájások túlnyomó többsége átmeneti, vizsgálattal kimutatható oka nincs. A nagyon hasfájós babáknál a görcsök már a szopás közben is jelentkezhetnek, ilyenkor abbahagyják a szopást, rángatják a fejüket, összegörnyednek, sírnak. Célszerű lenne kipróbálni görcsoldókat, amennyiben már használnak ilyet, próbáljanak ki újabbat. Bő a választék, tanácsot orvosuktól, vagy a patikában kérjenek.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 5 hónapos. Születése óta sokszor előfordul, hogy hangosan (úgy mint akinek hörghu ...

Kisfiam 5 hónapos. Születése óta sokszor előfordul, hogy hangosan (úgy mint akinek hörghurutja van) veszi a levegőt (hátára helyezett kezünk alatt érezni is lehet). Gyermekorvosunk látta, vizsgálta is ilyenkor. Semmi problémát nem talált nála. Akkor mi okozhatja ezt?

Válasz

A csecsemők egy részénél, főleg az ún. "bukós" babáknál gyakran észlelhető jelenség, hogy a pici szörcsög, hörög. Váladék keletkezik, ill. folyadék kerül az orrgaratba, amelyet sokszor nem sikerül leszívni. Ez a váladék lassan elindul lefelé a légcsőbe, és a csecsemőnél hurutos légzési hangot hallunk, hátán, mellkasán ezt érezhetjük is. Szinte rászólnánk, köhintsen néhányat, hogy a váladék feljöjjön. Náthás állapotban, ill. utána is hallható ez a csecsemőkorban. Oka lehet azonban benyomat, szűkület a légcsőben, amely időnként váladékpangást, ill. bizonyos testhelyzetben hangos légzést okozhat. Vizsgálat nélkül, eredetét nehéz meghatározni. Amennyiben a helyzet hetek múlva sem változik, esetleg érdemes babájukat gyermek gégésznek, ill. pulmonológusnak megmutatni.
Dr. Gömöri Ágnes

3 és fél hónapos kisfiam sokat bukik, az étkezések után 2 órával vízszerű savasat. Csa ...

3 és fél hónapos kisfiam sokat bukik, az étkezések után 2 órával vízszerű savasat. Csak anyatejet eszik, szépen fejlődik. A 3. hónapban 3 hétig beteg volt felső légúti problémával, köhögött, náthás volt, Zinnatot szedett 7 napig. Valószínűleg a férjemtől kapta el mert ő is beteg volt, nem tudni mennyire volt ebben szerepe a sokszoros bukásainak. Hosszas dilemma és 2 hasi ultrahang után beadtuk neki a coordinaxot.
Igaz-e hogy külföldön betiltották és kivonták a forgalomból a coordinaxot? A gyermekorvosunk kardiológiai vizsgálatot rendelt el a coordinax szedése előtt. Hallottam hogy a coordinax szedése pár esetben szívproblémákat okozott. Igaz ez?
5 napja kapja a coordinaxot és már második nap kevesebbet bukott (3x1 ml kap), viszont esténként sokkal többet és fájdalmasan sír, sokkal nyugtalanabb, nem tud böfizni, kevesebb a széklete és sokkal szelesebb.

Válasz

Kérdésére csak részben tudok válaszolni, mivel leveléből nem derül ki, hogy kisbabája bukása mióta áll fenn. Problémájuk ui. összetettnek látszik. Egyrészt, ha egy csecsemő beteg lesz, csökken az un. tápláléktűrő képessége, ennek egyik jele a bukás, ill. annak növekvő gyakorisága. A betegség -jelen esetben felső légúti hurut - rendszerint megváltoztatja a csecsemő emésztését, amelyet a gyógyszerek még fokozhatnak is. Az antibiotikumok köztudottan megváltoztatják a normál bélflórát, ezáltal fokozzák a fenti problémákat. Az eredmény: bukás, hányás, puffadás, székletváltozás és természetesen hasfájások. A levél végén leírt panaszok hátterében tehát ez is húzódhat. Az említett gyógyszer többek közt a bukás csökkentésében ígéretesnek bizonyult, azonban valóban előfordult alkalmazásakor szívritmus zavar mellékhatásként. Ezért szükséges tehát bevezetése előtt EKG vizsgálat elvégzése, ill. manapság csak indokolt, egyéb módon - testhelyzet változtatás, szoptatás előtt előetetés erre a célra készült péppel, bukás elleni tápszerek, stb.- nem befolyásolható esetekben. Arról nem tudok, hogy a gyógyszert betiltották volna. Kisfiúknál is érdemes lenne megpróbálni tehát, a fentiekben említett egyéb módon csökkenteni a bukásokat, ezt beszéljék meg háziorvosukkal.
Dr. Gömöri Ágnes

Van-e erre valamilyen megoldás, azon kívűl, hogy sírni hagyjuk a két etetés között?
...

Van-e erre valamilyen megoldás, azon kívűl, hogy sírni hagyjuk a két etetés között?

Válasz

A bukás, szaknyelven GOR, a csecsemőkor gyakori jelensége, 0-3 hónapban 50% az előfordulási aránya. Ez általában jóindulatú, a hónapok során csökken, a szilárd táplálék bevezetése után, de legkésőbb 18 hónapos korra leggyakrabban meg is szűnik. Amennyiben gyarapodásban való elmaradás nincs, nem jelentkezik légúti tünet, kivizsgálásra nincs szükség, a szülőt türelemre intjük és ellátjuk tanácsokkal. Ezek részben táplálási tanácsok: elsősorban a tápszer sűrítése ill. a tápszercégek erre a célra kialakított tápszereinek bevezetése ill. anyatejes babánál is ilyen sűrítőanyaggal való un előetetés a szoptatás előtt. Amennyiben kiderül, hogy a baba átlagon felüli adagokat eszik, úgy szóba jön kisebb adagok gyakoribb adása. Amennyiben Önöknél a már bevezetett tápszer nem tűnik eredményesnek, érdemes kipróbálni másikat is. Ma már van választék. Másrészt  tanácsoljuk az un. pozícionálást, amely során a csecsemő felsőtestét magasabbra emeljük (akár az ágyvég emelésével). 6 hónapos kortól az étkezések után bizonyos idejű ültetést javaslunk. A GOR mellett az első 2-3 hónapban a hasfájás is gyakori probléma. Ennek mérséklésére ma már többféle gyógyszer ill. gyógyhatású termék is kapható a patikákban. Talán érdemes ezt is megpróbálniuk.
Dr. Gömöri Ágnes

Négy hónapos kislányom torka kb. 6 hete piros. Más tünet nincs, láztalan, nyugodt, jó k ...

Négy hónapos kislányom torka kb. 6 hete piros. Más tünet nincs, láztalan, nyugodt, jó kedélyű, szépen fejlődik (már majdnem 9 kg), csak szopik. A torokváladék tenyésztésekor KLEBS. PNEUMONIAE baktériumot találtak, sok teleppel. Gyermekorvosunk, aki egyébként nem híve az antibiotikumoknak, CECLOR-t írt fel, és a család többi tagjának torokváladékát is tenyésztésre küldte (van még egy óvodás kisfiam). Eddig még nem adtuk be az antibiotikumot a babának, várunk a mi eredményünkre, hátha nekünk is kell valamint szedni. 
KÉRDÉSEM: nem lehet-e várni még az antibiotikum adásával kb. 5 hónapos korig, amikor majd elkezdem a vegyes táplálást?

Válasz

Az említett kórokozó, főleg, ha a tenyésztés során sok telepet képzett és még szemmel látható tüneteket is okoz, feltétlenül "kiirtandó". Mégpedig lehetőleg minél hamarabb. Egyrészt, mert az ilyen korú babák nehezen küzdik le a fertőzéseket (gyenge immunrendszer, az anyától kapott ellenanyagok kiürítése, vashiány), másrészt, mert ez nem egy ártalmatlan kórokozó, amely tovább szaporodik, szövődményeket okozhat. Ezért sem célszerű várni az antibiotikum adás elkezdésével, másrészt pedig nem tartom jó ötletnek az új táplálék bevezetésével együtt kezdeni azt. Éppen hogy ilyen esetben még el is halasztjuk az elválasztás elkezdését, egyrészt, mert az anyatej könnyen emészthető, benne számos olyan faktor található, amely segít fenntartani a normál (ilyen esetekben laktobacillus) bélflórát. Másrészt, bármilyen emésztési panasz (bukás, hasfájás, hasmenés) merülne fel, nem tudná eldönteni a szakember sem, hogy ezt most pontosan az új étel, vagy a gyógyszer okozza-e.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom március 8.-án lesz öt hónapos. Eddig csak anyatejen élt, de már egy hónapja el ...

Kislányom március 8.-án lesz öt hónapos. Eddig csak anyatejen élt, de már egy hónapja elkezdődtek a problémáink az evéssel. A megszületését követően három hónapig rengeteg tejem volt, nem győztem fejni és lefagyasztani. A gyerek is szépen gyarapodott, hetente átlagban 17-20 dkg-t (a születési 3100 g-ról 5500 g-ra hízott). A gyerekorvos még azt is tanácsolta, hogy ne hagyjam a gyereket sokáig enni, mivel a mellemből szabályosan dőlt a kicsi szájába a tej, és gyakran pukkadásig teleette magát, aminek ijesztő mennyiségű bukás lett időnként a vége.  A negyedik hónapban azonban megváltozott az idilli állapot. Lányom kb. 11 hetes korától átalussza az éjszakákat (este 8-tól reggel 8-ig), ami nagyon jó dolog, de a tejtermelésemre rettentő rossz hatással van. A 12 óra szoptatás kihagyás eredményeképpen kezdetben reggelente borzasztóan fájtak a melleim a túltelítettségtől, ezért már hajnalban felkeltem fejni. Pár hét múlva megszűnt ez az állapot, most már csak annyi termelődik reggelig, amennyit a baba meg is eszik. Délelőtt nincs semmi bajunk az evéssel, de késő délután és este sajnos már egyre kevesebb a tejem, ami mostanra odáig fajult, hogy a gyerek nem lakik jól. Tudom, hogy az esti tej táplálóbb, és kevesebb is elég belőle, de a baba még szopna, és nyűgös. Hiába próbálom tovább a mellemen tartani és felváltva mindkettőből még etetni, az én kislányom ahhoz van szokva, hogy dől a szájába a tej, ezért pár perc alatt feladja a kínlódást. Bevallom őszintén, megpróbáltam a saját lefagyasztott tejemből este pótlást adni neki, de sem kispohárból, sem kiskanállal, de még cumisüvegből sem volt hajlandó elfogadni. Fél óra szivettépő ordítás után  éhesen álomba szenderült. Kétségbeesésemben a napi ötszöri etetés után (amiből az utolsó kettő már kínszenvedés a kevés tej miatt) este 11-kor még lefejek egy adag tejet (két mellből összesen kb. 100 ml), hátha nő tőle a tejtermelésem. Sajnos két hét elteltével még nem tapasztaltam eredményt. A védőnő tanácsát is kikértem, aki azt mondta, vegyek tejpépet és az esti szoptatás előtt etessem meg azzal a gyereket. Ezt eddig nem tettem meg, mivel úgy tudom, a tejpép is tehéntej alapú, és miért vegyek, amikor rengeteg saját tejem van a fagyasztóban? Egyik kérdésem az, hogy mit tegyek a több tej érdekében, vagy hogyan próbáljam a gyerekbe tuszkolni a pótlást a saját tejemből? Úgy érzem, mindent elkövettem (Laktoherb teát ittam és iszok minden nap, becsületesen fejtem, a babát igény szerint szoptattam), mégsem sikerül hat hónapos koráig csak anyatejjel táplálnom, pedig a családban előforduló allergiás rokonok miatt szeretném a tehéntejet és az ebből készített tápszereket mindenképpen elkerülni.

Válasz

Szerintem próbálj még egy szopit valahogy beiktatni napközben, vagy hajnalban.
Nem tudom, hogy cumit használtok-e. ha igen, próbáld meg cumi helyett is mellel kínálni a babát. Valóban elég sok ez a 12 óra kihagyás, és - ha hirtelen jön - oda vezethet, hogy a tej apadni kezd. A mell nem szereti az éles váltásokat. Ne keseredj el: ha egy-két órával az esti etetés után még ki tudsz fejni 100 ml-t, akkor biztosan nincs olyan nagy baj a tejmennyiséggel. Szerintem, ha végképp nem tud elaludni este az éhségtől a baba, biztosan elfogadja a lefejt tejet. Ha nem, próbálj meg abból te tejpépet csinálni, rizslisztből, vagy tejmentes bébipapiból (sajnos ilyet ritkán árulnak. Rizsolínó néven lehetett kapni még egy
éve, Podravka termék volt. Talán más cég is gyárt ilyesmit.) Adhatsz neki főtt krumplit is, anyatejjel hígítva, vagy almapürét. Szóval ilyen nem allergizáló ételeket. De csak szopi után. Nem biztos, hogy bármit el fog fogadni. Tarts ki: már csak egy hónap, és akkor teljesen rábízhatod, hogy mit eszik. (Én is hasonló cipőben jártam.)

Sződy Judit


X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó