Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

adottság

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Ne szoptassam ennyit??

Nekem a kisbabám súlyával kapcsolatban lenne kérdésem.
Két kisfiam van, a nagyobbik 1,5 éves, a kicsi 3,5 hónapos. Mindkettőjüket szoptatom, a kicsi naponta 5x-6x + éjszaka 1x szopik. Ő 3340g-al és 54cm-rel született. A gondom az, hogy 3 hónaposan-azaz két hete- több, mint 8kg és 64 cm volt. A háziorvos szerint (ő nem gyerekorvos, de akként is praktizál), nagyon nagy súlyú a baba, és ne szoptassam olyan sűrűn, különben később beteg lesz. Nem tudom, hogy milyen betegségekre gondolhatott a dr-nő? Tényleg ne szoptassam ennyit? Úgy tudom, hogy anyatejes babát nem lehet túletetni. Vagy tévedek? Egyébként ő egy jó kedélyű, nyugodt, mosolygós baba. Nem hasfájós. Ügyesen megtartja magát a karján, és már át is fordul hátról hasra. A bátyjával nem volt ilyen, ő nagyjából fél kg-al és 4cm-rel kisebben született és nagyjából havi 1 kg-ot hízott az öccse havi ca. 1,5kg-jával szemben.
Várom válaszát!
Köszönettel: M. Enikő
 

Válasz

Három hónapos korban a 8 kg tényleg „tiszteletre méltó” súly, a nagyobbik kisfiú súlyfejlődési üteme közelebb áll az „átlagos” gyarapodási ütemhez, de még az is kifejezetten tempósnak mondható. Feltételezem, hogy a felnőtt családban van példa erősebb testalkatra.

Vannak betegségek, amelyek a kis súllyal született, majd gyors növekedést mutató babák körében felnőtt korukban gyakoriak, azonban ezt az Ön kisfia esetében nem látom aggasztónak, születési súlya alapján nem hajlamosabb erre. A gyerekkortól folyamatosan túltáplált és túlsúlyos gyerekeket (és felnőtteket) is veszélyeztetik betegségek, például a cukorbetegség, magas vérnyomás – természetesen a későbbiekben oda fog kelleni figyelni rá, hogy a kicsi ne legyen túlsúlyos – de az anyatejes táplálás időszakában ez az aggodalom nem indokolt, inkább a vegyes koszt mellett szokott problémákat okozni. Van egy-két extrém ritka genetikai rendellenesség, amelynek tünete lehet a gyors súlygyarapodás, de ezek esélye igen kicsi, és általában a mozgás- és szellemi fejlődés eltérésével járnak együtt, amelyről azonban a leírása alapján nincs szó.

A kizárólagos anyatejes táplálás mellett tehát nem látok okot aggodalomra, valószínűleg nem is lesz ilyen ütemű folyamatosan ez a súlygyarapodás.

Üdvözlettel,

Gács Zsófia

X
EZT MÁR OLVASTAD?