Találatok a „liszterzekenyseg” kifejezésre:
Glutén - igen, nem?
Kedves Doktornő!
Kisbabám 8 hónapos múlt, még anyatejes. Tízórai gyümölcs, ebéd főzelék, uzsonna gyümölcs,vagy főzelék. Igény szerint szopizik.
A glutént bevezettük 7 hónaposan, mert azt mondták, tegyünk így, bár a baba unokatestvérei között van lisztérzékeny.
De szeretnék kész gluténmentes gabonaőrleményeket is adni neki, amiket a receptek szerint tápszerrel, vagy feles tejjel kell elkészíteni. Nappal jókedvű, de nem alszik jól, lehet, hogy éhes éjszaka, bár szopizik, ezért próbálnám ki ezeket. Annyi anyatejem nincs, hogy azt használjam fel a gabonapépekhez, és talán nem is lehet. Mit ajánl, mihez nyúlhatnék. Nem vagyok ismerős a tápszerek, babatejek, tejpépek világában, 6 hónapig csak szopizott.
Nagyon megköszönném a segítségét.
Üdv!
A gluten 4-6 hónapos korban történő bevezetése újabb kutatások szerint segít megelőzni a lisztérzékenység (coeliakia) kialakulását. Természetesen emellett gluténmentes pépek is bevezethetők. Ha a baba éhesnek tűnik az anyatej mellett naponta 2x főzelék, egyszer gabonapép vagy tejpép, és egyszeri gyümölcs adása ajánlott.
A gyógyszertárakban, élelmiszer boltokban illetve drogériákban ezek életkornak megfelelő pépek kiválaszthatók. A 8 hónapos gyermek részére ajánlható és a háziorvos által receptre is felírható Sinlac illetve Milumil Sinemil pép. A táplálás gyermekére szabott kialakításához kérje védőnő segítségét is.
Dr. Kiss Melinda
csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Ismerkedés a gluténnal?
Sziasztok! Egy hozzátáplálásos kérdésem lenne: nemrégiben járt nálam a védőnő, kisebbik lányom most három hónapos. Azt mondta, hogy egy hónap múlva adnom kell a picinek almát és egy kekszet. Anno a nagyobbik lányom 6 hónapos koráig nem kapott mást, csak anyatejet. Nem tudom, hogy miért változott meg ez a rend, miért kell korábban elkezdeni a hozzátáplálást?
Ráadásul Zoé nagyon jól szopizik, és most anyatejes gondom sincsen - hála a görögszénamagnak, szépen gyarapszik. Most 5300 gramm és 62 cm, 3500 grammal született, van, hogy heti 200-250 grammot is gyarapszik. Még vizet sem adok neki, csak anyatejet.
A mozgásával is minden rendben, már fogdossa a tárgyakat, magához húzza, kezét nézegeti, oldalra fordul, jó kedélyű, átalussza az éjszakát is, majdnem egy hónapja.
Nem szeretnék véteni az "előírások" ellen, de kíváncsi vagy, hogy ennek mi az oka? És a napi adag mennyi legyen? Az egy keksz mellett egy gerezdnyi alma?
Andi79
Szia Andi79! Mostanában van egy új ajánlás, miszerint 4 hónapos kortól egy icipici glutén adásával elkerülhető a lisztérzékenység kialakulása, ezért ajánlgatja ezt a védőnő.
De igazából, ha jól gyarapodik, szerintem nincs szükség erre és elegendő az anyatej. Ha van bőven tejed, bőven elég lesz hat hónapos korban elkezdeni a próbálgatást, napi egy alkalommal. Először csak frissen préselt almaléből egy kiskanálnyit, aztán reszelt almát.
Ha akarsz neki kekszet is adni, akkor az almalevet pépesítsd meg egy pici keksszel, ez a mennyiség bőven elég ahhoz, hogy a bélrendszere megismerkedjen a gluténnal.
Kérdés:
A pajzsmirigy betegséget feltételezésem szerint ebben jártas szakorvos kezelte. Ha szerinte egyensúlyba került (vérzése-ciklusa is szabályos...), akkor ezzel nem kell tovább foglalkoznia, hogy egészen pontos legyek: a megfogant terhesség mellett lehet szükség az esetleges kezelés "finomhangolására". A lisztérzékenység egy dolog: nyilván megfelelő diétát tart. A terhesség ennél többet nem igényel. Ha egy adott betegséggel gondja van, mindig először ahhoz forduljon, aki ezt évek óta figyelemmel kíséri. Ha gyermeket szeretne, vagy már terhes: minden ilyenről a nőgyógyászát is értesítenie kell.
Kérdés:
Az, hogy a gyermeknek milyen táplálkozási szokásai alakulnak ki, az nagyrészt a szoktatás, neveltetés következményei. Önmagában nem tekinteném bajnak, hogy nem eszik pékárut, annak java része ugyanis összetett szénhidrát. Ugyan a táplálkozásban ezekre is szükség van, de az igényelt mennyiség köretekkel, tésztafélékkel esetleg süteményekkel pótolható.
(Másik oldalról felvethető, hogy sok esetben - egyébként racionális diéták egyik alapelve - a kenyérféleség arányának csökkentése. Ez persze egy kisgyermek esetén így nem értelmezhető.)
Tehát a dolgot inkább kellemetlenségnek, mint bajként kezelném - persze egészségügyi vonatkozásában. Amúgy Önök hogy vannak a kenyér fogyasztásával?
Végül pedig azt gondolom, hogy a probléma nagy valószínűséggel átmeneti, mivel eljön majd az idő, amikor a gyermek étkezési szokásai változnak.
Próbálják őt orientálni, ne küzdjenek. Javaslom, a kenyérevés ne legyen központi kérdés, mivel a gyermeknél esetleg inkább dacot, ellenszegülést válthat ki, hiszen ha érzi, hogy ezzel megfoghatja a szüleit, akkor azt meg is teszi.
Legyen természetesen odakészítve a kosztjához a pékáru is, bízzák rá, mikor eszik belőle. Ha a gyermek egyébként jól fejlődik, nincs ok az aggodalomra.
Egyébként a jelenség nem utal lisztérzékenységre.
Dr. Péter György
Kérdés:
Amennyiben gyermeke teljesen egészséges és eddig jól fejlődött, valamint a családban nem fordult elő lisztérzékenység ("cöliákia") úgy egyéves kor után nyugodtan adhat rántásos főzeléket. A túlzó lisztes ételek azonban valóban okozhatnak panaszokat.
A főzelékeket nem szükséges sűríteni. A vízben megfőtt (szétfőtt) növények összezúzva (turmixolva) alapvetően pépes állagot adnak. Keverhetünk hozzá száraz húsokat (csirke, borjú, hal, stb.) májat, tejfölt, joghurtot, egyéb gyümölcsöket, stb. A babák ízvilága más mint a felnőtteké. Olyat is nagyon szeretnek, amit mi ízetlennek, sótlannak tartunk. Ne sózza gyermeke ételét, még párolásnál sem! Ne felejtsük, gyermeknek főzni egyszerűbb, csak külön munka, mivel nekünk már sajnos más az ízlésünk.
Dr. Varga László
Kérdés:
Nyugodtan adhatod bármelyiket. A búza, rozs, árpa. zab fél éves kor előtt tilos, mivel glutént tartalmaz. A gluténérzékenység pedig kicsi korban nagyon veszélyes tüneteket produkál. Később már jól kezelhető, tehát nem érvényes a tiltás, csak arra, akinél kiderül, hogy valóban glutén érzékeny (ez a cöliákia, vagy lisztérzékenység).
Sződy Judit
Kérdés:
Jó fél évvel ezelőtt szalmonellája volt. Több hónapig tartott. Ez alatt fordult elő, hogy szintén fehér volt időnként a széklete. A miértre nem kaptam kielégítő választ. Azt valóban el tudom képzelni, hogy ritka az ilyesmi, ennélfogva az orvos is ritkán találkozik ilyen problémával, ha egyáltalán találkozik praxisa során. Mégis azt kérdezem, hogy a szakirodalom mit ír a hófehér (tehát nem egyszerűen világosabb, hanem kifejezetten hófehér) székletről. Ritka, mint a fehér holló, hogy stílusos legyek.
A csecsemő és kisdedkorban lezajló bélfertőzések egyrészt gyakran súlyosabban zajlanak, gyógyulási idejük hosszabb, másrészt a széklet kórokozómentessé válása után nem ritka a hosszabb-rövidebb ideig megmaradó laza, esetleg nyálkás, bűzös székletek ürítése. Ezen időszak alatt a székletek színe gyakran változik. Ilyenkor alaposabb kivizsgálás során 1-1 esetben kiderül, hogy a gyermeknek eddig fel nem ismert vastagbélgyulladása lisztérzékenysége, cukorfelszívódási zavara (tejcukor érzékenység) van. Esetleg még egyéb parazita fertőzés, vagy akár emésztési zavart is okozó rendszerbetegség is fennáll, amelyek eddig nem okoztak látható tüneteket. A világos, vajszínű széklet megjelenhet akár már a bélfertőzés ideje alatt is, mint felszívódási zavar következménye.. Főleg zsírfelszívódási zavar esetén láthatunk nagy mennyiségű, világos zsírfényű székleteket. De megjelenhet a világos széklet pl. bizonyos fertőzéses eredetű májbetegségekben, és az epeutak elzáródása esetén is. A szakirodalomban azonban szerepel egy un "periodikus szindroma", amikor esetenként a gyermek, kimutatható ok nélkül világos székleteket ürít. Tekintettel arra, hogy ez az állapot az Önök kislányánál a salmonellás fertőzés óta( fél éve!) áll fenn az esetleges okok tisztázása céljából javasolnám gasztroenterológus szakorvos felkeresését.
Dr. Gömöri Ágnes
Kérdés:
A coeliakia genetikailag determinált betegség, azonban megnyilvánulásában a genetikai tényezők mellett környezeti eredetűek is szerepet játszanak. Az arra fogékony egyénekben a gluten - lisztfélék - bevezetése váltja ki a vékonybél bolyhainak károsodását, amely azután több másodlagos következménnyel is jár.
Az első fokú rokonoknál a megnyilvánulási arány néhány százalék.
Válaszom tehát az, hogy van esély arra, hogy nem öröklődik, de nem is zárható ki. Nem biztos, hogy az első szülöttség ebben az értelemben nagyobb kockázatot jelent.
Idézőjelbe tette, hogy "betegség". Bár megfelelő, gondos diétával tünetmentessé tehető, de azért ez bizony egy komoly betegség.
Dr. Péter György
2004.05.10
2002.07.07
Kérdés:
A coeliakia felszívódási zavarok körébe tartozó betegség, melynek lényege a különböző gabonafélékben - búza, rozs, árpa, zab - levő fehérje, a gliadinnal szembeni allergia. Máskén fogalmazva: gluten-szenzitiv enteropathia.
Tulajdonképpen immun-pathológiai alapú betegség, a bél boholyzata elpusztul, így a felszívó felület csökken. (Esetenként más típusú felszívódási, és táplálék-allergia is, pl. tej-allergia is társulhat hozzá.)A gabonafélékkel, liszttel történő táplálás bevezetése idején, tehát általában a késő csecsemőkorban kezdődnek tünetei: a fejlődés megtorpan, esetleg visszaesik, a gyermekek hasa puffadt, elődomborodó, és ez jellegzetesen eltér az egyébként sovány alkattal, mellkassal illetve orcákkal. A gyermek sápadt, vérszegény, rossz kedvű. A széklet nagy tömegű, bűzös, esetleg zsírfényű.
Laboratóriumi vizsgálatoknál különböző hiányállapot jelei észlelhetők: vérszegénység, vashiány, a vérfehérjék és immunglobulinok csökkent szintje, esetleg egyéb szervi működési zavarok. Ugyancsak elmaradást mutathatnak a csontosodási folyamatok, melyeket röntgen vizsgálattal lehet diagnosztizálni.
Hasonló képpel járhatnak egyéb felszívódási zavarok, anyagcsere betegségek. Ezen kívül bizonyos tüneteiben hasonlíthat egyéb sebészeti, krónikus belgyógyászati betegségekhez.
Diagnosztizálni alapvetően a bél-biopsiával lehet. Nincs két típusú coeliakia.
A vérben levő ellenanyag is adhat alapos gyanút, azonban mivel az egész életre vonatkozó diagnózis ez - még egyszer hangsúlyozom - biopsiával lehet és kell megerősíteni. Természetesen a labor leleteknek illeszkedniük kell a klinikai panaszokkal, tünetekkel.
A megalapozott diagnózis esetén életre szólóan speciális - lisztmentes - diétát kell tartani.
Tehát véleményem szerint bizonyos értelmi zavar lehet az, hogy csupán ellenanyaggal igazolható esetekben a coeliakia gyógyul, míg biopsiával diagnosztizált esetben kell tartós betegségre számítani.
Dr. Péter György
Kérdés:
Nincsen. Ezek a betegek a búza gliadin-frakciójára és a többi gabonaféle ún. protamin-tartalmára érzékenyek, ezek bélnyálkahártyájukat tönkreteszik, mivel abban súlyos gyulladást okoznak. Az érzékenységet genetikai és környezeti tényezők határozzák meg. Ezek a betegek egyáltalán nem fogyaszthatnak búzát, árpát, rozsból készült termékeket, a zab talán kevésbé ártalmas, kisebb mennyiségben. A rizs, a kukorica természetesen fogyasztható. Az érzékenység életre szóló, a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, és csak szigorú diétával tartható tünetmentesen a beteg.
Dr. Gömöri Ágnes
Kérdés:
A lisztérzékenység vizsgálatára ugyan van egyéb, a vérből végezhető módszer is, azonban a diagnózis kimondásához, megerősítéséhez, napjaink szakmai gyakorlata alapján szükséges a bélminta szövettani vizsgálata is. Ehhez pedig azon a bizonyos beavatkozáson keresztül vezet az út.
Tehát a válaszom igen, kell a mintavétel. Klinikai gyanú alapján, előzetes laboratóriumi vizsgálatok illetve esetleg a már vérből végezhető teszt után.
Dr. Péter György
Kérdés:
Az Ön által említettek fogyaszthatók - feltéve, ha megfelelő módon, külön kezelik ezeket, tehát sem csomagoláskor, sem a konyhatechnika során nem keverednek az egyébként listán szereplő gabonafélékkel illetve ezek származékaival.
Dr. Péter György
Kérdés:
Több a dietetikával, és gastro-enterológiával foglalkozó szakembert megkérdezve a válaszom röviden nem, tehát nem fogyasztható.
Dr. Péter György
Kérdés:
Nemcsak a búza, hanem a többi gabonaféle is a rozs az árpa, kis mennyiségben valószínűleg a zab is tartalmaz glutent. A rizs a kukorica nem. Tehát vegyes gabona pehely fogyasztásakor arra hajalmos gyermekeknél a gluten allergia kialakulhat. Azonban ez nem az első alkalmakkor okoz tüneteket, és nem is hányás a fő tünete, hanem egy bizonyos idejű fogyasztás után / amely alatt az allergiás gyulladás következtében tönkremegy a bélnyálkahártya/, megjelenik a hasmenés, a vontatott súlygyarapodás, fogyás, a felszívódási zavar következtében kialakulnak a hiánybetegségek/vas, kalcium vitaminok/. 6 hónapos kor alatt egyáltalán nem ajánljuk ezek fogyasztását.
Dr. Gömöri Ágnes
Kérdés:
A fekélyre Maaloxot szedett egy ideig és különleges diétán él már lassan két hónapja (az étvágya kitűnő), ennek ellenére nem fejlődik megfelelően éppen csak egy-egy kicsit hízik majd ismét fogy (állandóan ingadozik, de a végeredmény nagyon kevés).
Viszont szellemileg nagyon szépen fejlődik.
A kérdésünk az lenne , hogy ebben az esetben továbbra is csak egy szigorú diéta segíthet vagy lenn-e e más gyógyszeres kezelésre is lehetőség.
Amennyiben a 11 hónapos 6,5 kg-os kislánynál a kivizsgálás során megállapították a lisztérzékenységet, annak szinte természetes velejárója a tejcukor érzékenység és egyéb felszívódási zavarok. Azért ilyen kicsi és rosszul fejlett e gyermek, hiszen a betegség következtében elpusztulnak a bélbolyhok, amelyekben enzimek vannak és ahol nagy felületen a felszívódás zajlik. Természetesen ekkor elpusztulhat a normál bélflóra is, helyét kórokozó baktériumok, gombák vehetik át, mint ahogy ez ennél a kislánynál is kiderült. Ez tovább rontja az emésztést fokozza a hasmenést. Természetesen a fentiek a diéta nélküli állapotot jellemzik. Lisztérzékenységben az elsődleges a nagyon szigorú gabonamentes (búza, rozs, árpa ) étrend és természetesen a beteg aktuális állapotának megfelelő kiegészítő kezelés és roborálás. A diétát legalább 2 !! évig tartani kell ahhoz, hogy a bélbolyhok regenerálódjanak- persze a fentiek értelmében később is folyamatosan- közben és ekkor ellenőrző vizsgálatok történnek. (bélbiopszia amely során a bélből kis szöveteket vesznek és értékelik szövettanilag ) Természetesen megfelelő diétával és kiegészítő kezelés mellett lassan megindul a gyógyulás, gyarapodás, de sajnos 1-2 hónapon belül ilyen állapotból, ahogy ezt Önök is észlelik, nehezen. Ehhez rengeteg türelem és kitartás kell, mivel mai tudásunk szerint a lisztérzékenység ha kialakul életre szóló állapot, nem gyógyítható. Léteznek Magyarországon liszt érzékenyeknek diétáskönyvek, sok-sok recepttel ezeket érdemes beszerezni, valamint van Budapesten a II. kerületben a Margit krt-on egy malomipari szaküzlet, ahol gluténmentes liszteket, tésztákat, pékárut lehet kapni.
Dr. Gömöri Ágnes
Kérdés:
Kérdéseim:
1.Előfordulhat-e, hogy a Danone joghurt gyümölcsös változataiban búzaliszt található, illetve a kereskedelemben rizsliszt néven kapható malomipari termékben a rizsen kívül előfordulhat-e más alapanyag? Mi adhat támpontot egy élelmiszer megvásárlásakor, ha a hátoldalon feltüntetett alapanyaglista nem felel meg a valóságnak?
2. Olvastam egy válaszát, miszerint a kialakult lisztérzékenység nem gyógyítható. Ezek szerint mi tévesen kaptuk azt az információt, hogy 4 - 5 éves diéta után kinőhető ez a betegség? Vannak az ismerettségi körünkben sikeresen gyógyult egykor volt lisztérzékenyek.
A betegség egy folyamatosan fennálló ún. gliadin érzékenységet jelent, amely a vékonybél nyálkahártya súlyos elváltozásával jár, arra érzékeny emberekben, természetesen búzaliszt és bizonyos gabonaféleségek fogyasztása után. Az érzékenységet genetikai és környezeti tényezők határozzák meg. A bélnyálkahártya gyulladása természetesen többszöri liszttel való találkozás után alakul ki. A betegség során a bélnyálkahártya gyulladt, pusztul, a bélbolyhok (melyek a nagy felszívó felületeket adják) sorvadnak, elpusztulnak. Ennek következtében a többi tápanyag felszívódása is zavart szenved, kisgyermekeknél nagyon feltűnő a tejé, ill. a tejcukoré. Ha a diéta mellett a bél állapota javul, a tejcukor érzékenység szerencsére megszűnhet, így a kisgyermek a tejtermékeket (először az erjesztetteket) fokozottan visszakaphatja. Gluténmentes étrenddel a lisztérzékeny gyermek tünetmentessé tehető. Legalább 2 év kell ahhoz, hogy a nyálkahártya meggyógyulhasson! Ezalatt az idő alatt, de esetenként ez után is kimutatható a glutén-ellenes antitest a vérből. Vannak nagyon érzékeny, de álpozitív eredményt is adó és kevésbé érzékeny tesztek is! A pontos diagnózist a bélbiopsia adja, de mint írtam, ezt kb. 2 évvel a diéta tartama után érdemes újból elvégezni. A bélnyálkahártya gyógyulása (2 év) után kis mennyiségű lisztet a gyermekek jól tűrnek - tünet nincs. Azonban előfordulhat, hogy akár 1-2 év múlva jelentkeznek újból a tünetek, vagy tünetek ugyan nincsenek, de az elvégzett bélbiopsia a lisztérzékenységre jellemző bélgyulladás enyhébb formáját mutatja. Általában ezt a képet látjuk felnőttkori, nem súlyos formákban. A szakirodalmat áttekintve én még soha nem találkoztam olyan információval, miszerint a betegség kinőhető, és hogy biztosan meggyógyul. A "gyógyult", tünetmentes, egykor volt lisztérzékenyek lehetséges, hogy az előbb említett állapotban vannak. Ők egyáltalán nem diétáznak? Ugyanolyan mennyiségű lisztet fogyasztanak, mint egy átlagos ember? Lisztterhelés után történt-e náluk a bélbiopsia, és teljesen egészséges nyálkahártyát mutatott-e akkor is, tehát őket az orvos gyógyultnak nyilvánította?
Minden élelmiszereket gyártó cégnek létezik információs telefonszolgálata, amelyet már én is igénybe vettem. Ők készségesen adnak információt termékeikkel kapcsolatban, sőt én még listát is kaptam, bizonyos összetevők szempontjából csoportosítva a termékeiket (tejpor, liszt, szója-tartalom). Esetleg érdeklődni lehet az OÉTI-nél (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) is, amely a forgalmazáshoz az engedélyt adja, az élelmiszert előtte megvizsgálja.
Dr. Gömöri Ágnes
Kérdés:
A tejcukor érzékenység lehet veleszületett, vagy szerzett. Ez utóbbi minden olyan állapotban, ill. után kialakulhat, amely károsítja a bélfalat. Pl. bakteriális, vírusos, vagy ún. protozoonok, férgek által okozott fertőzés, lisztérzékenység, ételallergiák hasmenéssel járó formája, bizonyos gyógyszerek, sugárkezelés, nagykiterjedésű bélműtétek, stb. A veleszületett, korai forma ritka. Az életkorban előrehaladva gyakorisága azonban nő. Iskolás korban 9.2%, 30-50 évesek között 36.6%-ban fordul elő Magyarországon. Előfordulása azonban ezen felül is földrajzilag és etnikailag is jelentősen különbözik. A veleszületett formában a genetikai ok valószínűsíthető, ún. autosom recesszív módon öröklődik. Tehát a tulajdonságot, betegséget örökítő gének kétszeres dózisa szükséges a megjelenéshez. Jelen esetben az apától és az anyától is kapott a gyermek hordozó gént. Gyakran előfordul ilyen öröklődésmenetű eltérésnél, hogy csak az egyik, vagy az egyik szülő sem tud róla, hogy beteg. Ez nem nemhez kötött öröklődésű. A testvér ilyenkor gyakran egészséges!
Dr. Gömöri Ágnes
Kérdés:
Csecsemőkorban az arcon, testen megjelenő, apró kiütéseknek számos oka lehet. Pl.: a meleg, érzékenység a fürdető-, bőrápoló szerekre, mosó-, öblítőszerekre. A száj körül bizonyos ételek után (paradicsom, citrusfélék), és valóban okozhatja a szervezet egészét érintő allergiás hajlam, amely ún. atópiás dermatitisben nyilvánulhat meg, több válaszomban is írtam róla, az ok-okozati összefüggés azonban ilyenkor sem egyértelmű. Az ételallergének közül a tej- és lisztérzékenység nemcsak bőrtünetet okoz, sőt az utóbbi főleg nem azt, hanem hasmenést, emésztési- és fejlődési zavart. Ha indokolt, ezeket ma már laboratóriumi vizsgálatokkal ki lehet deríteni. Egyrészt kimutatható a kisgyermekeknél a vérben az allergiás reakciókban részt vevő immunglobulin-E emelkedett szintje, másrészt még specializáltabb vizsgálatokkal az egyes ételallergénekre specifikus ellenanyagok szintje is. A liszt (uaz mint a glutén!) érzékenyeknél a bélből szövetmintát is vesznek a még pontosabb diagnózishoz, ill. a kontrollvizsgálat során az aktuális állapot megítéléséhez. A tejérzékenység diéta mellett 4-5 éves korra általában szelídül, megszűnik. A lisztérzékenység életre szól. Ugyanígy az olajos magvak és a hal allergia is megmarad egész életen át. 2-3 éves korig nem ritka a citrusfélékre, paradicsomra adott allergiás válasz sem.
Dr. Gömöri Ágnes
Kérdés:
Kérdésem: ha a leírt tünetek valóban gombás fertőzésre utalnak, mit adjak neki enni ezek után amivel addig is egy kicsit javítani tudok az állapotán .
Csecsemőkorban az emésztésbeli zavarok oka számtalan lehet. Bakteriális vagy gombás fertőzés, elsődleges vagy következményes cukoremésztési zavarok (tej, gyümölcs), lisztérzékenység, tejfehérje allergia, cystás fibrózis (sűrű nyákképzés), a gyomor és a bél passage (táplálékot továbbító) zavara, a bél fejlődési rendellenességei, stb. Ezenkívül a szervezet egészét érintő megbetegedés - leginkább anyagcsere betegségek - részeként is jelentkezhet. Ezek következménye gyakran hasmenés, haspuffadás, hasfájás, ill. fejlődésben való elmaradás. A leírt tünetek komoly és tartósan fennálló emésztési zavarra utalnak. Az emésztési zavar, ill. annak talaján kialakuló bélflóra egyensúlyfelbomlás persze kedvező körülményeket teremthet a gombák elszaporodásának. A nyelven látható elváltozás lehet un térképnyelv is, amely nem gombás eredetű. Kisfiát tehát ki kell vizsgálni, és meg kell találni a kiváltó okot. Addig is, ha nincs arra mód, hogy másik intézetbe, esetleg másik városban működő ún. gasztroenterológiai centrumba hamarabb eljussanak, úgy csak gondosan megválogatott roboráló táplálást javasolhatok. Hogy ez mi minden lehet (tápszer, vitaminkészítmény) ezt egy másik földrészről az eltérő kínálat miatt megmondani szinte lehetetlen. A gyümölcs és zöldség fogyasztásának forszírozása mellett megfelelő fehérjebevitelről (hús, szója - akár elrejtve), vas és kalcium, vitaminpótlásról is gondoskodni kell, akár addig mesterségesen.
Dr. Gömöri Ágnes
Kérdés:
A gasztroenterológiai szakrendelésen először alaposan kikérdeznék Önt a gyermek mostani és eddigi táplálkozásáról, az esetleges problémákról, amelyek felmerülhetnek az új ételek bevezetése során, az ételek konzisztenciájának, az adagok változtatásának tűréséről, stb. Ezután a gyermek alapos fizikális vizsgálata történik. Mindezek után a szakorvos az ún. táplálkozási napló vezetését kéri a szülőtől a következő találkozásig, és elrendeli a fentiek összegzése után szükségesnek látszó vizsgálatokat. Ezek laboratóriumi vizsgálatok: vér, vizelet, széklet, ill. a tejcukor érzékenység kimutatására szolgáló ún. hydrogen-kilélegzési teszt. A laboratóriumi vérvizsgálatok általában az esetleges fertőzésekre, májműködésre, ételallergiára, lisztérzékenységre, és a nem megfelelő felszívódási viszonyok következtében kialakult hiányállapotok kimutatására irányulnak (pl. vas, kalcium). Ha indokolt, a gyermek hasi ultrahang vizsgálata is megtörténik. Amennyiben szükséges, ma már még speciálisabb laboratóriumi endoszkópos (+szövetminta-nyeréses) vizsgálatok is elvégezhetők szakintézetekben. Célunk az, hogy a gyermek vontatott fejlődésének okát, esetleges emésztési zavarát kiderítsük, és ezek alapján a megfelelő diétát, gyógyszert beállítsuk. Amennyiben erre nincs szükség, akkor is egy megfelelő roboráló diétás tanáccsal és az esetleg kialakult hiányállapotok rendezésével engedjük el a szülőt-gyermeket.
Dr. Gömöri Ágnes
Puffadás: honnan lehet tudni, hogy betegség okozza?
Nem minden esetben a túl sok evés vagy a puffasztó élelmiszerek okozzák a kellemetlen tünetet.
A FOKOZOTT SZÜLŐI STRESSZ IS OKOZHAT CSECSEMŐKORI HASFÁJÁST
Bizonyos felmérések szerint akár minden harmadik csecsemőt is érinthet az úgynevezett csecsemőkori krónikus hasfájás. A kólikaként is emlegetett kórkép legtöbbször ártalmatlan, nincs mérhető, kimutatható elváltozás a hátterében, de súlyállás vagy egyéb aggasztó tünet esetén érdemes kizárni az esetleges szervi okokat.
Ezért adj minél gyakrabban céklát a babáknak, kisgyereknek! 5 egészséges recept a dietetikustól - Életkor szerinti ajánlóval
A babakonyhák kedvenc alapanyagának tartott céklának jótékony hatását már nagyon korán felismerték az őseink, akiknek a cékla a hosszú téli hónapok idején az egyik legfontosabb vitaminforrása volt.
Milyen okok állhatnak a gyermek hasfájásának hátterében?
Átvirrasztott éjszakák, fájdalmas görcsök és elkeserítő tehetetlenség. A gyerekek hasfájásnak számos oka lehet, de sokszor rendkívüli kihívás a szülők és az orvosok számára is kideríteni, hogy pontosan mi is a baj. A probléma korai felismerése azonban nagyon fontos, hiszen a hasfájás mögött akár komoly betegség is állhat. Nézzük, hogy melyek a leggyakoribb emésztőrendszeri problémák és milyen módszerekkel vizsgálják a kicsiket.
Miért nem eszik a gyerek? Az étvágytalanság okai
Gyermekeknél különböző okok vezethetnek étvágytalansághoz. Van, akinél rövidebb ideig tart, míg más gyerekeknél elhúzódó jellegű a probléma.
A glutén is okozhatja a fejlődés elmaradását
A gyermekkori súlyfejlődés elmaradásának több oka lehet. A következőkben a lisztérzékenységgel foglalkozunk részletesebben dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével.
Mit okoz a tehéntej korai bevezetése?
A tehéntej bevezetéséről megosztó vélemények vannak az anyukák körében. Fontos, hogy tájékozódjunk és kikérjük a gyerekorvos, védőnő véleményét mielőtt elkezdjük bevezetni a baba étrendjébe.
Az iskola miatt is fájhat a gyerek hasa!
A hozzám kerülő gyerekek jelentős részének családi, óvodai, iskolai okok miatt fáj a hasa vagy küzd hasmenéssel. Szorongás, csalódás, közösségbeli bántalmazás, megfelelési–teljesítési kényszer bújik meg a mélyben – mondja a gasztroenterológus szakember.
Nem a baba étrendjétől függ, hogy kialakul-e a cöliákia!
Régebben minden anyát óvva intettek attól, hogy egyéves kor előtt glutént adjanak a gyereküknek, nem olyan régen pedig már négyhónapos kortól ajánlgatni kezdték. Bár a cöliákia kialakulásra szempontjából mindegy, melyik iskolát követjük, az egyik mégis előnyösebb a baba egészségére!
Hasfájás az orvos szemszögéből
Szinte nincs olyan gyermek, akinél ez a panasz nem hangzik el. Néha csak rövid ideig tart egyéb betegséghez társulóan, másoknál huzamosan esetleg visszatérően és sokszor egyre fokozódó problémaként jelentkezik.
A vaspótlás szerepe várandósságban
A vérszegénység komoly népegészségügyi probléma a világ minden országában, így Magyarországon is. Önmagában nem betegség, hanem egy fontos jel – mint például a láz -, de az alacsonyabb hemoglobinszint oxigénhiányt okozhat különféle szövetekben, mely fáradékonyság, feledékenység, gyengeség, akár terhelésre jelentkező nehézlégzés képében jelentkezhet.
A lisztérzékenység figyelmeztető tünetei
A lisztérzékenység hosszú időn át lappanghat, ám ha túl későn fedezik fel, az súlyos felszívódási zavarhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.
Hozzátáplálás négy hónapos kortól?
A jelenlegi ajánlások szerint a kisbabáknak az a legjobb, ha hathónapos korukig kizárólag anyatejet kapnak, majd csak ezután kezdik el felfedezni a szilárd ételek világát. Az érvek között ott van a gyerek bélrendszerének érése, az immunanyagok fontossága, az anya-gyerek kapcsolat minősége és még sok minden más. Ám most megjelent egy tanulmány, ami már eddig is port kavart, de vélhetően még sokáig fogunk gondolkodni, vitázni miatta.
A lisztérzékenység megelőzhető
Egyes ételek túl korai bevezetése olyan hatást válthat ki a gyerek immunrendszeréből, aminek esetleg örök életre szóló allergia lesz az eredménye. A tejjel, tojással és persze a liszttel is érdemes óvatosan bánni a kisbabák esetében. Utóbbinál a benne lévő glutén és gliadin okozhat problémát.
A lisztérzékenység meddőséget okozhat
Világszerte emberek millió szenvednek a lisztérzékenység miatt jelentkező panaszoktól. A betegség szerteágazó tünetei miatt azonban a páciensek a legtöbb esetben nem is sejtik, hogy panaszaikat a búza, árpa és rozs elfogyasztása okozza, így nem is fordulnak orvoshoz.
Lisztérzékenyekre veszélyes bébiétel a polcokon
Magyarországon is forgalomba került a lisztérzékeny gyerekekre veszélyes osztrák bébiétel. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye szerint négyféle Milupa Aptamil nevű tejpép kerülhetett a magyar polcokra, melynek csomagolásán tévesen szerepel a gluténmentes felirat.
Lisztérzékenységet szûrnek a szolnoki óvodákban
A lisztérzékenység nem gyógyítható, viszont tudatos táplálkozással, életmódváltással tünetmentessé tehetõ betegség.
Hogyan illik a gabona a baba étrendjébe?
A tejpépek hallatán a legtöbb édesanyának a tejbegríz jut eszébe, mint finom kanalas desszert. A csecsemőknél a tej- és gabonapép szerepe hasonló a felnőtt étrendben jelenlévő kenyéréhez, mely fontos energiaforrást jelent a mindennapi étkezésben. A kenyérhez hasonlóan a tej- és gabonapépeknek is fő alkotórésze a B-vitaminban gazdag gabona.
Az anyatejes táplálás ünnepén
A csecsemők anyatejes táplálásának jelentőségét több szempontból is hangsúlyozó előadásokkal ünnepelték csütörtökön az Anyatejes világnapot a miskolci Gyermekegészségügyi Központban (GYEK).
A táplálékallergiákról röviden
Sajnos, manapság egyre több embert – és köztük is egyre több gyermeket – érint az allergia valamilyen formája. Ezek között pedig vezető helyet foglalnak el a különféle táplálékallergiák, amelyeknek tünetei nem mindig egyértelműek, féken tartásukhoz pedig gondos odafigyelés és nem kevés energia szükséges.










