#baba#anya

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

adottság

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Köhögés és rekedtség

Tisztelt Doktor ur / Doktor no!Kislanyom 12 hetes jelenleg. Angliaban szuletett, 39.hetre 2860 grammal, legiutjait nem szivtak le a szuleteset kovetoen. 4 hetes kora - azaz 8 hete mar - biztosan (de lehet h regebb ota, csak nem tudatositottam magamban) egyet-kettot furan kohog. Oblos, ugato kohoges. Nem olyan mely fokaszeru, mint a kruppos (nagylanyom 3 eves es 2 evesen kruppos kohogessel voltunk korhazban).

Altalaban napjaban 1-2x kohog igy, maximum 10 alkalommal. Egymas utan mindig ketto ilyen hangu hangosabb kohogese van, kohhentesnek mondanam, nem folyamatos kohoges. Normal hangon is tud kohogni, nem minden kohogese ilyen, csak a hangosabbak, eroltetettebbek. (Ha pl nyalat felrenyeli - elegge nyalzik ugyanis.)Orrabol valadek nem urul, szivni sem tudok. Kohogese szaraz, nem produktiv.

Láza nincs, etvagya es gyarapododasa kielegito, anyatejes. Kb. ket hettel ezelottig minden egyes szoptatas soran felrenyelt, de ezt at erosen erkezo tejnek tudtam be. Azota ez mar megszunni latszik.Neha, ha ugy kezdi a sirasat, hogy hangosan vakkantgat, akkor onnan is kihallhato ez a hang. Ha nagyon sir ( furdetesnel elofordul), akkor hallhatoan bereked, es mintha picit horogne, majd ez gyorsan es spontan rendezodik. Neha egyes hangjait azonban ritkan ugyan, de rekedtnek hallom. Szokta ezeket a fura babahangokat adni: pruszkol mint egy lovacska, neha kicsit rofogo hangot ad, amikor szuszog. Amugy legzesi nehezitettseget nem tapasztalok nala, szepen veszi a levegot.

A kohoges utan / alatt sem latni hogy szenvedne vagy nehezere esne a legvetel.Orvos par napja latta, haziorvos, es azt mondta, tiszta a tudeje, ezert nem foglalkozott a dologgal, azt mondta normalis, mert a kiscsecsemoknek szukebbek a legutjai, nyilvan nem teljesen egyforma ket csecsemonek, az en kislanyomnak valoszinuleg szukebb, mint az atlag, ezert a hang. Szerinte kinovi. Parasitast javasolt (a lakasban a paratartalom atlag 45%, tehat valoban alacsony).

Van Salvus vizunk es azt szoktam vele kuraszeruen lelegeztetni.Osszeolvastam aggodalmamban mindent a neten es attol felek, hogy valamilyen veleszuletett rendellenesseg okozza, gegeporc gyengeseg vagy hasonlo. Nem a kohoges tenye, hanem a hangja az, ami zavar! Az hogy ennek a par kohhrntesnek, csunya ugato hangja van. Tudom, hogy hallani kellene mindezt, igy nem tavduagnozist kerek, csak elviekben kerdezek. Kerdesem az lenne, hogy kiscsecsemo eseten lehet " normalis" az ilyen jellegu kohoges (pl. anatomiailag mas a gege es amiatt van?) vagy feltetlen valamilyen rendellenesseg keresendo? Ha rendellenesseg, akkor mirol lehet szo es kinoheto-e? Elnezest Kerek a sok reszletert, nem tudtam, hogy minek lehet jelentosege. Valaszat elore is nagyon koszonom. Udvozlettel, Anna

Válasz

Kedves Anna,

köszönjük, hogy megtisztelt minket részletes levelével. Az adatbázisunkban már van hasonló felvetés, ajánljuk szíves figyelmébe, különös tekintettel annak utolsó sorára. Ha még mindig marad kétsége, szívesen állunk a rendelkezésére.

A rekedtségről

X
EZT MÁR OLVASTAD?