Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Fitymaszűkület és bőrpír

Pár napja 28 hónapos kisfiam fütyijének hegye bepirosodott, és nem lehet a bőrt hátrahúzni rajta. Elvittük egy urológushoz, aki azt mondta, hogy Betadine oldattal locsolgassuk, és pár nap alatt elmúlik a pirosság. Én viszont úgy vettem észre, hogy nem javul a dolog, sőt időnként még pirosabb neki. Szeretném megkérdezni, hogy milyen krémmel lehetne kenegetni neki pl: Canesten, vagy a kamillás lemosás is elegendő lehet?
Továbbá az urológus azt is mondta, hogy a fiamnak veleszületett fitymaszűkülete van, és 3 éves kora után javasolt a műtét. Szeretném megkérdezni, hogy a fitymaszűkületet mindenképp műteni kell, vagy krémmel is kezelhető lehet a dolog?
Válaszait előre is köszönöm!
 

Válasz

Kedves Levélíró!

A nem hátrahúzható előbőr lehet sejtes letapadás vagy valódi szűkület következménye. A szakemberek mostanában azt szokták tanácsolni, hogy a sejtes letapadást (adhaesio cellularis az orvosi neve) csak nagyon türelmesen, óvatos „húzogatással” szabad, akár évek alatt megoldani – korábban ennél jóval határozottabb, gyorsabb megoldást javasoltak, azonban a vizsgálatok azt mutatják, hogy nem indokolt a sietség ezekben az esetekben. Valódi szűkület esetén a türelmes kivárás nem hoz eredményt, ilyenkor a gyereksebész tud segíteni abban, hogy a fityma hátrahúzható legyen a makkról.

Fizikális vizsgálat alapján a gyermeksebész tudja megítélni, hogy pontosan mi az oka annak, hogy a bőrt nem lehet visszahúzni, mint ahogy azt is ő tudja megmondani, hogy milyen kezelést igényel.

Közben azonban fontos, hogy a területet mindig tartsák tisztán. Akár most, míg pelenkás a kicsi, akár később, amikor már bilibe vagy WC-be pisil, figyeljenek rá, hogy ne maradjon szennyeződés a fitymán – azonban nem kell, nem szabad szárító-irritáló hatású tisztítószert használni ehhez. Amennyiben fennáll még a pirosság, a popsitörlő kendő helyett érdemes tiszta, langyos vízzel lemosni. Arra is nagyon oda kell figyelni, hogy fürdetés után mindig alaposan töröljék szárazra.

Üdvözlettel,

dr.

X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó